Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Gazon verbeteren/egaal maken. Hoe?


Bertj71

Recommended Posts

Ja, ik weet 't: er zijn al tientallen topics over gazon. Ik heb ze allemaal doorgelezen, maar elk probleem is toch anders.

Wij hebben nu achter het huis een gazon van ongeveer 600 m^2. Dat is helemaal droog, vol mos en paardebloem en verre van egaal. Ik vermoed dat de (zand)grond nu ook niet voldoende voeding heeft voor gras. Het idee is nu om het gehele gazon opnieuw in te zaaien. Er zijn verschillende benaderingen:

[1] Ik lees op verschillende websites (en hier op moestuinforum.nl) dat ik er met alleen frezen er niet kom, want dan heb ik duizenden graspollen. Zij raden aan freezen -> ploegen -> frezen..

[2] Op http://www.lemerij.nl/producten/tuinmachines/tuinfrezen-ploegen/ staat dat zij een hydraulische tuinfrees hebben die 35 cm diep gaat en [ik quote] "je heb direct zwarte grond".

[3] Nog een alternatief is een graszodensnijder en opnieuw tuinaarde laten storten, maar dat klinkt als een duur grapje. 30 m^3 tuinaarde (5 cm over 600 m^2) kost al gauw rond de 500 euro....

[4] Doodspuiten -> frezen klinkt niet goed, maar is wellicht het ei van Columbus?

[5] Oppimpen met onkruidverwijderaar, verticuteren en extra inzaaien klinkt erg bewerkzaam en wellicht niet een mooi resultaat.

 

Iemand een advies-op-maat?

Link to comment
Share on other sites

serieus: ik zou het met de hand plaggen, de plaggen op een compoststapel laten verteren, opnieuw omspitten en mesten, beetje grond erop misschien, inzaaien, verteerde plaggen er na 1 jaar weer op strooien

kost niks, gratis fitness, duurt wel even...

Link to comment
Share on other sites

6oo vierkante meter is een flinke klus om handmatig te doen. Wel goed voor de spierballen

 

Persoonlijk zou ik oude stalmest opbrengen. Vervolgens een paar keer met de frees erover. Gladtrekken met een brede (hooi)hark en tegelijk de overgebleven pollen uitharken. Inzaaien met het goede zaadmengsel(zon, speel, schaduw). Ik denk dat dit de beste prijs/tijd/kwaliteit verhouding geeft.

 

Wacht hier niet te lang mee. Met de huidige temperaturen is het een prima tijd om aan het gazon te beginnen.

Groet,

 

Geert-Jan

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Zelf hou ik niet van een strak gazon. Ik ben geen golfer, doe mij maar ee bloemenweide. Maar ik heb twee jaar geleden wel getest met organische mest van Ecostyle. Dat werkt als een tierelier. Het gras zag er in korte tijd veel gezonder uit en groeide ook veel harder waardoor andere planten (klaver, paardenbloem enz) in de verdrukking komen. Hier mijn verslag inclusief foto's van de verschillen in groeisnelheid.

gazonmest-test-27-mei86741491475125.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...