Ga naar inhoud

Jorieke123

Administrators
  • Aantal items

    26449
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

4 Volgers

Over Jorieke123

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Zelhem
  • Beroep
    Varkensboer bij Veldvarkens :)

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. We zijn ondertussen heel wat engerlingen verder hier, de eenden en kippen vinden ze na zo'n 'overdosis' nog steeds lekker gelukkig. Dan hebben we er tenminste nog wat aan zullen we maar zeggen. Ik ga hier eens even wat dingen bijhouden/noteren over wat we nu weten qua welke planten er bijv. wel en geen last van hebben. En welke jaren we veel meikevers hadden, en in welke jaren de engerlingen een plaag vormen. Ik begin bij dit jaar, en werk dan terug: 2024 - veeeel engerlingen, pas 2 meikevers 2023 - Veeeel engerlingen, al valt het op dat er veel kleinere bij zijn. Ze zorgen de hele zomer voor schade. Zo goed als geen meikevers. 2022 - Schade van engerlingen was te overzien. Veeel meikevers. 2021 - veel engerlingen, bijna geen meikevers. 2020 - veel engerlingen, heel weinig meikevers 2019 - meikevers laat op gang, daarna veel. 2018 - veel last van engerlingen, bijna geen meikevers. 2017 - meikevers!, daarna heel weinig? daarna weer wat meer na warm weer. 2016 - veel meikevers Wat 'onze' engerlingen graag eten: (en dan altijd de wortels van) aardbeien, sla, andijvie, witlof, radicchio, lavendel, tijm, aardappels, appelwortel, zoete aardappel, zonnebloemen, papaver, zwarte rammenas, Soester knollen. Wat ze (tot nu toe...) niet slopen: uien, prei, en andere alliums, keukensalie, ook bos-, en veldsalie lijken geen last te hebben. Ook worteltjes hebben geen schade. Maïs heeft als jonge plant wel wat last maar groeit er snel doorheen? Erwten en peulen enzo doen het ook goed, maar die heb ik ook in het middenvak staan waar weinig engerlingen lijken te zitten. Zo ook de kolen. In een ander vak ben ik dit jaar al wel 2 broccoli's verloren aan de monsters. Ik zal dit bericht af en toe bijwerken.
  2. @appelvrouw ik heb je vraag even in dit topic gezet.
  3. Ik had vorige week ook sla uit de kas, van die plantjes van jou! Romeinse sla.
  4. We hebben zand geschept uit een varkensveld, en dat gezeefd. En een flinke lading compost van eigen hoop, wat we ook uit hebben geplozen. Dat kregen we niet door de zeef omdat het wat nat was. We weten nu dus niet of er eitjes of hele kleine engerlingen in zitten, maar iig niet de grotere jongens die steeds de schade geven.
  5. We konden (want het grondwater zakt!) ons nieuwe hek+deur plaatsen, met hulp van een handige vriend. Dit was het oude hek: 'deur' van pallethout, al meerdere keren opgeknapt als ie weer eens stuk ging: Nu hebben we betonnen palen En een eiken deur met een verzinkt frame. En lekker stevige gaaspanelen daar naast: We konden ons vee eindelijk weer naar nieuwe velden doen (die tot voor kort nog onder water stonden, of gewoon te drassig waren) Het water was ook genoeg gezakt om in de sloten te kunnen graven. Joep zijn vader had zin om te helpen. We hebben er een extra duiker in gelegd, nu is bijna alles weer helemaal goed om af te wateren. Tijdens het werken in die sloten vonden we erg veel zooi. Dit is maar een klein gedeelte. Ok... dat P9 potje komt vast uit mijn tuin. Maar de rest echt niet hoor. Er lag nog veel meer van dat zwarte plastic, een metalen paaltje wat compleet dubbel was gevouwen, en veel bakstenen/ander puin. In de moestuin heb ik VEEL last van engerlingen. Als we (onder andere...) sla willen eten dan moet dat in de winter uit de kas komen, of ik moet het bietsen bij vrienden Dus nu hebben we besloten dat we ook maar wat gaan tuinieren in bakken. Want anders hebben we geen sla. Er kwamen wat grote bakken vrij waar we vijverplanten en vissen in hadden (zie blog van begin april). We hebben onderin heel wat hout en troep gepropt, om er niet zoveel grond in te hoeven doen. Het lost weinig op... want ik kon vorig jaar ook geen andijvie, witlof, radicchio, rammenas, en veeeeel meer, telen. En om dat nou ook allemaal in bakken te moeten doen...? Vandaag heb ik alle aardbeienplanten uit de grond gerukt omdat bleek dat onder elke plant 4 tot 7 engerlingen zaten. Een aantal van de aardbeienplantjes waren nog niet TE erg gesloopt, die heb ik ook maar in zo'n bak gedaan. Hopelijk maken ze toch wat vruchten, maar het zal niet veel zijn
  6. Het is dit jaar weer heel erg. Ik ben die moestuin zo ongelooflijk zat op deze manier. Ik kon in de afgelopen weken al steeds slappe sla-plantjes (mijn engerlingen-detectie-systeem) uitgraven en de engerlingen bij de kippen gooien. Nu ging er een aardbeienplant slapjes hangen, dus die heb ik maar eens opgespit en ja hoor, er zaten meerdere monsters onder. Daarna heb ik het hele aardbeienveld overhoop gehaald en er zaten 4 tot wel 7 van die eikels per plant. De meeste planten zagen er van boven nog goed uit maar van onderen zat er dan amper meer een haarworteltje aan.
  7. Die van mij hebben last gehad van de zon? Er zijn er meerdere verschrompeld... zeurkousen...
  8. Mijn lok-sla raakt wel op ja. En ik verloor een broccoli, een andijvie, en een aardbeienplantje. Daarna ben ik de echinacea's maar op gaan graven en daar zat er ook 1 onder elk plantje. Maar daar was ik dus bij voordat de monsters alle wortels op konden eten. De kippen zijn blij maar ik ben best heel verdrietig. Ik moet duidelijk wat anders, sommige gewassen willen nergens meer en sommige delen van de moestuin zijn sowieso voor alles gevaarlijk.
  9. Mijn tomaatjes staan er klein-maar-fijn bij:
  10. Het zijn trouwens niet alleen maar loopeendenkuikens. We hebben de broedeieren van iemand die van allerlei eenden door elkaar heeft lopen. Ons idee was dat we de dunnere eenden dan houden als nieuwe slakkenvangers hier in de tuin. Ik ben benieuwd hoe ze uitgroeien....
  11. Jorieke123

