Jump to content

Bertus

Members
 • Posts

  458
 • Joined

 • Last visited

About Bertus

Personal Information

 • LOCATION
  Noord Limburg

Recent Profile Visitors

1,146 profile views
 1. @Frans mooi resultaat. Naast de kersenvlieg hou je de suzukii-vlieg (mss net zo'n groot probleem) tegen. Vraag me wel af hoe je de komende jaren de bomen gaat inpakken als de groei erin komt. Vorig jaar heb ik mijn Kordia omgezaagd tgv vogels en suzukii-vlieg en een net plaatsen tegen vogels was een (te) levensgevaarlijk karwei geworden.
 2. Meulblok Kwadendamme heeft een enorm assortiment. Geeft ook nette correcte antwoorden op vragen.
 3. Even gegoogled op bloedblaarluis en de struik erop gecontroleerd.... vgls mij niet aanwezig. Zonnebrand zou idd kunnen spelen of .... ???. Het betreft een struik op stam waarbij ik opgaande takken weghaal dus de zon kan er relatief goed bij.
 4. Bladeren zien er redelijk uit. Ik zie geen "wit", wel veel bladeren wat gekruld met bruine punt. Overigens hebben vogels probleem met de vlekken op de kruisbessen. Sinds gisteren is de helft in ene foetsie 😒.
 5. Vorige week de eerste kruisbessen (invicta) geoogst en jam gemaakt. De rest laat ik verder rijpen om als vers fruit te gebruiken. Nu begint een deel van de bessen bruine vlekjes te krijgen, iemand een idee wat dat is?
 6. Dank voor alle reacties, weer wat wijzer geworden. De omnivore roofwantsen vallen blijkbaar onder een andere familie dan de groene stinkwantsen. Ik ga ze opruimen. Overigens heb ik momenteel in de meeste van mijn vijgen al weer last van de skeletteermot dus ik zit niet te wachten op nog meer mee-eters 😒.
 7. Bij een van mijn vijgen zitten aan de onderkant van een blad beestjes en eitjes. Volgens obsidentify zijn het (voor 86%) groene schildwantsen. Nuttig/schadelijk? Laten zitten of weghalen?
 8. Na enkele reacties (die per abuis bij een ander topic terecht waren gekomen) heb ik in februari de Juglans in de volle grond gezet. Hij staat er prima bij en heeft veel uitlopertjes op de takken en daarin zitten veel (totaal wel 'n 50 stuks) knopjes .... zijn dat vruchtbeginselen?
 9. In bijgevoegde (al vaker gedeelde) link zie je de voordelen van gebruik van het "duizenddingendoekje" MagnesiumSulfaat. https://www.moestuinweetjes.com/bitterzout-magnesiumsulfaat-epsomzout/
 10. @Robert56 ik heb 10 jaar geleden een Avalon Pride gekocht bij Meulblok in Kwadendamme ... ze hebben een enorm assortiment en volgens mij is dat vlak bij jou. Overigens is de A.P. bij mij al jaren ter ziele. Viel erg tegen ... veel dubbele vruchten en maakt slecht nieuw hout.
 11. De bloei van de zuilpeer overlapte de bloei van de Nashipeer met als gevolg dat er momenteel 10-tallen mini-Nashipeerjes aan de boom hangen, meer dan alle voorgaande jaren samen 🙂. Gezien de kleur, tijd van rijping en het feit dat mijn Nashipeer nauwelijks zelfbestuivend is kan ik nu wel concluderen dat het geen Nijisseiki is. Wat dan wel maakt eigenlijk niet veel uit, de vruchten smaken prima. Overigens .... ik krijg ook enkele peren aan de rode zuilpeer.
 12. @weknow dank voor jouw uitgebreide reactie. Monilla is blijkbaar de minst slechte en volgens internet (met matig succes) te behandelen. "Natte voeten" zal bij mij op goed doorlatende zandgrond niet de oorzaak zijn. Wellicht speelt snoeien wel een rol, ik wil nl de grootte van mijn fruitbomen beperkt houden door 's zomers opgaande scheuten terug te snoeien.
 13. Ik heb 2 abrikozenbomen staan, Kuresia en Kioto. Vorig jaar viel mij op dat kleine takken afstierven. Dit jaar is dat nog veel erger, bladeren van met name kleine takken verwelken en alle bloemknoppen verdrogen na de bloei en vallen af. Wat gegoogled ... is dit bacteriekanker en is dit einde verhaal voor de bomen?
 14. Ik ben het grotendeels met je eens maar ik begrijp wel waarom bij/tegen het zeil bevriezing plaastvindt. De warme lucht wordt onder de tent vastgehouden maar door geleiding in het zeil is de stilstaande lucht bij het zeil kouder. In de woonkamer is het vlakbij de ruit, als niet 3 dubbel geïsoleerd, ook kouder. De boog staat over een betegeld pad, dat zal wel invloed hebben maar ik heb geen idee of dat een positief of negatief effect heeft. De tegels zullen snel afkoelen maar misschien stijgt de vrijkomende warmte op .... of is het net andersom?
 15. @weknow, vanmorgen tussen de buien door de vorstschade geïnventariseerd: Laag bij grond vrijwel 100% schade. Vanaf kniehoogte tot ca 2,5 meter is de schade vrij gelijk verdeeld. Alle uitlopers die vlakbij of tegen het plastic zeil zaten ... vrijwel 100% schade Rassen: De Soleri en Belèn kiwi: afgezien van de toppen die tegen/bij het zeil zaten verrassend weinig schade. Kiwibes rassen: Ken's Red, Weiki (m), Scharlet September (nog klein/iel) en Issai: Er waren tijdens de nachtvorst veel uitlopers van 2-5cm maar ook nog veel knoppen die nog moesten uitlopen. Wat schade betreft was er weinig verschil tussen de rassen, wellicht heeft Issai de meeste schade. Er zijn "vlekken" met meer of minder schade zonder enig verband. Van een Kolomikta tegen het tuinhuis (vergeten af te dekken) is 80+% van de uitlopers bevroren. Al met al helaas geen harde conclusies te trekken vwb hoogte, ras etc Bij onbeschadigde uitlopers van de Issai zie ik al miniknopjes in de oksels verschijnen.
×
×
 • Create New...