Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Buurman teelt onkruid!


Rootman

Aanbevolen berichten

Nee, niet mijn buurman, maar die van een bejaarde tuinvriend.

 

Die bejaarde tuinders zijn traditioneel opgegroeid, houden hun tuin prima schoon, en halen er hun hele leven al lekker eten van af. Ze hebben meestal ook veel slimme tips in voorraad, maar soms ook een portie vooroordelen.

 

Maar de (overigens zeer sympathieke) buurman en zijn (wat minder sympathieke) ex (ik ken haar minder goed) zijn zeer alternatief en laten het heermoes doorgroeien, ´omdat ze er thee van maken´.

 

Dit doet de vraag rijzen: wat is onkruid? Een lijstje van soorten kon vroeger prima (alles wat je niet via de zaadhandel kan bestellen!!!), maar de tijden zijn veranderd.

 

Wat is onkruid? De meest agressieve wortelstokonkruiden? Die zijn allemaal eetbaar of geneeskrachtig!

 

Dat werkt dus niet meer, zeker wanneer de buren ook nog juristen blijken te zijn!

 

Een opgewaardeerde definitie is dus nodig: Mijn suggestie:

 

Onkruid =Planten die overlast veroorzaken

 

-Schaduwoverlast: zelfs de lekkerste fruitboom kan dit veroorzaken.

-Wegbelemmering: struiken of mais te dicht bij het pad geplant

-Verwonding/ pijn: geen prikstruiken, brandnetels, distels of decoratieve planten zoals berenklauw bij de paden.

- Wortelstokonkruid: Groeit onder de paden door. Als de ´telers´ het complex verlaten-- en statistisch gebeurt dit vaker dan gemiddeld bij ´alternatieven´, dan is het aan de werkploeg om de tuin te herontginnen; anders is hij niet meer verhuurbaar....

 

Elk complex is anders. Maar bij ons maken enkele goedgebekte alto´s hierdoor de dienst uit. Want niemand die geen zin heeft ruimt zijn tuin op. Vanwege het precedent...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Rootman,

 

Ik tuinier op een complex waar de ´alternatieven´zoals jij ze noemt in de minderheid zijn, en de ´bejaarden´ (voor de gelijkwaardigheid zet ik dit ook maar even tussen aanhalingstekens) in de meerderheid zijn. En inderdaad hebben veel tuinders vooroordelen over en weer. Jij hebt die ook zo te lezen, want heermoes laten groeien om thee van te zetten vind jij blijkbaar niets. En de 'alternatieven' zeggen statistisch gezien vaker hun tuin op, in welke statistieken is dit dan terug te vinden? En waarom zou je behoefte hebben aan een nieuwe definitie van onkruid?

 

Ik ben het met je eens dat een tuin geen overlast mag veroorzaken maar dat is een zaak voor het bestuur van een volkstuinencomplex.

Mijn ervaring is dat de 'bejaarden' de 'alternatieven' vaak het leven behoorlijk zuur kunnen maken.

Zij hebben een kaalgeschoffelde tuin en de tijd om elke dag naar de tuin te gaan om daar elk grassprietje dat het ook maar waagt om de kop op te steken weg te halen. 'Wij' hebben vaak minder tijd en wij prefereren een wildere tuin. Ik vind zo'n kaalgeschoffelde tuin helemaal niets, maar ik ga er echt geen commentaar op leveren. Waarom zou ik dat doen? Ik kom er toch voor mijn tuin, en niet om die van anderen te bekritiseren? Andersom wordt er vaak wel heel veel commentaar geleverd en meestal niet in positieve zin.

 

Zolang zo'n tuin geen overlast geeft is er toch niets aan de hand? Waarom zou je je met de tuin van je mede tuinders bemoeien zolang je er geen last van hebt? Heermoes is een vervelend onkruid, maar of je het nu uittrekt of niet het blijft toch wel terugkomen. Brandnetels prikken maar zijn wel een voedselbron voor rupsen en de bijbehorende mooie vlinders. Laten we het niet zo moeilijk maken en eenieder tuinplezier gunnen. Anders tuinieren is niet per definitie slechter tuinieren.

 

Groet, Mariska

Link naar reactie
Delen op andere sites

Buurman teelt onkruid zou 2 oorzaken kunnen hebben .

- Verwaarloost zijn tuin en daardoor ongewenst kruid (onkruid ) dat zich verspreid over zijn tuin en er naast liggende tuinen.

- kweekt kruid dat voor hem gewenst is maar andere zien het als ongewenst kruid.