    Varkens

    Het water is eindelijk zo goed als weg. Hier en daar is het nog iets zompig, en er zijn veel plekken waar de grond nu vies groenig en zelfs oranjeachtig oogt. Ook zijn er wat struiken (vlier, sering, een enkele vlinderstruik) die de nattigheid niet goed hebben doorstaan. De varkens kunnen nu wel eindelijk weer naar nieuwe velden, en we hebben de oude velden weer even lekker luchtig en egaal gemaakt. En ook hebben we een boel van jullie oude moestuinzaden gezaaid!
  12. Ik heb even een rondje gelopen daar en er zijn een paar plekken waar je iets diepere pootafdrukken ziet staan nu. Maar die zijn maar enkele centimeters diep. Dat valt hevig mee.
  13. Het is nog best heel nat op ons achterste veld, maar (dus) het gras groeit er keihard en ik wil die ossen er naar toe hebben! Gisteren hebben we dus alle hekken nagelopen en de doorgangen nog wat verbeterd. En vanmorgen ben ik aan de slag gegaan met al ons vee naar nieuwe velden te wieberen. De ossen vonden het tussenveld (op weg naar het achterste veld ) ook erg lekker dus het duurde even voor ze doorliepen. Maar ze zijn er hoor:
×
×
  • Nieuwe aanmaken...