Jump to content

CelineK

Members
 • Content Count

  142
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by CelineK

 1. @Patrijs Hoi! Klopt inderdaad, ik had die topics al gelezen. Toch bleef ik nog achter met vragen over de Bio Kultura tuinaarde, de hoeveelheid compost (hoeveel liter is bijvoorbeeld 1 zak?) en de bemestte tuinaarde als opvulling.
 2. Hoi iedereen! Volgend jaar ga ik zes nieuwe verhoogde moestuin stukken maken van elk 120x100x40 en daar moet natuurlijk een heleboel aarde in (480 liter per bak). Als ik dit allemaal ga kopen ben ik echt een vermogen kwijt en daarom had ik een vraag. Ik vroeg mij namelijk af of ik de bak op deze manier kan vullen: Per bak: 100 liter Bio Kultura tuinaarde 240 liter compost 140 liter potgrond De Bio Kultura tuinaarde had ik nog liggen. Deze bestaat uit boomschorscompost en mestcompost. Er staat op de website dat deze goed voor de moestuin gebruikt kan worden, maar is dat ook zo? Er staat namelijk dat dit (biologische) bemestte tuinaarde is en daar hoor ik niet erg goede verhalen over? Bij mijn gemeente kan je vanaf volgend jaar maart weer gratis compost halen en ik vroeg mij af of ik de bak voor de helft kan opvullen met deze compost. Of is dit eigenlijk veel te veel? Ik wil natuurlijk niet dat mijn plantjes teveel voeding krijgen en totaal niet gaan groeien. Ik dacht dan om deze compost onderaan de bak te doen en dan vervolgens de rest op te vullen met potgrond en de Bio Kultura tuinaarde. En is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de eerste 5-10cm met bemeste tuinaarde op te vullen? Ik las namelijk op het forum dat dit slecht is voor de moestuin en je hier waarschijnlijk niet goed in kan groeien, maar geld dat ook voor als je een beetje gebruikt om het op te vullen? Ik wil uiteraard met een goede bodem beginnen, maar de moestuinaarde zakken zijn zo verschrikkelijk duur. Alvast bedankt!
 3. @Jorieke123 Hahaha, ik vind dat je nog steeds gelijk hebt hoor! Ik denk dat bijvoorbeeld een courgette veel dieper wortelt dan 40 cm. Afgelopen jaar heb ik de fout gemaakt om te ondiepe potten te gebruiken voor mijn planten en dat zag ik echt terug in de productiviteit van mijn planten. Ik moet zeggen dat 40 cm al een hele upgrade is, maar ik ga hem toch gewoon op de grond neerzetten @loes Het liefst wil ik ze meteen helemaal opvullen zodat ik daar klaar mee ben, maar als dit niet lukt dan is dit natuurlijk een goed idee!
 4. @Jorieke123 Ja ik bedoel twee palletranden op elkaar! Dat is 40 cm hoog. Wordt volgens mij een vrij grote opgaven om al die bakken te vullen, maar dat zien we dan wel weer haha.
 5. @Jorieke123 Hoi! Dit dacht ik dus ook, maar wilde toch even bevestiging hebben. Zou jij het dan aanraden om wel of niet worteldoek onderin te plaatsen? Als je worteldoek er onder plaatst, dan heb je volgens mij gewoon hetzelfde effect toch? Dus dan kan je beter geen worteldoek plaatsen neem ik aan? De grond die eronder zit is daarnaast ook niet echt al te best. Gewoon simpele zand grond. Raad jij dan aan om daar nog iets mee te doen? Uiteraard komt er een laag van 40 cm bovenop (met goede aarde en compost).
 6. Hey iedereen! Ik ben alvast druk bezig met plannen maken voor volgend jaar en volgend jaar wil ik het toch anders aanpakken. Ik wil namelijk zes moestuinbakken gaan maken van palletranden van 120x100x40. Nu dachten wij zelf dat het handig is om onder deze palletranden nog een pallet te plaatsen waar wij vervolgens wieltjes onder doen. Maar toen bedacht ik mij opeens dat de planten dan natuurlijk niet verder kunnen wortelen dan die 40 cm. Daarom is mijn vraag dan ook; wat is handiger? Pallet eronder om zo de mogelijkheid te hebben op de bak makkelijk te verplaatsen of toch de palletranden neerzetten op aarde (zonder worteldoek dan, alleen op de randen)? Hier mijn moestuinplan zodat jullie kunnen zien welke plantjes ik wil planten: En denken jullie dat ik deze bakken ook voor een groot deel kan opvullen met compost van de gratis compost dag? Anders wordt het wel een heel duur grapje. Dankjewel!
