Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

How to varken


Charly

Recommended Posts

Beste allemaal,

Jorieke heeft een prachtig varkenstopic opgezet. Ik ben eenzelfde tochtje aan het ondernemen, maar dan op kleinere schaal. Leek me aardig om daar af en toe wat over te posten. Om het varkenstopic niet te veel te vervuilen doe ik het even hier. Voel je vrij bij te dragen, becommentarieren of te complimenteren natuurlijk. Graag zelfs!

 

Nou. Komt ie!

In den beginne...

Aten we al jaren biovlees en -groenten waar dat kon. Mei 2015 kochten we een huisje met een mega tuin (3000+m2 tuin) in de bollenstreek. Ineens kwamen allemaal dingen binnen handbereik. Maar omdat we onze dromen niet wilden onteren door haastige spoed, zijn we het afgelopen jaar rustig begonnen met een paar groenten en eerste fruitspattingen. Komend jaar echter willen we echt aan de slag. En niet alleen met de biogroenten, maar ook met het vlees.

 

Voor iedereen die wil varken, een eerste tip: lees alles op veldvarkens.nl en het varkenstopic op het MTF.

Sorry voor de open deur, en het is ook veul om te lezen, maar het geeft goede beschrijvingen en inzichten, zonder opsmuk.

 

Ras:

Lang, heel lang, over gelezen. Voor smaak roemt de ene Duroc, de volgende raakt niet uitgeWolvarkent en op een stuk Berkshire schijnt ook niemand te spugen. Maar wij willen enkel onszelf en misschien een enkel familielid van vlees voorzien, dus we hebben een van de grote jongens niet echt nodig. We kunnen best met 'een onsje minder' toe. Bovendien zijn we beginnend varkeraars, dus een makkelijk ras, dat niet te veel troep maakt, zou ook erg welkom zijn. En dus kwamen we uit bij de Kune Kune. Wat kleiner, wat rustiger. En door hun korte neusje, niet al te wroeterig.

 

Samenstelling:

Okay. Kunes dus. En dan? Nou ja het eerste idee waarmee we speelden ging ervanuit dat we met 2 zeugen zouden beginnen, en dat het ene jaar de ene, en het andere jaar de andere zou biggen, en dat die biggen dan in de diepvries zouden komen. Maar na even doorrekenen kwam dat toch wel uit op erg veel vlees. Kunes hebben geen hele grote worpen (ik meen begrepen te hebben gemiddeld een toom van 6), maar 6 varkens verhapstukken met zijn tweeen... Dat valt nog niet mee. Bovendien wist Jorieke (we veldvarken ook verwoed) te melden dat zeugen om de 3 weken berig zijn. Nou hadden we dat al wel ergens gelezen, maar niet dat ze dan ook in een pesthumeur kunnen zijn!

Het advies was te gaan voor zeugje en borg. En tegen de tijd dat borg richting vriezer kan, het zeugje laten dekken. En dan de kinders 1 voor 1 naar behoefte ehh tsja, de borg achterna. Pas als het nodig is, dan weer een nestje, en zo verder. (Tot mams er wel klaar mee is natuurlijk. Dan met een van de zeugjes verder en mams tot rookworst.) Tsja. Klinkt allemaal akelig nu ik het zo opschrijf. Maar we zullen er toch aan moeten wennen.

 

Scrupules:

Mooi haakje he. Maar goed. Inderdaad. We zullen het heus moeilijk vinden, eigen dieren naar de slacht. (We hebben net nog je-wilt-niet-weten-hoeveel uitgegeven in Utrecht aan onze zwarte blaffer die Addison blijkt te hebben en daar recent een pancreatitis overheen kreeg) Maar we hopen dat we ons daar bij onze varkens overheen kunnen zetten. Uiteindelijk. Wel volgen we ook hier wijze raad op: we wilde de mama-Kune graag gedekt kopen, maar nu gaan we eerst kijken of we inderdaad zo dapper de borg naar de slacht kunnen brengen, voordat we straks met 8 varkens zitten en toch te soft blijken. Dan kan je immers beter 2 varkens hebben die de rest van hun luizenleven door het gras hopsen

Maar goed. Dat is dus niet de verwachting of het doel. Dus hoewel we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wel een traantje (of meer) zullen laten in het begin, blijft het hoofdzaak dat onze varkens voor vlees zijn.

