Erny Posted March 14, 2014 Share Posted March 14, 2014 Op zoek naar wat je met de overgebleven wei (na het kaasmaken) kan doen vond ik bijvoorbeeld de volgende tips (waren er nog veel meer maar niet toepasbaar voor mij dus niet genoteerd): - Bouillon Bouillon ervan trekken met botten en groenten en dan in porties invriezen. - ShakesIn plaats van water de wei door je shakes gooien. - Ph Waarde verlagenVoor planten die een hogere zuurgraad willen. De wei daarvoor extra goed zeven (dubbeldoek) en gieten. - Fermentatie boosterWei in plaats van zout toevoegen aan te fermenteren product.Fermentatie gaat dan wel sneller als gewend! - Anti MeeldauwBlad besproeien met de wei. De zuurgraad verhoogt het Ph level van het blad en ontmoedigt daardoor de meeldauw. - CocktailsGebruiken om cocktails te maken. Bijvoorbeeld Vodka+Limoncello+Citroensap+Wei-Shaken. - Opdrinken - In baden - Invriezen in porties om later te gebruiken. Dit is wat ik genoteerd heb. Weet dus niet of het werkt en of lekker is etc.Heb zelf 2 halve liter flesjes in de vriezer teneinde de meeldauw straks te bestrijden hopende dat dat werkt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Esthe76r Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Er zijn nog meer dingen mee te maken je kan het gebruiken voor het bakken van pannenkoeken en cakes. Je kan er limonade van maken. Smoort kan je ermee maken, een soort bloempap maar dan anders. door salades doen. Je groentes en aardappels in koken. brood mee maken, soep, pasta in koken, in smoothies en milkshakes, sommige zeggen shampoo of gel (?) op de compost hoop en als salade dressing met verschillende kruiden. Wel leuk he om van iets wat overblijft weer zoveel te kunnen doen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobO Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 Rivella van maken? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_lotte_ Posted March 20, 2014 Share Posted March 20, 2014 ricotta maken: http://www.theprairiehomestead.com/2011/06/16-ways-to-use-your-whey.html Quote https://www.instagram.com/_mrssimplelife_/http://mrssimplelifeblog.wordpress.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarno Posted March 20, 2014 Share Posted March 20, 2014 Hier een recept voor die pannenkoeken en cake: http://de-gulle-aarde.blogspot.nl/2013/12/wei-cakekoek.html?m=1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted October 6, 2014 Share Posted October 6, 2014 Wie kan mij een goed recept geven voor mosterdsoep met wei? Thea noemt het in dit topic, maar geeft geen recept. Ik ben wel benieuwd Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted October 6, 2014 Share Posted October 6, 2014 Gewoon water vervangen voor de wei.Zo doe ik dat. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted October 6, 2014 Share Posted October 6, 2014 Zo makkelijk kan het zijn Ok, ga ik morgen maken. Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted October 6, 2014 Share Posted October 6, 2014 Ja,ik kook op gevoel.Maak olijf olie met pepers.beetjes olijfolie met 2/3 schepjes bloem.Op laag warmte bron/gas.Dan roeren een 8 beweging in de pan krijg je geen klontjes.dan elke keer wei/water erbij.schep mosterd en zout.Wij gebruiken bijna geen zout,heel weining zout. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 De soep was lekker Thea! Ik had ook nog een ander recept voor mosterdsoep gevonden, daar ga ik het water ook eens door wei vervangen. Dat eten we dan morgen, vanavond staan er weer wei-pannenkoeken op het menu. Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted October 16, 2014 Share Posted October 16, 2014 Championne-aspersen soep kan je ook vervangen door wei in plaats van water/bouillon. En voor het brood bakken. Als wij spinazie eten,maak ik altijd een omelet deze dubbel gevouwen met de gekookte spinazie.En voor de omelet geen melk maar wei. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Op het kaasforum ging het over het product 'brunost' of 'mysost' of 'braunost' (en zo zijn er nog meer namen voor). Dat is ingekookte melkwei, met wat room er door. Het smaakt licht naar caramel. En volgens mij kreeg ik een tijd terug een pakje van dat spul van Jootje, uit Noorwegen. Kan dat kloppen Jo? Toen wist ik niet wat het was, het waren een soort van plakjes, net als die 'plastic' plakjes smeltkaas die door moet gaan voor cheddar kaas. Ik weet niet meer goed wat we daar van vonden toen. Niet heerlijk in ieder geval, ik denk dat we het niet helemaal hebben opgegeten In mijn Amerikaanse kaas-maak-boek (Home cheese making - Ricki Carroll) staat een werkwijze, dus ik ben deze week aan de slag gegaan. Er stond al dat het 6 tot 12 uur zou moeten inkoken, dus ik heb de pan 3 avonden op de houtkachel gehad. Overdag staat die kachel niet aan. Onze kamer rook de hele avond naar gekookte melk, en er is zo'n 3,5 liter aan vocht in die kamer verdwenen. Want ik had 4 liter melkwei, en ik heb uiteindelijk 470 gram eindproduct. Er moest ook wat room bij, ik heb er zo'n 75 ml in gedaan gok ik. En aan het einde heb ik de smurrie in 2-en gedeeld, en door 1 van de 2 porties heb ik wat cacao geroerd. Leek me lekker.... Dit is het geworden: Nou, als dat je niet doet watertanden... Lijkt op fudge, toch? Maar goed. De smaak... bleh Zoutig, geen idee waarom? En de smaak van gekookte melk. Daar komt het een beetje op neer. Weeïg, en de cacao helpt ook niet. Misschien dat er nog een flinke scheut met suiker doorheen had gemoeten? Dat het echt meer een soort van fudge zou worden? Maar ja, daar gingen we niet voor. Nou ja, het levert in ieder geval weer foto's en een forum-bericht op. Quote Veldvee-facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenneke Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Brunost is inderdaad Noors, ben het nog nooit ergens anders tegengekomen. Ik at het voor het eerst in de Jeugdherberg in Oslo en verkeerde in de veronderstelling dat het een soort chocoladebeleg was, nou dat was dus wel even schrikken In Noorwegen wordt het meestal van geitenmelk of een mengsel van koeien- en geitenmelk gemaakt geloof ik. Later kwamen we er achter dat de Noren het vaak eten op warme wafels of dikke gistpannenkoeken in combinatie met rode bosbessenjam. En in die combinatie is het verrassend lekker vind ik. Ook op Flatbröt (een soort heel dun knäckebröt) is het erg lekker.Ben helaas al jaren niet meer in de gelegenheid naar Noorwegen op vakantie te gaan, maar ik koop ieder jaar een klein stukje op de Noorse kerstmarkt in Rotterdam. http://en.wikipedia.org/wiki/Brunost Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted December 15, 2016 Share Posted December 15, 2016 Ik dacht ergens gelezen te hebben dat er mensen zijn die wei op de compost doen? En ja ik weet dat afval met dierlijke ingredient niet op de compost mag ivm verspreiding van ziektes geloof ik, ik ben gewoon benieuwd of er iemand is die dat doet.. Ik krijg in ieder geval lang niet al die liters wei ( van de tweede en derde afschep) op. en mijn paar kippen ook niet. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.