9-1-2021
De laatste week van 2020 was het weer vaak somber winterweer, zeker met wat wind was het fris en moest je in beweging blijven.
Een mooie tijd om wat te klussen.
Ik heb een IBC op een paar pallets staan maar die werden oud en rottig en het kuubsvat ging verzakken.
Van een vrijgekomen tuin had ik al wat stenen verzameld dus ik kon aan de slag.
Eerst moest alle troep weg en daarna he ik gespit ondanks dat de grond erg zompig is.
Daarna kon ik de tegels pas leggen en sjouwen.
Het vat had ik al grotendeels leeggegoten in de kas en de rest ging het greppeltje in.
Nadat ik de meeste algen verwijderd had kon ik het lege vat op zijn nieuwe plek zetten.
Gelukkig scheen ook af en toe de zon en kon ik de accu opladen.
De buien zorgden weer voor aanvoer van nieuw water wat in het vat gepompt kon worden met een 12 V pompje.
Ook heb ik het water gebruikt om de ruiten van de lage kas te wassen.
Nog vier eenruiters wassen en het kasje is weer dicht en klaar voor gebruik.
Maar er kwamen wat koude winderige dagen in 2021 en ook andere klusjes die voor gingen.
De laatste oogsten van het oude jaar:
Een bos rucola.
Met de laatste Triplo aardappels op het bord:
Ook oogst ik nog N-Z spinazie uit de platte bak.
En de tomaatjes uit de vensterbank raken nu ook bijna op.
Hier met kabeljauw uit de oven.
Het nieuwe jaar is begonnen, en ik wens iedereen een vruchtbaar 2021.
Sommige planten zijn al aan het nieuwe seizoen begonnen, de knoflook staat boven en er naast groeien heel langzaam de Aquadulce tuinbonen.
Maar er verdwijnt ook regelmatig wat van de tuin zoals deze palmkool.
Ze gaan in de wok.
Met zuurkool quiche:
Nog meer N-Z spinazie met stoofvlees:
Ik oogst de laatste andijvie die licht aangetast is.
Maar er blijft genoeg over voor een stamppotje.
Het werd ook kouder, een koude Noorderwind houd mij binnen.
Het is weer om te bakken maar door al het bakken is van de heteluchtoven het verwarmingselement op.
Het hoort mooi rond te zijn...
Gelukkig brengt de post een nieuw element en de dag er op werkt de oven weer.
Het is toch lastig als je met een gerezen brood naar een andere oven moet, al ken ik dat wel van bijv. Marokko waar iedereen zijn brood over straat naar de bakkerij brengt om daar gebakken te worden.
Er verdwijnt ook boerenkool naar de tafel.
Net als bij veel anderen is de oogst wat minnetjes, maar dan oogst ik maar wat meer planten.
Ook maken we de vriezer regelmatig wat leger zoals hier de doperwtjes.
Aangevuld met de Texla aardappels die nu aan de beurt zijn.
Eergisteren werden de knotwilgen geknot.
Dan moet je snel zijn voor ze versnipperd worden. Ik sleep er flink wat uit het weiland om straks een afscheiding te kunnen maken.
Voor mij is dat een flinke klus, maar het schiet al op.
Ik gooi de takken op mijn tuin.
Daarna gaan de zijtakken er af en de toppen er uit.
De stapel groeit nu gestaag.
Daar krijg je honger van dus gelijk wat groente mee naar huis.
Er is weer genoeg te doen, we hoeven ons niet te vervelen.
Nog even en ik ga weer zaaien, de dagen worden langer en de zon wordt sterker.
Het gaat weer beginnen.
- 4
0 Comments
Recommended Comments
There are no comments to display.