Een goed stuk, lekker vlees dat het prima heeft gehad in zijn / haar leven. Waarvan we weten wat ze gegeten hebben en juist ook wat er niet ingegaan is aan antibiotica etc. Dus dat.

 

Waar vind je de juiste?

Nou, bij toeval. We hadden het er met Jorieke al wel over gehad. Maar zij heeft geen Kune Kune biggen meer. In Zelhem gaan ze verder met eigen gekruiste knapperds. Tijdens de bewuste kaasmaakdag echter (zie topic bij "inmaken en bewaren") mocht ik mee de varkens voeren en passeerden we onder meer een geestige Kune kune zeug. Later in de bedacht ik me: heee, zou dat geen match kunnen zijn? Jorieke vond het een leuk idee. En dus worden we in maart trotse eigenaar van Dikkiedik. Hier zeer charmant met een pier in haar stopcontactje. dikkie61541482182081.jpg

 

En hier met een prachtige toom biggen. Lekker buiten, zoals het hoort!

dikkiemetbiggenbuiten58651482182162.jpg

 

We nemen er dan een veldvarkenborgje bij. Wel zo gezellig voor Dikkie. Maakt niet uit dat hij niet volledig Kunet, tegen de tijd dat ie groot genoeg wordt om echt amok te maken, wordt het sowieso tijd voor de kennismaking met de buurtslager.

 

't Kot:

Twee IBC-vaten staan inmiddels op ons terrein klaar om omgebouwd te worden tot varkensstalletjes. (Zie http://veldvarkens.nl/huisvesting.html)

Op Marktplaats kunnen scoren voor 25 euro per stuk. De ene ruikt naar zonnenbloem-olie, en de andere had e of a mango-kokos vulling. Dus een wat luxer parfum. In ieder geval beide uit de voedingsmiddelenindustrie. Toch prettiger.

We gaan daar in januari mee bouwen. Wordt nog wat, want ook handigheid 'leren' we hier ter plekke.

We denken het initiele "gat" erin te slijpen met een slijptol in ieder geval. En vandaag heb ik op mijn werk een paar pallets gescoord, die peuteren we uit elkaar als "beschoeiing" van de zijkanten. Verder hebben we het nog niet uitgedacht. Volgt!

 

Omheining:

Oorspronkelijke idee was om met stroomdraad te gaan werken. Ons terrein is echter omzoomd met grachtjes / slootjes / geef het een naam, zoals gebruikelijk in de bollenstreek. Die zijn omtimmerd met beschoeiing. Als daar een varken of big in valt, komt ie er nooit meer uit. Dus na een horrorvisioen van onder de draad doorgekropen verzopen biggetjes, plus het feit dat Kune's dus lief en makkelijk moeten zijn... Gaan we het met gaas proberen. Idee nu is om paaltjes met schapengaas te zetten. De paaltjes hebben we nog liggen. We denken aan schapengaas en twijfelen tussen 60 of 80 cm hoog. En dan niet de lichtste, maar zeker ook niet de zwaarste variant. Zoiets als dit bijv:

http://www.giga-gaas.nl/schapengaas/80cm-hoog/schapengaas-rol-50m-80cm-zwaar

gaas68101482183451.png

We willen 3 velden maken van 8 bij 30 meter en de varkens dan steeds 1tje laten opschuiven zodra dat nodig is.

 

Dat is zo'n beetje hoever we nu zijn.

 

Ik ben ondertussen nog bezig met het zoeken van een slachter, en van een dekbeer tzt.

En na 1 januari moet ik me even opnieuw registreren voor het UBN-nummer met RE-status.

