7-9-2024
Het is nog steeds lekker zomers weer.
Soms is het wat koeler geweest en we hebben wat buien gehad.
Met de zomerse temperaturen en veel vocht in de lucht kan ik niet zo veel doen op de tuin, maar dat hoeft ook niet.
Een moestuin is een hobby en het is fijn als je later ook nog wat kan doen.
Ik heb twee weken terug alle mais geoogst en verwerkt.
De vogels hadden de weg in de tijdelijke kooi gevonden, het zullen wel slimme kauwtjes geweest zijn.
Er waren wat kolven aangepikt en ze waren nu ook wel goed, langer laten groeien geeft maar melige kolven.
De kolven heb ik in etappes gekookt en leeg gepeld. Dee losse korrels zijn in de vriezer gegaan, bijna een lade vol.
Ook heb ik daarna op een koelere dag de kooi afgebroken en de maisstengels verwijderd.
Het waren maar minne planten dus dat was snel gebeurd.
De planten liggen nu verdroogd als afdekking op een vol compostvak en ik heb weer ruimte om te schoffelen.
Het is ook frambozentijd en met wat Kaapse bessen en de laatste aalbessen is er jam gemaakt.
Hier bij wat scones.
De tomaten en komkommers vragen ook om de paar dagen aandacht.
Blad weghalen, indraaien en dieven en oogsten.
De komkommers krijgen wat gieters water, verder wordt er dit jaar weinig begoten.
Ik heb de laatste knoflook uitgezocht, wat gelijk op moet, wat bosjes voor later in de keuken en het nieuwe pootgoed.
Gelukkig had ik toch nog wat redelijk pootgoed er tussen zitten.
Op de echt warme dagen ga ik 's avonds even naar de tuin en maak dan bij gunstige wind graag een vuurtje.
Er is altijd wel oud hout op mijn tuin.
Onder de drie gaastunnels zit hier nog Prei, bosuien, boerenkool en palmkool, maar helaas bleek er flink knolvoet in de gekregen koolplantjes te zitten dus het meeste is alweer opgeruimd.
De bonen gingen wel heel goed met die warmte als nateelt na de primeur aardappels.
Ik heb er zo veel dat ik te veel heb, straks is dat weer zaaigoed voor komend seizoen.
Bijna elke dag wordt er geoogst, al koken we soms ook voor twee dagen tegelijk.
En een bak salade in de koelkast is ook handig om even snel te pakken met warm weer.
De N-Z spinazie groeit hard en kan regelmatig geoogst.
Ook gaan er om de dag courgettes mee van de vier planten die nog steeds mooi staan.
We gebruiken ze op veel verschillende manieren en soms zelfs in de soep.
Maar ook in laagjes in de lasagne.
Ook zijn er om de dag frambozen, hierin de bavarois .
Er worden weer Texla aardappelplanten minder en die rooi ik, sorteer ik en elke keer gaat er een emmer vol mee naar huis.
De slechte zitten in de puree,
Of worden gebakken.
Ook verdwijnen er als wedges in de oven:
de laatste spitskolen gaan in de kimchi.
En er worden komkommers en courgettes ingemaakt.
De dertig tomatenplanten geven ook flink met het warme weer.
Er kunnen weer potten gevuld.
Ik heb zomers niet zo veel sla staan, maar de Little Gem kropjes blijven beter en zijn makkelijker in de omgang ook makkelijker als ijsbergsla.
Hier met tomatenquiche.
De kimchi is klaar.
Een Noord-Hollandse variant op een Koreaanse maal.
Gelukkig voor mij wordt het komende dagen wat koeler en daarna weer een graad of twintig.
Dan kan ik de laatste aardappels oogsten, nog wat onkruid opruimen en de knoflook voorbereiden.
Ik heb de platte bak weer leeggemaakt en er nog een nateelt van boontjes in geplant.
En met plannen moet ik alweer rekening houden met het volgende seizoen.
aangepast door Patrijs
-
7
8 reacties
Aanbevolen reacties