Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Wei - Wat kan je er allemaal mee.


Erny

Aanbevolen berichten

Op zoek naar wat je met de overgebleven wei (na het kaasmaken) kan doen vond ik bijvoorbeeld de volgende tips (waren er nog veel meer maar niet toepasbaar voor mij dus niet genoteerd):

 

- Bouillon

Bouillon ervan trekken met botten en groenten en dan in porties invriezen.

 

- Shakes

In plaats van water de wei door je shakes gooien.

 

- Ph Waarde verlagen

Voor planten die een hogere zuurgraad willen. De wei daarvoor extra goed zeven (dubbeldoek) en gieten.

 

- Fermentatie booster

Wei in plaats van zout toevoegen aan te fermenteren product.

Fermentatie gaat dan wel sneller als gewend!

 

- Anti Meeldauw

Blad besproeien met de wei. De zuurgraad verhoogt het Ph level van het blad en ontmoedigt daardoor de meeldauw.

 

- Cocktails

Gebruiken om cocktails te maken. Bijvoorbeeld Vodka+Limoncello+Citroensap+Wei-Shaken.

 

- Opdrinken

 

- In baden

 

- Invriezen in porties om later te gebruiken.

 

Dit is wat ik genoteerd heb. Weet dus niet of het werkt en of lekker is etc.

Heb zelf 2 halve liter flesjes in de vriezer teneinde de meeldauw straks te bestrijden hopende dat dat werkt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zijn nog meer dingen mee te maken je kan het gebruiken voor het bakken van pannenkoeken en cakes. Je kan er limonade van maken. Smoort kan je ermee maken, een soort bloempap maar dan anders. door salades doen. Je groentes en aardappels in koken. brood mee maken, soep, pasta in koken, in smoothies en milkshakes, sommige zeggen shampoo of gel (?) op de compost hoop en als salade dressing met verschillende kruiden.

 

Wel leuk he om van iets wat overblijft weer zoveel te kunnen doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 6 maanden later ...

Ja,ik kook op gevoel.

Maak olijf olie met pepers.

beetjes olijfolie met 2/3 schepjes bloem.Op laag warmte bron/gas.

Dan roeren een 8 beweging in de pan krijg je geen klontjes.

dan elke keer wei/water erbij.

schep mosterd en zout.

Wij gebruiken bijna geen zout,heel weining zout.

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...
  • 5 maanden later ...

Op het kaasforum ging het over het product 'brunost' of 'mysost' of 'braunost' (en zo zijn er nog meer namen voor). Dat is ingekookte melkwei, met wat room er door. Het smaakt licht naar caramel. En volgens mij kreeg ik een tijd terug een pakje van dat spul van Jootje, uit Noorwegen. Kan dat kloppen Jo? Toen wist ik niet wat het was, het waren een soort van plakjes, net als die 'plastic' plakjes smeltkaas die door moet gaan voor cheddar kaas.

Ik weet niet meer goed wat we daar van vonden toen. Niet heerlijk in ieder geval, ik denk dat we het niet helemaal hebben opgegeten

 

In mijn Amerikaanse kaas-maak-boek (Home cheese making - Ricki Carroll) staat een werkwijze, dus ik ben deze week aan de slag gegaan.

Er stond al dat het 6 tot 12 uur zou moeten inkoken, dus ik heb de pan 3 avonden op de houtkachel gehad. Overdag staat die kachel niet aan.

Onze kamer rook de hele avond naar gekookte melk, en er is zo'n 3,5 liter aan vocht in die kamer verdwenen. Want ik had 4 liter melkwei, en ik heb uiteindelijk 470 gram eindproduct.

Er moest ook wat room bij, ik heb er zo'n 75 ml in gedaan gok ik. En aan het einde heb ik de smurrie in 2-en gedeeld, en door 1 van de 2 porties heb ik wat cacao geroerd. Leek me lekker....

 

Dit is het geworden:

 

IMG764570061427871129.JPG

IMG764845441427871140.JPG

IMG764921811427871151.JPG

 

Nou, als dat je niet doet watertanden... Lijkt op fudge, toch?

 

Maar goed. De smaak... bleh Zoutig, geen idee waarom? En de smaak van gekookte melk. Daar komt het een beetje op neer. Weeïg, en de cacao helpt ook niet. Misschien dat er nog een flinke scheut met suiker doorheen had gemoeten? Dat het echt meer een soort van fudge zou worden? Maar ja, daar gingen we niet voor.

 

Nou ja, het levert in ieder geval weer foto's en een forum-bericht op.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Brunost is inderdaad Noors, ben het nog nooit ergens anders tegengekomen.

Ik at het voor het eerst in de Jeugdherberg in Oslo en verkeerde in de veronderstelling dat het een soort chocoladebeleg was, nou dat was dus wel even schrikken

In Noorwegen wordt het meestal van geitenmelk of een mengsel van koeien- en geitenmelk gemaakt geloof ik. Later kwamen we er achter dat de Noren het vaak eten op warme wafels of dikke gistpannenkoeken in combinatie met rode bosbessenjam. En in die combinatie is het verrassend lekker vind ik. Ook op Flatbröt (een soort heel dun knäckebröt) is het erg lekker.

Ben helaas al jaren niet meer in de gelegenheid naar Noorwegen op vakantie te gaan, maar ik koop ieder jaar een klein stukje op de Noorse kerstmarkt in Rotterdam.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Brunost

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Ik dacht ergens gelezen te hebben dat er mensen zijn die wei op de compost doen? En ja ik weet dat afval met dierlijke ingredient niet op de compost mag ivm verspreiding van ziektes geloof ik, ik ben gewoon benieuwd of er iemand is die dat doet.. Ik krijg in ieder geval lang niet al die liters wei ( van de tweede en derde afschep) op. en mijn paar kippen ook niet.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...