Dat stuk is ook al uitgezocht en gelukkig veel minder omslachtig dan gedacht. Zodra je je registreert heb je ook een nr. Geen weken wachttijd gelukkig.

 

Nou. Gelukkig ben ik niet lang van stof

 

(tot een volgende keer)

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Charly wat gaaf! Wat goed dat jullie dit aandurven en nou ja, superstoer.

 

Ik zou wel lekker alsmaar misbruik, sorry gebruik blijven maken van al die ervaring van Jorieke. En een van mijn heel belangrijke dingen zou ook die goeie slachter zijn. Je eigen varkens eten is een ding, maar dan wel op een fatsoenlijke en respectvolle manier gedood en geslacht.

 

Oh, als ik tijd en geld en grond had...

 

Dan zou ik stierkalfjes willen gaan opfokken. Paar lieve ouwe melkkoeien als pleegmama, en tegen de tijd dat ze volwassen worden en vervelend tegen elkaar gaan doen gaat de grootste bullebak naar de slacht.

 

Maar echt, super! Als nog veel meer mensen dit soort initiatieven ontplooien komt het wel goed met de wereld.

Link to comment
Share on other sites

Heel gaaf om te lezen. Van mij mag je "lang van stof" zijn.

Je beschrijft goed hoe en wat en ik zie het geheel al voor me..

Kann me echter ook goed voorstellen dat het wegbrengen naar de slager nog zo een ding wordt.

 

Voor komend jaar heel veel sxxs..en ik volg je hierbij graag in je avontuur

Dikkiedik is een knappert

~ Waarom zou je kinderen wonderen gaan uitleggen terwijl je ze ook een tuin kunt laten aanleggen. ~

Link to comment
Share on other sites

Leuk verhaal

Een paar dingen: Voor Dikkie biggen gaat krijgen, heb je wel een wat groter hok nodig nog. Of in een stal, of iets wat je tijdelijk maakt van strobalen met een plaat hout er op, zoiets. Waar ze net wat meer haar kont kan keren dan in een IBC. Die IBC is verder helemaal goed, als je er in ieder geval 1 maakt met zo'n lekkere grote ingang.

 

Het gaas; je kunt beter deze soort nemen, die heeft kleinere mazen onderaan (als je em goed plaatst natuurlijk, anders zitten ze bovenaan ) dus er pieren geen biggen doorheen. Dat kan bij dat andere gaas nog wel. http://www.giga-gaas.nl/schapengaas/100cm-hoog/schapengaas-rol-50m-100cm-15d-licht Die soort is er niet in 80cm hoog. En ook niet in zware kwaliteit, maar als je em goed strak spant dan is het nog steeds zeer stevig en sterk voor varkens (van het kleinere formaat zoals Dikkie en een jong varken zoals de borg). Maar er blijven ook kippen achter, en andere dieren. Zit je meteen goed (en hoef je er geen kippengaas tegenaan te maken, zoals wij op een gegeven moment moesten )

Link to comment
Share on other sites

He wat een leuke reacties! Dat motiveert hoor jongens.

 

Pippi, ja we willen heel graag een prettige slager! Tegelijkertijd valt het nog niet mee om een slager te vinden die zelf nog slacht, vooral niet in deze regio, waar met name bollen geteeld worden en je niet heel veel vee-mensen om je heen hebt. We hebben nu een naam doorgekregen. Ik bel hem na de feestdagen even, dan heeft hij het waarschijnlijk minder druk en kan ik misschien prettiger met hem praten. Keep ya posted!

 

Old Rose & Appelvrouw, leuk dat jullie meelezen ook. (En wij vinden Dikkie ook de knapste natuurlijk! )

 

Jorieke, ja goeie. Vergat nog te schrijven dat we een stal hebben.

