Ga naar inhoud

Huiskamerplanten - plaagproblemen


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Wij hebben enkele planten binnenstaan. Sommigen omdat het handig is (de kruiden), sommigen omdat het gewoon kamerplanten zijn, en sommigen alleen om te overwinteren (laurierplantje). Maar we worden hier overspoeld door plagen.

 

De klimop zat onder de bladluis. Van die zwarte, die dan vooral aan de uiteinden bij de jongste blaadjes zit, en van dat rag produceert. Ik heb het er al 2 x onder de douche afgewassen, maar het komt steeds terug. De plant deed het ook erg slecht, we hebben hem inmiddels maar weggegooid.

De basilicum zitten onder de kleine felgroene beestjes, de basilicum is er inmiddels compleet van overleden.

De rozemarijn en de oregano doen het niet erg goed, ik weet niet precies wat er mis is maar bij de rozemarijn krullen de naaldjes aan de uiteindes om en het ziet er wat schimmelig uit, de oregano ziet ook wat flets en ze hebben beide gekleurde vlekjes (beestjes? eitjes? schimmelplekjes?) die je er af kunt vegen.

De laurier had ook beestjes, kleine gele plakkerige dingetjes op de bladeren die ik er onder de kraan stuk voor stuk afgewreven heb, maar die blijkbaar niet voldoende weg was want inmiddels ziet de laurier er ook behoorlijk doods uit. Datzelfde spul zit in de peterselie, hoewel die desondanks nog wel groen blijft.

En dan hebben we nog de wasbloem, die onlangs nieuwe potgrond kreeg. De aarde zit vol met witte kleine beestjes...maden ofzo? Je ziet ze nauwelijks met het blote oog, maar als je water geeft beginnen ze ineens allemaal als een gek te krioelen.

 

Eigenlijk zijn ons bonsaiboompje en de tijm de enige planten die nergens last van lijken te hebben. Hoe kan dat in vredesnaam? Ligt het aan het klimaat? Ik vind het ook vooral gek omdat het zo veel verschillende plagen zijn. Hoe komt dat allemaal binnen, en belangrijker, hoe komen we er van af?

schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl

 

#groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop

Geplaatst:
Van die zwarte, die dan vooral aan de uiteinden bij de jongste blaadjes zit, en van dat rag produceert
je bedoeld spint denk ik.

Je plagen krijg je o.a. binnen door de buitenplantjes naar binnen te halen en dan te warm/koud hebt staan. Vliegjes(maden) e.d. krijg je o.a. door te veel vocht in de aarde.(vinden ze heerlijk)

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Geplaatst:

Oorzaak ligt inderdaad in het feit, dat je buitenplanten binnen probeert te houden. Is ook wel te doen, maar met moeite. We hadden het er afgelopen herfst al over dacht ik. De Basilicum trekt dat echt niet, die kwijnt gewoon weg door gebrek aan licht en daglengte, te hoge temperaturen; binnenklimaat. Dat gaat een paar weken goed, maar daarna gaat de plant snel achteruit. Zo ook de Laurier en de Rozemarijn. Dat zijn planten die in de winter ( daglengte ) erg koel willen. Krijgen ze dat niet ( verder nog in samenhang met temperatuur en vocht ), dan gaan ze kwarren: moeilijk doen dus.

 

Koel en licht en aan de droge kant houden ( wegnemen groeiprikkels ) is het devies. Koel is in huis moeilijk te realiseren. Koel is echt koel. En licht is echt licht ( we zijn met die info-topics bezig )

 

"Huiskamer-planten" is denk ik dan ook een verkeerde benaming. Zo ver ik lees zit er geen huiskamerplant tussen toch ?

Geplaatst:

UHhh ja nee idd, ik zei huiskamerplanten omdat ze grotendeels in de huiskamer staan

 

Nouja, wij hebben hier de verwarming nog niet aan gehad, dus het is bij ons in huis koeler dan bij de meeste mensen. In de slaapkamer hebben we ook nog eens altijd een bovenraampje open, daar is het dus echt best fris. Het is wel de zuidkant van het huis, dus wel relatief veel licht. Dat is waar de basilicum stond. En hij groeide als een tierelier, al 4 maanden, totdat ie dus die beestjes kreeg. Is het dan niet logischer dat ie van de beestjes doodging?

 

Ik zou alle plantjes trouwens ook op het balkon kunnen zetten. Dat is de zuidkant, dus genoeg licht, en het is overdekt dus het is droog. En mocht het vriezen dan wordt het op het balkon ook niet te koud, gok ik. Zou dat helpen?

