Jump to content

Bertus

Members
 • Posts

  410
 • Joined

 • Last visited

About Bertus

Personal Information

 • LOCATION
  Noord Limburg

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Gisteren heb ik mijn eerste jam van kiwibessen gemaakt. Obv de adviezen hierboven heb ik het volgende gedaan. Ik heb een gedeelte van de Issai kiwibessen geoogst, de meeste waren net/bijna rijp (lekker zoet met nog een "vast kontje"), er zaten ook rijpe bessen tussen. Na schoonmaak had ik 540 gr bessen. Appelmoes gemaakt van: 130 gr appel fijn gesneden (ik had RedLane rood generfde mini-appel; friszuur en verder niet veel smaak) 50 gr appelsap 1 eetlepel citroensap (had geen verse dus uit flesje) Daarna 540 gr Kiwibessen toegevoegd en 10 minuten gekookt 400 gr geleisuiker (60% tov fruit) en 10 minuten gekookt Heel even met staafmixer "geraakt" om de bessen wat kleiner te maken. In potjes: 2 volle potjes en eentje 3 kwart voor direct gebruik. Ik vind de smaak erg goed, geen "chemisch overrijp kiwi-smaakje" Het uiterlijk ....tja... de kleur tussen groen en bruin is ff wennen. Dat bruinige komt door de rode appeltjes. Volgende keer toch maar appel met wit vruchtvlees. De jam staat niet stijf in het potje, is nog een beetje vloeibaar en dat was ook de bedoeling,. Al met al ben ik heel tevreden met het resultaat.
 2. Boterkuipjes met bier geprobeerd. Na een dag of 4 zat in een bakje aantal slakken ... niet te tellen want het wordt wel een bende, niet fijn opruimen ☹️. Andere bakje nada/niks. Ik heb een tuin waar ik zowat struikel over de slakken ... dus een paar bierbakjes zetten geen zoden aan de dijk (of ik moet een vat bier ingraven 😉). Oprapen gaat sneller. Waar je ook slakken mee kunt vangen .... een muizenval met pindakaas. Naast muizen heb ik geregeld slakken in de val .... ook dat wordt een bende 🤣.
 3. @marjoleinvdh dankje voor de info. Die medicinale smaak krijg je volgens mij als je te rijp fruit gebruikt. In (over)rijp fruit worden esters gevormd, hoe rijper hoe meer. Esters zijn natuurlijke maar ook chemisch bereide smaak-/geurstoffen. Chemisch bereide esters (reactieproduct van een alcohol en een organisch zuur) worden veelal gebruikt als oplosmiddel ... o.a. in thinners. Ik ga wel selecteren ... zoals @weknow al aangaf niet onrijp maar ook niet te rijp. Genoeg te proberen dus ...
 4. Voor mijn 3 druivelaars geldt dat de vruchtzetting door het koude voorjaar beduidend slechter was dan eerdere jaren. Minder en kleinere trossen bij alle 3. Muscat blue: eerdere jaren oogsttijd eind augustus, dit jaar 1-2 weken later, nu hangen er nog enkele trossen. Minder zoet en meer zuur dan vorig jaar. Rosetta (rose): eerdere jaren oogsttijd medio september, begint op smaak te komen. Fanny (wit): eerdere jaren oogsttijd eind september, nog smakeloos. Tegen vogel-/wespenvraat en Suzukivlieg gebruik ik vlies-zakjes. De zakjes medio augustus geplaatst maar eind augustus (tijdelijk) verwijderd omdat door het soppige weer botrytis opkwam. Toen de zakjes weg waren is in een paar dagen tijd een deel van de druiven geroofd ... dus maar weer geplaatst. Al met al een flink tegenvallend druivenjaar.
 5. Oh ... had ik niet verwacht obv de smaak van de bessen. Als ik ga proberen dan maar een klein potje, beetje zonde van de bessen als het mislukt. Bram, heb je gelei-suiker gebruikt?
