Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Honingwijn / mede


Valerie

Recommended Posts

Ingredienten voor het maken van mede

 

De voornaamste ingredienten zijn:

 

Honing (vloeibaar goud)

Water

Gist

Een paar vaak gebruikte ingredienten:

 

Gistvoedsel

Citroenzuur of citroensap

Looizuur (Tannine) of wat sterke thee

 

De bereiding (10 liter mede)

 

Tijdens de gisting wordt de suiker uit de honing omgezet in alcohol en koolzuurgas. De verhouding tussen honing en water is erg belangrijk. Met minder honing maak je een droge mede met een wat lager alcoholpercentage. Gebruik je wat meer honing dan wordt de mede sterker, maar vaak ook zoeter omdat misschien niet alle suiker wordt omgezet. Dit is iets om mee te experimenteren. Bedenk wel dat het vrij gemakkelijk is om een droge wijn wat zoeter te maken, maar het is moeilijk om een te zoete wijn achteraf te corrigeren.

 

Er zijn verschillende soorten honing te koop. Ik geef voor mede de vookeur aan heldere bloemenhoning of zomerhoning. Voor het maken van 10 liter mede zouden we 2,5 kilo honing kunnen gebruiken. Als alle suiker wordt omgezet zal dit een droge wijn met een alcohol percentage van 10% opleveren. Met 3 kilo zou het circa 12% alcohol opleveren, en met 2 kilo honing wordt het een lichte droge mede met ongeveer 8% alcohol.

 

Meng de honing met water en breng het aan de kook terwijl je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen. Gebruik zoveel water dat het totale volume nog net onder de 10 liter blijft. Laat het even koken en schep het schuim eraf. Giet de kokende vloeistof dan door een doek in het plastic vat. Voeg 2 theelepels gistvoeding en 2 theelepels citroenzuur toe, en eventueel een halve kop sterke thee. Laat de most afkoelen en voeg dan gist toe. Het is handig om zogenaamde "superwijngist" te gebruiken. Die kan direct in droge vorm door de most worden geroerd (met andere gisten is het vaak nodig om van te voren een giststarter te maken).

 

De eerste dagen zal er nu een vrij heftige gisting plaatsvinden, vaak met schuimontwikkeling. Zorg ervoor dat gedurende deze open gisting de wijn niet besmet raakt met schimmels of bacterien, dus dek het vat goed af met een doek en/of deksel. Vergeet niet om iedere dag even te roeren.

 

Als de gisting wat rustiger wordt kan de most worden overgegoten in een fles met een inhoud van 10 liter. Vul de fles aan met water dat eerst gekookt en weer afgekoeld is, maar laat een klein beetje ruimte over vanwege mogelijke schuimvorming. De fles wordt dan afgesloten met een waterslot.

 

De tweede, gesloten, gisting is nu vooral zichtbaar door de bellen in het waterslot. Na enige weken zal de gist zijn uitgewerkt en begint de vloeistof vanzelf helder te worden. Als je een hydrometer hebt is de gisting hiermee goed te volgen. Als de gist is uitgewerkt en alle suiker is opgebruikt zal de dichtheid van de vloeistof zijn afgenomen tot iets minder dan 1000 (de dichtheid van water is 1000, maar vanwege de alcohol heeft een droge wijn een iets lagere dichtheid).

 

Onder in de fles ligt nu een laag gistdrab. Hevel de wijn voorzichtig over in een ander vat zonder deze drab te verstoren. Gooi de drab weg. Misschien moet dit enige weken later nogmaals herhaald worden. Als de wijn volledig helder is kan er gebotteld worden. Zorg dat de flessen goed schoon en steriel zijn. Ik steriliseer ze altijd door ze 10 minuten in de oven te leggen bij 120 graden Celcius. Gebruik altijd nieuwe kurken.

Voedselkollektief Almere

Biologisch voedsel van Flevolandse boeren voor een eerlijke prijs

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...