Jump to content

Gekonfijte aardbei


Leeloo

Recommended Posts

Gekonfijte aardbeien (1ste recept)

 

2 kg aardbeien - 2 kg suiker

 

De aardbijen nakijken, ze voorzichtig en nauwelijks wassen. De kroontjes mogen wel blijven zitten.

De aardbeien laten uitlekken in een zeef.

Twee liter water met de suiker koken tot een vrij dikke stroop, wanneer een druppel stroop in koud water niet meer naar alle kanten wegloopt, is de stroop goed.

De aardbeien in de stroop laten glijden, ze op een flink vuur 2 minuten koken.

De pan van het vuur nemen, een doekje over de pan leggen en alles zo laten staan.

Dag nadien de aardbeien met een schuimspaan uit de stroop nemen en ze op de zeef laten uitlekken boven een kom.

De suikerstroop weer inkoken tot ze iets dikker is dan de aardbeien toevoegen en die weer 2 minuten laten mee koken.

De pan weer van het vuur nemen en de inhoud laten betijen.

Als de volgende dag de aardbeien en de stroop niet meer dun zijn, kunnen ze in (jam)potten worden gedaan.

Is de stroop nog wel te dun, dan moet ze nog een keer worden gekookt.

 

Gekonfijte aardbeien 2de recept

 

2 kg aardbeien - 2 kg poedersuiker - bessensap

 

Verzorg de aardbeien als in het vorige recept (voorzichtig wassen, uitlekken).

Leg de aardbeien laag om laag met de poedersuiker in een kom, begin en eindig met suiker. Laat de vruchten een uur of twaalf zo staan.

Giet het suikersap af, kook het - in een pan die u tevoren weegt - in tot een druppel stroop in koud water niet meer uiteenvloeit, en giet de kokende stroop over de wachtende aardbeien.

Giet de dag nadien de stroop af en doe ze terug in de pan. Voeg bij de stroop een kwart van haar gewicht aan bessensap. Weeg daartoe de pan met de' stroop, trek van dat gewicht dat van de lege pan af. Dan is het niet moeilijk meer, per 100 gr stroop 1 deciliter (vers) bessensap.

Kook de suiker met het bessesap in tot stroop van dezelfde dikte als de eerste keer. Laat de aardbeien in de kokende stroop glijden en laat ze 2 - 3 minuutjes koken.

Neem de vruchten met een schuimspaan uit de stroop, laat ze zonder stroop bekoelen.

Kook de stroop de volgende dag tot deze wat dikker is dan de eerste keer, laat de aardbeien weer in de stroop glijden. Weer 2-3 minuutjes koken , en dan weet u het wel. Na deze keer herhalen we het werk van de laatste dagen nog 3 keer. Als u tegen die tijd blaast tegen de suikerstroop die aan de schuimspaan kleeft, waait die weg.

 

Veel succes

  • Thanks 1

Als kok geeft de keuken geen probleem, als boer in de moestuin nog heel veel te leren.

Volg me ook op blog/Leeloo/

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...

Ik vraag me af of de aardbeien heel blijven. Ze moeten tenminste 6 minuten koken en een aantal keer met kokende siroop/stroop overgoten worden. Dan gaan zachte vruchten als aardbeien toch kapot lijkt mij. Denk dat je eindigt met een dunne of mierzoete jam eerlijk gezegd. Als het anders is, hoor ik het graag! Altijd lekker gekonfijt fruit.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...