Zie de zojuist even opgetekende plattegrond van ons landschapje (Er is een Picasso aan mij verloren gegaan, zien jullie wel )

IMG551899831482227328.JPG

Toen we het huis kochten liep het hek langs de stippellijn, tot aan de streepjeslijn, en dan recht naar beneden. De geitjes zaten toen nog in de stal (in de box) en hadden dus het hele veld. Wij hebben de stippellijn afgebroken en op de plekken van de streepjes lijnen nieuwe hekken aangebracht. (Tot initieel groot ongenoegen van de geitjes - mijn hemel!) Nu zitten die dames in hun nieuwe hokje - een tweede hands tuinhuisje - en staat de box leeg. We hadden het idee dat Dikkie daar wel in kon biggen. Het is een grote paardenbox met een betonnen vloer. Met een open deurtje naar het weitje ervoor. Moet alleen nog gaas langs het water en dan zou dat goed moeten zijn. Toch?

De IBC-tanks zijn dan voor op de varkensweitjes (1, 2, 3). Twee losse tanks, zodat mams en biggen ook los van elkaar in de wei kunnen. (Wat ik bij jou las, is moeders ze na een tijdje goed zat. Hahahaha)

Goeie tip van het gaas! (Ook om het niet ondersteboven vast te maken ) Dan kunnen we er ook de kippen tzt es in kukelen. Om de hoeveel meter een paal denk je?

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Leuk plan.

 

Ik heb wel nog 2 tips voor je : vergeet je ook niet aan te melden ij varkenspost of pov, via deze weg moet je de aangevoerde varkens melden.

 

Ik zou de schrikdraad toch maar achter de hand houden, hier lopen 2 kune kune zeugjes en dat ging in eerste instantie ook goed. Totdat ze erachter kwamen dat aan de andere kant van het hek ook eikels te vinden waren, opeens vonden ze overal mogelijkheden om het hek op te tillen. Dus ik heb toen ook maar een rijtje schrikdraad geplaatst.

 

Misschien meer een vraag voor Jorieke, hoe zit het eigenlijk met de slacht kwaliteit van een kune kune?

Link to comment
Share on other sites

Het vlees van een Kunekune is mooi, kleine lapjes, maar mooi vlees. Wel snel vet, maar daar moet je voor het varken zelf ook voor oppassen. Dat ze geen hangbuik krijgen.

En ze groeien langzaam, met 1,5 tot 2 jaar heb je ze mooi op gewicht. Al die tijd hebben ze dan veel groenvoer gegeten, geen zwaar dikmaakvoer. Dus redelijk makkelijk en goedkoop als je wat land hebt. Of veel groenvoer in de buurt kunt verzamelen.

Link to comment
Share on other sites

Als de karbonaadjes erg klein uitvallen, bakken we er gewoon wat meer

Dat buikspek is idd wel een puntje van zorg. Helemaal als ze dus blijkbaar erg creatief met hekwerk worden als ze - naar hun idee - meer lekkers elders kunnen halen. Goede tip om een draadje aan de binnenkant in ieder geval in het achterhoofd te houden...

Over varkenspost had ik al wel gelezen, maar niet aan gedacht om me daarvoor aan te melden. Gaat op het "to do"-lijstje.

We hebben trouwens een goede ingeving gehad mbt de paaltjes van het hekwerk: we gaan alvast rustig beginnen met steeds een paar paaltjes in de grond draaien. Met zo'n handboor is dat nog best een spierkrachtig werkje. Als we er nu steeds 5 of 10 doen, dan scheelt dat straks bergen spierpijn... (We zijn nog niet zo bijster gespierd nl) Een centimeter of 50 diep, en dan om de 1.20 een paal hebben we nu uitgerekend. Als we aan de gang zijn, maak ik wat foto's. Geweldige tips zijn altijd welkom

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

De palen zouden 1.50 zijn, en dan dus 50 cm in de grond.

Nog een beetje mee aan het puzzelen. Het liefst zouden we de takken van onze knotwilgen gebruiken.