 

Zoals je aangeeft is het ,het 2 de .

 

Ikzelf zit niet op een complex maar zie in dit onderwerp en geregeld nog onderwerpen eigenlijk vrevel door andere manier van kweken en onbekendheid .

 

 

https://www.moestuinforum.nl/buurman-spuit-in-mijn-tuin-t24657.html Is deze tot actie overgegaan omdat hij vreesde dat voor hem omkruid zaden gingen in zijn tuin belanden .

 

 

https://www.moestuinforum.nl/eerste-jaar-bemesten-t24733.html vorige huurder zou grond verwaarloosden maar eigenlijk een andere manier van werken .

 

Ik denk dat hier vooral communicatie belangrijk is , Misschien de winter gebruiken om een vergadering te beleggen zodat alle tuinders zijn manier van telen en daarbij wat uitleg te geven dat andere het misschien kunnen begrijpen .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als heermoes het ergste is, dan valt het wel mee. Door je eigen grondstuk goed te bekalken, heb je daar al snel veel minder last van. Brandnetels daarentegen vind ik wel asociaal als je die laat groeien, dat verdrukt de andere planten veel meer.

En ja, ik heb beide in mijn tuin en de grondstukken om mijn tuin worden niet bijgehouden, zodat al het onkruid (braam, kweekgras, brandnetel, kleefkruid en nog meer) zo mijn tuin in wortelt en groeit. Heermoes heb ik al in de tuin, maar met uittrekken en de grond minder zuur maken, zie ik na een paar jaar toch wel flink wat vooruitgang. Of beter gezegd achteruitgang van de heermoes.

 

Een wildere moestuin is op zich geen probleem, mits de verwildering niet langs de percelen zit en je het onkruid niet in het zaad laat schieten (dan heeft iedereen er last van namelijk).

 

Zoals ik het nu lees, verwacht ik niet dat de buurman zijn heermoesteeltplan gaat verminderen, dus dan is het aan jouw tuinvriend om ermee te leren leven of om een andere tuin te zoeken. Het is een botsing van twee werelden, de traditionelere moestuinder en de nieuwerwetse moestuinder. En helaas met weinig begrip voor elkaar en dat is jammer. Beide manieren van tuinieren hebben hun voor- en nadelen. Het zou geen kwaad kunnen om je daarin te verdiepen. Het een is niet slechter dan het andere, maar het botst wel vaak. En daar zou bij deverdeling van de volkstuinen door het bestuur mijns inziens beter rekening mee gehouden kunnen worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zij hebben een kaalgeschoffelde tuin en de tijd om elke dag naar de tuin te gaan om daar elk grassprietje dat het ook maar waagt om de kop op te steken weg te halen. 'Wij' hebben vaak minder tijd en wij prefereren een wildere tuin. Ik vind zo'n kaalgeschoffelde tuin helemaal niets

 

Ben je niet bang dat je ongedierte gaat krijgen op die wilde tuin? Schoffelen wordt niet voor niets al jaren lang gedaan.

 

En stel dat jij dat niet doet en een ander heeft een tuintje naast jou? Zou die daar blij mee zijn met alle ellende?

 

 

Ik vind het heel leuk en interressant als anderen anders tuinen maar ik heb ook al heel wat verwaarloosde tuintjes weer aangepakt om weer aan de volgende te kunnen verhuren. Heb jij dat ook wel eens gedaan? Dat kan erg leerzaam zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook een aantal planten staan die standaard moestuinders niet hebben staan.

Mijn onkruid hoeft niet jouw onkruid te zijn. Ik zorg dat mijn wortelplanten in bakken staan en de minder erge niet in zaad schieten (op tijd de kop om draai) Maar andersom hoef ik ook geen kip van de buurman in mijn tuin. Of een fruitbomen die letterlijk op de erfgrens zijn gezet....

Tuinieren is echt leven en laten leven. Maar het permatoerisme op tuinen begint langzaam aan te dol te worden. Vroeger gingen mensen naar een bos om wild te plukken tegenwoordig maken ze een "moestuin" om te freubelen.

 

Zeker als het onkruid over blijft lopen zou ik toch wel gaan mopperen. Zijn plezier moet niet jouw plezier bederven.

You can bury a lot of troubles by digging in the dirt

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor de duidelijkheid: Ikzelf heb naast groenten en kruiden ook veel bloemen en botanisch interessante planten staan, en mijn tuin is zelden ´zwart´.

