Appelmoes en tóch stroop!
"Oma's appelmoes"
Jaaaa het is toch ergens mee gelukt..
Ik heb van een paar kilootjes appels appelmoes gemaakt. Uiteraard niet veel bijzonders zul je denken, inderdaad, dat is ook niet zo. Ik maak al verse appelmoes sinds jaren. Maar wat ik nog nooit had gemaakt was appelstroop. En dat is me in 1x gelukt
Eerst maar eens de appeltjes (Elstar) klein snijden en met een klein beetje water op het oliestel zetten, en na het sudderen en pureren met een staafmixer een beetje citroensap (anders echt te zoet) en wat kaneel toevoegen onderstaand resultaat:
Ik had zoveel appels dat ik nog een 2e portie heb gemaakt, dit keer van Jonagold. Iets frisser van smaak. Zelfde ritueel en 3 volle jampotjes mee kunnen vullen.
De potjes staan om en om in de voorraadkast, ene keer Elstar, andere keer Jonagold. Voor de afwisseling.
Authentieke appelstroop
En dan houd je na al dat geschil een hele grote pan met klokhuizen, steeltjes, pitten en schillen over. En daar hebben we voor het eerst met veel water een prutje van laten koken. Dit hebben we een nacht laten trekken, en de volgende dag afgegoten tot een mooi egaal mengsel dat leek op troebel appelsap. En na het zachtjes laten pruttelen, en pruttelen, en pruttelen.. lijkt wel of dat eeuwen duurt, komt er dan na bijna 2½ liter aan het begin, eindelijk het eind van de bodem in zicht. Dat heeft vanmorgen onder goed toezicht nog eventjes staan pruttelen en is ingekookt tot een heerlijke appelstroop Daarna in hele kleine weckpotjes gedaan en nu maar hopen dat we er lang van kunnen genieten.
Ben bang dat t in 1 week op is als de kids dit lekker vinden. Vriend is er iig idolaat van, die kan niet zonder appelstroop door t leven. Straks vind ie t zo lekker dat ie met een paar kisten tegelijk aan komt
Uitlikken
En dan... is de pan leeg. En is er niemand in huis om m uit te likken... moet ik dat zelf doen... wat een straf
HMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
11 reacties
Aanbevolen reacties