Jump to content

dizid

Members
 • Content Count

  25
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  noorwegen
 1. St. Jansui oogst na het drogen: Éen plant had 39 bolletjes:
 2. Bedankt! Ik wil bijzondere besjes hier in Noorwegen gaan verkopen. Plek zat, we hebben ca 1ha weiland. Op de foto zie ja, als je héél goed kijkt, de eerste 120 bessenstruiken staan, vrijwel allemaal uit stek. Duurt wat langer, maar dan kost het ook (vrijwel) niets.
 3. Ik denk ook te gaan stekken omdat ik van 2 planten zo snel mogelijk naar 40 planten wil gaan.
 4. Hoe is het stekken verlopen?
 5. Zeekool vermeerderen via wortelstek. 1. Graaf een wat oudere zeekool op. 2. Snijd de wortels in stukjes van circa 5 cm 3. Plaats deze stekken horizontaal 1 of 2 cm diep in stekgrond 4. Na een paar weken beginnen de stekken uit te lopen. Ik had met 20 stekken 100% opkomst, zie foto met 12 plantjes. De redenen om ze volledig horizontaal in de aarde te stoppen: 1. het is soms onmogelijk is om onder- en bovenkant te onderscheiden (als er een wortel afbreekt bijv.) en je wilt ze niet ondersteboven zetten. Horizontaal kiest de stek zelf aan welke kant hij/zij uitloopt. 2. de stek droogt niet uit. Op internet wordt soms aangeraden om een stukje boven de aarde uit te laten steken. Dit werkt ook wel, maar dat topje droogt wel uit. Zeekool is een nogal tere plant, voorzichtig behandelen. Vanuit zaad opkweken is bijzonder lastig maar uiteraard niet onmogelijk. Als je de plek, vanwaar je de moederplant opgraaft, leeg laat dan ontstaan daar ook weer nieuwe plantjes agv de wortelrestjes die daar achterblijven bij het opgraven. Bij mij 5 nieuwe het volgende voorjaar! Succes!
 6. Hans, Ik ben benieuwd hoe het met je Allium victorialis is gegaan Ik groei deze nu voor het tweede jaar, maar denk dat ik ze (veel) te ondiep heb gezet (foto). In een botanische tuin in Oslo zagen ze er flink anders uit, gedrongener, bossiger. Victorialis in de koude, Noorse kas, 2e jaar, vanuit bollen: Ik vraag me ook af hoe en wanneer ik ze buiten zal gaan uitplanten. Denk na de bloei het beste is, maar ik heb de ruimte in de kas nodig voor aubergines
 7. Roeier, Bedankt voor je leuke foto van die st Jans - bieslook Vorige week een aantal kluitjes opgesplitst, 9m te zien wat het verschil wordt. Er zaten rondom 1 plant soms wel 10 wormen. 1 bol, vorig jaar juli met wortels uitgepoot: Opgesplitst: Wormen!
 8. Als je st. Jansui wilt vermeerderen, laat ze dan niet drogen maar plant de individuele bolletjes met wortels meteen weer op een nieuwe, ruimere plek. Als je wel eerst laat drogen heb je circa een half jaar groeivertraging omdat ieder droog uitje eerst weer een wortelstelsel moet aanmaken. Vorig jaar juli geoogst en een gedeelte 2 maanden laten drogen (Groep A) alvorens terug te planten. Een ander gedeelte direct uitgeplant (Groep B) Zie het verschil vandaag op de foto's.
 9. @koolrabi, Beetje late reactie, maar enfin. 20 cm is volgens mij zeker voldoende afstand, mits je ze het volgende seizoen oogst en eet betzij weer uitplant omdat ze dan met meerdere bolletjes te dicht op elkaar komen. Hier groei ik op leem, dus geen probleem met rot, maar als de berichten van o.a. @roeier goed begrijp, kun je op klei mogelijk wel rot krijgen. Dus ipv compost zou je kunnen overwegen om zand toe te voegen, maar ik heb hier geen ervaring mee. Of compost én wat zand Succes Op de foto st Jansui begin januari in zuid-Noorwegen. We hebben al flink wat vorst gehad.
 10. Hi, Ik heb eigenlijk dezelfde vraag. Mijn blauwe bes stekjes lijken aan te slaan, maar hier in Noorwegen is het ruim een maand eerder herfst/winter. Blauwe bes kan zéér goed tegen alle kou..maar ook als ze nog zo piepklein zijn, in een potje? Ze staan nu op een 20°C warmtematje, maar hoe krijg ik ze het beste de winter door? Wellicht binnen achter het raam in een onverwarmde kamer? In de koude kas?
 11. Kleine update: Ze zijn gruwelijk lekker!! Rauw kan zelfs heel goed, zoals roeier schreef, op een boterham met kaas. Heb 1/3 direct weer uitgeplant na t opgravrn, en de andere ca. 40 hebben liggen drogen en gaan eind augustus weer 'onder de wol'. Een aantal vrij grote hebben zich nog gesplits terwijl ze lagen te drogen
 12. Hi Bit, Bedankt voor je antwoord. Inderdaad, ik zie er ook 3 'planten' in, maar lossnijden wordt chirurgisch lastig omdat de wortels in een hoek zijn gegroeid. Ik heb het arme ding gewoon zo weer teruggeplant in de volle grond, wel op een leuker plekje. Ik wacht nog wel een paar jaar tot e.e.a. wat duidelijker is Ik heb 6 zaadjes nu van de enige 2 planten die ik heb kunnen ontkiemen 3 jaar geleden, ze schijnen lastig te kiemen en dat is dus ook mijn ervaring. De foto is enige maanden geleden, héél florissant groeit t niet.
 13. Hoe moet ik deze zeekool nu scheuren? Kan ik de wortels, eventueel in stukjes, ook gewoon in potjes stekgrond zetten?
 14. Vandaag de 18 bolletjes die ik in oktober 2017 had geplant, geoogst. Niets verrot, in totaal 58 uitjes, grotere en kleinere. Plan is om er 1 of 2 op te eten en de rest te laten drogen en over een maandje weer uit te planten. Toch twijfel ik: het zijn nu levende plantjes met wortel en al, misschien zet ik ze straks al wel weer in de aarde
 15. Dit jaar in juni circa 50 aronia stekkies in de aarde in de kas gedaan met een plastic bak eroverheen en ca. 3 maal daags met de hand bemist. Slechts 6 aangeslagen Hoe het bij mij veel beter ging: ik had nog wat takjes over en dacht: wtf, steek ze in bakje aarde met plastic zakjes eroverheen. Hier was het slagings % al over de 50%. Nog beter: Stekjes in bakjes met aarde/zandmengsel (ik gebruik die plastic druiven bakjes) Deze bakjes in van die grote, plastic, doorzichtige!, opbergbakken zetten met de deksel helemaal dicht. Je hoeft ze nu vrijwel geen water te geven, wellicht eens per week, even checken. Hiermee >80% beworteld. NB: ik gebruik altijd stekpoeder. Nu weet ik alleen niet hoe nu verder.. Uitplanten in de volle grond? Overleven die kleine plantjes de (Noorse) winter? In heel veel potten in de koude kas?

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...