Guest Posted August 6, 2014 Share Posted August 6, 2014 Hoi hoi, ik ben bezig mijn zelfgeplukte lindenbloesems te sorteren en verpakken. Ik zag bij het plukken al veel kleine vlekjes op d ebladeren en schutbladeren zitten. Klopt het dat dit poep is van de zwarte luis? waardoor trouwens ook de bladeren zo kleverig kunnen aanvoelen en eronderstaande autoos er zo onder komen te zitten? Ik wil graag weten of het erg kwaad kan in de thee, of het dus zin heeft om die schutbladeren er alsnog uit te vissen...(het zijn er wel veel) zie foto: grt Stadsboertje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobO Posted August 7, 2014 Share Posted August 7, 2014 ik denk een roetschimmel op de (suiker) poepjes van de luiswassen helpt zeker niet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 8, 2014 Share Posted August 8, 2014 http://www.bijenhouden.nl/phpbb/viewtopic.php?f=12&t=13269 hier staat wel uitgelegd wat er gebeurd als luizen bezit nemen van linden...het zou dus inderdaad luizenpoep kunnen zijn, hoewel ik toen geen luis gezien heb. dit heet honingdauw of roetdauw. De vlekjes op de bloesem die ik plukte hebben dezelfde eigenschap: niet afspoelbaar met water. en afwrijven helpt ook niet, dus ik doe het spul maar weg , heb gelukkig nog een kleine lichting bloesems die wel schoon is... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bit Posted August 8, 2014 Share Posted August 8, 2014 Toch zou het moeten zijn, dat de luis vooral éérder op de boom zat, dan dat de boom bloeide. Echt ( denk ik , schat ik zo in ( niet zeker )) dikke kans dat er weliswaar schimmel is opgetreden op de suikers, achtergelaten door de luizen op de blaadjes van de Linde. En met name op de jongste bladeren; dus de blaadjes dicht bij de bloesem. Maar de Linde is een zomerbloeier. De bloemen verschijnen richting eind van de vegatatieve groei van de boom. Dat maakt dat hoogstwaarschijnlijk de bloemtrossen onaangetast zijn gebleven. Ik zou zeggen: check eens zorgvuldig. Niet de blaadjes als referentie nemen, maar echt de bloempjes zelf. Daar maak je tenslotte de thee van. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 8, 2014 Share Posted August 8, 2014 op de bloempjes zelf niet idd. maar weer wel op de schutbladeren die erlangs hangen, en die je mag gebruiken voor de thee (graag ook vanwege decoratie en de schutbladeren schijnen veel "werkzame stoffen" te bevatten), als ik de recepten op het net lees. dus ja; Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 8, 2014 Share Posted August 8, 2014 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roelie Posted September 26, 2014 Share Posted September 26, 2014 Ik zou er niet te moeilijk over doen, we eten immers de meeste stamppotten ook liever de volgende dag... "dan is het nóg lekkerder" Ja dat haalt je de koekoek, dan is het een beetje aan het rotten en komen de suikers los... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.