Jump to content

Bertus

Members
 • Content Count

  322
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Noord Limburg

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Nu in de zomer kun je weinig verkeerds doen .... als je er met de snoeischaar afblijft ;). Hooguit wat uitlopers onderop, wat de stam moet worden, verwijderen (er af trekken). De wintersnoei waarbij je op de kop 3-4 scheuten laat staan doe je pas vanaf januari. Het afleggen en verwijderen van de overbodige scheuten gebeurt in het vroege voorjaar. Tegen die tijd wil ik best 'n keer een uitje naar mijn "buur-provincie" maken maar dat regelen we via pb en mail. Overigens wel mooi van je dat je dit op je hebt genomen.
 2. Jouw vraag voor tips en foto's is te veel omvattend om dat "even" in een topic uit te leggen. Via de zoekfunctie rechts bovenin vindt je veel ... voor wijndruiven zoeken op Guyot-snoei. Maar als je dit serieus wil oppakken dan adviseer ik je om bij een wijnboer bij jou in de regio (en die zijn er Belgisch Limburg gegarandeerd diverse) af en toe mee te werken in de wijngaard. Ik ben zelf vrijwilliger in de wijngaard van mijn zwager en daar komen ook af en toe hobbyisten in de praktijk leren. Edit: dit is sowieso geen snoeitijd, nu wel bladeren verwijderen bij/onder de druiven. Snoeien komt pas komende winter weer.
 3. @Flup De vijgenmot wordt in Belgiƫ skeleteermot genoemd, als je zie hoe het rupje (van de mot) zijn werk doet dan snap je waarom . Is idd niet of nauwelijks te bestrijden .... met het handje en rupjes knijpen.
 4. Bladeren zien er goed uit .... toch wordt bij wijnboeren ook in deze tijd regelmatig magnesium als bladvoeding ingezet. De bladeren worden sterker en groener waardoor betere fotosynthese voor rijping van de druiven. Tevens ter voorkoming van lam-steligheid. Bladvoeding werkt sneller dan bodemvoeding. Dosering 5 gr kieseriet/bitterzout/magnesiumsulfaat per liter water ... ongeveer 1 keer per 10 dagen besproeien. Zie bv http://www.houtwal.be/vakartikels/besvruchten_morus_sambucus_vitis/vitis_lamsteligheid.htm Tevens schijnt dat magnesiumbladvoeding voor vrijwel alle planten positief uit te pakken .... van canna's, tomaten, druiven tot wiet aan toe. https://www.moestuinweetjes.com/bitterzout-magnesiumsulfaat-epsomzout/
 5. Bertus

  Peren-oogst

  De zakjes (gemaakt van vliesdoek) heb ik ca 3 jaar geleden aangeschaft met name ter bescherming van mijn druiven tegen de inmiddels beruchte Suzuki-vlieg. De maaswijdte van de zakjes is in elk voor druiven wel kritisch. Ze moeten fijn genoeg zijn om het vliegje tegen te houden maar ze moeten wel open genoeg zijn om voldoende te kunnen luchten. Vreeken heeft zakjes die zoals ze zelf aangeven "te grof" zijn tegen de Suzuki-vlieg (reactie Vreeken op mijn vraag van 3 jaar geleden). Vliesdoek voldoet prima, in feite kun je zelf zakjes maken van vliesdoek mbv een eenvoudig seal-apparaat. Ik heb op die manier een paar gescheurde zakjes gerepareerd. In plaats van een koortje kan een wasknijper gebruikt worden om ze aan te brengen.
 6. Bertus

