Jump to content

IvarK's Blog

Sign in to follow this  
  • entries
    4
  • comments
    11
  • views
    188

Compostosteren

Sign in to follow this  
IvarK

6,664 views

Hallo allemaal,

 

Vandaag was een cadeautje, er viel een afspraak voor mijn werk uit en zodoende had ik vanmiddag even lekker de tijd om weer even in de tuin te werken. Vandaag was het tijd om weer eens wat compost om te scheppen. Mijn composthoop is feitelijk een oud konijnenhok welke in op zijn kant tegen de schutting heb bevestigd. Daarnaast staat een oude vuilnisemmer zonder bodem waardoor ook deze hoop in direct verbinding staat met de grond. In deze laatste bak `bewaar` ik de min of meer al bruikbare compost.

 

moestuin-493211424272632.jpg

 

Nu wilde ik vandaag de grote hoop eens goed omscheppen en zag dat daarin, naast een wegschietende veldmuis, voornamelijk maaien in zaten. Nu maak ik pas een sinds anderhalf jaar compost, dus ik heb werkelijk geen idee maar is dit wel goed? Ik heb altijd begrepen dat er echte wormen in zouden moeten zitten i.p.v maaien?

 

Heb ik er ongemerkt misschien iets verkeerds aan toegevoegd of is dit verschijnsel normaal? Doorgaans gaat er voornamelijk, koffieprut, tuinafval, ongekookte keukenafval en wat bananenschillen e.d. in. Ook laat ik mijn zoontje, tot zijn grote hilariteit, ongeveer eens per week over de stapel plassen. Echt regelmatig omscheppen doe ik dan ook weer niet, zou dat wellicht een oorzaak zijn van de maaien? Vorig jaar heb ik wel compostversneller van de action gebruikt maar dat wil ik dit jaar eigenlijk niet doen, ergens voelt het als nep/onnatuurlijk. Hoe is jullie ervaring hiermee?

moestuin-515421424272657.jpg

 

Na de gedane arbeid nog even heerlijk in de zon gezeten, wat een fijn gevoel die zonnestralen weer te voelen. Ik heb eens lekker zitten mijmeren wat ik dit jaar allemaal nog meer wil verbouwen. Daar ga ik nu eerst maar eens goed naar kijken, het lijkt mij een wel mooi omdat achter de schutting, mijn braakliggend stukje (zie vorige post) te verbouwen maar vrees dat deze planten wel wat extra voeding nodig hebben.

 

Groeten uit lelystad!

Sign in to follow this  


4 Comments


Recommended Comments

Hoe zien de maden eruit? Er zijn natuurlijk genoeg beestjes wiens larven alleen organisch materiaal eten, als dit het geval is, lijkt het me niet per se schadelijk. Lekker is natuurlijk anders, maar ze vliegen vanzelf weer op.

Share this comment


Link to comment

kijk ook eens naar de structuur van je composthoop en de lucht die ervan af komt,

is het goed luchtig en ruikt het prettig naar "bos" grond zal er verder niks aan de hand zijn.

is het een compacte stinkende massa zou ik er eens goed naar kijken.

 

ik denk ook niet dat het een heel slim idee is om over de composthoop te piesen, maar onderbouwen kan ik die stelling niet

 

 

groetjes uit Lelystad

Share this comment


Link to comment

Ik heb juist gehoord dat t goed is om over je compost hoop te plassen af en toe voor het toevoegen van wat mineralen/zouten

Maden zijn op zichzelf best schone beestjes, (hier in het ziekenhuis worden ze op wonden gebruikt) (steriel gekweekt, niet van de composthoop afgeplukt Weet alleen niet waar de maden van zijn natuurlijk, als het van een gewas aantastende vlieg soort is zou ik ze misschien toch wel halen voor je ze al te veel gaat verspreiden als het warmer is

Share this comment


Link to comment

Van dat plassen over de compost heb ik juist uit diverse fora vernomen. Ik ga komend weekend weer aan de slag, wederom eea omscheppen want één van de tie rips is geknapt. De boel ligt dus nu een beetje overhoop..

Share this comment


Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...