Jump to content
 • entries
  5
 • comments
  22
 • views
  324

Slecht moestuin jaar


Maarten V.

267 views

Dit jaar ging het kweken van groentes en andere plantjes uitermate slecht. De lente leek in het begin veelbelovend maar veranderde later in een woestijn klimaat. Daar komt nog bij dat in onze buurt heel veel mensen vergif spuiten, waardoor al het ongedierte naar onze prettige biologische tuin gaat. En dan gaat het voornamelijk om grote oranje en bruine naaktslakken. Die hebben 90% van alle geplante moestuin plantjes opgevreten. Nu heb ik alleen nog 2 kleine prei, 2 bieten zonder bieten en een aardappel die ik niet eens geplant heb (een uitloper van een vergeten aardappel van vorig jaar). 

 

Ik geloof dat de aardappelplant iets te groot is geworden…

C1C81B0F-57C8-4AA7-8275-C1FFB2213611.thumb.jpeg.a936e1f128b72a6c3630b2e493168c31.jpeg
Ik heb er wel al een geweldige aardappeloogst van gehad! De enige oogst van groente uit mijn moestuin die ik tot nu toe heb gehad dit jaar. 
 

 

Ook staan er mooie kruiden in de tuin zoals deze tijm:

F4D57A53-AD3D-4A6B-A70B-7D72B7B65163.thumb.jpeg.f3fd21e56c9949ffd62b408bf8fc1f48.jpeg

 

En er staan ook schitterende appelbomen in de tuin:

4200B5A6-420A-48E0-BCE8-1D15B81668DF.thumb.jpeg.0d0b45bc7ef1b9dfe5bfa052df458b5a.jpegIk probeer nu opnieuw te beginnen met groentes kweken. Ik heb pas boerenkool, broccoli en sla gezaaid. 
Ik ben tamelijk laat en er zijn nog steeds bergen met slakken in de tuin (hoewel we elke week grote hoeveelheden slakken in potjes doen en naar de natuur brengen), dus wens me succes!

 

Edited by Maarten V.

 • Like 3

6 Comments


Recommended Comments

Ik hoop dat je nog een mooie oogst krijgt! Biervalletjes kunnen een uitkomst zijn tegen slakken, helemaal als het nat wordt.

 • Thanks 1
Link to comment

Dankjewel! Dat hoop ik ook! Ik zal je zeker op de hoogte houden. Een bierval zal zeker helpen denk ik. Toch ben ik te weekhartig om slakken dronken te voeren en te doden (bovendien drink ik en heb ik geen bier). Ik zou liever een val maken waar ze niet in verdrinken, maar ik zou niet weten hoe dat moet…

Link to comment

Dat had ik vroeger ook. Tot vorig jaar (of was het al weer een jaar daarvoor) de naaktslakken populatie overal explodeerde. Toen heb ik geleerd iets minder teerhartig te zijn. Als ik ze zie, maak ik ze dood. Wel snel, om onnodig lijden te voorkomen. Maar ze eten echt al-les op!  En ik wil zelf ook nog wel wat. In onze mini-achtertuin ben ik echt genadeloos. In onze grotere  moestuin laat ik ze wel gewoon leven, en laat ik de onderste aangevreten bladeren ook gewoon zitten in de hoop dat ze de rest met rust laten. Maar als het daar ook zo explodeert kan ik niet beloven dat ik dat beleid voortzet.

 • Thanks 1
Link to comment

Dat snap ik heel goed. Die naaktslakken vreten inderdaad echt alles op. Dus ja, het is of de moestuin of de slakken. Maar zelf ben ik toch niet van plan ze te doden. Ik denk dat het weinig zin heeft om ze te doden want er blijft toch altijd een restje over die dan weer in een mum van tijd een plaag veroorzaakt. Dus vang ik ze regelmatig en breng ze naar de natuur om te zorgen dat er niet al te veel slakken komen. 

Link to comment

Zo zoeken we allemaal onze weg. De ene is niet beter dan de andere. Het moestuinleed dat slakken heet.

 • Like 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...