Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Zaaien/planten in september


karins70

Recommended Posts

Veldsla , spinazie zaaien. Winterprei kan je nu misschien nog wel poten. Misschien ook wel boerenkool planten

 

Knoflook eind september tot half oktober: teentjes poten

Link to comment
Share on other sites

Als aanvulling op deze topic:

Hoe zit het met eenjarige of meerjarige bloemen?

 

Momenteel staat o.a. de Liatris, engels gras, de meeste kruiden, de dropplant etc etc allemaal in zaad. Die zaaien zelf uit en komen volgend jaar boven MAAR ik heb bvb ook zaad van de nachtschone (kleine struik). Is dat nog te zaaien deze maand? Of misschien herfstbloeiers (welke)?

Link to comment
Share on other sites

Niet echt nee. Daarvan valt nu echt niet meer iets te zaaien. Tweejarigen had je in mei-juli kunnen zaaien, die moeten als een winter-weerbare plant de winter in. Meerjarige of ook wel vaste planten / tuinplanten ook rond die tijd. Nu niet meer.

Eenjarigen vanaf februari maart voor bloei dat jaar.

 

De engelsen willen nog wel een keer dingen als Lathyrus en enkele andere eenjarigen vóór de winter zaaien: de zogenaamde winterhardere eenjarigen. Maar dat kan alleen goed gaan bij een erg zachte winter.

Goudsbloemen willen op die manier wel eens goed de winter door komen ook.

Er zijn dus wel uitzonderingen. Maar dat is maar weinig.

Link to comment
Share on other sites

En toch is dat raar Bit. Want de bloeiers zaaien zich nú toch juist uit, zowel één- als tweejarigen. Toch? De natuur heeft bedacht dat de planten zich nu uitzaaien zodat in het voorjaar het zaad kan kiemen. Waarom zaaien wij dan pas in het voorjaar of zelfs later??

Ik ben niet labiel, ik ben emotioneel flexibel.

Link to comment
Share on other sites

@Lenepeen. Jazeker. Die logica klopt ook wel hoor. Maar ik ging in op de vraag van zaaien van bloemen en eenjarigen.

Het is ook echt wel zo, dat als je nu een zak vol zaad van de eenjarige veldbloemen zou zaaien, dat niet in het voorjaar zou doen maar nu of in de winter, dan komt daar ook best veel van op hoor in het voorjaar.

En dan ook wel samen met al het andere zaad wat daar nu al in de grond zit. Het gewone onkruid. Haal dat maar eens uit elkaar dan.

 

Andere eenjarigen voor de bloementuin zijn vaak zaken die helemaal niet in onze 'natuur' voorkomen. En onze winter dus ook niet overleven.

 

bv een Dahlia. of neem een tomaat ( zie ook dat andere topic ) of neem een prachtige blauwe winde of neem een O-I kers. Allemaal dingen die wel als zaad in onze grond kunnen overleven, ook tijdens een koude winter. Maar niet als plant.

Die planten zaai je pas op een tijdstip, dat de kansen op vorst vrijwel geweken zijn. Als klein zaailingetje overleven ze de nachtvorst in maart niet.

Als zaad wél. Maar ja. Wat moet zo'n zaailing dan . als het in maart een week 20 graden is in de tuin, het zaad ontkiemd, en in april weer doodvriest ?

We zaaien daarom na de winter. Sommige dingen kunnen wel wat vorst verdragen , of zet je in een koude kas of platte bak. Andere dingen kweek je binnen op of zaai je later ter plekke ( pas half mei dan )

 

Natuur. Natuur. Tuinieren is veelal weinig natuur hoor ! Een domper ? Welnee. Tuinieren is harstikke leuk. Natuur is óók harstikke leuk. En soms komt daar wat van bij elkaar.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...