 7. Bedankt voor de tips iedereen! Ik ga vandaag de tuin inspecteren en opzoek naar goede mogelijkheden!
 8. We hebben wel een regenpijp, maar die staat recht voor het raam en we hebben dus liever geen ton voor het raam (we kijken liever op de tuin haha). Ik wil hem het liefst naast het schuurtje hebben, maar die heeft gewoon een schuin dakje en dus geen regenpijp.. Maar weet niet of het dus nut heeft om zo'n regenton te kopen als het toch eeuwen duurt voordat er regen in de ton is.
 9. Hoi allemaal, Ik had een korte vraag over een regenton die ik graag wil kopen voor volgend jaar. Deze regenton hoef je volgens de website niet aan te sluiten op een regenpijp en kan je gewoon zo neerzetten. Dit wil ik eigenlijk wel graag, omdat ik geen geschikte regenpijp heb om de ton op aan te sluiten. Maar denken jullie dat dit ook gaat werken? Of zal de ton dan te weinig opvangen? Hier de regenton die ik wil kopen: https://voertonnen.nl/210-liter-regenton-smart/ En hoe gaan jullie om met een regenton in de winter? Ik hoor dat die kan openbarsten door de vorst, maar is dit echt zo? Het liefst koop ik namelijk de regenton nu, maar is dat wel zo handig met de komende winter? Alvast bedankt!
 10. Nou, mijn moestuin seizoen zit er zo goed als op. Ik heb heel veel dit jaar geleerd en vooral door dit forum! Het jaar daarvoor deed ik eigenlijk maar wat. Volgend jaar ga ik het dan ook anders aanpakken. Er komen twee grote bakken te staan van 1.20 bij 1 meter. In totaal dus 2.40 bij 2 meter. En dan ongeveer 40 centimeter diep. Hierin ga ik vooral mijn paprika en tomaten planten telen. Daarnaast ga ik mijn courgette planten in veel grotere potten telen. Zoals je kan zien kruipen ze nu volledig over de grond en zijn ze omgekomen van de meeldauw. Volgend jaar gebruik ik dan ook zaadjes die beter resistant zijn tegen meeldauw. Nou, we zullen zien. Daarnaast wil ik volgend jaar nog veel meer kruiden op mijn kruiden tafel, want wat heb ik er dit jaar van kunnen genieten! En ik hoop natuurlijk dat mijn tien nieuwe perenbomen, appelboom en kersenboom ook wat vruchtjes zullen geven! Ik geniet nog even van de laatste oogst
 11. Zojuist heerlijke pompoen soep gemaakt van de enige twee pompoenen uit de tuin.. Ik moestuinier in potten/bakken en pompoenen in potten planten is niet echt een succes. Weet iemand of er een bepaalde soort pompoen is die wel geschikt voor een (grote) pot? Nu had ik van drie planten maar twee kleine pompoenen.
 12. @Patrijs Ah dankjewel! Ik wist niet eens dat ik onrijpe pompoenen gewoon kon eten. Daar wordt dan binnenkort soep van gemaakt! Heerlijk met nog wat verse kruiden uit de tuin. De bovenste is denk ik ook nog niet rijp, maar beide planten zijn vrij dood. Haal ze er binnenkort maar gewoon af en dan maak ik er lekker soep van
 13. Weet iemand of de gele pompoen nog rijp wordt? Bovenste is redelijk rijp, maar rechts nog totaal niet. De plant is zo goed als dood (alle bladeren die eraan zaten zijn eraf gevallen) dus denk dat de plant niks meer doet.
 14. Ik had nog een vraagje hierover! Stel je hebt planten die aangetast zijn door meeldauw, kan je dan nog steeds deze potgrond gewoon hergebruiken? En moet je ook rekening houden met wisselteelt? Of kan je gewoon alles bij elkaar gooien?
 15. Ik krijg het altijd voor elkaar om mijn 'normale' basilicum niet meer dan een maand te laten overleven. Daarom wil ik graag deze soort gebruiken, sinds ik het echt heerlijk vind om basilicum in mijn eten te gebruiken. Iemand enig idee wat de Engelse naam is van deze soort? Ik kwam deze tegen en die lijkt er erg op: https://www.premierseedsdirect.com/product/herb-holy-basil-ocimum-sanctum/ Maar is dat hem ook?
