Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Bij ons op de tuin gaan ze ook elke winter dood. Helaas is het gewoon te koud en daar houden ze niet van. Zelfs afdekken hielp niet. Half mei kan je ze uitplanten.

Geplaatst:

Daar hebben we het pas nog over gehad, de meningen wisselen erover maar steel en ook de bloem bodem zijn eetbaar van

de kardoen, blad heb ik nog niet eerder gehoord.

Wat ik begreep is de kardoen de wilde vorm en de artisjok daaruit gekweekt, ligt heel dicht bij elkaar.

Players only love you when they're playing.

Geplaatst:

boekenwijsheid

Kardoen wordt geteeld om de jong, gebleekte bladstelen, waarvan vezeltjes afgekrabt worden, en die klaargemaakt worden als bleekselderij. Gebruik citroensap om verkleuring tegen te gaan.

Meerjarige kruidachtige plant wordt in de zuidelijke landen meestal 2 jarig en bij ons eenjarig geteeld. Uitwendig verschillen artisjok en kardoen zeer weinig en meermaals worden beiden planten verward.

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Ik heb mijn nieuwe artisjok planten al buiten gezet,er kwamen er 2 boven van vorig jaar en ik had begin dit jaar 5 nieuw besteld(wortels)en had deze in poten gezet in de kas verder laten opkomen.2 daarvan is niks geworden maar de 3 die wel uit liepen heb ik buiten geplant en beginnen goed aan te slaan.ik wil er nog 2 bij hebben dan heb ik een mooi bed met 7 planten.

 

gr Remco

Geplaatst:
Ik heb mijn nieuwe artisjok planten al buiten gezet,er kwamen er 2 boven van vorig jaar en ik had begin dit jaar 5 nieuw besteld(wortels)en had deze in poten gezet in de kas verder laten opkomen.2 daarvan is niks geworden maar de 3 die wel uit liepen heb ik buiten geplant en beginnen goed aan te slaan.ik wil er nog 2 bij hebben dan heb ik een mooi bed met 7 planten.

 

gr Remco

 

Wortels ik wist helemaal niet dat je die ook kon kopen.........ik heb ze gezaaid moet ik dan langer wachten op resultaat of?????

Succes gaat van mislukking naar mislukking, zonder verlies van enthousiasme

Geplaatst:

Betty ik denk zelf dat je meestal tweede jaar pas bloemen hebt om te eten, maar mischien heb je geluk en wordt het een lange warme zomer

en heb je toch wat bloemen het eerste jaar.

Als de wortels van artisjok die je soms kan kopen meerjarig zijn dan heb je inderdaad sneller resultaat dan zaaien.

Players only love you when they're playing.

  • 3 weeks later...
Geplaatst:

Ja dat hoop ik ook voor je, je zou hem kunnen verwennen met een kasje/tunneltje dat hij extra warmte krijgt en snel groeid en hopelijk dan ook eerder bloei geeft.

Players only love you when they're playing.

Geplaatst:

Als je ze vroeg genoeg gezaait hebt bloeien ze nog dit jaar en anders volgend jaar. dus denk dat het je waarschijnlijk wel gaat lukken als we het weer een beetje mee hebben.

  • 1 year later...
Geplaatst:

Mijn artisjok, gezaaid binnen in januari dit jaar, is in blijde verwachting

 

pict3822a94211343290584.jpg

 

Dus inderdaad kan het dat ze in hetzelfde jaar bloeien.

Wie heeft er nog meer artisjokken staan?

 

 

 

off topic: Ik heb overigens ook nog 4 kardoenen of kardoens?? staan....daarin is nog niets te bekennen.

 

pict3825a25071343291501.jpg

Geplaatst:

Wanneer de bloemknop de grootte van een artisjok heeft Ze mogen nog niet bloeien.

En ze krijgen een soort zijtakken, dus er komen meerdere bloemknoppen aan, alleen zijn die wel wat kleiner dan de eerste.

Geplaatst:

Tja ...sorry....ik heb nog nooit artisjok gehad...alleen 1 keertje "long time ago" uit blik van de appie-heijn. Vond ik niks aan ...maar goed....wie weet....nu wel...straks maar eens op zoek naar recepten.....en anders heb ik mooie bloemen als ik te laat ben met plukken.

Geplaatst:

Het simpelst is om ze gewoon ongeveer 30 minuten of totdat het hart zacht is (wanneer je er met een vork in kan prikken) Dan trek je er een blaadje uit en eet je het vruchtvlees op wat aan de onderkant van het blaadje zit. Dit doe je tot alle blaadjes op zijn en dan kun je het hart opeten.

Geplaatst:

Dat is dan bijzonder lekker als je het in licht gezouten boter doopt.

 

Ik heb ze trouwens ook eens (van de Appie in een plastic zak) klaargemaakt in de magnetron. Vond ik eigenlijk nog beter gaan dan koken. Was, geloof ik, in 15 minuten al klaar.

 

In de tuin wordt het bij me telkens niets.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...