 

Opzich vind ik het van de kruiden (behalve de rozemarijn) niet heel erg als die doodgaan. Die zijn zo weer gezaaid. Waar ik wel mee in mn maag zit is die wasbloem. Die heeft emotionele waarde van mij want het is een stekje van mijn oma's wasbloem. Het was haar favoriete plant die ze echt al tig jaar had, en oma is inmiddels overleden. Dat stekje heb ik 5 jaar geleden zelf opgekweekt en het was de eerste plant die ik "begreep"; hij doet het namelijk juist erg goed bij onregelmatige watergift. De ene keer vergeet ik hem drie maanden, en de andere keer krijgt ie 3x per week een dikke plens. En hij deed het fantastisch! Tot nu dus. Hoe krijg ik die vieze maden uit zijn aarde? Het zit er echt helemaal vol mee. De plant groeit ook niet meer, terwijl ik hem na de verhuizing juist wel exact op een vergelijkbare plek voor het raam heb gezet als in het vorige huis. Vriendlief heeft de maden al geprobeerd weg te stofzuigen (euhh...ja, dat vond ik ook een beetje raar het was gedaan voor ik er erg in had) maar dat heeft logischerwijs geen soelaas geboden. Als die beesten van nattigheid houden, moet ik de plant dan nu laten uitdrogen ofzo?

schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl

 

#groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop

Geplaatst:

Je kan verschillende dingen doen om de maden weg te krijgen. A met wat groene zeep water geven of B voorzichtig de kluit uitspoelen en verse grond erbij doen(er zijn vast nog wel wat optie's hoor maar, die weet ik nu zo 1,2,3, even niet)

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Geplaatst:

Goed. Ga ik véél uitgebreider mn verhaal doen. En begrijp me goed, dat doe ik niet uit betweterigheid of een manier om mijn gelijk te halen he ? ( Daar zitten we niet voor op dit forum toch ?; mijns inziens stel je een vraag en wil je wat leren )

 

De beestjes. Stan geeft een antwoord op de beestjes / schimmels die ook juist is. Ik gooi het over een andere boeg. Het is geen kwestie van gelijk hebben.

De beestjes zijn een gevolg. Gevolgen kan je bestrijden. Dat moet je in jouw geval ook doen denk ik ( zie Stan )

Ik probeer aan te geven, waar de oorzaak ligt.

Nee. De beestjes zijn niet de oorzaak dat de planten gaan kwarren. Ze zijn een gevolg van een aantal factoren. Te nat, te weinig licht en te hoge temperaturen = een zwakke plant = bevattelijk voor van alles.

 

Je hebt geen hoge temperaturen ? Gezien het feit dat je buitenplanten binnen houdt heb je hoge temperaturen, toch wel. Het is bij jou binnen 14-15 graden ? Oké. Dat helpt iets in het rekken van hun levensvatbaarheid. Maar het is te hoog. De rozemarijn wil liever een stuk koeler. De laurier ook. De peterselie ook. De tijm ook trouwens, maar die leeft nog gezond.

 

Dan het licht. Je hebt ze voor een groot raam staan enz enz. Dat is dus onvoldoende voor betreffende planten. Het is én het licht, maar ook de daglengte. Het is gewoon winter.

Maar buiten krijgen ze toch óók niet veel meer licht ? Toch wel. En staan ze koeler.

Op het balkon er mee ? Ja. Voor de Rozemarijn geldt dat wel ja. Aan de droge kant houden, niet in de sterke wind als het vriest. ( zie topic 'winterhardheid' en de topics over Rozemarijn )

De Basilicum trekt het nu niet meer buiten. Nee, helaas.

 

Je hebt de basilicum 4 maanden goed gehouden. Dat is dus wat ik zei. In september en oktober ( hij komt uit de zomer ( daglengte )) heeft ie het nog prima. Groeit zelfs en komt ook in bloei.

Maar in november teert ie nog op de voorgaande maanden. December krijgt ie het moeilijk en in Januari gaat ie hard achteruit en valt ten prooi aan van alles. Blad gaat rotten, beschimmelt, krijgt beestjes, whatever. Kwarren dus. In februari is hij echt dood.

Nét an, met veel moeite en getuttel is de plant misschien naar maart te slepen. Dan gaan de dagen weer echt voor de plant merkbaar lengen en kan ie er bovenop komen. Ware het niet dat de Basilicum inmiddels zo verzwakt is, dat hij het toch niet trekt en aan luis en ander gedoe ten onder is gegaan. Het leven van een Basilicum in Nederland gaat niet over rozen.