En met takken bedoel ik wel echt het formaat paaltje. Maar we hebben net vorig jaar 'geoogst' (geknot) en er een mooie geitenafrastering van gemaakt. Dus duurt het wel even voor dat dat weer kan.

Angst voor aangroeien heb ik overigens niet bijster, de geiten houden de vorige lichting in ieder geval keurig gemilimeterd

Heb zelf nog stapel ijzeren palen liggen, maar die zijn 2 meter. En die palen 1 meter de grond in draaien met een handboor, pfieeeuw! Dat is wel erg heftig. Bovendien bedacht ze voor de bessentuin te gaan gebruiken, en er kippengaas tussen te spannen voor een bessenkooi. Omdat we dit jaar ook zelf wel wat bessen willen eigenlijk... Maar goed, ik dwaal af.

We hebben ook naar robinia palen gekeken. Maar als je daar 3 aan elkaar grenzende veldjes van 30 bij 8 van wilt omheinen, gaat het wel heul erg in de papieren lopen. Gekloofde robinia palen: 4,25 euro per stuk, om de 1,2 meter een paal = 140 palen (als ik goed reken) = een kleine 600 euro. Gloeb! Dus daar ben ik via via even aan het kijken of we nog andere opties kunnen vinden. 2e hands misschien ofzo. Komt vast goed.

 

TuinLB, leuk dat je er ook over denkt om een big te houden voor het vlees. Vraagje: hebben jullie een eigen beer of gaat t via KI? Als jullie een tikje in de buurt zouden zitten, zou dat handig kunnen zijn. Want we zoeken nog een dekbeer.

Hier in de buurt liggen die tot dusver nl niet voor het oprapen. Nou ja. Eentje die op een Kune past bedoel ik dan. Denk dat wolvarken evt ook nog wel kan kwa grootte. Wat jullie? Oh en er kwam ook iemand met het idee van een hangbuik (daarvan lijkt wel een beer in de buurt). Maar dat zie ik niet zo zitten. Heb gehoord dat die niet zo jottem smaken.

 

Oh en ik moet de slager nog bellen. Morgen maar...

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Maak eerst eens wat met wat je hebt liggen. Het pakt toch altijd weer anders uit, of het blijkt dat het helemaal niet handig is op die ene manier, etc. Zonde om dan van die bedragen te hebben geïnvesteerd.

Al kan je met strak hekspanwerk je palen om de 3 meter zetten. 1,2 is wel heel dicht op elkaar.

 

Een volwassen wolvarken beer is enorm, en ook veel te groot voor dikkie dik. Maar jonge beren van welk ras dan ook zijn wel geschikt. Zeker als je wat groei in je biggen wilt krijgen. Hangbuik.... zoek eens op facebook naar de pagina 'patured pigs' en dat op 'potbellie' er zijn daar wel liefhebbers geloof ik. Het ligt er helemaal aan hoe je ze voert.

Komt allemaal wel goed

Link to comment
Share on other sites

Wij hebben op dit moment 2 jonge kune kune zeugjes lopen. Deze zijn nu negen maanden oud dus het gaat nog wel even duren voordat ik deze laat dekken. sowieso moet mijn verblijf nog wel wat aangepast worden voordat ik er een beer bij doe.

 

De bedoeling is om er ter zijner tijd een beer bij te zetten ( kopen/lenen/huren) en dan de natuur zijn werk te laten doen.

 

Ik heb nog niet heel precies gekeken naar de mogelijkheden om een beer te krijgen hier in de buurt. Maar weet wel dat er minimaal 3 "serieuze " kune kune fokkers hier in de buurt zitten. Dus ik denk dat ik via hun wel aan een beer kan komen. ( ik ken deze fokkers verder niet)

 

Ik laat mijn zeugen de eerste keer sowieso met een zuivere kune kune beer dekken, dus naar andere rassen om de zeugen mee te laten dekken heb ik nog niet gekeken.

 

@Charly, Voorhout is niet echt in de buurt. Ik woon op de grens van Brabant, Limburg en Gelderland.

