Jump to content

Bodil

Members
 • Content Count

  29
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Zuid-Holland
 1. Leuk hoor! Vooral het verhaal van je insectenhotel Heb je die zelf gemaakt? En heb je daar ook een foto van? Ik ben verder niet nieuwsgierig of zo... Wel jammer van de knoflook. Ik heb zelf ook knoflook in een pot staan, die heeft heel wat meegemaakt tijdens de laatste storm, maar staat tot nu toe nog wel.
 2. Volgens hetgeen wat ik geleerd heb, zijn de smaak- en geurstoffen de natuurlijke afweer van een kruidenplant. Als ze in een rijke bodem groeien hebben ze die juist minder nodig en zullen daarom hun aroma verliezen. Die afweerstoffen heeft die plant vooral nodig als de grond wat armer is. Andere factoren die eerder genoemd zijn spelen zeker ook een rol.
 3. Ik heb zeker ook interesse! Maar zoals enkele anderen ben ik voor dit seizoen al voorzien van (bio-)zaden en zou in het najaar of volgend voorjaar mee willen doen.
 4. Mijn excuses, ik heb er bij het plaatsen van de link geen rekening gehouden met het feit dat het onderzoek in de VS is uitgevoerd waar de landbouw en de uitgangssituatie nog weer verschilt met Nederland. Er zijn zeker een aantal dingen waar je vraagtekens bij kunt zetten. Zo bijvoorbeeld de foto's waarop te zien is dat een strook "gangbare teelt" direct naast het biologische gewas staat. Dit is waarschijnlijk om aan te tonen dat er geen verschil is in geografische en geologische factoren, maar ondergronds kan nogal wat "vermenging" plaatsvinden. Toch zou het mij benieuwen, wat voor resultaat een vergelijkbare studie in Nederland zou brengen. Of is die er al en weet ik er niets van?
 5. Dat reguliere teelt meer oplevert is een fabel. De meeste studies die hierover gemaakt zijn kijken naar relatief korte periodes. In de eerste 3 jaar levert reguliere teelt dan ook meer op. Op den duur raakt de bodem echter uitgeput. Uit een studie die over een periode van 30 jaar gedaan is blijkt, dat op de lange termijn de biologische teelt meer opbrengt http://rodaleinstitute.org/our-work/farming-systems-trial/
 6. Ik had gehoopt dat dit forum een plek is waar je elkaar helpt bij dat soort kwesties. Wat bedoel je dan met huiswerk doen? Dat ik voortaan alles zelf ga uitzoeken in plaats van hier te vragen? Ik wist bijvoorbeeld niet, dat de ontwikkeling wat biologische aardbeien betreft nog niet zo ver is. Ik hoef trouwens ook niet per se biologisch dynamische planten, dat heb ik nergens gezegd. Wel dat ik liever naar een fysieke winkel ga. Ik ben blij met alle tips die ik gekregen heb, ook die van jou trouwens, waardoor ik de mogelijkheid heb om te kiezen. Misschien moet ik voortaan maar voor mezelf houden waar ik mijn keuzes op baseer.
 7. Nog een tip: radijs en wortel houden niet zo van verspenen. Die kun je beter gelijk in de grote bak zaaien, i.p.v. ze binnen voor te zaaien.
 8. Iedereen bedankt voor de links en de tips. Van Stan heb ik een adres gekregen waar ik mijn plantjes ga halen. @Bozo: ik vind het niet fijn dat je over paranoia begint. Er is een wereld van verschil tussen bijvoorbeeld het Skal keurmerk en het Demeter keurmerk. Bijde "bio". Bedrijven die volgens Skal keurmerk werken onderscheiden zich op een aantal punten nog niet zo gigantisch van de gangbare landbouw. De planten mogen dan wel gezonder zijn, maar de manier van omgaan met de aarde niet per se. En daar gaat het mij om. Daarom koop ik ook liever niet van een grote kweker die maar een biologisch ras heeft omdat dat nu eenmaal "hip" is.
