Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Roosjes voor binnen


ferdinand

Recommended Posts

Ik heb van de week een paar kleine bloeiende rozenplantjes uit de afvalcontainer vd bloemist gered. Nu vraag ik me af: waar kan ik deze het beste neerzetten? Ze zijn voor binnen bedoeld denk ik, maar ik wil ze het liefste gewoon buiten in de tuin hebben.

Moet ik ze nu binnen houden tot het voorjaar, of gewoon buiten zetten, of in de kas?

Link to comment
Share on other sites

Een foto helpt wel. Roosjes en roosjes zijn niet altijd hetzelfde. Meeste rozen zijn gewoon voor buiten ( op wat speciaal voor de 'snij-bloemen-handel-kas-rozen' na )

Dus hoogstwaarschijnlijk gewoon naar buiten. De overgang van bloemist naar buiten is dan wel erg groot, roos zal deze winter flink invriezen ( iets mulchen bv ) maar aan de voet in het voorjaar weer uitlopen.

Binnen houden, krijgt het ding problemen met ziektes en luis. In zijn algemeenheid: rozen zijn buitenplanten.

Link to comment
Share on other sites

Als je de planten tegen het huis aan, beetje uit de wind en bij grote vorst wat inpakken met kranten enzo, neerzet, overleven ze de winter best hoor. Deze roosjes zijn op zich goed winterhard, ze zijn alleen op een voor de planten hun 'gevoel' een verkeerd moment de kou in gezet.

Dit soort roosjes worden en masse ( meestal uit weefselkweek ) opgekweekt in temperatuur en licht-gecontroleerde condities. In wezen dus geheel kunstmatig. Daarnaast met lekkere sproeibeurten tegen en vóór van alles en nog wat : bladbemesting, tegen ziektes, groeihormonen en wat al niet meer zij. Geeft niks. Je hebt een eindprodukt wat gewenst is in de handel kennelijk : een bepaalde kwaliteit tegen een bepaalde prijs.

 

Dus jawel. Je kan de roosjes verder laten groeien in je tuin. Je kunt ze nu poten. Je kunt ze in pot de winter in laten gaan. Iets afdekken bij echte vorst is wel raadzaam, gewoon omdat ze nu nog zeer 'zacht' zijn en totaal niet afgehard.

Zie maar. En plaats es een mooie foto van de roosjes as zomer.

 

edit. Nu niet snoeien, in voorjaar, april, kort op 10cm van de grond met heggeschaar kortwieken. Nu niet mesten , niet wateren, eerder wat droog proberen te houden, niet uitdrogen ( op de aarde zetten is al voldoende ) of gewoon alvast poten. En dan ook nu niet snoeien.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...