jasmin Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Internet zit vol met goede tips. Ik schaam me wel een beetje voor het knip- en plakwerk, en als het te erg is, moeten jullie het maar zeggen, maar het volgende recept is gewoon erg interessant... Dennensiroop:Al dagen de onfortuinlijke bezitter van een lopende neus, vervelend gekriebel in de keel of een koppig hoestje? Dit kan misschien de aanleiding zijn om volgend kruidendrankje eens te proberen. Het voorgestelde kruidendrankje brengt namelijk verlichting bij deze kwaaltjes en dat is zeker geen geheim bij onze landgenoten in de Ardennen, menige generaties aldaar kennen de heilzame werking van dennensiroop, natuurlijk staan er meer dennen in hun biotoop maar ook bij ons zijn ze ruim in het landschap of in de tuin terug te vinden. Opgelet : voor de kruidendrank gebruiken we wel dennenscheuten van de gewone groene fijnspar (Picea abies). Ingrediënten : * Jonge lichtgroene dennenscheuten * Rietsuiker , kandijsuiker of griessuiker Bereidingswijze :Spoel vers geplukte, jonge (lichtgroene) scheuten van de dennenboom, in de vrije natuur of gewoon in de tuin geplukt . De jonge scheutjes mogen niet volgroeid zijn (begin en tot rond 15 mei). Neem een steriele bokaal (confituur, conserven,…) met een goed sluitend deksel. Leg eerst een laag suiker, vervolgens een laag dennenscheuten. Herhaal dit tot de bokaal vol is, eindig wel met een laag suiker. Druk alles zeer goed aan. Plaats de goed gesloten pot op een donkere, koele plaats. Na enkele dagen nog wat suiker toevoegen tot de pot terug goed gevuld is. Na een drietal maanden zal de suiker een dikke kleverige siroop zijn doordrongen van harsachtige geuren en geneeskrachtige stoffen van de dennenscheuten. Indien rietsuiker of kandijsuiker gebruikt zal de stroop zwart van kleur zijn (zie foto), met witte griessuiker zal het eerder een lichtbruine emulsie zijn. Men kan de scheuten verwijderen maar dat hoeft zeker niet, ze mag ook zo gebruikt worden. Hoe en waarom gebruiken?Dennensiroop versterkt de longen en is daarom aangewezen bij bronchiale hoest door zijn bronchiënverwijdende eigenschappen. Ook bij hoestbuien, verkoudheden, astma kan deze siroop verlichting brengen. De siroop werkt slijmoplossend en heeft een hoog gehalte aan vit C (weerstandverhogend), ze is tevens bloedzuiverend. Gebruik :4 maal daags na de maaltijd een theelepel dennensiroop – dit bij de eerste symptomen van ziekte- kan helen en verlichten, ook kinderen mogen deze siroop gebruiken. De siroop kan na 4 maanden gebruikt worden. Steeds het deksel goed sluiten na gebruik. De houdbaarheid van de siroop is beperkt (max. 1 jaar), dus ieder jaar opnieuw dennensiroop maken is de boodschap ! Met de bovenstaande argumenten, het makkelijke recept en ook met veel respect voor de eeuwenoude traditie van onze landgenoten uit de Ardennen, die me trouwens de siroop via collega Hofmeester Piet leerden kennen, wil ik dit kruidendrankje promoveren tot supertip ! http://users.skynet.be/hofmeester/tuinartikels/dennensiroop.htm" onclick="window.open(this.href);return false; Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
floor Posted May 10, 2011 Share Posted May 10, 2011 Hij zit in een potje, ben erg benieuwd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helly Posted May 10, 2011 Share Posted May 10, 2011 Volgens mij heb ik zo'n boom in mijn voortuin staan. En die maakt aardig wat van die lichtgroene scheutjes. Hangt ook vol met van die 'appeltjes'. Eens kijken of ik die kan gaan gebruiken hiervoor.Hmm zo te lezen kan je niet gelijk dat spul gebruiken als je een kriebeltje of hoest hebt, ofwel verkouden bent. Dan moet je nog 3 maanden wachten. Ja dan zijn die symptomen al lang over Quote Good things come in small packages Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted May 28, 2012 Author Share Posted May 28, 2012 Ook bij dit onderwerp start ik in de vertraging, maar dat is niet erg... vandaag gestart... ook ik ben benieuwd wat het resultaat over een aantal maanden zal zijn... