Voor mij een ontdekking
Nu heb ik de afgelopen maanden tientallen soorten zaden verzameld om uit te proberen en ik ga ze hier niet allemaal op een rijtje zetten of behandelen. Veruit de meesten zijn heel algemeen en als het wat wordt dan komt het hier vast nog weleens voorbij. Eén wil ik echter wel noemen. Voor veel tuiniers vast een oude bekende maar voor mij een ontdekking. Het gaat om de Pyrethrum.
Een plantje waar een bestrijdingsmiddel van kan worden gemaakt.
1 eetlepel van de gele kern van de bloem drogen en verpulveren
1 liter kokend water
1 klein theelepeltje met waspoeder
Mix de gele bloemkernen met het hete water, laat 2 uurtjes staan en zeef de bloemkernen eruit.
Voeg het waspoeder erbij, goed mixen. Doe de vloeistof in een plantenspuit en besproei het ongedierte.
Voor meer informatie over het gebruik en de voor- en nadelen van het middel:
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/biologische-insecticiden-op-basis-van-pyrethrinen/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pyrethrine
Ik heb mijn bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte nagekeken en inderdaad, de middeltjes die ik in huis heb, voor de tuin, binnenshuis, de kippen en vogels, zijn allemaal op basis van pyrethrine. Of de plant en het simpele receptje al die middelen kan vervangen weet ik niet maar het is zeker het proberen waard. Een spuitbus 404 kost toch al snel een euro of 15 en daarmee moeten ook de hokken worden behandeld. Is dus zo op. Maar goed, eerst maar eens zien of uit de zaadjes mooie planten willen groeien .
De fruitbomen mogen dit jaar dan wel geleden hebben onder de late, zeer strenge, vorst, het klein fruit lijkt er geen last van te hebben.
Dat wordt weer smullen later dit jaar. Hopelijk slaan de stekken ook goed aan zodat er niet om de besjes gevochten hoeft te worden. De kippen zijn er namelijk ook gek op
Ook nieuw voor mij was dat de jonge blaadjes van de radijs in een salade gegeten kan worden. Gelijk een paar aan de kippen gegeven en die vonden ze lekker dus toen ook voor onszelf maar wat geplukt.
Samen met de veldsla, kleine blaadjes spinazie en enkele blaadjes van de rucola (want meer is het nog niet), was het inderdaad een prima salade. Klein maar fijn.
Moestuinieren met bijna uitsluitend zaadjes, is in de eerste maanden vooral een oefening in geduld
0 Comments
Recommended Comments
There are no comments to display.