Jump to content

marjoleinvdh

Members
  • Posts

    242
  • Joined

  • Last visited

1 Follower

Personal Information

  • LOCATION
    Veenendaal

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Nee joh, het moet wel een biozaden doos blijven! Ik ben daar juist zo heel blij mee! Wel goed dat je de regels weer even herhaald, even het geheugen weer opfrissen.
  2. Ik vind het niet erg om die zaden er uit te halen en te gebruiken, weggooien is misschien een beetje zonde.
  3. Zijn het de soorten die ik er vorig jaar in heb gedaan? Nou ben ik natuurlijk wel nieuwsgierig 😆 In ieder geval heb ik dit jaar weer een paar mooie soorten erbij om er in te stoppen
  4. Poging nr 2 ging al een stuk beter. Nu de staande mixer gebruikt. Het duurde gek genoeg langer dan met het schudden.. ik heb nu wat vaker tussendoor gekoeld en wat minder uitgebreid gespoeld (vorige keer is er heel wat boter verloren gegaan doordat het overal aan bleef plakken) en het resultaat is 165 gram boter van 8 liter melk
  5. Oogst 😄 Sarit gat Cayenne Schwartze pepperoni Ethiopian brown Lemon drop
  6. Gefeliciteerd beide winnaars! En @HuubvG bedankt! Voor mij was het dit jaar helaas geen succes, na 1komkommer begaven alle planten het aan valse meeldauw. Maar ik ben nu al weer heel benieuwd naar volgend jaar
  7. Ik heb favori en verdi staan, allebei echt toppers! Favori is een doordrager met mooie grote aardbeien en hoge opbrengst. Lekker friszoet Verdi is een juni drager en de opbrengst is minder dan favori, maar deze aardbeien waren echt geweldig! Nog nooit zulke mooie gezien en de smaak was niet te overtreffen.
  8. De boter ligt in de koelkast hard te worden! Super leuk proces, met heerlijke boter en karnemelk 😊 Ik haalde er lang niet zoveel room en boter uit als ik had verwacht.. en als ik de flessen melk nu in de koelkast zie dan zie ik een roomrandje er op, ik vermoed dat door het pasteuriseren de room beter los komt.. misschien dat ik de volgende keer toch eerst alles pasteuriseer en dan pas afroom. Zou een doek over de schalen genoeg afdekken om te beschermen tegen ziektekiemen? Van 6 liter melk, 500 ml room gehaald, en daarvan 130 gram boter gemaakt
  9. Ik heb voor het eerst pepers staan, met een hele mooie opbrengst! (Vind ik zelf) maar ik zie iedereen hier alles oogsten en binnen halen, is dat omdat het echt niet meer kan? Want mijn planten maken nog steeds bloemen aan
  10. Thanks! Ik had inderdaad zoiets gelezen. Opzich is dat niet erg, wij gebruiken sowieso geen heel pakje boter in de week. Alles wat ik nu teveel maak vries ik in voor als we een keer extra nodig hebben. En als ik een keertje lui ben vries ik gewoon de room in om later eens boter van te maken. De eerste schalen melk staan in de koelkast as we speak 🤩
  11. Ik heb inderdaad een staande mixer, dat is wel een goede tip, erg sterk ben ik namelijk niet 🤣 hoewel dat natuurlijk wel zou veranderen als ik blijf schudden. Ik doe het niet om te besparen per se, maar ik vind het wel fijn dat het daadwerkelijk goedkoper is. Wij gebruiken ongeveer 5 liter melk in de week en 2 liter karnemelk. Ik had berekend dat je van 2 liter melk ongeveer 100 gram boter kan maken (volgens Google, ervaring gaat het leren) dan zou ik dus van mijn 7 liter in de week 350 gram boter kunnen maken. En de resterende melk gebruiken we gewoon. Een pak melk in de supermarkt is 1,09 euro. Een liter van de tap 0,75 euro. dat is me al een behoorlijk verschil, en de boter is dan nog bonus.
  12. Ik ben van plan om mijn eigen boter en karnemelk te maken. Een boer hier in de buurt heeft een kleinschalige veehouderij met enkel biologisch gevoerde koeien. Hij verbouwt zijn eigen veevoer. Dus alles zonder pesticiden en ook zonder antibiotica. Het is eigenlijk een vleesboerderij maar ze hebben ook een melktap staan. Ze bieden de melk aan voor 0,75 de liter. Nou is het altijd al een beetje mijn droom geweest om zelfvoorzienend te zijn wat eten betreft, en hoewel dit niet echt in de buurt komt vind ik het idee om eigengemaakte boter te eten wel heel tof. En met de huidige supermarkt prijzen ook nog eens heel voordelig! Maar nu twijfel ik nog een beetje wat de beste werkwijze is. Misschien kunnen jullie me daarin adviseren. Mijn plan is als volgt: -Melk 1 dag in schalen in de koelkast laten staan. -Dan afromen en de ondermelk pasteuriseren en in flessen gieten. - enkele flessen melk apart zetten en enkele lepels karnemelk toevoegen, laten rijpen op kamertemperatuur. -De room pasteuriseren en daarna in potten met een paar eetlepels karnemelk laten rijpen op kamertemperatuur voor een dag. -Dan de room koelen en daarna schudden tot boter en karnemelk. -Boter in een kaasdoek opvangen en de overgebleven karnemelk in een fles in de koelkast. - boter wassen in koud water, dan uitknijpen, vormen, en in vetvrij papier inpakken en in de koelkast stoppen. Ik twijfel of ik de room en melk afzonderlijk pasteuriseer zoals hierboven, of dat ik eerst alles pasteuriseer en daarna pas afroom. Ik weet niet of de melk na een dag in schalen te hebben gezeten nog wel goed houdbaar is als ik het daarna in flessen giet. Op deze manier heb ik op twee verschillende manieren karnemelk.. dat is misschien wat omslachtig. Het probleem is dat we veel karnemelk drinken hier, en dat het restproduct van de room niet genoeg is. Ik zou natuurlijk bij de room genoeg melk kunnen gieten als nodig voor de gewenste hoeveelheid karnemelk. Maar dan gaat het denk ik niet meer lukken om de boter te schudden, dan zou ik denk ik echt moeten karnen. Maarja ik heb natuurlijk geen karn. Hoe doen jullie dit? Hebben jullie nog tips?
  13. Mijn eerste komkommer.. 28 cm. De planten zijn bruin aan het worden dus ik denk niet dat er meer komt Edit: kasteelt
  14. Vergeten groentes? Aardperen, pastinaken, schorseneren, bijzondere bieten etc. Alles wat niet standaard is om te eten eigenlijk.. en waar dus geen massaproductie/inkoop van is
×
×
  • Create New...