Jump to content
  • entries
    63
  • comments
    252
  • views
    620

K-k-k-k-koud :-|


Helly

65,301 views

 Share

Herfst.. of toch winter?

Mensen wat zijn er toch vele periodes van kou die de warmte van afgelopen tijd snel opvolgen. Gisteren regende het al af en aan, en vanmiddag leken de pijpestelen niet op te houden. Daar tussen door is het ook nog vreselijk veel (én hard) gaan hagelen

En om het koude (winterse) gevoel een beeld te geven:

 

dsc099140451348075775.JPG

 

dsc099340751348075790.JPG

 

dsc099443841348075810.JPG

 

Een teken dat we richting de winter gaan? Nog even en die boom kan weer op!

Intussen zitten we aan de warme chocolademelk

 

Hop?

En dan toch een verrassende plant in mijn tuin. Na de flinke groei, en daarna de flinke snoei omdat het toch echt te gortig werd, kwamen er ineens... hopbelletjes aan???

 

dsc096775531348078569.JPG

 

dsc096517871348078589.JPG

 

Of is dit een gemuteerde versie, of toch mannelijk maar dan anders?

 

Tuin-update met foto's

En voor de rest van de tuin...

 

De 'rusty birds' babbelen er nog vrolijk op los ondanks de groei van de Borlotti boon. Ik snap er niets van, de Borlotti boon-planten die ca. 30cm verderop stonden werden net zo hoog als mijn stambonen, ondanks dat ik er (voor de zekerheid) een lijntje bij heb gespannen. Zo ook bij deze. Inmiddels zijn de planten 'gestegen' tot een hoogte van ongeveer 1.30m. Toch stiekem een klimplant? Al heeft deze toch de voorkeur voor het groeien in de ijzeren decoratie ipv. het leidraadje.

 

dsc090983221348078923.JPG

 

De (herfst)frambozen groeien nu flink. Om de paar dagen een flink bakje vol. Heerlijk smullen tussendoor. En omdat ze nu zo mooi recht omhoog groeien langs een stevige stok, hoop ik dat dat zo blijft. Ik wil er graag meer van (het zaait zich schijnbaar makkelijk zelf uit via de bessen die op de grond vallen) en dan wil ik ze ook naar de andere schutting verplaatsen. Daar krijgen ze meer zon, en zo hopelijk ook meer bessen.

 

dsc091772161348079373.JPG

 

Salie. Een mooi bossig haagje. Ik heb het een paar dagen geleden flink uitgedund om een klein deel te drogen en om veel te gebruiken om saliesiroop (keelpijn) van te maken. Het staat inmiddels klaar voor als we de 1e tekenen van een zeer keeltje voelen. Ervaringen hoe en of t werkt is even afwachten.

 

dsc093817191348080090.JPG

 

En die tomaten, er lijkt op een gegeven moment geen einde aan te komen. Deze week nog een grote bak vol geoogst en er 3 flinke literflessen mee gevuld. Lekker voor een soepje, een pastasaus of door een ovenschotel. De donkerpaarse en mini gele tomaatjes gebruik ik zo voor de snack. Lekker als tussendoortje. Vooral die paarse, die zijn heerlijk zoet! En ik heb 5 stuks van onderstaande rassen in het geheel ingevroren, na de tip van Geedee (of was t Jet?). Lekkere grote vleestomaten om een vleesjus af te maken. Oh oh oh, als ik er aan denk loop ik al te watertanden

 

dsc095296911348080657.JPG

 

En dan nog even een foto van de Blauhilde. Wat een overweldigende plant is dit. En zo decoratief

Als er volgend jaar iets terug komt in de tuin dan staat deze zeker in de top 10.

Van de 2 plantjes die ik heb uitgeplant is een flinke bossage ontstaan. En uit die bossage zijn vele bonen ontstaan.

 

Het mindere van deze bonen is, dat als je ze laat doorgroeien tot dikke, lange bonen, is dat ze dikke draden krijgen. Een lastig werkje om ze te verwijderen. Ik heb daarna de boontjes wat vroeger geplukt, ofwel als de boontjes zich net gaan vormen. Dan zijn ze nog dun en plat. En heerlijk om te eten. Mocht je toch die bonen hebben laten doorgroeien (wegens vakantie?) dan zijn zelfs de bonen zonder peul lekker te eten. Ze worden alleen wat grauw bij het koken, maar smaken als witte bonen. Dus even doppen is aan te raden.