 

Ook vind ikzelf heermoes niet zo´n probleem: de plant neemt bv minder licht weg dan het meeste onkruid, haalt zijn voeding uit de diepte en is bij semi-regelmatig schoffelen goed in de hand te houden. Stevig bemesten helpt ook. Er zijn andere wortelstokonkruiden waar ik veel meer hekel aan heb, zoals zevenblad, kweek en winde.

 

Heermoes heeft ook nogal specifieke ecologische wensen: op ons complex heeft het zich pas gevestigd na de aanleg van een verkeersknooppunt vlakbij, wat de hele hydrologie en windpatronen bij ons veranderd heeft. Met name sommige ouderen denken echter dat het slechts door hun buurman komt, want ze hadden er vroeger immers nooit last van.

 

Ik zit echter ook in de vrijwillige werkploeg, die dus regelmatig een tuin moet herontginnen die slecht beheerd is geweest. Als er geen heermoes etc. op is geteeld hoor je in elk geval wèl altijd het jij-bak argument: maar hunnie mogen ´het´ ook. Dit alles heeft dus wel degelijk problemen op ons complex veroorzaakt, en ons bestuur heeft zich lang met een kluitje in het riet laten sturen met het flutargument: ´we zetten er thee van´. Drink smakelijk zou ik zeggen, op je gezondheid, maar hou het wel 2 m weg van je hoogbejaarde buurman die er al 53 jaar zit en er nu eenmaal moeite mee heeft! Help hem liever een handje met zijn ton te vullen of tegels sjouwen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Patrijs schreef:

 

Ben je niet bang dat je ongedierte gaat krijgen op die wilde tuin? Schoffelen wordt niet voor niets al jaren lang gedaan.

 

Ik haal mijn onkruid echt wel weg hoor, maar in mijn tuin staan veel vaste planten, kruiden en vaste groente.

Waarom zou ik ongedierte krijgen in zo'n tuin volgens jou, en over welk ongedierte heb je het dan?

 

Groet, Mariska

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jouw suggestie : Onkruid =Planten die overlast veroorzaken

 

dan dus terug de vraag : wat is overlast ? Heb je wel een paar 'schijnbaar' logische argumenten waarom iets 'aanwijsbaar' overlast bezorgt, maar dat gaat helaas niet op he ? Overlast is een erg subjectief gegeven; de ene ziet iets als overlast en voelt vooral iets als overlast en de ander zit daar weer heel anders in. En wie heeft er gelijk. De rijdende rechter heeft het er maar druk mee.

 

Kun je reglementen aannemen op de jaarvergadering van je volkstuin die van alles omschrijven wat wel moet en wat niet mag. Hebben wij ook op onze vereniging. Er zijn ook wel regels die zin hebben, maar de onkruidregels zijn dé bron van ergenis voor heel veel mensen. De ene vindt dat de ander zich dus niet aan de reglementen houdt, de ander weerlegt dat.

 

Zelf haal ik vooral mijn schouders op, schud een keertje en dat soort problemen zijn zomaar weg bij mij. Ik ga naar mijn tuin vooral om naar de tuin te gaan en het naar mijn zin te hebben. Ik ben daar niet aanwezig om me te ergeren aan een tuin verderop. En jawel, ook ik heb het zevenblad van de buurman mijn tuin in zien kruipen. Het is niet anders. Puntje van constante aandacht dus. De winde krijg ik nooit meer weg uit de heg tussen onze tuinen. Het is niet anders.

 

Er is een heel leuk topic hier aanwezig op het forum ( gebruik eens de zoekfunctie, er zijn meerdere topics over dit onderwerp ) wat heet : Wat is er eigenlijk mis met onkruid' Kun je opzoeken. Heel leerzaam

Er is ook ergens in het vraag en aanbod deel van ons forum een topic van iemand die graag heermoes wilde op de tuin ( vanwege allerlei veronderstelde goede eigenschappen ) Die zocht een plantje om te ruilen ofzo. Die kreeg ik echt niet overtuigd dat je zo'n plant beter in het wild kunt gaan plukken en niet op je tuin moet willen hebben. Ze wilde niet op de fiets naar een vrije groeiplaats zoeken die daar wel zijn. Nee ze wilde het echt op de tuin. Mensen zijn er in alle varianten, allemaal met hun eigen inzichten, overtuigingen en klerendracht. Niet aan gaan ergeren, das zonde van je dag en je hebt vooral jezelf er mee.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook hier op onze vereniging zie ik de tendens dat er steeds minder aan veel tuinen wordt gedaan.

