Jump to content
  • entries
    10
  • comments
    6
  • views
    713

Bezoek aan een aardappelveredelingsbedrijf in Wezup


Joke's moestuin

885 views

 Share

Gisteren bij een aardappel veredelings bedrijf geweest in Wezup (Drenthe) Ik heb daar uitleg gehad over het zoeken naar nieuwe rassen en hoe dat in zijn werk gaat. Verder uitleg gehad over hoe zij aardappelen poten en telen. Helaas weinig informatie over het bemesten en de grondbewerking voordat je de aardappelen gaat poten. Dat zal dan wel een groot geheim zijn. De man deed er in ieder geval, naar mijn mening heel vaag over. (Hij had het over natjes en droogjes voor de aardappel ) Daarnaast was er een proeflokaal waar ik de phytophtora vrije aardappelen Alouette en Carolus op verschillende wijze mocht proeven.

 

Ik ben zelf voor de alouette gegaan. Een middenvroege aardappel, die phytophtora vrij is in loof en knol. Het is een vrij vastkokend ras. En ik vind deze super lekker om te bakken. Gekookte aardappelen zijn niet mijn favoriet. Ook de opbrengst van deze aardappel is goed.

De Carolus is een kruimelige aardappel. Ik vond het een vrij melige aardappel , maar om frietjes mee te maken is deze wel lekker.

 

Ik had nog graag de Twinner gehad, een vroege aardappel, maar deze was er helaas niet meer. Ik heb als vervanger de Twister mee gekregen. Ook deze is vroeg en phytophtora vrij in loof en knol. Net als de Twinner.

 

Verder hadden ze nog een hele mooie paarse aardappel die ze aan het ontwikkelen zijn. Super mooi om te zien. De smaak vind ik tussen de Alouette en de Carolus in zitten. Maar omdat deze nog vol in ontwikkeling is, was deze niet beschikbaar als pootaardappel. Dit duurt nog ongeveer 6 jaar.

 

Een redelijk leerzame middag bij de vriendelijke aardappelboer en zijn vrouw. Met her en der wat reclame voor A*****. Beetje jammer. Maar begrijpelijk. Als extraatje bij het vertrek nog twee mooie ouderwetse aardappelkistjes meegekregen, om de aardappelen in te laten kiemen.

 

De aardappelen gaan er bij mij, als het weer mee zit, begin april de grond in. Eerst nog bedekt met vliesdoek, maar als de kans op nachtvorst niehiel is gaat deze er af. We zullen zien....Dit is niet wat de boer graag ziet. Hij had het over midden april / begin mei, onder hoge ruggen. Maar midden april is mij te laat, dan is mijn geduld al lang en breed op

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...