Link to comment
Share on other sites

Hier niet zo ver vandaan zit ook iemand die varkentjes kweekt, daar staat rond de weiden alléén schrikdraad.

Op ongeveer 40 cm van de grond, de biggen lopen vrolijk door elkaar en de zeugen blijven keurig in hun stukje weide + beschermhutje.

Ik blijf regelmatig een tijdje staan kijken.

Wij hadden ooit een groot engelse zeug te logeren voor een jaartje.

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat het houden achter alleen schrikdraad zeker mogelijk is ( Volgens mij heeft jorieke het ook zo als ik de foto's zie).

 

Ik kies er zelf voor om ook een hekwerk te plaatsen. Zowel omdat ik er ook andere dieren in houdt maar ook omdat dat de varkens ook tegenhoudt mocht de stroom onverhoopt van de schrikdraad gaan. Mocht ik ooit de weitjes in kleinere stukken gaan verdelen dan doe ik dit vermoedelijk ook alleen met schrikdraad,

Link to comment
Share on other sites

Ja, TuinLB, handig idd om andere dieren er ook in te kunnen zetten. Maar ook om te zorgen dat de biggen niet stiekem toch aan de wandel kunnen straks. Zag ooit een geestig filmpje bij Jorieke op FB van een stelletje "tuig" dat door een gat in het kastanjehouten/ijzerdraadhek op verkenning uitging. Erg komisch om te zien, maar met die sloten overal bij ons... Geen risico nemen!

 

Ik heb trouwens een slager gevonden. In Voorhout zelf zelfs. Dat is vrij bijzonder, want er schijnen nog maar zo'n 100 zelf-slachtende slagers te zijn in Nederland. De slager nam rustig de tijd om uit te leggen hoe eea in zijn werk ging, en was zichtbaar opgelucht toen hij hoorde dat we al wisten van zaken als UBN-nr, registraties en slachtpenningen. Hij heeft al eens meegemaakt dat iemand zijn / haar varken zonder de juiste papieren bij hem bracht, en wettelijk is hij dan verplicht het af te maken begreep ik. Omdat vanaf zijn terrein geen ongeregistreerde varkens vervoerd mogen worden... Misschien vertel ik het niet helemaal goed na, maar zoiets was het. Dat lijkt me een enorme domper inderdaad zeg. Narigheid!

 

Verder de vraag of hij het ook klaar moest maken voor ons, of dat we het gewoon in 6 stukken weer mee wilden hebben. Nou, wij zien meer in het eerste vooralsnog. Dus stelde hij voor dat we een wensenlijstje zouden maken met wat wel en wat niet. Dan kon hij er voor ons achter zetten of dat dat bij hem mogelijk was, en ook op hoeveel de kosten zouden komen uiteindelijk.

Naar ik begreep heeft het slachten een vaste prijs, en dan komt daar een "staffel" bovenop, afhankelijk van de bewerkelijkheid van het klaar maken. Hoop dat dat een beetje te doen is allemaal.

We hebben wel gemeld dat we pas tegen het einde van het jaar bij hem komen. Waarop hij nog met een goede tip kwam:

Graag je varken voor november brengen of in januari. Want rondom de feestmaand is het gekkenhuis en is er geen tijd.

Toch weer handig om te weten.

Over het lijstje gaan we ons heel rustig tussen de bedrijven door eens buigen de komende maanden.

Erg prettige bezigheid, want zo bij het rondstruinen over wat wel en wat niet, en al die heerlijke recepten die er te vinden zijn, loopt het water je steeds in de mond. Bijvoorbeeld het pate-recept van Appelvrouw... hemels klinkt dat! En ook het kinnenbak-en andere spekzaken van Jorieke. Of zo'n volledige ham drogen... Daar wordt een mens toch vrolijk van!

 

Afijn weer een klein puzzelstukje gelegd in het varkens-avontuur.

Op naar weer een volgend hoofdstuk!

