Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Wit troebel vocht in de weckpotjes met wortelen


willy61

Recommended Posts

Ik heb even een vraagje : in 2 van de totaal 14 weckpotten met wortelen wordt het water wit troebel.

De potten blijven dicht, de lipjes wijzen naar omlaag.

De andere potten, die tegelijkertijd in de ketel zaten, zijn kraakhelder.

Weet iemand hoe dit kan?

Ik heb ze in verschillende etappes geweckt (één potje tijdens de eerste weckronde en één potje tijdens de 2e weckronde).

 

Hartelijke groeten,

Willy

IMG9369124941378813209.JPG

Link to comment
Share on other sites

Ik heb zelf geen ervaring met wecken maar ik lees dit.

(via diverse google links)

 

Troebele vloeistof, die men dadelijk na de inmaak ziet, behoeft geen aanleiding tot bezorgdheid te zijn, daar ze bestanddeel van de groenten kan zijn. Wordt de heldere vloeistof later troebel of vertoont zich witte aanslag op de bodem dan is dat meestal het teken van beginnend bederf. De inhoud van deze glazen mag in geen geval gebruikt worden

 

Aangezien je andere potten wel helder zijn zou ik ervan uitgaan dat het een teken van bederf is.

 

Maar ik heb dus geen ervaring met wecken!

Als je er eentje openmaakt dan zal de geur je heel snel uitsluitsel geven.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Hierbij de verklaring van het witte troebele vocht in de weckpotten met wortelen.

 

De troebeling wordt veroorzaakt door anaerobe sporevormende bacteriën, d.w.z. door bacteriën die zonder zuurstof kunnen leven. Sterker nog voor deze bacteriën is zuurstof giftig. Het betreft zeer waarschijnlijk de clostridium botulinum, de bacterie die botulisme kan veroorzaken.

Bij het wecken gaan de bacteriën dood, maar de sporen zijn zeer hittebestendig en kunnen het weckproces overleven. Na afkoeling ontkiemen de sporen die de hitte overleefd hebben en worden weer bacteriën, die zich vervolgens razendsnel vermenigvuldigen. Dat veroorzaakt binnen enkele dagen tot een week de witte troebeling. De inhoud van deze potten moet beslist niet worden gegeten, want een dodelijke afloop is mogelijk.

 

Waarom de ene pot wel troebel wordt en de andere niet? Ik vermoed dat door het weckproces veel sporen wel gedood worden. In de potten die troebel worden zijn niet alle sporen gedood, waardoor bacteriegroei optreedt. Potten die na enkele weken nog steeds helder zijn, kunnen zonder gevaar worden gegeten.

 

Een manier om na het wecken bacteriegroei te voorkomen is om per pot van ca. 500 ml een ui (gesnipperd of gebakken) toe te voegen. De stoffen die in de ui zitten voorkomen bacteriegroei. Ook het toevoegen van 50 gram suiker per 500 ml inhoud zorgt ervoor dat bacteriën niet gaan groeien. Het toevoegen van ui èn suiker is natuurlijk ook goed.

Link to comment
Share on other sites

Met de methode met uien ben ik niet bekend.

 

Waar ik wel mee bekend ben is botulisme. botulisme is kleur- smaak en geurloos, dat maakt het ook zo'n gevaarlijke sluipmoordenaar. Het troebele witte in het potje kan dus geen botulisme zijn. Wat overigens niet zegt dat er daarnaast geen botulisme in het potje kan zitten.

 

Eerlijk gezegd vind ik het zelfs een gevaarlijke uitspraak. Want zo'n uitspraak werkt ook andersom, iemand ziet een helder potje en denkt 'dit is veilig, want het is niet troebel'

was dat maar zo gemakkelijk bij botulisme.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

De troebeling wordt veroorzaakt door anaerobe sporevormende bacteriën.

 

In zijn algemeenheid: als een potje besmet is met zo'n bacterie, dan gaan de potten op korte termijn open, door het gas dat die anaeroben produceren.

 

Ik hou altijd rekening met botulisme, maar zolang het vacuüm er goed op zit (lipje naar beneden), maak ik me geen zorgen

 

En bij twijfel kun je de inhoud 20 minuten koken voordat je het eet, om eventuele anaeroben te doden.

 

Bij het wecken gaan de bacteriën dood, maar de sporen zijn zeer hittebestendig en kunnen het weckproces overleven.

 

Als je volgens de regels weckt (juiste temperatuur, lang genoeg, schone potten enz), zijn de sporen in de pot ook dood.

 

Naderhand kan er wel besmetting optreden doordat bijvoorbeeld de pot niet goed afsluit/de ring versleten is.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...