Jump to content

manowar

Members
 • Content Count

  65
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  yerseke (nederland)
 • OCCUPATION
  bouwkundig tekenaar

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. ik heb al mijn fingerlimes gewoon buiten staan. in sommige delen van australie kan het ook 5 graden vriezen ik woon momenteel in zeeland op 50 meter van de oosterschelde en daardoor is het net wat warmer dan pakweg enkele kilometers landinwaarts. Mijn planten heb ik enkele jaren geleden uit australie zelf laten invoeren onder meer Collette, Byron Sunrise, Crimson Tide, Red Ruby, Wauchope, Yellow, en enkele aangekochte in belgie en nederland. waarvan de naam niet echt gekend is, en wat zaailingen, een faustrime en de desertlime. De eerste planten hadden het moeilijk omdat ze binnen stonden. Nu staan ze gewoon buiten en hebben soms een graatje vorst dat deert hen dus niet. De planten die buiten stonden hadden ook een aanpassingsperiode nodig want als het hier winter is is het in Australie zomer ,maar ze hebben het allen overleeft. De faustrime is een kruising met een fingerlime en ik dacht een limequat , die staat ook gewoon buiten met vruchten en zelfs met bloemen. de vruchten van de faustrime zijn in het begin groen en later worden ze geel ze lijken wel dikke worstjes. (de fingerlime op de Foto van Mellie is eigenlijk een faustrime ) De Faustrime is momenteel de meest succesvolle in mijn verzameling die geeft mij al elk jaar 10tallen vruchtjes waarvan het vruchtvlees wat druppelvormig en naar het uiteinde wat spits en perfect bruikbaar om te gebruiken in de keuken . De meeste van mijn fingerlimes waren nog net te klein om vrucht te dragen, mogelijk komt het dit jaar wel van. de zaailingen van een fingerlime zijn niet zaadvast, dus elk gezaaid pitje is niet gelijk aan de ouderplant maar het blijven wel fingerlimes en het kan wel enkele jaren duren eer ze vrucht geven. Een uitdaging 😊
 2. manowar

  nieuwe planten

  [img-rotate=180]https://www.moestuinforum.nl/imgupload/uploads/2016010916255260861452452670.jpg[/img-rotate] nieuwe planten: pawpaw " georgia", kiwibes " jumbo", botanische ribes " gwens", hovenia dulcis, meibes "sweet en wojtek, akebia quinata " variegata.
 3. Momenteel heb ik er 4 staan rode zeller, geant de halle riessen, webb's price cobb, en ennis vooral de laatste heeft MEGA noten. De struikjes zijn nog niet volwassen maar ik snoei ze zoals ik wil hoe ze moeten groeien. En het teveel aan grondscheuten snoei ik gewoon weg. Misschien is het wel mogelijk door één scheut plat te leggen en die te laten wortelen zodat je een haag kan vormen. Maar om ze een echte haag te laten vormen ga je veel plaats in de breedte nodig hebben denk ik wil je niet doorheen de haag zien.
 4. manowar

  Granaatappel

  Ik heb een 7 tal jaren geleden (vermoed ik ) eens granaatappel pitten gezaaid. Dat zaaien gaat vanzelf en die planten zijn erg sterk, ze zijn al de winters doorgekomen en ze komen elk jaar terug. vorig jaar heb ik ze in een pot gezet en vorstvrij bewaard. Groter dan 60 cm heb ik ze nooit gekregen en ik denk dat er nooit vruchten aan zullen komen. Maar het is wel een mooi struikje
 5. heb net een foto van een golden delicious en van een jonagold genomen,Een golden heeft van die typische bruine puntjes op de schil , de jonagold heeft wat meer kleur.
 6. Mijn golden delicious zijn meer geel van kleur en hebben totaal geen roze schijn onder aan de appel ,tis moelijk te vergelijken op foto. Dus ik twijfel dat het een golden delicious is.
 7. manowar

  rood appeltje

  ik denk dat het toch wat kleur gaat geven, zelfs als je de appel doorsnijdt had hij al redelijk gekleurd sap
 8. manowar