 6. Dit jaar krijg ik voldoende kwibessen (Issai) om er ook jam van te maken en ik vraag me af of kiwibessen pectine bevatten. Iemand ervaring met het maken van jam van kiwibessen?
 7. Eind juli heb ik een aantal hortensia's (macrophylia) gestekt. 11 van de 12 stekken zijn aangeslagen, worteltjes komen onder uit de pot. Ik heb de potten uit hun plastic zakje gehaald en het restant van de bladeren (waren tot ⅓ geknipt) verwijderd. Wat is het verstandigste? ... Elke stek tot plant/struik laten worden of bv 3 stekken bij elkaar laten staan? Wellicht heb je dan direct "meer" struik maar misschien worden het concurrenten en remt de groei juist.
 8. @Martin Groen klopt, ik ga de gemeente sowieso vragen om de vlier en hazelnoten flink te snoeien zodat ik er gemakkelijker bij kan om akkerwinde en brandnetels te schoffelen. De gemeente gaat zeker niet met het onkruid aan de gang.
 9. Netels en akkerwinde groeien in het gaas dan helpt een rootblock niet. Ca 25 jaar geleden heb ik fijn kippengaas (tegen mollen) ingegraven en opsluitbandjes geplaatst. Vanmorgen met heggenschaar en spade de gemeente weer tijdelijk op afstand gezet.
 10. Ik heb advies nodig omtrent "oprukkende natuur". De achterkant van mijn tuin grenst aan een groenstrook van de gemeente. De beplanting bestaat uit hoge bomen (o.a. es, eik) en "iets lager" spul zoals hazelnoot en vlier. Zelf heb ik er een paar rododendrons, die over had, geplant en er staat veel onkruid, m.n. brandnetel, akkerwinde, kleefkruid. Als afscheiding staat er een groen gaashekwerk waartegen aan mijn kant o.a. druiven, vijgen, frambozen staan. Sinds enkele essen het loodje hebben gelegd groeit het onkruid nog harder. Om de x jaren pleegt de gemeente onderhoud door het snoeien van hazelnoot en vlier., Zelf snoei ik in winter en voorjaar, als alles kaal en toegankelijk is, ook nog wat en maak een halve meter onkruidvrij maar 's zomers dringt de natuur zich elk jaar nadrukkelijker op. Vanmorgen heb ik mij, gewapend in regenjas met hoed en handschoenen, weer eens achter het hekwerk gewaagd om een strook, zo goed en zo kwaad mogelijk, netel- en akkerwinde-vrij te maken. Ik speel met de gedachte om komende winter een strook van 50cm aan de gemeentekant af te dekken met plastic .... (of één baan trottoirtegels?). Heeft iemand ervaring met zoiets .... heeft dat zin? Groeien netels en akkerwinde niet gewoon onder plastic of tegels door? Heeft het fruit aan mijn kant geen last van het afdekken aan gemeente kant? Andere opties?
 11. @Roland dank je. Zijn breba's te herkennen? De betreffende vijg (ras mij niet bekend) is een forse groeier en komende herfst/winter ga ik 'm weer terugsnoeien. Omdat de breba's op eenjarig hout groeien zou ik met de snoei ook breba's weghalen, dus herkenning zou wel handig zijn.
 12. Een van mijn vijgenstruiken zit vol met vijgen ... van micro's, mini's tot (best) dikke vijgen. Zijn breba's op een of andere manier herkenbaar? ... of kan alles wat waarschijnlijk niet meer rijp wordt verwijderd worden?
 13. Perzik Benedicte .... en smaakt ook nog voortreffelijk. Met 3 stuks heb je een kg 😋
 14. Zal idd wel met de regen te maken hebben, had het wel eens eerder gezien maar niet zo'n grote kluwen. 1000'en? Een grote orgie ... moet één groot feest zijn Ik heb 2 goed werkende compostvaten en schuif die jaarlijks door.
×
×
 • Create New...