Jump to content

MrWahloh

Members
 • Posts

  22
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Net terug van de tuin. Weer een mooie vangst. Mega courgetten (krijg je als je maar 1x per week in de tuin bent), spitskool, portie snijbonen en een handje vol peulen voor door de wok.
 2. Afgelopen week spitskool, komkommers en courgetten kunnen oogsten. Een aardige maat snackkomkommers al zeg ik het zelf. Van de courgetten is een romige courgettesoep gemaakt, twee dagen van kunnen eten. Morgen weer eens naar de tuin om te kijken wat er nog te halen valt. Hoogstwaarschijnlijk is het tijd voor de snijbonen.
 3. Heb flink getrimd. Ze zien er zielig uit, haha. Ook de takken met aangetaste tomaten (De bacteriële puntjes waar je het over had) er afgehaald. We gaan het zien!
 4. Oh... Dat klinkt nog erger. Eens opzoeken of daar nog iets tegen te doen is. Net de plant nog eens bestudeerd en vraag me af of dit (foto hier onder) ook onderdeel is van die phyto ziekte, in dat geval is mijn tomaten avontuur bijna voorbij denk ik.
 5. De twee planten die ik buiten in potten heb staan hebben beide een tros groene tomaten hangen maar die vertonen langzaam aan bruine stippen door de regen. Heb geen afdak en kan ze ook niet binnen zetten. Zonde.
 6. Deze komen van de Albert Heijn of niet? Ik heb dezelfde geplant en zat ook met dezelfde vragen. Dit zijn niet het ras courgette dat donkergroen wordt. De grote op de foto is dus al rijp, mogelijk overrijp. Wat mij is verteld is dat je ze al vroeg kunt oogsten, als de bloem er net vanaf is maar ik heb ook eerder al een overrijpe gegeten. De witte waas op de bladeren is er ook op mijn planten en was er al vanaf klein af aan dus het is geen schimmel maar hoort bij dit ras courgetteplant. Waardoor de bloemen vroegtijdig afsterven weet ik ook niet. Mogelijk een voedingstekort? Verder is met zijn drieën in een pot erg krap. Een van de drie planten die ik heb staan zou op het moment niet meer in die pot passen, alhoewel ze hier dan wel in de volle grond staan. Hier een thread waar de vraag als eens is gesteld over de kleur van de plant: https://www.moestuinforum.nl/topic/34180-courgette-kleur/ Hier een blog-entry van mijzelf waarop in de comments is gereageerd om welk ras het gaat en wanneer er het beste geoogst kan worden: https://www.moestuinforum.nl/blogs/entry/8357-courgetteplant-ontwricht-en-meer/
 7. @Tatjana De overige twee planten die ik heb staan hebben nog geen goede courgetten geproduceerd, waarschijnlijk onbevrucht gebleven en in combinatie met het natte weer is veel gaan rotten/schimmelen. Ik kan dus niet zeggen of ze verschillende soorten courgettezaden hebben uitgedeeld bij de AH. Lijkt mij niet.
 8. Ik had gisteren hetzelfde toen ik in mijn moestuintje aan kwam. Ook ik heb drie planten van het AH Moestuintje geplant, denkende dat het de ouderwetse groene courgette zouden zijn. Patrijs reageerde op mijn blogpost met wat meer informatie over het ras van de plant: https://www.vreeken.nl/074850-courgette-blanco-medio-largo-lebanese-white-bush-bianca-di-trieste Of ze eetbaar zijn, lijkt mij wel, ik heb de mijne gisteren gegrild en opgegeten.
 9. Hier in het dorp worden er verschillende manieren toegepast. De boer/kweker heeft twee gekoelde automaten staan waaruit je aardbeien, asperges en kersen kunt halen (afhankelijk van seizoen). Nou is zo'n apparaat natuurlijk niet goedkoop dus de particulier heeft hier gewoon een kraampje met zelfgemaakt jam aan de straat staan met een collectebus er bij. Ligt er maar net aan hoe de omgeving is eigenlijk. Je kunt natuurlijk al veel dingen doen om zo'n collectebus een beetje veilig te houden, inbouwen, camera ophangen. Wat je wil.
 10. @Patrijs Die gaan we onthouden. Edit: Over dat oogsten, ik zal ze eens wat eerder eraf halen. Kijken of dat ook wat doet met de smaak. @fre3ke De harde zaden vielen mee, ik zag wel dat ie zaden had ontwikkeld. Heb hem in plakken gesneden en gegrild, smaakte prima. Als ik er wat meer heb ga ik er een flinke pan courgettesoep van maken volgens oma's recept. @mdubbelm Haha, zo had ik het nog niet eens gelezen.
