Ga naar inhoud

Seizoenen van Jorieke

  • updates
    407
  • reacties
    1431
  • bezoekers
    1024152

Hek, vee, sloot, engerlingen


Jorieke123

168 weergaven

We konden (want het grondwater zakt!) ons nieuwe hek+deur plaatsen, met hulp van een handige vriend. 

Dit was het oude hek:

227_0218.JPG

 

'deur' van pallethout, al meerdere keren opgeknapt als ie weer eens stuk ging:

227_0215.JPG

 

Nu hebben we betonnen palen

227_0221.JPG

 

En een eiken deur met een verzinkt frame. En lekker stevige gaaspanelen daar naast:

227_0236.JPG

 

We konden ons vee eindelijk weer naar nieuwe velden doen (die tot voor kort nog onder water stonden, of gewoon te drassig waren)

227_0287.JPG

 

227_0282.JPG

 

Het water was ook genoeg gezakt om in de sloten te kunnen graven. Joep zijn vader had zin om te helpen. We hebben er een extra duiker in gelegd, nu is bijna alles weer helemaal goed om af te wateren. 

227_0331.JPG

 

227_0340.JPG

 

227_0353.JPG

 

227_0362.JPG

 

Tijdens het werken in die sloten vonden we erg veel zooi. Dit is maar een klein gedeelte. Ok... dat P9 potje komt vast uit mijn tuin. Maar de rest echt niet hoor. Er lag nog veel meer van dat zwarte plastic, een metalen paaltje wat compleet dubbel was gevouwen, en veel bakstenen/ander puin. 

227_0366.JPG

 

In de moestuin heb ik VEEL last van engerlingen. Als we (onder andere...) sla willen eten dan moet dat in de winter uit de kas komen,

of ik moet het bietsen bij vrienden :thumbdown::thumbup:

Dus nu hebben we besloten dat we ook maar wat gaan tuinieren in bakken. Want anders hebben we geen sla. Er kwamen wat grote bakken vrij waar we vijverplanten en vissen in hadden (zie blog van begin april). We hebben onderin heel wat hout en troep gepropt, om er niet zoveel grond in te hoeven doen.

Het lost weinig op... want ik kon vorig jaar ook geen andijvie, witlof, radicchio, rammenas, en veeeeel meer, telen. En om dat nou ook allemaal in bakken te moeten doen...?  

IMG_5695.jpg

 

Vandaag heb ik alle aardbeienplanten uit de grond gerukt omdat bleek dat onder elke plant 4 tot 7 engerlingen zaten. Een aantal van de aardbeienplantjes waren nog niet TE erg gesloopt, die heb ik ook maar in zo'n bak gedaan. Hopelijk maken ze toch wat vruchten, maar het zal niet veel zijn :( 

227_0388.JPG

  • Like 2

6 reacties


Aanbevolen reacties

Wat verschrikkelijk frustrerend die engerlingen.  Je hebt verdorie zoveel tuin, en dan kan je eigenlijk zoveel niet doen. Omdat het anders opgevreten word.  Goed plan om een en ander in bakken te gaan telen, maar frustrerend blijft het! 😬

  • Like 1
Link naar reactie

Voorlopig kan er in ieder geval wat. Maar het is heel frustrerend dat snap ik. Waar haal je zoveel grond( zonder engerlingen) vandaan?

  • Like 1
Link naar reactie
23 minuten geleden, appelvrouw zei:

Waar haal je zoveel grond( zonder engerlingen) vandaan?

 

We hebben zand geschept uit een varkensveld, en dat gezeefd. En een flinke lading compost van eigen hoop, wat we ook uit hebben geplozen. Dat kregen we niet door de zeef omdat het wat nat was. We weten nu dus niet of er eitjes of hele kleine engerlingen in zitten, maar iig niet de grotere jongens die steeds de schade geven. 

  • Like 2
Link naar reactie

Heel wat werk, maar een mooi gevonden oplossing om even verder te kunnen, ik vraag me af of de hele natte periode en het langer onder water staan van grote stukken, ze deels niet gedwongen heeft om iets hogere stukken op te zoeken en te verzamelen op zoals helaas je moestuin, in de winter gaan ze normaal dieper zitten maar die hebben we ook nauwelijks gehad en is dit  tijdelijk.

  • Like 1
Link naar reactie

Wow, wel weer goeie voortgang!

 

Kun je trouwens niet je nadeel in je voordeel gebruiken? Aangezien alles een maand geleden al bijna volledig onder water stond… is het niet een idee om alles van de winter een maand lang onder water te zetten? (A) ik geef de engerlingen dan weinig kans! Hier in de bollenstreek worden non-stop stukken bollengrond onder water gezet… 

Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...