Dat hoeft geen probleem te zijn zo lang er op het juiste moment wel wat gedaan wordt, maar vaak gaat het van kwaad tot erger.

 

Even wat praktijk voorbeelden die ik ben tegengekomen de afgelopen tijd:

 

Wortelwoekeraars kunnen een tuin in een paar jaar overnemen, denk aan kweek, winde etc.

 

Ik heb mijn oude asperges moeten verwijderen omdat er kweek ingelopen was, een rotklus die ik liever niet gedaan had.

Mijn tuinbuurvrouw klaagde dit jaar dat ze zo veel heermoes had groeien, en waarom ik niet?

Zelf haalde ik de wortels bij het spitten weg en daarna blijven schoffelen.

Nu heeft ze de tuin opgezegd en krijg ik weer een hopelijk nieuw en enthousiast iemand naast me.

 

 

Omdat de tuin veel schuilplaats bied is er vaak meer last van slakken, die een schuilplaats nodig hebben voor perioden van mooi weer.

Slakken houden niet van een opgeruimde tuin. Ik zie nu de slakken(sporen) uit de dichtgegroeide buurtuin bij regen mijn tuin op gaan om te foerageren.

 

Ook komen muizen en ratten vaker voor.

 

Emelten en engerlingen kunnen aan moestuingewassen veel schade aanrichten.

 

 

Maar het verbaasd mij dat je niets weet van schade die aangericht kan worden?

Ik vermoed dat je een geluksvogel bent die daar geen last van heeft

 

Er zijn veel manieren om te tuinen, dat maakt het ook zo leuk, maar een tuin heeft altijd aandacht nodig links om of rechts om. Ik erger me niet meer aan verwaarloosde tuinen maar schoffel Het gemeenzame pad dan nog maar een keer. Voorheen was ik voorzitter en mocht ik actie ondernemen als de tuin volgens de regelementen niet om was op 1 mei. Geen leuke taak, maar helaas onvermijdelijk.

Velen hebben een romantisch idee van de moestuin en vergeten dat dat wat inspanning kost of hopen dat de natuur alles zelf regelt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben blij dat hier op dit forum nuchter naar beide manieren van tuinieren wordt gekeken. In de diverse Facebookgroepen ben je tegenwoordig een paria als je traditioneel tuiniert. Het zijn vooral de jongere mensen die zo milieuvriendlijk mogelijk willen tuinieren (afgaande op de profielen en reacties in die groepen). En in plaats van dat die mensen zich informeren waarom men op een bepaalde manier tuiniert, roepen ze zonder kennis van zaken dat dat alles fout is. Zo zonde, zo krijg je alleen maar meer tegenstellingen, terwijl iedereen allemaal met hetzelfde doel tuiniert, namelijk om een mooie opbrengst groente en fruit te krijgen.

 

Je kan van beide manieren leren en dat moet je ook doen, de goede dingen eruitpakken en de slechte negeren. Een simpel voorbeeld; mulchen is goed om de bodem vochtiger te houden (in drogere tijden) en om het bodemleven te stimuleren. Een groot nadeel is dat de muizen en ratten dit ook fijn vinden. Extra schuilplaatsen, dus meer vraat aan je planten. Wat is dan wijsheid? Niet elke methode past op elke plek. Een permacultuurtuin is leuk als je veel grond hebt, maar op 50 vierkante meter werkt dat toch minder.

 

Je kunt je aan alles storen, maar dat heeft geen zin. Niet elk gevecht is te winnen, dat geldt ook voor de bejaarde man die nu last heeft van de heermoes van de buren. Het mooie is, dat die buren, als ze het tuinieren volhouden, zelf ook last gaan krijgen van de heermoes. Veel nieuwerwetse tuinierders denken dat alle eetbare planten goed zijn, die komen er alleen achter door zelf die fouten te maken. Learning by doing. Ik zou die wat oudere man gewoon af en toe helpen met schoffelen, meer kun je niet doen aan de heermoeskwekerij van de buren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een simpel voorbeeld; mulchen is goed om de bodem vochtiger te houden (in drogere tijden) en om het bodemleven te stimuleren. Een groot nadeel is dat de muizen en ratten dit ook fijn vinden.

Dit lijkt me weer een veralgemening .

-Als je mulchem met stro waar nog granen in zit dat meestal het geval is . Dat je dan ratten en muizen mogelijks aantrekt lijkt me aannemelijk .

- Ik mulchem meestal eerst met een laagje compost en dan laagje gemaaid gras (dat na drogen een koek van een 2 tal mm vormt) Zou niet weten waarom je zo ongedierte aantrekt . Er is namelijk geen voedselbron voor het ongedierte en ook niet echt een schuilplaats.

