Jorieke123 Posted June 30, 2010 Share Posted June 30, 2010 Ik heb een veldje met mooie witte kolen, het kooltje begint zich nu echt te vormen.Er omheen groeien echter een boel mooie stevige bladeren, die niet bij de kool horen. Ik gaf ze vorig jaar (toen er maar 1 koolplantje stond) steeds aan de kippen. Maar dat is nu wat veel, en ik zou nu al wel een maaltje witte kool willen eten. Kan dat wel? Of zijn die bladeren gewoon te stug en te groen? Ik kan er niet echt wat over vinden, in elk recept moet je de buitenste bladeren van de (gekochte) kool verwijderen Mocht iemand een recept (of bereidingswijze) weten...? Quote Kom 15 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! www.moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
LucV Posted June 30, 2010 Share Posted June 30, 2010 Ik zou alleen het kooltje zelf eten, nog niet van gehoord of de buitenste bladeren lekker / eetbaar zijn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 1, 2010 Author Share Posted July 1, 2010 Ik ook niet vandaar mijn vraag. Zou wel zonde zijn... er zitten veel mooie stevige bladeren aan. Quote Kom 15 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! www.moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
LucV Posted July 14, 2010 Share Posted July 14, 2010 En heb je het geprobeerd te eten of heb je ze er aan laten zitten? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 14, 2010 Author Share Posted July 14, 2010 Ik heb het nog niet geprobeert, heb met dit weer alleen zin in salades Ik ga het zeker binnenkort proberen. Eerst maar eens kijken hoelang het blad moet koken voor het eetbaar is. Quote Kom 15 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! www.moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
LucV Posted July 14, 2010 Share Posted July 14, 2010 Salades met kool (rauw) zijn ook lekker, al lijken de buitenste bladeren mij wat stug Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 14, 2010 Author Share Posted July 14, 2010 Ja inderdaad Maar ik neem morgen eens een hapje Wie weet is het best te doen. Quote Kom 15 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! www.moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 14, 2010 Author Share Posted July 14, 2010 Net een stukje geproefd, niet echt lekker rauw. Je krijgt er ook een boel groene spuug van Ik heb niet nog een hap genomen.Ik denk dat de nerf sowieso niet te eten is, de bladeren zelf ga ik morgen maar eens koken. Quote Kom 15 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! www.moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 15, 2010 Author Share Posted July 15, 2010 Ik heb nog verder gezocht op Google, en kan nog steeds niets vinden over het eten van de bladeren. Wel kan je de bladeren gebruiken als geneesmiddel: http://www.tbuskruid.be/ned/bibliotheek/remedies/art_brassica_oleracea.asp en om mee te verven: http://aukjesatelier.blogspot.com/2010/03/ecoprint-met-rode-kool.html Quote Kom 15 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! www.moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 15, 2010 Author Share Posted July 15, 2010 "Eigentijdse chefs gebruiken de buitenste bladeren van witte kool en groene kool graag voor originele verrassingspakketjes. Moeilijk is het niet. Haal met een scherp mesje de harde stronk onderaan uit de kool. Nu kunt u makkelijk één voor één de buitenste bladeren van de kool losmaken. Die blancheert u maximum 2 minuten in een grote pan met gezouten water. Laat de soepel geworden bladeren uitlekken. Leg in het midden van elk blad een flinke eetlepel van een vulling die u vooraf hebt klaargemaakt. Vouw het blad dicht en bind het hermetisch toe met keukendraad. U kan de pakjes stomen of laten garen in de oven. De vulling kan zeer gevarieerd zijn: van gehakt tot rijstmengsel tot zalmmousses tot kreeft! " Maar dan gebruiken ze volgens mij nog niet (bijvoorbeeld) de 4e, 5e, 6e bladeren van de plant (die lijken mij nog stugger dan de buitenste bladeren van het kooltje zelf). Ik ga dat toch maar eens proberen vanavond. Quote Kom 15 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! www.moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted July 15, 2010 Author Share Posted July 15, 2010 Ik heb de bladeren +/- 4 minuten geblancheerd in gekookt water (de dikke nerf er eerst uit gesneden). En in de tussentijd gehakt gebakken. Met wat extra groente uit de moestuin waar je toch een overvloed aan hebt (courgette in dit geval) en wat kruiden (uit een aangebroken zakje mexicaanse kruiden dat nog in de la lag). Daarna het gehaktmengsel in de bladeren gerold, en nog even in de oven. Alles was al gaar, maar al weer afgekoeld door het stuk voor stuk oprollen. Het was lekker hoor! De zij-nerven van de kool misschien nog wat te stug, waardoor afhappen niet heeeel goed ging. Maar als je reepjes blad roerbakt of door pasta of een ovenschotel doet, heb je daar geen last van omdat het kleinere stukjes zijn. Een goede manier om al van je koolplant te genieten, en zonde om weg te gooien! (als de bladeren tenminste nog een beetje netjes zijn...) Quote Kom 15 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! www.moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik Posted July 17, 2010 Share Posted July 17, 2010 Was ik nooit opgekomen. Maar zoals je zegt, in een wokschotel kan je ze misschien prima verwerken. Zelf zou ik dan toch alleen de buitenste bladeren van de kool zelf pakken en niet van de plant (zoals je zegt kan stug zijn). Ziet er wel smakelijk uit! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.