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Goeie voorbereiding

Het slachten zelf heeft inderdaad een vaste prijs (per gewicht van het varken tenminste, onze slager verdeeld het in varkens van onder de 100 kilo, tot 120 kilo, en zwaarder). Dat zit hem dan in het dood/schoonmaken, de afvalkosten, etc. En dan kan je de rest zelf doen.

Of je betaald meer, en hij maakt mooie lapjes en lekkere worsten voor je Je kunt uiteraard ook vragen om 1 of 2 grote delen heel te laten, zoals de ham ofzo. En dan de rest te versnijden.

 

Over een week of 4 of 5 loopt Dikkie alleen, dan brengen we de 2 dames waarmee ze nu loopt naar de slager. Dan kunnen we eens gaan kijken dat we haar samenvoegen met het borgje dat jullie willen. Dan zijn ze al mooi aan elkaar gewend zodra ze naar jullie verhuizen.

 

Wij hebben de varkens en biggen inderdaad achter alleen schrikdraad. Al zit er om de buitengrens van ons landje wel schapengaas. En we hebben geen sloten of ander water langs de grens.

Ze ontsnappen hier wel eens uit de veldjes, maar lopen dan nog steeds niet bij de buren of in de tuin ofzo Meestal in een aangrenzend veld, of in de strook langs de veldjes waar we kunnen rijden met de veewagen en kruiwagens met voer.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Wooooooow, Jorieke, wat stoer! Onze eigenste borg!

Heb ik gewoon helemaal gemist deze foto.

Wat een knappe kerel! (Of nou ja, halve kerel, maar dat mag de pret niet drukken) En die lelletjes zijn enorm koddig ook.

Loopt ie al bij Dikkie? Hoop dat ze het een beetje met elkaar kunnen vinden, dat scheelt voor de wereldreis die ze straks samen gaan ondernemen.

 

Wij zijn hier ook weer een stukje verder.

We hebben, na verwoed draaien, besloten om een grondboor te huren voor een dag. Maar dan zo'n automatische dus.

Ik las erover in het lasagna-bed topic van Appelvrouw, en dacht: verhips, dat moesten we hier ook maar es doen.

Het gaas krijgen we komende maandag geleverd als het goed is, en de palen heb ik tweedehands op de kop kunnen tikken.

Wij wilden eigenlijk het gaas van paal naar paal spannen met krammetjes in de palen. Maar nu had de buurman het erover dat we er beter een draad tussendoor kunnen weven en die op spanning brengen (met zo'n stijgbeugelachtig dingetje waar je het draad op kunt winden). Vroeg me af of jullie daar nog ideeen over hebben?

 

Verder hebben we zowaar nog een slager gevonden! In de zoektocht naar een beer kwamen we langs deze meneer

http://www.arbouwscharrelvlees.nl/index.php/boerderij-ons-vlees/varken

Schijnt een prettig type te zijn, Ik heb hem nog niet gesproken, maar wat ik lees (en via een kennis van deze meneer) gehoord heb, biedt dit ook potentieel. Voor zowel slager als een spannend avontuurtje voor Dikkie.

Ik ga hem volgende week even bellen om eens te polsen.

 

Verder is het weekeinde van de 17de feb hier ingeruimd als "varkensweekeinde", dan komen familie en vrienden helpen eea echt in gereedheid te brengen. Bushokjes worden afgebouwd, zand gehaald, weidepaaltjes en gaas geplaatst, voer- en waterbakken opsnorren.... En we verzinnen vast nog wel wat. Ik hoop enkele foto's te kunnen posten dan. Nu is het nog maar een troosteloos kaal veld, echter de wetenschap dat we over pakweg een maand 2 krulstaarten op het terrein hebben banjeren, houdt de stemming er goed in!

 

Oh ja: van de geiten moeten we de hoefjes bijknippen om de zoveel tijd. Moet dat bij varkens ook eigenlijk? Heb ik nog nergens iets over gevonden.

wees bevriend met kleine dingen

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...