hansm Geplaatst: 22 maart 2011 Geplaatst: 22 maart 2011 (Met dank aan Koert ) Omdat ik streekgroente leuk vindt was ik al een poosje opzoek of Noord-Holland die ook heeft en ja de bloemendaalse gele savooise koolroyal sluis, vlaamszaadhuis en de bolster verkoopt zaad ervan dus dat is eenvoudig aan te komeninfo. Een heerlijk malse gele kool. Vanwege de zeer zachte smaak wordt dit oude ras wel "slobberkool" genoemd. Goudgeel van kleur, lichtgekroesd en iets spits van vorm. Een delicatesse, maar kook ze niet (zoals vroeger) al te lang: zonde van de smaak. Zaaien onder glas of in de vollegrond op zaaibed en later uitplanten. Grond vochtig houden. Uitplanten in een goed bewerkte/bemeste grond. Jonge plantjes beschermen tegen koolvlieg d.m.v. anti-insectengaas. Historie (1); De Houtvaart, indertijd aan de rand van de gemeente Bloemendaal is de belangrijkste levensader geweest van deze “slobberkool”. Generaties tuinders met bekende namen als Groenendijk, Opzeeland, Kuijpers en vele anderen hebben deze kool geteeld op de hier aanwezige zandgronden. Na de annexatie, in de dertiger jaren van de vorige eeuw, van dit huidige “Ramplaankwartier” door de gemeente Haarlem, begonnen de tuinbouwgebieden af te brokkelen voor de bouw van deze nieuwe wijk. Later werd nog eens de Randweg langs Haarlem aangelegd, welke ook een groot stuk opslokte. Na de jaren vijftig is deze teelt langzaam, behalve hobbymatig, verdwenen uit al en Haarlem. Bloemendaalse gele kool is ook een kool die in verschillende groottes groeit, een vierkante meter per kool nodig heeft en te arbeidsintensief voor een commerciële teelt; was dat het einde van deze heerlijke groente? Na een jaar of vijftien niet meer aanwezig te zijn geweest, begon er toch weer wat “nostalgische” vraag uit de markt te komen. Enkele enthousiaste vakidioten zijn een tuinder in Broek op Langedijk gaan benaderen en sinds enkele jaren is er weer Bloemendaalse gele kool van september tot januari, zij het in beperkte mate. Behalve aan de wat oudere consument, wordt de meeste Bloemendaalse gele verkocht aan restaurants. Historie (2);Bloemendaalse gele kool, Een echt streekproduct uit de regio Kennemerland. In vorige eeuwen werd deze op de geestgronden rond Haarlem geteeld, net achter de duinen. Nu weer sinds enkele jaren via hobby tuinders is dit product weer “nieuw”leven in geblazen. Werd in het verleden ook wel slobberkool genoemd omdat het zacht blad heeft en in vroeger tijd veel te gaar gekookt werd. Recept; Een recept met Bloemendaalse gele van Lucas Rive is bijvoorbeeld de Canneloni van Bloemendaalse gele gevuld met kreeft; dit recept is voor 4 personen >Benodigdheden; 1 kreeft van 600 gram, 1 Bloemendaalse gele, Appel, sjalotje, katenspekblokjes, olijfolie, room, peper en zout.Kook de kreeft en maak deze schoon, haal twee tot drie bladeren van deze kool en blancheer deze. Snij het grofste nerfgedeelte eruit, maar niet in tweeën snijden.Ondertussen het sjalotje in olijfolie fruiten en een klein beetje katenspekblokjes erbij voegen samen met een scheutje room. De pan van het vuur halen en de kreeft in grove stukken snijdenen dit door de saus mengen. Zout en peper toevoegen en een fijn gesneden appeltje erdoor heen roeren. De bladeren van de kool droog deppen en de kreeft in de kool wikkelen.Daarna de uiteinden eraf snijden. De oven voor verwarmen op 140 graden. De “canneloni” in een beboterde schaal leggen en er een beetje nootmuskaat overheen strooien. Dit geheel 10 minuten verwarmen, de kreeft niet te heet laten worden, daar wordt deze taai van Quote Players only love you when they're playing.
Koert Geplaatst: 22 maart 2011 Geplaatst: 22 maart 2011 Toch wel mooi zo'n streekprodukt, zeker met die achtergrond informatie erbij. Denk alleen dat je 1 probleem hebt........... 1 m2 per plant, of ga je deze ook in leivorm planten Je zet trouwens ook wel even een lekker recept neer hé, dat is wel mijn smaak, alleen jammer van die kreeft Quote Even a broken clock is right twice a day
Eva Geplaatst: 23 maart 2011 Geplaatst: 23 maart 2011 1 m2 per plant???waarom heeft ie zoveel ruimte nodig!? Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.