  Peren-oogst

  @Roland zie de overzichtsfoto en foto van troszakje. In het "middenstuk" zaten al wat minder peren daar was de aanvliegroute beter voor de kauwen dus wat er hing is vrijwel volledig weg. De peren zitten in een groepje 2-4 in een zakje. Onderstam? .... geen flauw idee. De boom staat er ca 25 jaar, bij de plaatselijke fruitboomkweker aangeschaft. Op de onderstam moet ik regelmatig uitlopers verwijderen. Die "bruiloftzakjes" met koord (20X30cm) heb ik ca 3 jr geleden na lang online zoeken aangeschaft voor mijn druiven ... doos van 100st. Veel te veel dacht ik iei maar nu ik ook o.a. bij de peren gebruik kom ik over een maand waarschijnlijk te kort voor de 3 druivelaars (guyot). Als je wil kan proberen terug te zoeken en je een pb sturen?
 7. Bertus

  Peren-oogst

  De zakjes heb ik vorig jaar ook gebruikt en dat werkt prima, toen speelde dit pas in augustus dus ik dacht moet komende weken eens de peren inpakken.... dus te laat. Bij mij zitten veel kauwen (en duiven en eksters etc.), als ik mijn fruit niet bescherm krijg ik zelf nul komma niks. Het net hing over kersen en hangt nu over de blauwe bessen.
 8. Het leek dit jaar een topoogst te worden aan mijn leipeer. Zelfs na uitdunnen van de rozetten tot de helft hing de Conference helemaal vol .... tot vandaag. De peren moeten nog ruim 2 maanden hangen maar een groep kauwen vond ze goed genoeg om al eens flink huis te houden.. De bodem bezaaid met aangevreten peren en boom nog vol met aangepikte peren. Gedeelte van boom zat geen een gave peer meer aan. De peren die niet aangetast zijn heb ik ingepakt met zakjes die ik ook voor de druiven gebruik .... ziet wel feestelijk uit. Vorig jaar had ik in augustus een net voor en over de leipeer gehangen maar kauwen zijn handig genoeg om daar gewoon in te gaan hangen.
 9. Dan heb ik niet goed gelezen. Niet om die paar aangetaste vruchten maar goed om te weten dat de schimmels mee gecomposteerd kunnen worden Ik heb 2 goed werkende compostbakken, de inhoud schuift jaarlijks door.
 10. @weknow dank voor je reactie, duidelijke boodschap. Ik heb een compostvat maar afvoeren van de aangetaste vruchten in de groencontainer is blijkbaar verstandiger.
 11. Door de nachtvorst van het voorjaar heb ik nauwelijks abrikozen. Aan de Kioto hangen 2 vruchten, aan de Kuresia ca 15 en nu is inmiddels de ca helft van de Kuresia-abrikozen afgevallen met een aantasting zoals op de foto. Wat kan hier de oorzaak van zijn en is er iets tegen te doen?
 12. Dag Melissa, welkom op het forum. De informatie die je geeft is erg karig. Klinkt als of je de garage belt en vraagt "de auto doet het niet hoe kan dat?" Je moet wel wat meer informatie geven zoals welk soort peer is het (als je dat weet), hoe oud is de boom, waar staat de boom, krijg je wel bloemen in het voorjaar???
 13. @appelvrouw dankje .... ben gerustgesteld. Had ik blijkbaar iets verkeerds op mijn harde schijf staan. Dus toch wat kieseriet.
 14. Bij mijn kolomikta kiwibes (Sentyabrskaya) zijn de bladnerven duidelijk zichtbaar hetgeen meestal duidt op magnesiumgebrek. Nu heb ik ooit gelezen dat de Kolomikta niet houdt van calcium en magnesium maar ik kan dat artikel niet meer terugvinden. Dus ga ik niet zomaar kieseriet bijvoeden. Zijn er ervaringsdeskundigen?
 15. Ik mag niet voor een ander denken maar ik vermoed dat Tuintjes bedoelt dat hi/zijj bij de wintersnoei de vruchtgedragen scheuten terugsnoeit tot "stompjes" (dus Cordonsnoei) en dat de ogen op de stompjes volgend jaar uitlopen. Als je scheuten zonder vrucht volledig wegsnoeit dan kunnen die niet uitlopen volgend jaar. Verder ga ik me niet bemoeien met de deskundige antwoorden van Weknow.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...