Door die koek dat het gras vormt komt er nog weinig ongewenst kruid boven . Ga je er in schovelen breekt de koek en alle zaden kunnen naar hartelust ontkiemen.

 

Ik ben zelf in de loop van de tijd overgeschakeld van het traditionele tuinieren naar het nieuwe ecologische tuinieren (of hoe moet je het noemen?) .

 

Hier dit jaar ondermeer mezuna en snijbiet in het zaad laten komen en zaad geoogst als het grootste deel rijp was en goudbloem stond

hier ook en nu in het gazon dat deze zomer erg heeft afgezien van de droogte en hier en daar kale plekken zijn in gekomen zijn, sta nu hier en daar wat zaailingen van deze .

 

Snijbiet ,mezuna en goudbloem in gazon is ongewenst dus "onkruid"?

 

 

https://www.tuinadvies.nl/artikels/postelein_portulaca_oleracea Porselein hebben mijn ouders ooit eens gezaaid en de volgende jaren daarna kwam er overal uit . Moesten ze op een complex gezeten hebben ook bij de naastliggende percelen . Voor de buren ongewenst dus "onkruid"

Link naar reactie
Delen op andere sites

[quote name="Patrijs"

 

Ik heb mijn oude asperges moeten verwijderen omdat er kweek ingelopen was' date=' een rotklus die ik liever niet gedaan had.

 

Voorooordeel 1: Alternatieve tuiniers hebben onkruid

Ik heb een tuin vol kweek overgenomen 10 jaar geleden, die door de traditionele tuiniers zal ik maar zeggen blijkbaar toch niet zo goed bijgehouden was. Die tuin heb ik helemaal vrij van kweek gekregen na heel veel werk. Daarna kon ik een grotere tuin krijgen. Daar zit geen kweek in en die komt er ook niet in wat mij betreft.

 

 

Omdat de tuin veel schuilplaats bied is er vaak meer last van slakken, die een schuilplaats nodig hebben voor perioden van mooi weer.

Slakken houden niet van een opgeruimde tuin.

 

Vooroordeel 2: slakken houden niet van een opgeruimde tuin

 

Slakken houden van alle plantjes en dus van alle tuinen. Ze vinden altijd wel schuilgelegenheid. Tenzij je natuurlijk een tuinier bent die alles afdekt met netten etc.

 

 

Ook komen ratten en muizen vaker voor.

 

Vooroordeel 3:

Ratten en muizen komen in tuinen met meer beplanting vaker voor

 

Ratten en muizen

Door de zachte winters van de afgelopen jaren is de populatie van deze lastige knaagdieren sterk toegenomen.

Ratten worden met name aangetrokken door je huis als er veel eten te halen valt. Open vuilcontainers, rondslingerende voedselverpakkingen, een grote composthoop of een rijk gevulde moestuin is voor ratten aantrekkelijk. Een rat vindt eigenlijk iedere locatie acceptabel, zolang er maar voedsel in de buurt is. Het bestrijden van ratten begint daarom met het afsluiten en verwijderen van voedselbronnen.

 

 

Langpootmuggen, Emelten en engerlingen kunnen aan moestuingewassen veel schade aanrichten.

 

Vooroordeel 4: Dit zou dan met name in niet jaarlijks omgespitte tuinen gebeuren, neem ik aan dat je bedoelt

 

Emelten komen zowel in het voorjaar als in het najaar voor. Ze leven van het groene deel van planten en niet van de wortels, zoals vaak beweerd wordt. Emelten houden zich overdag schuil in een holletje onder de grond en komen 's nachts tevoorschijn om bovengrondse groene delen van planten te eten. Jonge planten kunnen door de emelt aan de wortelhals geheel worden doorgevreten, waardoor het bovengrondse deel afsterft. Emelten richten daarmee schade aan en zijn niet geliefd in de tuinbouw. In grasland zouden emelten mogelijk enig nut kunnen hebben, omdat ze kiemplanten van onkruiden wegnemen.

Oplossingen:

Minder vatbare soorten of rassen gebruiken

Zorgen voor goede groeiomstandigheden

Natuurlijke vijanden zoals mollen, spitsmuizen, roeken en spreeuwen sparen

Grasland voor half augustus scheuren

Gazon afdekken met een zeil en daarna maaien

Inzetten van aaltjes.

