Jump to content

mmluc

Members
 • Posts

  18
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Utrecht

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Het is eind augustus / begin september geworden. Worden jullie vijgen nu ook rijp?
 2. Mijn ervaring met mijn eigen Bornholm vijg is dat deze de eerste keer wat later rijpen (wanneer ze nog niet lang op hun plek staan). Voor mij was dat 2019 en toen was het september. Vijg was voorjaar 2018 geplaatst. In 2020 was het al in juli en vorig jaar was het augustus (veel regen en weinig warmte gehad dat jaar). Momenteel lijkt het bij ons weer augustus te worden, misschien was 2020 wel erg uitzonderlijk vroeg.
 3. Nu de (hopelijk) warmste dag van het jaar achter ons is kan ik zeggen dat het GAHT systeem in het algemeen geen toegevoegde waarde is op de gewone zomerdagen. Daarbij maak ik ook gebruik van een soort rolgordijnen aan de binnenkant om wat schaduw te creëren. De temperatuur is prima, nooit hoger gekomen dan 35, tot de warmste dag (afgelopen dinsdag). Toen was de buiten temperatuur hier 38 a 39 graden. En het lijkt niet veel maar ik ben er toch heel erg blij mee, de temperatuur van de kas kwam toen niet boven de 37. De koude lucht uit de grond heeft toen wel degelijk effect gehad. Conclusie, normale zomer dagen en een GAHT systeem zoals de mijne hebben niet veel nut (te weinig airflow) maar op extreme dagen zie ik toch wel wat verschil. Nu kijken hoe het gaat als de temperaturen weer gaan dalen.
 4. De kas is eindelijk geplaatst en het systeem is in werking. Aangezien er geen isolatie aan de binnenkant van het glas hangt en er nog onvoldoende warmte in de grond zit, zal het voorlopig weinig verschil maken. Heb wel al bij buiten - 1 graden binnen een temperatuur boven nul gehad. Scheelt ongeveer 2 graden met buiten.
 5. Inmiddels ben ik een paar stappen verder en wacht ik op de plaatsing van de kas. De buizen zitten nu in twee lagen in het grind. Rondom is de isolatie aangebracht en de grindlaag zit in worteldoek. De rest van de ruimte/gat is nu opgevuld met zand aangezien dat het beste is aan te trillen. De ventilator is binnen maar moet nog een stekker krijgen en ik wil dit binnenkort even testen (komt de lucht goed door de buizen heen?). De opsluitbanden die er nu liggen ga ik gebruiken om de "bakken" een rand te geven. Het worden geen verhoogde bakken maar er dient wel een rand te zijn tussen het pad van stenen en de teelgrond. Als de kas er staat kan ik pas gaan uitvogelen of het een beetje werkt. Tegen die tijd zal ik weer een update geven.
 6. Ik heb gisteren een presentatie op YouTube gekeken waar heel veel opties en keuzes uiteen worden gezet. Hieruit heb ik nieuwe ideeën kunnen halen die ik ga proberen toe te passen. Intro to Passive Solar Greenhouses: Session 1 https://youtu.be/BI7Br7XcTs4 Intro to Passive Solar Greenhouses: Session 2 https://youtu.be/MzuhkbzSqEA Uit deze presentatie heb ik onder andere gehaald dat een echt passief systeem alleen in gebieden kan welke dichter bij de evenaar liggen en met veel zonuren. Zo kan de warmte overdag in de grond worden opgeslagen om in de nacht te gebruiken (maar dat laatste is dan lijkt me niet doormiddel van de lucht, aangezien er geen stroming plaats zal vinden zonder zon).