 11. Het enorm winderige weer afgelopen dagen heeft een van mijn courgetteplanten ontwricht. De stam is op twee plaatsen gebarsten. Hopen dat ie het overleefd. De courgette die er aan hing heb ik eraf gehaald. Ik was bang dat die verloren zou gaan als de plant het niet zou overleven en het uiteinde is al een beetje zacht aan het worden (rot?). Ik vraag me eigenlijk ook af wat voor courgette het is, wat ik geplant heb komt van de Albert Heijn Moestuintjes af en de courgetten die ik ken zijn gewoonlijk donkerder groen. Verder een bakje peulen kunnen oogsten voor het avondeten. Ik kom er achter dat ik met zo'n 8 planten aan een rek van een meter breed niet genoeg peulen oogstbaar heb om een keer van te eten. Daardoor heb ik sommige er langer aan moeten laten hangen waardoor ze al flinke erwten hebben ontwikkeld. Dan de tomaten, alhoewel ze in de hoogte niet veel gegroeid zijn worden er nu wel twee trossen per plant gemaakt. Daar ben ik blij mee maar eerlijk gezegd vind ik de plant er niet heel fris uitzien maar ze staan dan ook in weer en wind buiten. Waarschijnlijk heb ik het al vaker gemeld maar de snackkomkommers zijn hier een succes, het groeit goed en we hebben er ook al een stuk of 7 (flinke) komkommers van af kunnen halen. Ook de andijvie die ik in een pot had staan is door de stamp heen gegaan, heerlijk. Daar doen we het voor! Al met al gaat het prima en er wordt al genoeg geleerd voor volgende jaren.
 12. Super trots op het eerste snackkomkommertje, afgelopen weekend geoogst. Smaakte naar meer! Eerder al radijs en aardbeien geoogst maar daar heb ik geen foto's van.
 13. Ik dacht hetzelfde als Goudsbloempje2. Als courgettes onbevrucht zijn groeien ze niet helemaal hoe het hoort, meestal wordt het deel het dichtste op de stam dik maar de rest van de vrucht blijft achter. Wat ik heb gelezen is het het beste om de onbevruchte courgettes er af te halen zodat je de plant meer ruimte en energie geeft om nieuwe vruchten aan te maken. Blijven alle vruchten problemen hebben dan kun je proberen om handmatig de bloemen te bestuiven, dit kan alleen in de ochtend omdat de bloemen zich weer snel sluiten of afsterven. Link met wat extra informatie: https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/bestuiving-en-bevruchting-bij-courgettes-is-belangrijk-om-misvormde-en-rotte-vruchten-te-voorkomen/
 14. @appelvrouw Ja de courgettes heb ik onderschat. Ondanks dat mijn oma bij het planten al had aangegeven dat die veel ruimte nodig hebben, heb ik het iets te dicht op de spitskolen gezet. Zo veel mogelijk in het moestuintje proberen te proppen. @owen Tuinieren is een leuke hobby en al doende leert men. Ik hoop over een paar jaar nog eens een huisje te kunnen kopen met een grotere tuin zodat ik gewoon een moestuin aan huis kan onderhouden, of een volkstuintje dat zou ook nog gaan. Heel veel succes en plezier gewenst!
 15. Mijn eerste blog-entry, het leek me wel leuk om mee te doen met de blogs hier in de hoop dat de tuinierders met wat meer ervaring zo af en toe wat tips konden geven. We beginnen even met een korte timelapse. 11 Mei, de dag dat ik een omheining om het tuintje heb gemaakt. Radijs, wortel en lage snijbonen zijn al gezaaid twee of drie weken eerder. Radijs begint hier al boven te komen, De courgette en spitskool planten staan nog binnen in potjes en worden een week later bijgezet. 29 Mei, de radijs gaat goed, er is één courgetteplant gesneuveld door de harde wind en regen. De lage snijbonen die ik binnen gezaaid heb, omdat de buiten gezaaide niet boven willen komen, zijn uitgeplant. De wortel heeft het net zoals de snijbonen heel moeilijk, er is nog bijna niks bovengekomen. 12 Juni, aantal radijzen geoogst, de wortel laat zich eindelijk duidelijk zien en ik kan het onkruid plukken en heb de kale stukken bijgezaaid. De snijbonen zijn nog wat triestig. Peulen die ik een week eerder heb gezet gaan goed en ben erg trots op de courgetten en spitskool planten. 19 Juni, weer radijzen geoogst, wortel gaat langzaam zijn gang. Teleurgesteld in de snijbonen, weinig progressie. Peulen, courgetten en spitskool gaat top! En dan komen we bij vandaag, 26 Juni. De restrerende radijzen zijn zowat allemaal uitgeschoten dus die heb ik eruit gehaald, daar wil ik over een paar weken twee boerenkoolplanten zetten. De wortels gaan nog steeds zijn gangetje. De snijbonen hebben last van bladluis. Ik moet even onderzoeken hoe ik dat ga aanpakken. Lieveheersbeestjes zijn in ieder geval geen optie want er lopen veel mieren rond. De spitskool gaat nog steeds lekker door. Door de regenval van afgelopen week zijn deze, samen met de courgetten flink gegroeid. Er is wel last van rupsen, er zitten gaatjes in de bladeren en per toeval heb ik een rupsje kunnen vinden en verplaatsen. Ik hoop maar dat ik een beetje spitskool overhoud. De courgette zijn echt ontploft, haha. Er zijn meerdere vruchten zichtbaar en alle planten bevatten bloemen. Ik hoop maar dat de bijen druk zijn geweest want ik heb niks zelf bestoven, we zullen het zien. De courgetteplant heeft overigens ook hier en daar wat bladluis maar ik geloof dat deze planten wel wat sterker zijn en het overleven. De moestuin is in de achtertuin van mijn ouders omdat ik zelf geen grote tuin heb. In mijn eigen tuin heb ik nog wat groente in potten staan maar dat is iets voor een andere keer. Heb je nu het lezen van dit blog vragen, opmerkingen of suggesties? Plaats ze gerust in de comments!
×
×
 • Create New...