Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

"Oma's appelmoes"

Jaaaa het is toch ergens mee gelukt..

Ik heb van een paar kilootjes appels appelmoes gemaakt. Uiteraard niet veel bijzonders zul je denken, inderdaad, dat is ook niet zo. Ik maak al verse appelmoes sinds jaren. Maar wat ik nog nooit had gemaakt was appelstroop. En dat is me in 1x gelukt

 

Eerst maar eens de appeltjes (Elstar) klein snijden en met een klein beetje water op het oliestel zetten, en na het sudderen en pureren met een staafmixer een beetje citroensap (anders echt te zoet) en wat kaneel toevoegen onderstaand resultaat:

 

dsc992085021335436723.JPGdsc992199061335436771.JPG

 

Ik had zoveel appels dat ik nog een 2e portie heb gemaakt, dit keer van Jonagold. Iets frisser van smaak. Zelfde ritueel en 3 volle jampotjes mee kunnen vullen.

De potjes staan om en om in de voorraadkast, ene keer Elstar, andere keer Jonagold. Voor de afwisseling.

 

Authentieke appelstroop

En dan houd je na al dat geschil een hele grote pan met klokhuizen, steeltjes, pitten en schillen over. En daar hebben we voor het eerst met veel water een prutje van laten koken. Dit hebben we een nacht laten trekken, en de volgende dag afgegoten tot een mooi egaal mengsel dat leek op troebel appelsap. En na het zachtjes laten pruttelen, en pruttelen, en pruttelen.. lijkt wel of dat eeuwen duurt, komt er dan na bijna 2½ liter aan het begin, eindelijk het eind van de bodem in zicht. Dat heeft vanmorgen onder goed toezicht nog eventjes staan pruttelen en is ingekookt tot een heerlijke appelstroop Daarna in hele kleine weckpotjes gedaan en nu maar hopen dat we er lang van kunnen genieten.

 

dsc991857861335437301.JPGdsc992424741335437535.JPG

dsc992574301335437857.JPGdsc992714281335437887.JPG

 

Ben bang dat t in 1 week op is als de kids dit lekker vinden. Vriend is er iig idolaat van, die kan niet zonder appelstroop door t leven. Straks vind ie t zo lekker dat ie met een paar kisten tegelijk aan komt

 

Uitlikken

En dan... is de pan leeg. En is er niemand in huis om m uit te likken... moet ik dat zelf doen... wat een straf

 

dsc993318051335438027.JPG

 

HMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

11 reacties

Aanbevolen reacties

HansK

Leden

Geplaatst:

Leuk idee. Kan haast in het topic recycling

 

Ik heb wel een vraagje. Hoelang duurde het voor de 2,5 liter vocht 2 potjes stroop geworden was? (ik neem aan dat het antwoord in uren kan worden gegeven..?)

Helly

Leden

Geplaatst:

Ja daar moet je wel uren voor rekenen. Ik denk dat het bijna een hele middag en avond heeft op gestaan. Op het kleinste/laagste pitje, dat wel. Helaas past deze pan niet op het oliestel. Dat was wel jammer.

Dus.. voor t geld moet je t niet doen, wel voor de smaak!

Geplaatst:

Oh lekker zeg! Heb ik ook weer zin in! Nog even wachten op de appels die we weer kunnen rapen deze zomer. Dan sta ik weer hele dagen te koken. Net als jij

Geplaatst:

Ik neem aan dat dit hele rijpe appels waren? Met groene, onrijpe appels gaat het beter, het stroopkoken dan.

Helly

Leden

Geplaatst: (aangepast)

Ik neem aan dat dit hele rijpe appels waren? Met groene, onrijpe appels gaat het beter, het stroopkoken dan.

Ja dit waren rijpe appels, uit de buurtsuup. Ik wist niet dat het met onrijpe appels beter ging, dat stroop koken. Maar wat doe je dan met het vruchtvlees van onrijpe appels?

aangepast door Helly

Flor

Leden

Geplaatst:

Ziet er goed uit Helly

Ik vraag me af of je die appelschillen en klokhuizen ook kunt invriezen tot je ze wilt gebruiken? Dan kan je lekker opsparen....

 

O en dat uitlikken, wat een rotklus is dat toch altijd he

Helly

Leden

Geplaatst:

Als je ziet wat een pan vol aan "afval" je hebt voor een paar potjes appelmoes/stroop, dan heb je wel een flinke vriezer nodig wil je dat gaan opsparen. Dit was al een pan van 5L. vol, ongeveer van 3 á 4 kg. appels. En of je t eigenlijk wel kúnt invriezen is dan ook nog de vraag

veuvecouderc

Leden

Geplaatst: (aangepast)

He Helly,

 

te gek dat je appelstroop gelukt en een succes is! Ook gemaakt volgens recept van het aloude Margriet-recept?

 

Ik heb mijn eigen stroop nog even nagezocht, maar ik heb mijn 2,5 liter vocht slechts 3 kwartier laten inkoken. En toen was het echt goed. Maar misschien heb jij er geen suiker bij gedaan? Het proces gaat namelijk na het in potjes doen ook nog even door dus je hoeft echt niet te wachten tot het de stroop is die je op brood of de pannenkoek wilt doen. Mijn stroop was rechtstreeks uit de pan roodachtig maar na een paar dagen wordt het zo zwart als de appelstroop die je in die gele blikjes koopt. Gaat dus helemaal goed, ook zonder uren inkoken. Het pruttelen van de schillen dat kost wel een paar uur ja. Maar volgende keer gewoon een houtvuurtje in de tuin maken, met zo'n mooie heksenketel erboven

 

Een klein tipje. De appelstroop gaat (net als de moes en jam) heet in je potten. Als je die potten goed uitkookt van te voren kun je daarvoor ook gewoon draaidekselpotten gebruiken. Natuurlijk mag het ook in weckpotjes maar ik zelf vind het altijd zonde om iets in die weckpotten te doen wat niet echt geweckt hoeft te worden. Ze zijn tenslotte niet goedkoop en die draaidekselpotjes zijn met een beetje inventiviteit gratis.

aangepast door veuvecouderc

Helly

Leden

Geplaatst:

Ik heb het niet volgens een recept gemaakt. Gewoon het vocht laten inkoken. Volgens de forum tips

Dat van die weckglaasjes, ach ze stonden er toch al en ik heb zo gauw niets te wecken in die kleine glaasjes. Hoeveel suiker doe jij nog bij die appelstroop dan? Wist niet dat dat echt nodig was.

veuvecouderc

Leden

Geplaatst:

Ik heb het niet volgens een recept gemaakt. Gewoon het vocht laten inkoken. Volgens de forum tips

Dat van die weckglaasjes, ach ze stonden er toch al en ik heb zo gauw niets te wecken in die kleine glaasjes. Hoeveel suiker doe jij nog bij die appelstroop dan? Wist niet dat dat echt nodig was.

 

Ik heb ongeveer 300 gram suiker op 1 liter sap genomen, plus nog 25 gram citroenzuur. De suiker en het zuur zorgen er o.a. voor dat de stroop beter conserveert.

Helly

Leden

Geplaatst:

Ok thanx!

Ik noteer het direkt voor een volgende keer.

Gast
Voeg een reactie toe

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.