 7. Leuk dat er andere geïnteresseerden zijn [emoji1] Heb helaas nooit een echte schets gemaakt, zit vooral in mijn hoofd en op allerlei papiertjes [emoji57] Mogelijk geeft mijn voorbeeld voor een ventilator teveel lawaai heb ik online gevonden. Daarentegen wil ik toch enige kracht toevoegen om lucht door het systeem te krijgen. Het liefste ook door het grind heen waar het in ligt al zal dat lastig zijn. Ik zag een quietline inline ventilator waarbij wordt aangegeven dat deze stil zijn. Drainagebuis zou volgens de videos die ik heb gezien geschikt zijn wanneer je "gewone" grond hebt of eventueel in grind. In zand of klei werkt het niet. Heb hier hele dikke klei dus heb voor grind gekozen. Heb nog een video die ik zelf wel interessant vond: https://youtu.be/dzRh4GJDMD8. Het is een presentatie van een bedrijf die dit soort systemen aanlegt in Amerika. En een voorbeeld in Nederland: https://youtu.be/gcZRuAYHcEA
 8. Denk dat ik op de juiste plek ben om dit onderwerp te starten. Heb in het verleden op dit forum gelezen dat iemand na de bouw van de kas / serre ook een soort GAHT heeft gebouwd / uitgegraven (met beperkt / slecht resultaat) maar kan dat nu niet meer vinden. Omdat ik met minimale energie (elektriciteit) de schommelingen van het klimaat in de toekomstige kas wil beperken ben ik toch begonnen om dit naar Amerikaans voorbeeld (en van de grond op) op te bouwen. Zie hieronder het gat met wat van de isolatie al geplaatst. In het middelste gedeelte met het grind komen de buizen, eerst PVC (in de breedte aan beide kanten) en daarna drainage buizen (in de lengte richting). Er komt 25 meter aan drainage buizen in op twee lagen. Ik ben hierbij nog op zoek naar een goede en stille "inline" buisventilator. Momenteel is mijn oog gevallen op een van Garden Highpro (Tractor TT 125mm Garden Highpro, 220-280 m3/h). Is er iemand die advies heeft of dit een een geschikte en vooral niet te lawaaiige ventilator is? Rondom komt isolatie en aan de randen (waar het anti worteldoek nu te zien is) komt zand (de kas dient op zand te worden geplaatst gaf de leverancier aan). Hoor graag opbouwende kritiek of tips / advies als dat er is.
 9. Heel benieuwd hoe het met de shiitake zal gaan. Hier hebben we ook een paar stammetjes met shiitake geënt. Volgens mij was het op walnoot stammetjes (kon niet aan eik of berk komen). Heb er niet meer naar omgekeken sinds we dit hadden gedaan (maart van dit jaar). Had begrepen dat pas na 18 maanden de eerste vruchten kunnen komen. Overigens ook bij Groene Takken besteld.
 10. De Bosch AXT 25 TC loopt bij mij niet vast maar ik heb deze nog maar 2 maanden. Heb er inmiddels 1 cuub (na hakselen) doorheen gehaald. Hier zaten ook bladeren bij, takjes, 4 cm takken, snijbloemen en appels (gaat wat minder omdat ie die niet goed te pakken krijgt). Gras zou denk ik ook kunnen maar dat zou er doorheen moeten vallen. Zou anders aanraden eens naar een review op youtube te kijken. Daar zijn er vele van.
 11. De 25 cm planten gekocht bij Ranzijn zijn na 3 jaar 1,5 meter. Ze staan naast een vat met stromend water (filter van de vijver) onder een klimop (drogere grond) en behoorlijk in de zon (zuid-oost). Afgelopen winter wel wat fleesedoek overgedaan maar was misschien niet nodig. Hebben - 9 overleefd. Ze kunnen denk ik wel wat hebben als ze wat groter zijn, goed droog staan en beschut/beschermd met echte lage temperaturen.
 12. Heb een simpele schijf hakselaar van Bosch gehad, maar die liep inderdaad erg vaak vast en uiteindelijk deed hij het alleen 3 sec. nog. Bleek een bekend issue te zijn, te repareren maar ik was er klaar mee. Heb lang rond gekeken en kwam uit op een heel duur ding. Op de site onkruidmeester.nl is een goede uitleg te vinden wat er aan types zijn. Uiteindelijk toch het dure ding gekocht en het werkt echt heel goed. Het is een Bosch AXT 25 TC. Maarja kost wel heel veel.
 13. Ook hier komen de eerste knoppen al uit
 14. Ziet er erg mooi uit, en mooie prijs ook! Is vermoedelijk de 2,32 bij 2,98 meter, toch?
×
×
 • Create New...