Engerlingen vreten de ondergrondse delen van de grasplant aan. In juli tot en met september kan de vraatschade zulke vormen aannemen dat hele delen van het gazon afsterven. Ook andere gewassen kunnen dood gaan als gevolg van de schade die aan de wortels wordt toegebracht. Zo is in de boomkwekerijsector al jaren onderzoek gaande naar effectieve bestrijding van engerlingen.[1]

Ook dieren die het gazon omploegen op zoek naar engerlingen richten schade aan. Dit wordt secundaire schade genoemd. De schade die de engerlingen zelf aanrichten wordt directe of primaire schade genoemd.

Biologische bestrijding is mogelijk met parasitaire aaltjes. Ook kan de op engerlingen parasiterende gewone keverdoder (Tiphia femorata) bevorderd worden door het inzaaien van wilde peen. De gewone keverdoder komt veel voor op de larve van de Johanneskever. Natuurlijke vijanden van engerlingen worden gedood door de nieuwe generatie insecticiden, de zogenaamde neonicotinoïden, terwijl de invloed hiervan op engerlingen minder groot is.

 

 

Vooroordeel 5: Een tuin moet jaarlijks omgespit worden. Waarom in vredesnaam?

 

 

Er zijn veel manieren om te tuinen, dat maakt het ook zo leuk, maar een tuin heeft altijd aandacht nodig links om of rechts om. Ik erger me niet meer aan verwaarloosde tuinen maar schoffel Het gemeenzame pad dan nog maar een keer. Voorheen was ik voorzitter en mocht ik actie ondernemen als de tuin volgens de regelementen niet om was op 1 mei. Geen leuke taak, maar helaas onvermijdelijk.

Velen hebben een romantisch idee van de moestuin en vergeten dat dat wat inspanning kost of hopen dat de natuur alles zelf regelt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat zijn een hoop vooroordelen die je daar neerzet

Ik stel je niet verantwoordelijk voor de kweek tussen mijn asperges, maar een wilde tuin wordt sneller een verwilderde tuin.

 

 

Het is niet mijn visie als je dat bedoelt.

Ik vind het leuk als mensen alternatief tuinen, en zelf spit een gedeelte ook niet altijd.

 

Mijn beste tuinvriendin spit helemaal niet en krijgt een prima oogst, dat kan prima.

Voor mijn tuin werkt dat niet, die is daar te groot voor en de grond te arm en mijn energie te beperkt.

 

Wel deel ik mijn ervaringen als ervaren moestuinder en ben blij als ik bijna jaar rond uit mijn tuintje kan eten met mijn gezin.

Ik heb regelmatig te maken met tuinen waar het niet goed gaat en vaak zijn dat mensen die denken dat het zonder regelmatige arbeid prima kan.

Vaak ook geïnspireerd door het idee dat de natuur zelf alles wel regelt.

Laten ze de tuin "gaan" dan hebben anderen daar weer last van, en dat zijn vaak wel de mensen die er veel energie in steken en die ook regelmatig komen om te oogsten.

 

Het zijn mijn ervaringen, ik maak me er niet druk over behalve als ik direct last er van heb.

Wat voor de een een visie is of gemakzucht kan de ander veel werk kosten.

Ik heb de slakken grotendeels weg gekregen dor op te ruimen, te schoffelen zodat de grond opdroogt en het gras langs de slootjes te maaien.

Muizen en andere knaagdieren houden niet van activiteit om hun heen. Evengoed komen ze wel op bezoek uit verwaarloosde tuinen.

Net als met engerlingen etc. Die houden veel meer van ruigte.

 

Niet dat ik geen plagen heb op mijn tuintje, dat hou je als je zonder gif tuiniert.

Maar veel calculeer ik in en zet meer of diverse groenten.

 

Mulchen doe ik ook, maar wel op beperkte schaal, mijn tuin is simpel weg te groot en voor veel teelten vindt ik het niet ideaal.

wel maak ik zelf veel compost en mest mijn tuin met lokale mest.

 

Ook ik heb wel eens een opmerking naar anderen, als er gif gebruikt wordt of als er veel spul ligt wat met de eerste storm wegwaait,

en vervolgens blijft liggen. Of als men verwacht dat een ander het gezamenlijk werk wel doet.

 

Maar het is ook leuk om te zien hoe iemand die nieuw is gaat beginnen en hoe het jaar verloopt.

Meestal stoppen nieuwe mensen weer snel hier, totdat er iemand jarenlang blijft.

 

 

Helaas is niet iedereen even enthousiast met zijn of haar hobby bezig, maar we kunnen gelukkig veel van elkaar leren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jij noemde die vooroordelen hoor, ik heb ze alleen even op een rijtje gezet voor je.