 

Binnen is echt wat anders dan buiten. Buiten is het te koud. Binnen te droog, maar de plant wil ook niet nat. Tja. Het is niet simpeler dan dat. Het is niet moeilijk ook hoor. Je wil gewoon iets wat echt niet makkelijk is. De laurier moet het kunnen redden, zelfs binnen wel ( zo koel mogelijk ), maar kan makkelijk dopluis, schildluis of andere zuigdingen krijgen ( zwarte vlekken enzo )

 

De Hoya. ( die wasbloem ), daar durf ik niets over te zeggen. Dat weten anderen veel beter. Dat is een echte kamerplant. Ik kan me voorstellen, dat als het bij jou 14 - 15 graden is, dat die een beetje te koud staat. Das een sub- of tropisch ding. Staat ie lekker koel ( kán wel ), dan moet ie heel droog en mag ie niet willen groeien nu.

Geplaatst:

@Mijke: Voor het verduidelijken van je plagen én voor het leermomentje en herkenning voor anderen met misschien dezelfde problemen... zou je misschien wat fotooz willen maken van het ongedierte en de aantasting bij de verschillende planten?

Dan kunnen we in de toekomst mooi naar dit topic verwijzen gezien de uitgebreide toelichtingen en uitleg over het probleem.

Je hebt vast wel een mooie macrolens liggen? Dan kan je die spint en luizen mooi vastleggen... Lukt met "gewone" camera's niet altijd even gemakkelijk.

Geplaatst:

@Bit Dank je voor je uitgebreide antwoord! Daar heb ik inderdaad wat aan. Das niet betweterig hoor. Ik vraag, dus verwacht antwoord. Dat ik iets niet goed deed ging ik al van uit, gezien de ellendigheid van de planten Maar dat vroeg ik me idd af, of de plagen een oorzaak waren of een gevolg. Ik dacht oorzaak, omdat de planten allemaal het goed leken te doen totdat de plagen voorbij kwamen. Maar schijn bedriegt blijkbaar!

 

@Erny, had ik maar een macrolens! Maar helaas. Ik heb er al eens fotos van proberen te maken, maar het is gewoon echt te klein en te onduidelijk.

 

Wat de wasbloem betreft, die ga ik nu eerst maar proberen uit te drogen. En anders eventueel wat Stan zegt, onder de douche en nieuwe aarde. De kou (voorkamer, waar die staat, is wel wat warmer dan de rest van het huis) zal het niet zijn, want het huis waar ik hem opgekweekt heb was enkelglas met gaten in de muur en zonder verwarming, en daar deed ie het juist heel goed. De eerste twee jaar telde ik elke week ongeveer 1 of 2 extra blaadjes er aan, ook in de strenge winter. Maar te nat, dat zou wel kunnen. Best kans dat ik hem onbewust, sinds we actief aan het tuinieren geslagen zijn, veel meer water ben gaan geven. Hij is nog niet dood, dus ik ga het gewoon proberen!

 

En de rest zet ik dan toch maar op het balkon, wat heb ik te verliezen! Behalve de tijm, die doet het binnen uitstekend. De oregano en basilicum moeten we maar afscheid van nemen.

 

Oh, wat ik nog opvallend vond: in een klein aardewerken schaaltje heeft vriendlief wat aarde gestopt, en daar heeft ie een (bladloos) bonsaiboompje, een nepaardbei, een oregano plantje, 2 stenen en een stuk mos ingestopt. Geen afwatering of scherven onderin of niks. Dat ding gaat goeeeeed! Vooral de oregano. Heeft ook van niks geen luizen ofzo last. Bonsaiboompje krijgt weer blaadjes. Onze mini-forrest-garden

schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl

 

#groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop

Geplaatst:

Een paar voorbeelden van planten binnen, nu:

 

Niet koel, weinig licht:

Munt, direct achter een groot raam op het ZZW. Weliswaar geen beestjes, maar gewoon veel te weinig licht bij teveel warmte:

IMG0306k47601390638667.JPG

(Dezelfde soort munt staat ook buiten. Daar groeit ie nauwelijks, en zo hoort het ook bij weinig licht. Temperatuur is in overeenstemming met de hoeveelheid licht.)

 

Niet koel, wel genoeg licht:

Basilicum, gezaaid 15 december 2013. Gaat prima. Staat wel onder 18W verlichting. Hier is er wel (krap) voldoende licht in relatie tot de temperatuur. Geen beestjes, een gezonde plant is daar veel minder vatbaar voor.

IMG0304k26001390638664.JPG

(Er staat uiteraard geen Basilicum buiten, is absoluut niet winterhard.)

 

Conclusie kan iedereen zelf trekken ...

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...