Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Dravik2

Leden
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  1. Dorian startte met het volgen van Dravik2
  2. bij deze mijn recept van de taart die op de mtfd te proeven was het orginele recept is van internet geplukt http://carolinebrouwer.blogspot.nl/2011/06/choco-fudge-notentaart.html maar deze versie kon naar mijn een beter karamel fudge smaak krijgen door de bereiding wat anders te doen. de orginele versie is wat romiger en heeft een minder sterke karamel smaak. (ook heel lekker) de ingredienten zijn zo goed als het zelfde het enige wat ik soms nog toe voeg is wat grof zeezout. de versie op de mtfd was wat zachter doordat de taart niet zo lang in de koeling had gestaan en bij deze versie heb ik geen zeezout gebruikt en alleen walnoten ipv een mix van pecan en walnoot. voor de bodem 1 pak bastogne 150g roomboter (gesmolten) voor de fudge 125g roomboter (in blokjes) 400ml gecondenseerde melk/dulche de leche 2el honing 150g suiker 250g walnoten (niet al te fijn gehakt) (maar een mix van walnoot en pecan vind ik zelf lekkerder) 100g melk chocolade (maar ik denk dat goede pure chocolade ook prima kan aangezien de rest van de taart zoet genoeg is) grof zeezout (niet perse nodig) 1. voor mijn versie maken we van de gecondenseerde melk dulce du leche. dit doen je door een gesloten blik 3 uur in kokend water te zetten (zorg er voor dat het blik geheel onder water staat tijdens het koken) de dulce de leche is lang houdbaar zo lang het blik dicht blijft dus dit kan ruim van te voren gedaan worden. Ik heb zelf een aantal blikken in de kast staan dan hoef ik niet elke keer nieuwe te maken en dat scheelt toch behoorlijk wat tijd 2. voor de bodem maken we fijne kruimels van de bastogne en deze mengen we met de gesmolten boter en dit doen we in een ingevet of met bakpapier beklede taartvorm (24cm of 26cm) en dit plaatsen we in de koelkast 3. na dat de bodem in de koelkast is gezet gaan we bezig met de rest van de fudge vulling hiervoor gaan we van de 150g suiker en een klein beetje water karamel maken. dit doe je door de suiker en een klein beetje water in een pan met een goede dikke bodem te gooien en dit op het vuur te zetten (half hoog) als het mengsel begint te koken mag het vuur op laag. na een poosje zul je zien dat de suiker geheel begint te smelten en langzaam bruin word. als dit gebeurt mag je het een beetje roeren om de laatste klontjes suiker ook goed op te lossen/smelten. als de karamel een mooie lichte bruine kleur heeft mag de pan van het vuur omdat anders de karamel zal gaan verbranden en bitter word. 4. door de nog gesmolten karamel roeren we nu de dulche de leche als dit goed is gemengd voegen we de klontjes boter toe en lossen dit ook op en als laatste doen we de honing er bij en roeren we tot het een mooi glad mengsel is mocht dit niet zo goed gaan kun je het mengsel nog een beetje verwarmen maar pas op dat de bodem dan niet aanbrand. 5. vervolgens mengen we de noten er door en storten dit op de bodem en zetten dit weer in de koelkast 6. als laatste smelten we de chocolade au bain marie (in een schaal boven een pan warm water) en gieten een dun laagje over de taart. optioneel kun je vervolgens nog een klein beetje grof zeezout over de chocolade stooien. (de combinatie van zout met chocolade en karamel geeft een vollere intensere smaak) hopelijk hebben jullie er wat aan
  3. allemaal bedankt voor de gezellig dag en alle lekker hapjes en gerechten die ik heb mogen proeven voor wie het lekker vind zal ik het oh zo vette zoete ongezonde maar heerlijke recept van de karamel noten fudge taart nog even op het forum zetten. jorieke en joep bedankt voor de gastvrijheid en het vlees en de kaas (de mei kaas is al aangebroken en thuis ook goedgekeurd ) dus die ga ik zelf ook maar eens proberen te maken de camembert moet nog even geduld hebben die mag van mij nog wat rijper zijn dan die op de mtfd (al was ook die al heel lekker) het bakblik en de lardo had ik idd al netjes klaargezet om weer mee te nemen maar dat ben ik als nog vergeten als het in de weg staat mag je het gewoon in de container gooien en anders neem ik het de volgende moestuin forum dag graag weer mee groeten jos/Dravik2
  4. ik neem voor zondag wat zoets mee: chocolade noten fudge taart. voor jorieke en joep neem ik pindakaas en hagelslag mee en als ik tijd heb wil ik nog wel wat hartigs mee nemen maar nog geen idee wat en of ik ook tijd heb
  5. ik ben er ook bij 15 april (99%zeker maar door mijn werk kan het gebeuren dat ik last minute nog word weggestuurd naar het buitenland ofzo dus 100% zeker ben ik nooit ) wat ik meeneem qua eten/drinken laat ik binnenkort nog wel even weten. en of ik nog dingen heb voor een ruillijstje moet ik nog even bekijken heb net een huis gekocht en daar heb ik nog geen tuin dus dit jaar niet echt een moestuintje helaas maar die ga ik uiteraard wel aanleggen deze lente/zomer
  6. van het rugvet kun je misschien deels lardo maken?? ik ben dit nu met 500g aan het doen over een paar weken is het klaar dus dan zal ik wel eens melden hoe het bevalt