 

dsc093162771348081957.JPG

 

Menu/inmaak

Van die Blauhilde hebben we al een paar keer gegeten en er zijn wat bonen geblancheerd en in de vriezer terecht gekomen. Maar omdat de bonen wat afnemen, heb ik deze week eens iets nieuws geprobeerd. Een 3 kleuren bonenmix. Een mix van Blauhilde, Neckargold (deze heeft idd bijna geen draadjes!) en Saxa bonen. Ok, die Blauhildes worden groen tijdens het koken maar de Neckargold blijft wel geel. Het was een smakelijke combi.

 

dsc097753001348082352.JPG

 

dsc098266211348082438.JPG

 

Vorige week heb ik van een grote bak tomaten eerst een Chinese tomatensoep met stukjes kip en bosui gemaakt, en aan de overgebleven saus knoflook en kruiden toegevoegd. Daarna is de saus verdwenen in een pasta ovenschotel. Jummie

 

dsc096280711348082872.JPG

 

Nog even een foto van de saliesiroop die ik heb gemaakt, en een fles "Sugo di casa Helly"

Let niet op de 'etiketten', de echte waren op en dit voldoet prima

 

dsc098774621348083022.JPG

 

Last but not least, nog even een samengestelde oogst van vorige week. Deze boontjes zijn richting vriezer gegaan, de rucola, tomaten en mini paprika zijn als salade geëindigd. Wij kunnen er geen genoeg van krijgen.

 

l100084835631348083345.JPG

 

Voor de rest staat er nog genoeg rucola om een heerlijke saladebak mee te vullen, hangt er nog een flinke komkommer, wat tomaten en ligt er nog fetakaas in de koelkast. En die 1e 3 ingrediënten doen het ook heerlijk tussen een broodje hamburger speciaal (incl. gebakken ei)

 Share

7 Comments


Recommended Comments

O het ziet er allemaal goed uit bij je,ben je tevreden over de oogst dit jaar, En was dat nu hagel in de bovenste foto's zo ja zo erg is het hier niet geweest veel regen dat wel

Link to comment

Ongelooflijk wat een weer. Ik heb hier wel mazzel, het was mooi vandaag, en dat was het blijkbaar ook de hele vorige week. Geweldig je tomaten, handig hè, dan invriezen.. ( ja bij mij in de vriezer liggen nu zakjes met gekleurde keiharde bolletjes.)

Ook mooi die Blauhilde te zien trouwens, ik ga er volgend jaar ook van genieten.

Link to comment

Leuke update weer!

Mooi hoor, dat haagje van salie. Ze zijn mooi aangeslagen Je wou ook nog vast bonenkruid he? Stuur je adres nog maar even via een PB, dan spit ik wat stukjes voor je uit.

Link to comment

Die hagel, brrr. Het moestuinseizoen lijkt zo wel erg snel voorbij te gaan.

Had jij de borlotti's ook uit de doos? Hier waren ze ook laag, wat een verschil met de stokbonen in opbrengst. De blauhildes heb ik te groot laten worden om ze klein te kunnen eten en dat terwijl ik op de beschrijving er zelf nog bij had gezet; jong oogsten. Had geen idee dat je dat dan doet voordat de bonen worden gevormd. En zo leren we steeds weer bij.

Mooie oogst, Helly. Al lezend voel je jouw genieten. .

Link to comment

Jeanne, om nog even terug te komen op je 1e vraag.. ja ik ben zeer tevreden over mijn oogst. Echt kilo's al geoogst, vergeleken met die luttele kilootjes vorig jaar toch een wereld van verschil!

 

Jorieke, you have mail

 

Helena, ik heb die Borlotti's idd ook uit de doos getrokken. Leek mij wel wat die aparte kleuren bonen. Ik zit er aan te denken deze stamvariatie onder de stokbonen te zetten volgend jaar. Kan dat mooi samen groeien.

Heb je die doorgegroeide Blauhilde's nog gedopt voor de bonen? Gaat prima hoor. En best lekker.

Heb jij ook al die Neckargold gegeten? Qua draden een wereld van verschil!

Link to comment

Jeetje zeg!! Die hagel!!! Het lijkt wel alsof je het er zelf stiekem voor de foto hebt neergestrooit... Hier waren wel flinke buien met hele grote druppels, gelukkig geen hagel meer.

Maar koud is het wel.

Mooie boontjes! En de rest van je oogst ook natuurlijk...

En fijn dat je zoveel tomatensaus hebt kunnen inmaken. Het geheel invriezen van de tomaten ga ik zometeen ook maar doen. Vriezer is nog lang niet vol...

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...