Maar goed, we kunnen inderdaad veel van elkaar leren. Wat ik ervan leer is me niets meer aan te trekken van medetuinders die bij elke plaag met hun beschuldigende vingertje naar de tuinburen gaan wijzen, omdat die niet precies op dezelfde manier tuinieren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Waaslander

Ik mulch met gras (wat inderdaad plakketten worden) en met bladeren. Compost komt pas in het voorjaar. Mijn ervaring is dat dat wel degelijk meer muizen aantrekt, het is toch extra schuilmogelijkheid. En het bodemleven wat onder de mulchlaag blijft, is voor die muizen ook aantrekkelijk.

 

Verder probeer ik een mooie mix van bloemen en groente in de moestuin te hebben en daar zit dus veel goudsbloem bij, maar ook genoeg andere soorten.

 

Mijn tuin is, netzoals het overgrote deel van alle moestuinen, echter veel te klein voor een voedselbos, wat nu ook hip is. Een natuurlijk evenwicht is er niet en dat kan er ook niet zijn in een moestuin. Waardoor je altijd wel plagen (bv luizen in de tuinbonen) zult behouden. Of mieren, daar heb ik echt veel last van in de hele tuin! Als ik daar een natuurlijk werkzaam middel tegen zou weten, zou ik dat meteen gebruiken. Maar dat weet ik niet; kaneel, maizena, rijsmeel, gekookt water heb ik allemaal al geprobeerd, maar het werkt niet. In die zin kan ik mij best voorstellen dat er mensen zijn die naar gif grijpen en dat is natuurlijk een doodzonde voor de nieuwerwetse tuinierder in de Facebookgroepen.

 

Ik zie mijzelf als een traditionele tuinder met een nieuwerwetse inslag.

Onkruid wat je met spitten ook weg krijgt (kweek, brandnetel bv), spit ik uit. Daarvoor hoef je geen gif te gebruiken. Een hele strakke tuin heb ik ook niet, al probeer ik het wel elk jaar, maar het mislukt altijd. Bloemen groeien verspreid door de tuin. Maar ik spit daarentegen wel. De grond is te arm, dus ik moet wel mest ingraven. Strak onkruidvrij wil ik ook, dus dat wordt allemaal weggeschoffeld. Maar er komt wel een h"ugelbett, want dat is praktisch om mijn oude hout weg te werken. Eigenlijk doe ik maar wat en zolang ik geen last heb van anderen en omgekeerd, vind ik het allang best.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@WaaslanderIk mulch met gras (wat inderdaad plakketten worden) en met bladeren. Compost komt pas in het voorjaar. Mijn ervaring is dat dat wel degelijk meer muizen aantrekt, het is toch extra schuilmogelijkheid. En het bodemleven wat onder de mulchlaag blijft, is voor die muizen ook aantrekkelijk.

 

Vorig jaar op 2 plaatsen last gehad van muizen .

- Crosnes lag geen mulchem tussen

- beperkt in de wortels lag mulchem tussen maar vermoed dat kat de muizen er van tussen gevangen heeft verjaagt .

 

Dit jaar voorlopig alleen schade aan de zoete aardappelen mulchem tussen en Crosnes nog niet gekeken geen mulchem tussen .

 

De aanwezigheid van de mulch (compost gras) lijkt mij minder een rol te spelen maar meer de dichtheid van het gewas die schuilplaatsen voor muizen en ratten crieerd . De wortels stonden ruim uit elkaar vorig jaar dus minder schuilplaats .

 

Mijn ouders hebben nooit met mulchem gewerkt en bijna elk jaar hadden ze last van muizen in de wortels.

 

Wat ik wel merk sedert dat ik mulchem is de neiging om de gewassen iets dichter te zetten .

Vroeger sommige gewassen iets verder uit elkaar om er tussen te kunnen met een 3 tand als gewassen al wat groter waren . Nu enkel schovelen als zaailingen nog klein zijn en daarna mulchem . Dus geen nood om de gewassen iet verder te zetten dan voorgeschreven, zelf iets dichter dat gewassen sneller dichtgegroeid zijn en via uitdunnen van nog kleinere gewassen een grotere oogst op zelfde plaats (vb wortels rode biet stengelui). Dit zorgt natuurlijk voor dichtere schuilplaatsen voor ratten muizen.