 9. @Stan: dankjewel voor de info. Denk dat ik over een paar weken maar een uitstapje naar Amsterdam ga inplannen. @Bozo: bedankt voor de link. Bij deze kweker komen bij mij echter weer twijfels op, vanwege het verschil tussen bio en bio. Ik ga hier even niet verder op in omdat die discussie niet specifiek met aardbeien te maken heeft.
 10. Bedankt voor jullie antwoorden. Na allerlei verhalen over gifstoffen in zaadgoed, planten en bloembollen ga ik waar mogelijk toch liever voor bio. Het gaat mij er ook om aan welk bedrijf ik mijn geld geef, ook al zal dat bij een paar aardbeiplantjes niet veel uitmaken. @Stan, als je dat zou willen vragen zou je me blij kunnen maken. Je bedoelt dan de biologische markt in Amsterdam?
 11. Ik wil graag aardbeien op mijn balkonnetje planten en ben hiervoor op zoek naar biologische plantjes. Mijn zoektocht op internet heeft mij nog niet veel opgeleverd. Waar kopen jullie biologische aardbeienplantjes? Mijn voorkeur gaat uit naar een fysieke winkel boven internetbestelling, maar als de keuze erg beperkt is sta ik open voor alles. Ik woon in Zuid-Holland maar kom ook regelmatig in Friesland, winkels die niet in een van die provincies liggen komen voor mij niet in aanmerking. Behalve als het in Amsterdam is, want daar wil ik toch nog een keer heen
 12. Dankjewel voor je antwoord. Aangezien ik (nog) geen aardbeiplanten heb, heb ik besloten om zelf maar te experimenteren. Ik heb nu wat radijsjes om de kruisbes heen gezaaid.
 13. In principe kunnen bijna alle kruiden in zo een bak gezet worden. Mijn tip is, om je keuze er vooral op te baseren wat je zelf (of eventuele huisgenoten / vrienden / familie) lekker vindt en veel gebruikt bij het koken of voor thee. Als je al een paar favorieten weet kun je vanuit daar verder kijken wat er nog mee te combineren is.
 14. Hallo allemaal, Een paar weken terug heb ik twee kleine kruisbes-struiken bij de Dirk gekocht en nu in potten op mijn balkon staan. Ik heb geen ervaring met fruit in potten en hoop dat jullie mij kunnen helpen een paar vragen te beantwoorden. Beide planten bestaan uit 3 takjes van ca. 25 cm, het zijn dus nog heel jonge plantjes. Kan ik dit jaar al oogsten of is het beter voor de plant als ik bloemen verwijder zodat hij zijn energie kan steken in de groei? Heeft iemand ervaring met de combinatie van bessenstruiken in pot met andere groentes? Ik zat er namelijk over na te denken om wat kleine groentes om de struikjes heen te zaaien, zoals rucola, snijsla of radijsjes. Kan ik dat doen of worden de bessen liever met rust gelaten? Groetjes, Bodil
 15. Aan de ene kant lijkt het mij zeker een leuk initiatief. Zo een stadsmoestuin heeft in mijn ogen heel veel voordelen. Ik heb zelf een paar maanden bij een dorpstuin van vergelijkbaar formaat vrijwilligerswerk gedaan en die tijd is heel belangrijk voor mij geweest. Dat project was echter op een hele andere manier opgezet en is over vele jaren gegroeid. In het artikel lijkt het heel erg van "bovenaf" opgezet, waardoor ik me afvraag of er wel genoeg draagvlak is. Zo staat er "Het is de bedoeling dat iedereen er de handen uit de mouwen komt steken. Van hoog tot laag opgeleid, jong en oud, autochtoon of allochtoon." -- maar hebben ze die mensen al of verwachten ze dat die zomaar verschijnen? En "We kunnen het terrein voor twee jaar gebruiken, daarna hopen we ons onmisbaar te hebben gemaakt voor de stad, zodat we elders aan de slag kunnen." -- Voor mijn gevoel is het vooral gebaseerd op de hoop dat het uit kan, omdat moestuinieren op het moment nou eenmaal hip is.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...