Jump to content
  • entries
    63
  • comments
    252
  • views
    549

Tomaten, administratie, oogst en overzicht tuin


Helly

22,360 views

 Share

Tomaten update

Vandaag eens een tomaten update.

Alle planten die nog staan (zowel onder afdak als in potten/bakken) gaan prima. De grote tomatenplanten onder het 'afdak' hebben niets te klagen en groeien en groeien maar door. Zowel blad als tros. En trots dat ik ben op al mijn heerlijke tomaatjes/tomaten. Heerlijk om ze te zien groeien en bloeien, vrucht na vrucht maken en afrijpen in geel, oranje, rood, paars en gestreept.

De tomaten onder het afdak hebben het t best, maar de mini tomatenplanten (Tiny Tim bijvoorbeeld) vinden het ook heerlijk in een pot op het tafeltje en een beetje nog onder de minimale bescherming van het dak van het huis.

 

Vorige week heb ik alle potten/bakken die nog achter in de tuin stonden maar eens flink aangepakt. Er konden zowiezo 2 tomaten planten geruimd worden (Zuckertraube en TZN). Deze waren door de regen teveel aangetast. De tomaatjes die er nog aan zaten gerooid, die heb ik in de vensterbank gelegd en zijn al voor de helft afgerijpt.

De tomatenplanten die over bleven (Calebash Purple waar nog niets aan is gekomen qua vrucht, Tigrette - zeer decoratieve tomatenplant - die nu 2 oranje gestreepte vruchten draagt, en nog een nogal verwilderd klein ras met kleine ronde gele vruchtjes) heb ik zoveel mogelijk onder de achterste connifeer-boom gezet zodat ze zoveel mogelijk beschutting krijgen bij harde regen.

 

De rest van de potten/bakken heb ik allemaal in een grote ronding gezet zodat ik overal makkelijk bij kan om bijv. de tomaten te oogsten. Volgend jaar komen alle grote tomatenplanten onder een afdak, uitgezonderd de mini planten, die redden zich prima er buiten.

En nu de foto's van mijn grootst groeiende tomaten (label: Black Russian).

 

Deze groeit in het trellis gedeelte, is daar vanzelf gaan hangen en groeien. Het ijzer ondersteunt de grote tomaat goed, hij blijft netjes op die plek doorgroeien. Hij is inmiddels zo groot dat hij geheel in mijn hand past. Ben benieuwd wat hij weegt als hij oogstrijp is

dsc086231831346072866.JPG

 

De tomaat die na bovenstaande de grootste is, ook al handvullend:

dsc086470731346073097.JPG

 

Administratie in de tuin

Afgelopen vrijdag ben ik met een notitieboekje en pen in de tuin gaan zitten. Om te noteren hoe hoog de planten onderling waren, hoe het groeiproces van iedere soort is gegaan, hoeveel bloemen/vruchten er aan hangen, hoeveel ruimte het per plant in neemt, of ze al in bloei staan, hoe ze het doen in volle grond of pot, etc.

 

Hierdoor geeft het mij een idee hoe ik volgend jaar ermee verder kan. Kunnen er meer planten staan dan nu? Moet ik ze in de volle zon planten, of groeien ze beter in de schaduw? Zet ik ze voorin, of juist achterin? Is het beter iets in de hoogte te laten groeien, of onder een netje? Dat soort vragen met de bijbehorende antwoorden, daar kan ik wat mee.

 

Vooralsnog ga ik volgend jaar geen paprika planten in de volle grond zetten maar gaan ze allemaal in de vierkante bakken. Ze nemen niet meer ruimte in dan de randen van de bakken en er komen beduidend minder slakken bij, die van de vruchten gaan knabbelen. Ze komen dan ook meer in de volle zon te staan. Dat is het voordeel van de bakken, je zet ze neer waar het nodig is.