 

Of het echt zoveel tijdverschil is tussen mulchem en schoffelen . Natuurlijk kunt je dagelijks schoffelen maar heeft dit nut ? 1 maal in de 14 dagen lijkt me ook mogelijk . Als alles mooi op rijen sta en goed toegankelijk voor tussen te schoffelen . Kunt je volgens mij heel wat schoffelen op een uur . Een mulchemlaag tussen gewassen aanbrengen lijkt me stukken minder snel te gaan dan er eens tussen te schoffelen . Kom er hier en daar toch wat omkruid door de muchemlaag daar deze wieden vraagt volgens mij ook meer tijd dan schoffelen .

 

Het is natuurlijkt hoe je het bekijkt nog zo een voorbeeld ?

In een bloemkool zitten een 2 tal rupsen hoe bekijk je het ?

-Het is vies rupsen in de bloemkool

-Er zitten rupsen in de bloemkool dus bewijs dat er geen insectesiede op zit anders zouden de rupsen het niet overleven .

-

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later ...
Waardoor je altijd wel plagen (bv luizen in de tuinbonen) zult behouden. Of mieren, daar heb ik echt veel last van in de hele tuin! Als ik daar een natuurlijk werkzaam middel tegen zou weten, zou ik dat meteen gebruiken. Maar dat weet ik niet; kaneel, maizena, rijsmeel, gekookt water heb ik allemaal al geprobeerd, maar het werkt niet. In die zin kan ik mij best voorstellen dat er mensen zijn die naar gif grijpen en dat is natuurlijk een doodzonde voor de nieuwerwetse tuinierder in de Facebookgroepen.

 

.

Meestal bemoei ik me niet in onderwerpen en dan ongevraagd tips geven naar dit keer even wel.

Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar een vriendin gaf aan dat nootmuskaat goed werkt tegen mieren.

Zij gebruikt dit voor haar achtertuin en nootmuskaat bij een nest mieren en het hele ne sdt schijnt te verdwijnen.

Aankomend jaar ga ik het ook proberen of dit werkt.

 

Poeder of gebroken noot moet ik nog even vragen aan haar maar ik vermoed gewoon poeder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Talkpoeder werkt ook goed tegen mierenplagen. Dat gebruik ik bij huis.

 

Verder heb ik al jaren woelmuizen en ik mulch nooit en heb ook geen granen liggen of zo.

Mijn directe buren hebben de tuinen ouderwets netjes en mulchen ook niet.

De woelmuizen lijken vooral plezier te hebben aan het graven van gangen onder de tegels en in de losse bewerkte grond.

Maar ja: ik wil wel tegels en ik wil toch ook echt mijn grond kunnen bewerken, want dat vind ik leuk.

Dus ik pest de woelmuizen en soms scheelt dat.

 

Zelf was ik hovenier en van daaruit weet ik dat een keer in de paar weken schoffelen echt wel voldoende is voor de tuin zelf.

Het is wel wat afhankelijk van het seizoen en de omstandigheden, want in het voorjaar, bij voldoende vocht en mest, moet je wat vaker.

Omdat ik een grote volkstuin heb, doe ik het sowieso vaker en schoffel ik datgene wat er dan het meest nodig is.

Ik doe het tuinieren niet zozeer om een meest optimale opbrengst te krijgen, maar omdat ik tuinieren erg leuk vind.

De opbrengst is wel heel welkom, maar het plezier is voor mij veel belangrijker.

 

Mijn "stijl" is niet zozeer heel erg natuurlijk of heel erg ouderwets. Ik doe het zoals ik leuk vind het te doen. Mijn eerdere buurman was er niet zo blij mee dat ik bepaalde vlinderlokkers liet staan, ivm de rupsen. Nadat mijn broccoli een keer vol zat met rupsen, snapte ik het probleem.

Maar het gebruik van rabarbergier maakte het weer goed. Het stinkt als de hel, maar is heel effectief en gratis als je een rabarberplant hebt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hahaha. Ik moet wel erg lachen om die laatste opmerking. Een buurman die een frons trekt omdat je vlinderlokkers op je tuin zet ? Die meneer zet zeker geen peultjes of bonen ? En nog wel meer dingen trouwens die bestuiving behoeven ....

Tja. rare mensen die tuiniers ..... Zoveel tuinen, zoveel opvattingen. Ik ben al een paar jaar hovenier en heb natuurlijk zelf mijn tuin. Ik schoffel eigenlijk helemaal nooit. Heb er wel ééntje in mijn auto liggen hoor. Ik heb een klant waar ik schoffelen móet ( oke, dan doe ik dat ), maar verder gebruik ik mijn schoffel eigenlijk nooit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...