Jump to content

Bertus

Members
 • Content Count

  345
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Noord Limburg

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. @Fruitige Esther je was me net voor met de Cornus 😉, had onderstaande reactie (Cornus ... geen Mas) klaarstaan, moest de foto nog nemen. De Cornus Kousa (o.a. China Girl / Milky Way / Teutonia) zou aan jouw wensen kunnen voldoen. Struikvorm met open structuur die wat "opgeschoren" kan worden. Bij aankoop selecteren op vertakkingen vlak boven de grond en evt wat dieper planten. Eerst mooie bloemen, daarna leuke aardbei-achtige vruchten (smaak is mwah, m.n. voor de vogels) en daarna prachtige herfstkleuren ... hele jaar mooie struik. Ik heb er 2 staan in mijn tuin .... zie foto van de Teutonia, de bloemen verkleuren van wit naar wit/rose.
 2. @fre3ke Handige link Overigens ... hoort dit (interessante) topic niet bij Fruit&Noten ipv 'doe het zelf'? Het gaat m.n. over het leiden/sturen/snoeien van de druif, de pergola (het doe het zelf-gedeelte😉) staat er al. Ik kwam hier bij toeval terecht....
 3. @rorror: klopt helemaal, al een paar jaar op rij alles (uitlopers en knoppen) bevroren door nachtvorst maar daarna dan ook geen enkele bloem gehad. Er viel niets te bestuiven.
 4. @Amrutten en @Arja: dank voor jullie reactie ... klopt, de links zijn duidelijk 👌. Ik heb de bolletjes nooit eerder gezien.
 5. In het gazon zag ik een polletje gras met heel veel kleine gele bolletjes. Een paar uur later waren ze bruin/grijs. Iemand een idee wat het is?
 6. @rorror: na nachtvorst krijg je geen bloemen. Kiwibes bloeit eind mei, dan is nachtvorst zeer zeldzaam.
 7. Kan ook de 'wederhelft' van Ken's Red zijn ... Weima (man), heeft ook rode steeltjes. In het voorjaar zijn de knopjes van Ken's Red rood en van Weima groen. Als er geen bloemen of bessen zijn dan zie in de zomer (volgens mij) geen verschil. (Overigens, waar komt dit item van Mastert in ene vandaan?)
 8. @ Lukaske: Je bent en blijft wel erg karig met informatie delen .... zo blijft het gissen (mss nog te jong?). Rassen? .... leeftijd ?.... standplaats? ... nog nooit vruchten gehad? Edit: je mag de titel van het draadje ook wel wijzigen Edit (Goldfish): Hoi Bertus om de vragensteller op weg te helpen heb ik zijn onderwerp samengevoegd met de bestaande discussie over het telen van kiwibessen
 9. Ik neem aan dat je bedoelt dat je in mei bloemen had maar dat er geen bestuiving heeft plaatsgevonden. Belangrijk is om te weten welk ras je hebt. De meeste vrouwelijke kiwibessen hebben een mannelijke bestuiver nodig. Of ... misschien heb je alleen mannelijke planten die geven natuurlijk ook geen bessen. Aan de bloem is te zien of het een mannelijke of vrouwelijke plant is .... nog ff wachten tot mei
 10. Bijgevoegd een artikel van 'naturetoday' van vandaag met uitleg, schildwantsen lijken nl nogal op mekaar .... spreekt voor zich. Overig is het leerzaam om je aan te melden voor een dagelijkse korte nieuwsbrief met nieuwtjes/weetjes vwb de natuur. https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?utm_source=newsletter&utm_medium=e-mail&utm_campaign=user-mailing&msg=26825
 11. Jammer van de Fanny-druivelaar, die doet het bij mij al jaren prima (foto). Overigens doen de Muscat-blue (druiven al op) en de rosetta (begint te kleuren) ook goed. Alle 3 in guyot-snoei.
 12. Begrijp ik goed dat je de vijg begin juni nog verpot hebt en vervolgens beschut in de volle zon hebt gezet? Dat is grenzen opzoeken of er zelfs royaal overheen gaan, zeker gezien de hittegolf die (hopelijk) langzaam ten einde loopt. Zet 'm maar 'ns uit de zon ... maar ja de bladeren zijn er al af.
 13. Nu in de zomer kun je weinig verkeerds doen .... als je er met de snoeischaar afblijft ;). Hooguit wat uitlopers onderop, wat de stam moet worden, verwijderen (er af trekken). De wintersnoei waarbij je op de kop 3-4 scheuten laat staan doe je pas vanaf januari. Het afleggen en verwijderen van de overbodige scheuten gebeurt in het vroege voorjaar. Tegen die tijd wil ik best 'n keer een uitje naar mijn "buur-provincie" maken maar dat regelen we via pb en mail. Overigens wel mooi van je dat je dit op je hebt genomen.
 14. Jouw vraag voor tips en foto's is te veel omvattend om dat "even" in een topic uit te leggen. Via de zoekfunctie rechts bovenin vindt je veel ... voor wijndruiven zoeken op Guyot-snoei. Maar als je dit serieus wil oppakken dan adviseer ik je om bij een wijnboer bij jou in de regio (en die zijn er Belgisch Limburg gegarandeerd diverse) af en toe mee te werken in de wijngaard. Ik ben zelf vrijwilliger in de wijngaard van mijn zwager en daar komen ook af en toe hobbyisten in de praktijk leren. Edit: dit is sowieso geen snoeitijd, nu wel bladeren verwijderen bij/onder de druiven. Snoeien komt pas komende winter weer.
 15. @Flup De vijgenmot wordt in België skeleteermot genoemd, als je zie hoe het rupje (van de mot) zijn werk doet dan snap je waarom . Is idd niet of nauwelijks te bestrijden .... met het handje en rupjes knijpen.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...