Jump to content

Bertus

Members
 • Posts

  387
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Noord Limburg

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Bertus's Achievements

 1. Je kunt nu tot en met de winter snoeien wat je in de weg zit en wat je niet nodig hebt.
 2. Dag Mary, Welkom op het forum en succes met jouw druivelaars. Een antwoord op jouw vragen is niet 123 te geven. Als je 2 druiven over een boog wil leiden dan moet je je verdiepen in de zgn Cordonsnoei. Op bijgevoegde site staat wat uitleg over verschillende manieren van snoei. http://www.dewijnhoek.nl/database/info62.html Ook op dit forum komt druiventeelt zeer regelmatig aan de orde, zoek maar eens in het zoekvensterstje rechts bovenin. Wat het laatste punt betreft .... een druif in een pot gaat niet lukken, een druif zoekt de diepte op. Als je een druivelaar in een pot mooi vindt dan kun je wel de bodem eruit halen en de druif erin zetten en pot zodanig plaatsen dat de wortels de grond in kunnen. Snoeien kan bijna het hele jaar behalve in het voorjaar als de druif begint uit te lopen, de sapdruk is dan erg hoog, door snoeien gaat de druivelaar dan bloeden.
 3. Dit is een zeer lichte vorm van perenroest, de schimmel overwintert op een juniperus (jeneverbes) en komt letterlijk aanwaaien. De boom ziet er verder goed uit. Google maar 'ns ... staat veel over op het net. Het enige wat echt helpt .... juniperus opruimen. Zie o.a. https://www.fruitbomen.net/mobile/info.php?id=3
 4. Dat werkt alleen als de pot als decoratie dient en er geen bodem in zit. Een druif zoekt de diepte op.
 5. @fre3ke De Solaris is een "lastige" witte druif, het is een wilde groeier dus veel werk wat betreft leiden, snoeien, uitdunnen etc. Daarbij heeft de Solaris in de wijngaard van mijn zwager sterk wisselende opbrengsten. Als ik het topjaar 2019 op 100% zet dan schommelt de opbrengst tussen 25 en 100% met dieptepunt 15% vorig jaar. Een van de oorzaken is de vroege bloei van de Solaris en daardoor gauw last van late nachtvorst. Door de vroege bloei, gecombineerd met koud/nat weer, treedt vaak misbloei en slechte vruchtzetting (trossen met weinig druiven) op. Daarentegen is onze andere witte druif de Helios veel stabieler qua opbrengst.
 6. Mijn Rouge de Bordeaux heb ik 8 jaar gekocht bij een gerenommeerde kweker in de regio maar dat geeft natuurlijk geen garantie op ras-echtheid. De Rouge deB staat in pot en een stek ervan in volle grond. Van de vijg in de pot heb ik vorig (dus na 7 jaar) voor het eerst een paar vijgen geoogst. Van die in de volle grond nog geen een, die groeit blijkbaar liever dan vruchten produceren. Desondanks heeft hij wel de kenmerken van de Rouge deB, diep ingesneden bladeren en de groei en de grofheid van de takken zijn beduidend minder dan bij een andere vijg (naam onbekend) die ook in de volle grond staat. Wat de oogst van dit jaar betreft durf ik nog niets zeggen. De onbekende vijg heeft een flink aantal microvijgen die een week geleden nog niet zichtbaar waren. De beide Rouge deB's, staan minder in de volle zon en hebben nog geen microvijgjes maar dat kan nog komen (hoop ik).
 7. De maat 20x30 is wat mij betreft prima. Een flinke druiventros heeft die ruimte nodig om 'm zonder schade het zakje in te manoeuvreren. Bij mijn leipeer zitten vaak 2 a 3 peren in één zakje. Over een paar weken wordt de leipeer weer "versierd" ..... heeft altijd veel bekijks.
 8. Spul op foto lijkt ook precies op FORAM 80 WG, o.a. tegen krulziekte en diverse schimmelziektes. ...geen "fijn goedje".
 9. Gaten en spinnerag komt van de zgn skeletteermot ..... zie topic De mot heeft zo ver ik weet geen invloed op vruchtzetting.
 10. @Goldfish dank je voor de info. De Kolomikta heeft een paar weken geleden een paar bloemen gehad, ik heb verzuimd te kijken of het m of v was, dus afwachten voor volgend jaar. De andere plant is vrijwel zeker Issai gezien blad en bloei. Ik heb (beetjes) stuifmeelkorrels van kiwi-Belèn en kiwibes Weiki in de diepvries vanwege niet matchen van bloeitijden en heb mijn best gedaan om Issai te bestuiven.
 11. Nou @fre3ke dan kunnen we samen 😭. Nu rest voor mij de vraag of mijn Kolomikta m of v is. Eigenlijk geplant voor het verkleurend blad en niet direct voor de vruchtjes. Bijgevoegd close-up van een blad van mijn "valse kolomikta" .... tja.
 12. Dat zou wel balen zijn 😠 ..... de bloei is wel precies gelijktijdig met mijn Issai.
 13. Ik heb (als het goed is / hopelijk) een koppel Kolomikta's staan. De Sentyabrskaya (v) en de Adam (m), vergeten te noteren welke welke is. Ik mijn twijfel of het allebei Kolomikta's zijn. Bovenste foto is duidelijk van een Kolomikta (m of v?), deze heeft al weken geleden gebloeid, bloemen zijn er allemaal vanaf gevallen. De kiwibes op de onderste foto staat momenteel in bloei, het zijn vrouwelijke bloemen en heeft totaal andere bladeren, dus als het een Kolomikta is dan moet het de Syntyabrskaya zijn. Beide planten staan op het noorden maar krijgen wel voldoende licht. Ik heb mijn twijfel omdat bladeren en bloeitijd van de 2 zo verschillend zijn. Heeft iemand ervaring met bloei / bloeitijden / bladeren van Kolomikta's?
 14. @AshaiRey: Bram, hartstikke bedankt. Heel duidelijk beschreven, ik ga aan de slag.......
 15. Bram, kun je een werkwijze aangeven en wanneer de beste tijd is? Als ik mijn Weiki op de Issai en/of Ken'sRed ent krijg ik nl weer plek voor wat anders.
×
×
 • Create New...