Jump to content

Korrels of soppen?


RobO

Recommended Posts

Vraagje: we hebben hier kalikorrels, beendermeelkorrels, kalkkorrels etc. die we uitstrooien; dan krijg je dus heel plaatselijk een grote concentratie van dat spul.

 

Is het niet beter om alles eerst op te lossen en dan uit te gieten bij de planten?

Link to comment
Share on other sites

Ik denk niet dat dit een oplossing zou zijn.De meeste korrels hebben een coating laag op zich,die door invloed van vocht,langzaam oplost en zo de concentratie gelijkmatig over het seizoen verdeelt.Ga je dit in een oplossing verwerken krijgt het gewas ineens teveel op/over zich heen ,wat echt niet goed is.ik denk als dit had gekunt,had de producent dit allang uitgeprobeerd.

 

m.v.g.

hansi

Link to comment
Share on other sites

Een plaatselijke concentratie zou ik niet zo bang voor zijn als je gelijkmatig strooit. Bovendien spreiden wortels zich verder uit dan je denkt en wordt onder invloed van o.a. regen en grondbewerking alsnog het e.a. verspreid. En met korrels kan je nou juist goed gelijkmatig verdelen en inschatten hoeveel je per m2 gebruikt. Niet alle meststoffen (elementen) lossen even goed op en vaak zit je dan met een bezinksel.

Link to comment
Share on other sites

Ik zie het probleem niet direct hansi. Ik vind zelf de gekorrelde kalk makkelijk werken maar als kalk uit de bouwmarkt hetzelfde spul is zonder toevoegingen of wat dan ook dan lijkt me dat bodemtechnisch prima. Ieder zijn eigen voorkeur toch? Met het praktische argument/overweging verstuiven van de kalk kan je rekening houden, meestal kalk je ook niet midden in de zomer. Het verstuiven/inademen geldt uiteraard ook voor de gekorrelde versies en alle andere stoffen. Die moet je ook niet leegkiepen in een emmer met je neus boven op cq besloten ruimte. Ik werk overigens zelf wel het liefst met de gekorrelde versie.

Link to comment
Share on other sites

het is ook een kostenplaatje voor de prijs van een zak tuinkalk van 5 kilo heb je ook een zak van 25 kilo in poedervorm.

Alleen dan zonder mooi voorkantje op de zak etc natuurlijk. Het makkelijkst is natuurlijk in deze tijd van het jaar even bij een van de boeren vragen of je een emmertje mag vullen. Langs de kanten liggen overal bergen kalk.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Korrels hebben t.o.v. vloeibare vorm de voordelen van de lange werking en het beter kunnen doseren van de gift.

Echter kalk is dermate langzaam oplosbaar dat ik dit in poedervorm geef (Dolocal) bij windstil weer.

 

Kalk uit de bouwmarkt is absoluut géén tuinbouwkalk !

met vriendelijke groet, Rubo

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...