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted June 3, 2012 Author Share Posted June 3, 2012 Er is al wat te zien... vandaag wat schepjes suiker toegevoegd, want de inhoud was ingeklonken... Ik vind het wel leuk om te volgen. Mijn man vond het er vies uitzien.Medicijn!! zei ik met strenge blik.. Medicijn hoeft niet lekker te zijn. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 3, 2012 Share Posted June 3, 2012 Juist!(als het maar lekker zoet smaakt)Ik ontdekte dit te laat..mij sparre-uitlopers zijn al best lang..nog wel lichtgroen..ff nadenken wat ik ga doen. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted June 3, 2012 Author Share Posted June 3, 2012 Ik las gisteren dat het ook kan van de den. Het is een beetje laat. Op mijn 'agenda' (gewoon in mijn hoofd) staat dit voor half mei. Maar ach... misschien gewoon doen... je kan hooguit wat suiker verspillen... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
meekje Posted June 3, 2012 Share Posted June 3, 2012 Kan het ook met larix?Die moeten we snoeien... Quote Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen... Groetjes! Meekje Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted June 3, 2012 Author Share Posted June 3, 2012 Kan het ook met larix?Die moeten we snoeien... kennelijk wel: http://www.anthemis.nl/aroma/larix.htm De naalden bevatten een zoete substantie de Larix manna. Samen met naalden van ander naaldbomen wordt hieruit, ook tegenwoordig nog, een naar honing smakende siroop gekookt. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
meekje Posted June 3, 2012 Share Posted June 3, 2012 Bedankt!Dat ga ik zeker maken... Quote Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen... Groetjes! Meekje Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted February 23, 2013 Author Share Posted February 23, 2013 UPDATE: Foto van zojuist: De siroop heeft zich niet echt gevormd dit jaar. Vandaar dat ik zo nu en dan de suiker gebruik om thee te zoeten. Best lekker, niks mis mee. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piroska Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Ik heb een recept, weet even niet van wie het staat in een boek dat nu in Hongarije ligt, dat je de siroop in elk geval eerst 2 weken in de ZON zet, daarna in de schaduw, dus niet donker, misschien gaat het dan beter? Ik ga het zelf dit jaar voor het eerst doen met sparrentopjes. Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted February 23, 2013 Author Share Posted February 23, 2013 We doen het gewoon nog een keer. Dennensuiker smaakt echter ook prima in de thee, voor soms er tussendoor... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indy Posted February 24, 2013 Share Posted February 24, 2013 De mijne ziet er hetzelfde uit. Ik weet ook niet precies hoeveel tijd het nodig heeft Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HansK Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Buiten siroop, schijn je er ook lekkere likeur van te maken. Weet iemand wanneer de jonge denne/spar appels beginnen te groeien? Ik zie die namelijk nooit hangen. En ik wil graag eens proberen om hier een likeur van te maken... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indy Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Wat ik gelezen heb is dat je de scheuten voor 15 mei moet knippen,die schijnen het beste te zijn. De appels zullen dan later er aan verschijnen denk ik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 de siroop in elk geval eerst 2 weken in de ZON zet, daarna in de schaduw, dus niet donker Gisteren de (blauw)spartoppen op suiker gelegd..Lees net jouw tip van de zon..het potje gaat nu naar buiten! