Leeloo Posted September 12, 2013 Share Posted September 12, 2013 Gekonfijte aardbeien (1ste recept) 2 kg aardbeien - 2 kg suiker De aardbijen nakijken, ze voorzichtig en nauwelijks wassen. De kroontjes mogen wel blijven zitten.De aardbeien laten uitlekken in een zeef.Twee liter water met de suiker koken tot een vrij dikke stroop, wanneer een druppel stroop in koud water niet meer naar alle kanten wegloopt, is de stroop goed.De aardbeien in de stroop laten glijden, ze op een flink vuur 2 minuten koken.De pan van het vuur nemen, een doekje over de pan leggen en alles zo laten staan.Dag nadien de aardbeien met een schuimspaan uit de stroop nemen en ze op de zeef laten uitlekken boven een kom.De suikerstroop weer inkoken tot ze iets dikker is dan de aardbeien toevoegen en die weer 2 minuten laten mee koken.De pan weer van het vuur nemen en de inhoud laten betijen.Als de volgende dag de aardbeien en de stroop niet meer dun zijn, kunnen ze in (jam)potten worden gedaan. Is de stroop nog wel te dun, dan moet ze nog een keer worden gekookt. Gekonfijte aardbeien 2de recept 2 kg aardbeien - 2 kg poedersuiker - bessensap Verzorg de aardbeien als in het vorige recept (voorzichtig wassen, uitlekken).Leg de aardbeien laag om laag met de poedersuiker in een kom, begin en eindig met suiker. Laat de vruchten een uur of twaalf zo staan.Giet het suikersap af, kook het - in een pan die u tevoren weegt - in tot een druppel stroop in koud water niet meer uiteenvloeit, en giet de kokende stroop over de wachtende aardbeien.Giet de dag nadien de stroop af en doe ze terug in de pan. Voeg bij de stroop een kwart van haar gewicht aan bessensap. Weeg daartoe de pan met de' stroop, trek van dat gewicht dat van de lege pan af. Dan is het niet moeilijk meer, per 100 gr stroop 1 deciliter (vers) bessensap.Kook de suiker met het bessesap in tot stroop van dezelfde dikte als de eerste keer. Laat de aardbeien in de kokende stroop glijden en laat ze 2 - 3 minuutjes koken.Neem de vruchten met een schuimspaan uit de stroop, laat ze zonder stroop bekoelen.Kook de stroop de volgende dag tot deze wat dikker is dan de eerste keer, laat de aardbeien weer in de stroop glijden. Weer 2-3 minuutjes koken , en dan weet u het wel. Na deze keer herhalen we het werk van de laatste dagen nog 3 keer. Als u tegen die tijd blaast tegen de suikerstroop die aan de schuimspaan kleeft, waait die weg. Veel succes 1 Quote Als kok geeft de keuken geen probleem, als boer in de moestuin nog heel veel te leren.Volg me ook op blog/Leeloo/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gitta Posted January 7 Share Posted January 7 Dit recept maar eens proberen komende jaar. Lijkt me lekker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dahli Posted January 7 Share Posted January 7 Ik vraag me af of de aardbeien heel blijven. Ze moeten tenminste 6 minuten koken en een aantal keer met kokende siroop/stroop overgoten worden. Dan gaan zachte vruchten als aardbeien toch kapot lijkt mij. Denk dat je eindigt met een dunne of mierzoete jam eerlijk gezegd. Als het anders is, hoor ik het graag! Altijd lekker gekonfijt fruit. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.