 16. Iets anders dan de moestuin: Maar weet iemand webshops waar ze (een boel) kamerplant zaden verkopen voor een beetje een normale prijs? Lijkt me erg leuk om kamerplanten te zaaien, maar ik kan geen enkele webshop vinden met een beetje normale prijzen. Kwam op een gegeven moment op een webshop waar ze voor drie (vrij lege) zakjes zaad 11 euro vragen. Dat vind ik echt absurd..
 17. @appelvrouw Wat een interessant topic! Ik heb weer wat kruiden op mijn lijstje gezet om volgend jaar te zaaien. Nu nog opzoek naar jasmijn zaad (wordt helaas niet verkocht bij de website waar ik mijn zaden ga kopen..) en dan is mijn thee lijstje voor volgend jaar compleet!
 18. Hier ben ik ook erg benieuwd naar! Ik heb even gegoogeld na het zien van dit topic en ben op de volgende kruiden gekomen: - Marjoram Sweet - Hyssop - Lemon Grass - Kamille - Venkel - Calendula - Salie Ik wil er vooral thee van gaan maken! Weet iemand welk (geneeskrachtig) kruid heerlijk zoete thee geeft?
 19. @rorror @acpronk Ik weet niet of het overal het geval is, maar bij ons kreeg je alleen de bomen in bundeltjes van 5 :')
 20. @rorror Hier een linkje: https://meerbomen.nu/gratis-perenbomen/
 21. Tien perenbomen geplant in de tuin! Gratis op te halen bij verschillende locaties in Nederland.
 22. Met deze hittegolf kan ik niks anders doen dan lekker onderuit hangen en wat op het internet rondstruinen. Daarom maakte ik dit lijstje voor volgend jaar: Hoeveelheid Moestuin Planten 2x ronde courgette 2x Groene Courgette 2x Gele Courgette 3x aubergine 2x ronde komkommer 4x normale komkommer 2x augurk 4x meloen 2x Sweet Pepper Mini Bell Chocolate 4x Rode paprika 2x Sweet Pepper diamond 4x Gele paprika 2x hete peper 2x pompoen 2x watermeloen 3x alicante tomaat 5x Tumbler tomaat 6x rabarber 3x paarse basilicum 4x Basilicum Spicy globe bush 5x basilicum Genovese 5x grote basilicum 3x koriander 2x tijm paars 2x tijm groen 3x dille 3x peterselie 4x bieslook 2x oregano 2x rozemarijn Met uiteraard mijn nieuwe zaden lijstje: Premier Seeds Direct: Zucchini Yellow-Golden 40 zaden: https://www.premierseedsdirect.com/product/courgette-yellow-golden-new/ Of Zucchini Atena Polka F1 Geel 65 zaden: https://www.premierseedsdirect.com/product/vegetable-courgette-atena-polka-f1/ Zucchini Eight Ball F1: https://www.premierseedsdirect.com/product/courgette-zucchini-eight-ball/ of https://www.premierseedsdirect.com/product/italian-courgette-tondo-chiaro-di-nizza/ of https://www.premierseedsdirect.com/product/courgette-midas-f1/ Courgette Black Beauty: https://www.premierseedsdirect.com/product/courgette-black-beauty/ of https://www.premierseedsdirect.com/product/vegetable-courgette-green-bush/ of https://www.premierseedsdirect.com/product/courgette-f1-spineless-beauty/ Aubergine Egg Plant Black Beauty: https://www.premierseedsdirect.com/product/aubergine-egg-plant-black-beauty/ Vegetables Cucumber Crystal Lemon: https://www.premierseedsdirect.com/product/cucumber-crystal-lemon/ Cucumber Marketmore: https://www.premierseedsdirect.com/product/cucumber-marketmore-76/ Augurk: https://www.premierseedsdirect.com/product/cucumber-gherkin-piccolo-di-parigi/ Melon Malaga: https://www.premierseedsdirect.com/product/melon-malaga-f1/ Melon Honeydew: https://www.premierseedsdirect.com/product/melon-honeydew/ Sweet Pepper Mini Bell Chocolate: https://www.premierseedsdirect.com/product/sweet-pepper-mini-bell-chocolate-vegetable/ Sweet Pepper Red: https://www.premierseedsdirect.com/product/sweet-pepper-red-robertina/ Sweet Pepper Diamond: https://www.premierseedsdirect.com/product/sweet-pepper-diamond-white/ Sweet Pepper Golden: https://www.premierseedsdirect.com/product/sweet-pepper-golden-california-wonder/ Pumpkin Jack Be Little: https://www.premierseedsdirect.com/product/miniature-pumpkin-jack-be-little/ Water Melon Sugar Babe New: https://www.premierseedsdirect.com/product/water-melon-sugar-babe/ Tomato Alicante: https://www.premierseedsdirect.com/product/vegetable-tomato-alicante/ Tomato Tumbler: https://www.premierseedsdirect.com/product/tomato-tumbler/ Swiss Chard Rainbow Mix: https://www.premierseedsdirect.com/product/swiss-chard-rainbow-mix/ Flowers Passion Fruit Edible: https://www.premierseedsdirect.com/product/flowers-passion-fruit-edible/(winterhard tot -4, en je hebt twee jaar nodig?) Basil Dark Opal: https://www.premierseedsdirect.com/product/basil-dark-opal Herb Basil Spicy Globe Bush: https://www.premierseedsdirect.com/product/herb-basil-spicy-globe-bush/(geschikt voor buiten) Herb Basil Genovese: https://www.premierseedsdirect.com/product/herb-basil-genovese/ Herb Coriander Confetti: https://www.premierseedsdirect.com/product/herb-coriander- Thyme Purple Creeping new: https://www.premierseedsdirect.com/product/thyme-purple-creeping-new/ Herb Dill Bouquet Anethum: https://www.premierseedsdirect.com/product/herb-dill-bouquet-anethum-graveolens/ Parsley Triple Moss Curled: https://www.premierseedsdirect.com/product/parsley-triple-moss-curled-2-new/ Hot chili peper: https://www.premierseedsdirect.com/product/hot-chilli-pepper-patio-fire/ Herb Giant Basil Napoletano Bolloso: https://www.premierseedsdirect.com/product/herb-giant-basil-napoletano-bollosa/ Garlic - Chinese Chives: https://www.premierseedsdirect.com/product/garlic-chinese-chives-new/ of https://www.premierseedsdirect.com/product/chives-cipollina-new/ Oregano: https://www.premierseedsdirect.com/product/herb-oregano-new/ Rosemary: https://www.premierseedsdirect.com/product/herb-rosemary/ Thyme Green: https://www.premierseedsdirect.com/product/herb-thyme-thymus-vulgaris/ Eetbare bloemen: https://www.premierseedsdirect.com/product/viola-cornuta-large-flower-mix/ Echinacea Red: https://www.premierseedsdirect.com/product/echinacea-coneflower-red-in-shades/ Echinacea Coneflower Purple: https://www.premierseedsdirect.com/product/echinacea-coneflower-purple/ Ben benieuwd wat jullie ervan vinden 😊
 23. @rorror Dit zijn vrij nieuwe stekken en ik durfde niet meer voeding te geven, omdat ik anders dacht dat ze teveel voeding zouden krijgen, wegens voeding in de potgrond. Het stond wel op de planning om dit weekend voeding te geven aan de aardbeien, dus dat ga ik direct doen!
 24. @rorror Het zijn gelukkig maar enkele bladeren, maar zo ziet het eruit! En water geven is op zich niet zoveel werk hoor! Elke dag met een aantal gieters sjouwen is het wel waard . Het valt me ook op dat sommige potten niet eens uitgedroogd zijn na zo’n dag warmte. Dan heb ik toch wel geluk dat de zon niet de hele dag op mijn planten schijnt.
 25. Ondanks de warmte staan mijn planten er nog redelijk bij! Sommigen hangen er wel wat slap bij, maar dat trekt wel weer weg. Rond 4/5 uur komt gelukkig de schaduw al! De komkommer planten groeien als kool! Aan de top die boven het schuurtje uitkomt groeit nu een komkommer. Hoe ik die ga oogsten.. Vanavond weer melk spuiten wegens de meeldauw.. De kruiden zijn ondertussen weer uitgebloeid! Extra tafeltje voor nieuwe potjes met aardbeien! Komen 9 extra potje op het tafeltje te staan. Mijn aardbeien krijgen wel wat rood blad. Wat dat nou weer is..

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...