Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Koemest en bakken/potten


Recommended Posts

Op mijn balkon heb ik enkele potten en bakken waarin ik groentjes wil kweken. In mijn bakken gaat een mengsel zitten van potgrond en cocosvezel. Ik ben nu al even op zoek naar een goede oplossing qua iets van meststoffen te voorzien hierin.

 

Ik sprak hier vandaag over met iemand op een boerderij. Die raadde me aan om wat van zijn koemesthoop te halen en dat in te werken (for the record: geen superverse, maar ook geen oude mest voor zover ik kon zien). Mocht ik ergens in volle grond hebben zitten werken (of met bakken op volle grond), zou me dit ideaal lijken. Maar is het wel zo'n slim idee in zo'n bakken?

 

Ik lees hier vooral dat mensen korrelvarianten gebruiken, waarschijnlijk omdat het schoner en makkelijker is? Heeft iemand ervaring met het gebruik van koemest?

 

Wat daarnaast ook een beetje een bezorgdheid is, zijn de eventuele geurtjes. Ik denk nu eenmaal niet dat mijn buren zitten te wachten op wat aroma van koe . Zijn er manieren om dit wat te maskeren?

 

Of zijn er andere manieren om koemest te gebruiken? Ik kan me bijvoorbeeld vaag iets herinneren over koemest als gier, is dat een optie?

Link to comment
Share on other sites

Ik heb geen ervaring met (verse) koemest, maar ik heb wel enkele dagen geleden die korrels die je noemt in mijn bakken gestrooid.

Was een mix van koe-kippen-en paardenmest.

De geur valt niet echt enorm op, behalve wat bij het bewerken van de grond. Maar dit valt ook erg mee hoor.

 

Meer kan ik er nog niet over vertellen, daar het bij mij ook het eerste seizoen is dat ik dit doe.

Link to comment
Share on other sites

Koeienmest (de 'verse' vorm) is zeer goed bruikbaar, en heeft vaak iets betere eigenschappen dan korrelmest als het om bodemverbetering gaat. Eerst composteren is wel het advies. Voor meer stabielere vormen van voedingstoffen, voor geur maar ook voor voedselveiligheid. Als gier zou ik het niet gebruiken.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Iets tot soms veel geur heb je bij korrels maar,meer(sterker) bij poeder(gebruik ik zelf daar ik een mini tuin heb). Zoals Jorg al aan geeft goed verteerde koe mest stinkt niet meer. En is ook nog ens beter voor je bodem(wat voeding betreft maakt het niet erg veel uit). En tja wat is stinken ? B.b.q. van de buren is ook niet altijd fijn.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...