Jump to content
 • entries
  394
 • comments
  1,369
 • views
  14,005

Ossen, hakbos, snipperen, hek, enz.


Jorieke123

273 views

We hebben wat gehakt in onze hakbosjes, om de jonge bomen aan te sporen meerdere nieuwe uitlopers te maken die wij dan over een jaar of 7 kunnen hakken voor de kachel:

IMG_4055.jpg

 

Het leverde vooral veel snippers op, en een enkel dikker stukje voor op de houtstapel.

IMG_4060.jpg

 

Verder hebben we nieuwe ossen:

IMG_7826.JPG 

 

IMG_7838.JPG

 

En vandaag hebben we een hek gemaakt:

IMG_7954.JPG

 

IMG_7955.JPG

 • Like 5

4 Comments


Recommended Comments

Quote

We hebben wat gehakt in onze hakbosjes, om de jonge bomen aan te sporen meerdere nieuwe uitlopers te maken die wij dan over een jaar of 7 kunnen hakken voor de kachel:

Heb geen ervaring met houtkap bossen, hoe werkt dat precies? is één opgaande stam niet sneller dikker, dan meerdere uitlopers vanaf één stam? Wat dus resulteerd in meerdere dunnere stammen? Of zoek je juist zo'n formaat om de houtkachel mee aan te maken? Of wil je geen 20meter hoge bomen kweken en die omzagen omdat dat misschien niet haalbaar of iets is? Te gevaarlijk, of geen ruimte om ze neer te halen?

Link to comment

@rorror Je geeft al een paar dingen aan die idd een reden zijn. Wachten op een hele boom duurt lang. En dan zaag je hem om en dan was dat dat. Je moet dan alweer nieuwe hebben gepoot of uit hebben laten zaaien zeg maar, wil je weer een nieuwe hebben op die plek. Zo'n hakboom zaag je op jonge leeftijd +/- kniehoog af. Die loopt uit met de kracht van de wortels, en zo'n 5 tot 7 jaar later heb je dikke takken die je oogst. Vervolgens loopt het ding weer uit, en na 5 tot 7 jaar oogst je weer. Enzzzz. Er zijn aardig wat boomsoorten die daar voor geschikt zijn, wij hebben er verschillende staan om ook een beetje te zien welke het hier goed doen. Tamme kastanje is vooral snel met uitlopen en groeien. 

 

 • Like 2
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...