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenneke Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Met wat voor soort blauwspar kun je dit doen, ik heb een blauwspar in de achtertuin al heb ik geen idee wat voor soort (als daar tenminste nog verschillende soorten in zijn ) is door de vorige vorige vorige bewoners geplant. Maar het lijkt me heel erg lekker, dit is onze blauwspar met heel veel jonge uitlopers Weten jullie of deze ook geschikt is Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Geen idee, mijn topjes zien er heel anders uit.Nog heel klein, jong, zacht. Misschien heb ik een ander soort? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenneke Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Tja, ik heb ook geen idee of er meerdere soorten zijn, een weekje geleden waren de scheutjes nog heel zacht groen, veel lichter dan ze nu zijn en ze ruiken heerlijk. Maar ik weet bijvoorbeeld ook niet of er ook giftige soorten zijn Ik zal zo maar eens even googlen, misschien kom ik er nog wel achter.Dennensiroop en dennensuiker lijkt me in ieder geval heerlijk. Zou je het ook met honing kunnen doen Ik vond op wikipedia dat ik waarschijnlijk de soort picea pungens heb en daar stond ook dit:"Other uses [edit] The Navajo and Keres Native Americans used this as a traditional medicinal plant and ceremonial item.[15]" Als ik dus de goede soort te pakken heb dan zou ik deze ook voor de dennensiroop moeten kunnen gebruiken.Iemand die wat zekerder is? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenneke Posted June 11, 2013 Share Posted June 11, 2013 Vandaag gemaakt op de noordenkant zaten gelukkig nog heel wat zachte jonge uitlopertjes. Alleen weet ik nu niet of ik het nu in de zon of donker zal zetten. Wat zou het beste gaan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted June 11, 2013 Share Posted June 11, 2013 Ik heb ze in de zon gezet. De suiker smolt redelijk snel( binnen 4 dagen) de topjes werden wel snel geel. Dat gebeurd misschien ook als ze niet in de zon staan. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenneke Posted July 4, 2013 Share Posted July 4, 2013 Mijn dennensiroop(suiker) ziet er nu zo uit. Er gebeurt dus wel iets in ieder geval . Maar ik heb een paar vragen. Hij staat nu 3 weken voor het raam in de zon (voor zover die geschenen heeft) moet ik het net zo lang in de zon laten staan tot de siroop zich helemaal gevormd heeft of moet het al in het donker?En kan ik nu nog suiker bijvullen want het is een beetje gezakt, of moet ik het nu gewoon laten gaan? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 17, 2014 Share Posted August 17, 2014 ik groef de potten in 3 maanden geleden (stond ergens op het net dat ze koel moesten staan van de week krijg ik mooie likeurflesjes en daar ga ik het dus in bottelen. dit recept voor siroop is erg gemakkelijk uit te voeren, en zeg nu zelf is het niet leuk en spannend om een fritessausemmer vol potten in het bos in te graven ik zoek hierbij nog andere toepassingen (culinaire) dan het gebruikelijke theelepel-innemen, heeft er iemand idee-en ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bosbrandje Posted August 17, 2014 Share Posted August 17, 2014 Wat ziet dat er heerlijk uit stadsboertje. Dennensiroop is heerlijk en idd erg gezond. Vol met vitamine C, mineralen, stimuleert de stofwisseling en helpt als een trein tegen verkoudheid.Maar!! Het hars uit coniferen stimuleert en/of irriteert de nieren. Dus als je al een nierziekte hebt moet je uitkijken met dennen en niet te veel innemen. Ook is het niet aan te raden als je zwanger bent. Dat bij sommigen de suiker niet wilt smelten heeft denk ik met het soort suiker te maken, je moet er echt FIJNE kristalsuiker voor gebruiken. En idd in de zon zetten tot de siroop gevormd is. En ik heb ook altijd geleerd dat er een paar schijfjes citroen in moet. En voor een nóg betere hoestdrank kan je er een paar blaadjes van de weegbree in doen. Quote “To plant a garden is to believe in tomorrow.”― Audrey Hepburn Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.