  7. hoi jorieke ik ben dan wel niet heel actief met reageren op dit forum maar ik volg al heel lang redelijk actief vele van de leuke onderwerpen hier. En ik zou graag eens wat van jullie vlees en dat van deze mooie koeien en lammeren willen kopen ook had ik graag een keer naar de mtfd gegaan. Maar mij zusje is jarig op die dag dus daar moet ik natuurlijk naar toen dus dit keer kan ik niet hopelijk een volgende keer . maar zou het misschien ook mogelijk zijn om alsnog wel al een keer vlees te bestellen en dit met jullie transporteurs hier te krijgen?? of houden jullie het bij een actie voor de aanwezige mensen? groeten Jos/Dravik2
  8. Dravik2 reageerde op Charly's topic in Nutsdieren
    ik heb het idee dat die rare smaak wel eens gewoon bederf kan zijn. Als ik de foto zo zie vind ik dat plakje naast het stuk vlees een bruin rot stuk lijkt te hebben (rechts onder het stuk dat omgeven is door vet)
  9. @joep ik bedoel echt de inheemse karpers deze planten zich in heel veel wateren slecht tot niet voor doordat de zomers wisselender worden wat meer variatie in water temperatuur veroorzaakt waardoor de jonge karpers het niet overleven. nu zijn er heus wel wateren waar ze zich prima staande houden maar ik merk dat in mijn omgeving de stand op pijl word gehouden door uitzetten van jonge vissen en ik weet ook dat in Drenthe karper meenemen verboden is als het bestand prima is kun je idd best af en toe een keer wat uitvissen en opeten maar ik dacht ik meld het toch even ik heb nog even gezocht naar de groei maar een vis van 55 cm zal tussen de 5 en 6 jaar zijn volgens de bronnen die ik kan vinden dus dat is wel iets om rekening mee te houden met de hoeveelheid vissen die je uitvangt
  10. Henk je weet dat karper zich in de meeste wateren in nl bijna/niet voortplant en dat het op sommige plekken verboden is ze mee te nemen? En tevens zullen de meeste karpervissers en overige sportvissers je dit niet in dank zullen afnemen omdat voor hun minder mooie vissen te vangen zijn. Een vis van 55cm zal toch al snel een jaar of 3-4 oud zijn denk ik Zelf opkweken zoals jorieke en joep willen gaan doen is in mijn mening dan toch een beter plan maar ik weet niet of het een fatsoenlijke opbrengst geeft omdat het uitgroeien toch best lang duurd
  11. geen ervaring mee maar ik zit er wel over te denken om wat beuken in de buurt met zwavelzwam te besmetten
  12. dat is niet helemaal waar de regenboog forel heeft meerdere leef vormen een rivier/meer vorm een naar zee emigrerende vorm beide vormen zijn identiek en kunnen zich voortplanten jongen van ouders die hun hele leven in de rivier hebben geleefd kunnen naar zee emigreren en andersom en het zelfde geld voor de meer/beek/zee forel dit is ook 1 en de zelfde soort (Salmo trutta) ook geloof ik niet dat een forel ook maar iets tegen een meerval zou doen en als hij het wel doet zal de meerval er weinig last van hebben want het zijn sterke beesten met een dikke huid
  13. een goede soort die zich in Nederland goed voortplant en je ook van een insecten plaag af houd zou de zonnebaars zijn en deze worden een cm of 15 en zouden dan prima voer voor iets grotere meervallen kunnen zijn een andere mogelijk aantrekkelijke soort is natuurlijk de forel aangezien deze zeer goed te eten is al weet ik niet hoe goed deze zich in stand houd in een vijver wat grotere baars (de soort die in nederland overal voorkomt) schijnt trouwens ook goed te eten te zijn
  14. leuk ciska hopen dat ze het goed gaan doen. hier is helaas de enoki besmet geraakt met schimmel dus die heb ik weggegooid de rest lijkt het nog wel goed te doen.
  15. dat je perse een filter moet hebben is natuurlijk niet waar want ook in je zand/grind/substraat zullen deze bacteriën leven. de reden dat het filter vak wel gebruikt word is omdat het keramische materiaal een veel groter hechtingsoppervlakte heeft dan gewoon grind of zand. als je genoeg bakken met grind/zand en planten hebt zul je dus niet perse een filter hoeven te hebben maar hem er tussen zetten kan geen kwaad dus ik zou hem er gewoon lekker tussen zetten aangezien je hem toch al hebt. mocht je straks aan de grote vijver gaan beginnen dan zou ik een redelijk groot ondiep stuk (30/40cm diep) maken met daarop veel lissen en riet en daardoor het water laten stromen dan krijg je een zogenoemd helofytenfilter dit zal het grootste deel van de verontreinigingen uit je water filteren.
  16. mogelijk heb ik straks wel wat voor je ik heb momenteel een kweekje van de gele oesterzwam op beuken snippers als die het blijft doen kan ik wel proberen een cultuurtje op agar-agar te zetten dat is wat makkelijker versturen ik kweek vanuit gekochte paddenstoelen rechtstreeks op natte beuken snippers en de gele oesterzwam en nameko lijken allebei goed aan te slaan alleen de gewone oesterzwam heeft het niet gehaald omdat ik die te veel open heb gehad in mijn nieuwsgierigheid (krijg je als je iets nieuw probeert) dus die zal ik binnenkort wel opnieuw gaan proberen de Buna-shimeji en shiitake hoop ik straks ook te hebben van al deze soorten denk ik deze zomer eigenlijk alleen de gele oesterzwam te kunnen oogsten de rest mag een gezonde grote krijgen en dan hoop ik in de herfst te kunnen oogsten

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.