 

De Jubilanska paprika met de meeste vruchten aan de plant:

dsc086959071346087012.JPG

 

Ik heb ook gemerkt dat de peper plant beduidend groter is dan de paprika planten. Heel opmerkelijk. Ook geeft de peper plant véél meer vruchten. Oftewel, voor de niet zo veel peper etende mens (zoals ik) is 1 zo'n plant meer dan genoeg. Die mag achteraan de paprika planten staan. Tot er pepers gaan verkleuren.

 

De, zover ik t weet, enigste peper plant die ik heb:

dsc088147001346087119.JPG

 

Oogst van vandaag

Ook vandaag weer een heerlijke oogst. Maar liefst 505 gram Blauhilde bonen (helft is op mijn bordje beland, andere helft in vriezer) en een flinke kom (717 gram) verschillende tomaat.

 

Totaal oogst juli

Vorige maand ben ik, door de vakantie, er niet aan toegekomen om de optelling van de maand juli te noteren in mijn blog. Bij deze:

Groenten: 5 kilo

Kroppen sla: 6 stuks

Takjes kruid: 48 stuks

Aardbeien: 20 stuks

 

Een niet al te slechte opbrengst in het 2e jaar. Helaas heb ik amper aan courgettes geoogst, anders waren de kilo's hoger. Deze maand heb ik ook bijna geen courgettes geoogst maar gelukkig wel wat aardappels dus dat compenseert enigszins. Ik kan je vertellen dat ik alleen aan aardappels al ruim 5 kilo heb geoogst. Dat verhoogt het totaal voor augustus flink.

 

Overzicht tuin

En dan nog even een paar foto's met hoe de tuin nu eruit ziet en is ingedeeld. Voor de mensen die het zich nog steeds afvragen :

 

1e 2 foto's zijn incl. het terras. Links, het lange eind, de komkommers en augurken met daarvoor de sla en kruiden onder een net, daarnaast bonenplanten en daar tussen de rode bleekselderijplanten. Op het lege plekje staat nu een lange bak met gesnoeide ananas-aardbeiplanten en de uitlopers die ik eromheen in de grond heb gestoken. Als ze zijn aangeslagen dan gaan ze in een potje.

 

Achter het terras (waarop 4 kleine tomatenplanten staan) een net met daaronder prei, bosui, rode ui, bieslook en wortels staan. Daarachter weer een net met de boerenkool, paksoi en Chinese kool plantjes. Die moeten nog even doorgroeien. Er staan nog enkele bietjes in de grond voor gelijk gebruik in salade. Achter het tegelpad (die U vorm) in de linkerhoek maïsplanten, 1 pompoenplant en op de lange kant de tomaten en paprikaplanten in de volle grond.

dsc088421641346089175.JPGdsc088521281346089198.JPG

 

De 3e foto laat mijn fruittuin rechts zien. En het opgeknapte tafeltje met sla en kruidenplanten. Door de weelderige hop rechtsboven kun je niet meer mijn oppottafel zien.

dsc088746611346089234.JPG

 

De laatste foto is wat meer een overzicht. Je kunt helaas niet de potten en bakken zien die achter het gedeelte van de tomaten/paprikaplanten staan. De rabarber staat rechts van de boom. En helemaal achterin mijn compostbak, en de 3 gemeentelijke containers. Voor die containers staan nog wat bonenplanten en salieplantjes.

dsc088912571346089269.JPG

 Share

3 Comments


Recommended Comments

Hoi Helly,

 

Een leuke indeling van je tuin zeg.

En je hebt al lekker veel geoogst.

Ik had met 2 aardappelstruiken toch al 800 gram aardappels.

Ik vind het wel leuk dat je bij houd hoe het ging in je tuin.

Zo kan je volgend jaar vergelijken met hoe het dan gaat.

 

Groetjes Conny.

Link to comment

Mooi overzichtelijk die foto's van bovenaf gezien......en wat haal je lekker veel oogst ervan af

 

Ik zie die middelste boog nog vervangen worden door een verhoogde bak waar je glasplaat op kunt leggen

Link to comment
Ik zie die middelste boog nog vervangen worden door een verhoogde bak waar je glasplaat op kunt leggen
Vertel...
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...