Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Groenbemesting met bonen


Jalapeno

Recommended Posts

Hallo iedereen,

 

In mijn tuin heb ik op het moment Stamslabonen staan (Hinrichs Riesen), deze kan ik al bijna oogsten. Ik wil nu deze bonenplanten als groenbemester gaan gebruiken (toevoegen van organisch materiaal + stikstof). Mijn vraag aan jullie is nu; wat kan ik het beste doen, planten dood laten vriezen en als mulch laten liggen. Of planten direct na oogst afknippen en als mulch gebruiken of planten composteren.

 

Alvast bedankt,

 

Jalapeno

Link to comment
Share on other sites

Tsja, in denk: een groenbemester zou je moeten onderspitten voordat de planten vruchten/zaad gaan maken. Anders stoppen ze hun stikstof in de eiwitten van bloemen en zaden en die haal je weg. Wageniungen WUR geeft aan dat een goed gebruikte groenbemester nog tot 3 jaar stikstof kan leveren linkje

 

Bonenplanten zou ik zelf afknippen of helemaal rooien en composteren (en dan winterrogge oid zaaien). Als je het laat liggen als mulch verdrogen ze snel tot droog stro (als dat niet al is gebeurd) en is de waarde als mulch wat minder, denk ik. De stoppeltjes met resterende stikstof zou je kunnen onderspitten, dat verteert nog wel op eigen stikstof en geeft idd humus en later weer stikstof aan de volgende teelt.

 

Maar gewoon laten liggen kan natuurlijk ook.

Link to comment
Share on other sites

Bonenplanten gaan wel snel achteruit na het oogsten maar de planten laten staan heeft natuurlijk wel de meeste waarde voor de bodem (bodemleven, stikstof, schaduw, etc). Of ze echt echt veel waarde heeft als 'echte' groenbemester weet ik niet.

 

Laat dus maar staan zolang het gaat. Daarna afknippen zodat de wortels in de grond blijven zitten. Plant zelf composteren of zeer fijn knippen en uitstrooien over de grond (er is dan wel niet echt sprake van mulch = te dun.)

Link to comment
Share on other sites

Hallo,

 

Bedankt voor jullie antwoorden. Ik ga de planten boven de grond afknippen en laat daarbij de wortels in de grond zitten, de planten zelf gaan op de composthoop. Daarna ga ik winterrogge zaaien, ik geloof dat dit tot in oktober nog kan. Hoe kan ik het beste de winterrogge inwerken en wanneer? Heb hier zandgrond.

 

Groeten,

 

Jalapeno

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...