Jump to content

claartje

Members
 • Posts

  62
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  groningen
 • OCCUPATION
  thuismama

claartje's Achievements

 1. Dank je wel voor de info, daar kan ik verder mee. Tot nog toe hebben we al een fraai wensenlijstje aangelegd van frambozen, bramen, kruisbessen, aalbessen, honingbessen en kiwibessen. Dat zijn we nu aan het indelen op vorm (losstaande struiken of langs een leidraad). In het najaar willen we dan gaan uitbreiden met laagstambomen (appels, peren, pruimen etc). Wij zijn met een gezin van 6 en enorm gek op fruit, dus té veel zal niet snel gebeuren (en dan hebben we gelukkig nog familie en vrienden die graag een bakje ontvangen)
 2. Voor onze nieuwe moestuin zijn we aan het kijken welke planten we willen gaan aanschaffen. Het wordt voor minstens de helft een fruittuin en ik kwam onder andere bij de honingbes uit. De rassen en onderlinge bestuivers heb ik inmiddels een beetje doorgenomen, echter is zijn de sommige sites erg tegenstrijdig over de uiteindelijke grootte van de plant en hiermee ook over hoe er het beste gekweekt kan worden. Is het aan te raden de plant als losse struik te laten groeien of is het wellicht beter om deze te leiden zoals je met frambozen en bramen ook kunt doen.
 3. Ondanks dat ik 6 jaar geleden al eens actief was op het forum, zal ik mezelf even her introduceren 6 jaar geleden waren we ooit trotse eigenaar van een moestuin. Helaas bleek ons leven toen te druk om deze goed te onderhouden, dus hebben we deze moeten opzeggen. 6 jaar later lijken we er wat meer tijd voor te hebben en zijn de kinderen (10, 8, 7 en 5 jaar) extra enthousiast. De moestuin op school is al leuk, dus hoe leuk is een eigen tuin gevuld met je lievelings groenten en fruit. We hebben een perceel van 100 m2 weten te bemachtigen op het biologische hoekje van de plaatselijke volkstuin. Ons voornemen is rustig te beginnen, we willen een groot gedeelte vullen met fruitstruiken (frambozen, bramen, kruisbessen, aalbessen, aardbeien) en beginnen met de door de kinderen gekozen groenten (rode kool, wortels, bietjes, sla, boerenkool, aardappelen. Ook zal een bed met plukbloemen komen op verzoek van mijn oudste zoon. Nu eerst de taak om uit te zoeken welke rassen we willen gaan gebruiken, zoveel keuzes, zoveel wensen.
 4. ik drink altijd munt thee van de biologische munt die de AH op de vers afdeling in potten verkoopt. het is een zachte frisse munt met een wat zoete nasmaak. Dat potje kost me echter 2 euro per keer a zeker 3 potjes per week. Dat is vast voordeliger te doen met zelf kweken. Wie weet welke munt soort een beetje in de zelfde richting komt?
 5. als er nog een plekje op de (wacht)lijst is, lijkt het me leuk om een keer mee te doen
 6. leuk, daar ga ik mij volgende week dan ook maar eens verder op inlezen. is natuurlijk erg fijn om te doen als je een plant/vrucht gevonden hebt die het goed doet en naar jouw smaak is.
 7. had gekund haha. toevallig hadden we het er dit weekend over met een vriendin van mij. die werkt bij de gemeente in het project armoede bestrijding en is zodoende sterk betrokken bij de voedselbank. hadden het met haar doorgesproken over hoe we het beste konden aanleveren en zo. dus toevallig tegelijk eenzelfde goed idee. zijn nog even aan het kijken welke groenten het praktischer wijs gaan worden. moet natuurlijk wel te behapstukken blijven en in ons teeltplan passen, maar dat is vast in te plannen. (en je tuintje staat weer iets voller, zodat onkruid geen kas krijgt.)
 8. wat zaaien jullie dan precies in de eierdozen? ze zijn niet zo diep als van die turfpotjes bijvoorbeeld, moet je daar nog rekening mee houden?
 9. ga dit draadje even volgen, ben ook erg benieuwd naar de oogst van dit plantje. Hij lijkt het zeer goed te doen. Zou je een paprika plant op deze wijze dan jaren kunnen houden?
 10. dat gaan wij ook doen met de bedden die we in principe niet vol hoeven te planten voor ons zelf: we vullen ze allemaal en wat overblijft gaat hier naar de voedselbank. verse groenten zijn er nooit echt veel daar en dan vaak nog alleen maar de oosterse roerbakvarianten. dus de doorsnee groenten leveren we dan graag aan. veel van wat hier niet meer gebruikt wordt (kinderboeken, speelgoed, kleding etc) kan nog erg goed naar de voedselbank.
 11. waarom moet men tot de club van drie miljard behoren??? dat heeft voor mij weinig met welvaart te maken. mijn welvaart is gezond zijn en een gelukkig leven met mijn dierbaren leven. ja, geld maakt dat soms wat makkelijker, maar is echt geen bittere noodzaak. Wellicht dat de milieubewuste boer beter zou boeren als de 'ik-wil-alleen-maar-snel-en-makkelijk-rijk-worden'-boer iets minder met z'n eigen verrijking bezig zou zijn en iets meer aan de rest van de mensheid zou denken?
 12. die laatste tip sluit ik me bij aan. wij zijn ook beginnelingen en hebben ons getrakteert op dit boek en ik ben al dagen achtereen zoet met de vele interessante en supernuttige informatie. we hebben al een hoop 'fouten' voorkomen met dit boek naast ons tijdens het opzetten van een teeltplan. onze tuin moet ook helemaal aangepakt worden dit jaar (afgelopen jaar verwaarloosd ) en iemand van de vereniging doet dit voor ons tegen een kleine vergoeding. hij gaat ploegen en frezen en eind maart komt de gezamelijke compostlevering voor de vereniging. dan zijn we er in april helemaal klaar voor. voor de jeukende handjes heb ik binnen veel zaaigoed staan haha, daar kan ik me al erg mee vermaken!
 13. we hebben nu een volkstuin van bijna 100m2 en er komt nog eens 100m2 bij. na de verhuizing wil ik dan aan huis nog een klein stukje pakken voor de snelle pluk dingen.
 14. hier zijn ze helemaal enthousiast. zelfs mijn dochtertje van anderhalf vind het al spannend, maar goed, die kan nog niet zoveel mee doen. de jongens, 3 en 4 jaar, helpen al mee zaaien en water geven. straks mogen ze nee helpen met hun kinder schepjes en harkjes op de grote tuin.
 15. vind het wel wat klein hoor............... wat een zalige tuin heb je! heerlijk zoals alles weer ontwaakt, ga de komende foto's zeker in de gaten houden.
×
×
 • Create New...