  Pawpaw

  Het zijn inderdaad geen makkelijke planten maar eens ze zich thuisvoelen heb je er geen last van .Om de vruchtzetting te verbeteren heb ik ze zo kort mogelijk bij mekaar gezet . Ik heb er zelfs 3 in hetzelfde plantgat gezet gewoon om de vruchtzetting te verbeteren. De meeste zijn met de hand bestoven maar er zijn er zeker enkele die bestoven zijn door iets anders. Wat me wel opviel was dat er veel mieren in de bloemen van de Pawpaw zaten, misschien dat zij ook mede verantwoordelijk waren voor de vruchtzetting, en om hen een beetje te helpen heb ik tussen de bomen onderling dikke touwen gehangen zodat ze van boom naar boom kunnen. Het ras davis heb ik ook al ondertussen 4 jaar en die wil maar niet groeien die is blijven steken op 60 cm terwijl het ras prima op één jaar tijd meer dan een meter gegroeid is .Ik verwacht dat "prima" volgend jaar vrucht gaat geven en die zou samen met sunflower zelfbestuivend zijn. Wat bemesting betreft heb ik onder de pawpaws doordragende aarbeien staan en die krijgen af en toe wat gedroogde koeiemest en blijkbaar wordt dat toch goed verdragen. Ik heb al een paar keer enkele kleine planten veranderd van plaats omdat ze niet naar mijn zin stonden, dat lukt wel als je de hele wortelkluit uitgraaft en als de plant er nog niet te lang staat. Bij oudere planten zou ik het niet meer doen. Tegen de herfst aan worden de bladeren prachtig geel een sierraad. Die zou zeker niet misstaan naast een kaki met zijn bruin rood blad. ik ben een liefhebber
 9. manowar

  rood appeltje

  vandaag een roodvlezige appel geproefd .De smaak is niet slecht hij was nog iets te zurig en heeft een bijsmaakje maar zeker niet slecht. Ik denk dat als ze nog wat blijven hangen dat ze zoeter worden. Deze appel was groter dan mijn jonagold en golden dilicious en ga er in de toekomst appelmoes van maken.
 10. manowar

  Pawpaw

  De boompjes die nu vrucht dragen zijn ongeveer 3meter hoog . Er is 1 "ras" bij, de ander is een zaailing .Er is wel duidelijk een verschil tussen de rassen onderling. De zaailing heeft meer vruchtjes maar kleiner en in trosjes bij mekaar, het ander "ras" heeft minder vruchten maar veel groter. die zaailing heb ik al stevig moeten uitdunnen. ik denk qua hoeveelheid een houten bakje vol. Ik heb ook nog de rassen "prima" en "ithaca" waar ik veel van verwacht maar das waarschijnlijk voor volgend jaar .
 11. druiven in een pot gaat wel maar in de zomer wordt die pot veel te warm. Je zou ze met pot en al in de grond kunnen steken (als hij toch in een pot moet) het grote voordeel is dat die pot koeler blijft en veel minder vocht verliest het komt je plant ten goede. ik hou zo sommige druivenrassen /vijgenrassen bij om te testen en dat in plastiek potten van ongeveer 20 liter. in het voorjaar krijgen ze gedroogde koeiemest.
 12. Als ik bij Aalterse -Willy zijn foto's bekijk merk ik wel dat er heel veel soorten groenten tesamen mee in de serre staan zoals voorbeeld trostomaten. Nu zijn tomaten toch wel schimmelgevoelig. Misschien kan daar een bron van infectie liggen? ik heb hier ook een druivenras staan dat redelijk tolerant is (nog in poten in de buitenlucht en uit de wind en in de schaduw )en die staat kort tegen een gojibes met meeldauw resultaat is nu dat de druif ook meeldauw heeft en dat terwijl al mijn andere rassen al een aantal jaar meeldauw/botritis vrij zijn. En sommige rassen zijn nu éénmaal vatbaarder voor bessen die barsten zeker met te grote temperatuurschommelingen.
 13. ik dacht dat je juist een hoge luchtvochtigheid moet vermijden
 14. laat je druivenlaar buiten staan. Het is niet goed als hij nu weer gaat uitlopen,druivelaars zijn nu stilaan aan het "verhouten". je druivelaar heeft een koude periode nodig. en ja de soort ...je hebt nu een nieuwe soort gekweekt maar of hij goed zal zijn zal de toekomst uitmaken.
 15. de "sweet lifeberry" heeft blijkbaar geen kruisbestuiving nodig die doet het hier goed ook al staat hij nog in pot. die "rasloze " had ik al verwijdert maar hier en daar komen er nog scheuten uit de grond zoals onkruid. Om ze te vermeerderen is het voldoende om 1 lange tak tegen de grond te leggen en het jaar daarop heb je bijna een haag maar zover laat ik het niet komen.... . zit er eigenlijk veel verschil in smaak tussen jou soorten?

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...