Gemma Geplaatst: 11 augustus 2014 Share Geplaatst: 11 augustus 2014 Ik wil graag mijn rode spitskool Kalibos gaan verwerken. Ze hebben het ontzettend goed gedaan.Ik heb 6 hele grote kolen hiervan.Weet iemand of de smaak anders is dan van gewone spitskool? Beetje meer rodekool achtig wellicht? Ik zou er graag rode zuurkool van maken.(Zou iemand mij nog eens willen PBen hoe dat precies moet? Vorig jaar mislukt, bleek vocht bij te moeten, wist ik niet. Dus gewoon de ingrediënten en dan stap voor stap .Ik zou daar erg blij mee zijn. ) Quote http://www.buitenthuis.blogspot.comRien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.( St. Ignatus 1491-1556 ) Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
RobO Geplaatst: 13 augustus 2014 Share Geplaatst: 13 augustus 2014 wij hadden een andere rode spitskool, soort weet ik niet meer, die smaakte net als gewone spitskool zuurkool maken: simpel en iets minder simpel wij hebben ze allebei geprobeerd en dat gaat prima , netjes en schoon werken, geduld (pot niet openen voordat er een week of 4 voorbij zijn) Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Gemma Geplaatst: 13 augustus 2014 Auteur Share Geplaatst: 13 augustus 2014 Thnx RobO!Beide recepten duidelijk. Maar nog 1 vraag...de stenen moeten onder water staan, maar er staat nergens dat ik water moet toevoegen. ?Doe ik er nou wel of geen water bij? Quote http://www.buitenthuis.blogspot.comRien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.( St. Ignatus 1491-1556 ) Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
aalterse-willy Geplaatst: 13 augustus 2014 Share Geplaatst: 13 augustus 2014 Dat water komt uit de kolen zelf, het zout trekt het er uit.Door het aanstampen en tegelijk ook kneuzen van de gesneden kool gaat het nog sneller. Na een kwartiertje stond bij mij het water boven de stenen, toen heb ik er het deksel op gezet en het waterslot volgegoten.Al elke keer goede zuurkool gehad.Als er zich een dun wit laagje vormt op het water dan kan dat geen kwaad, het is kaam. Dat er eerst afscheppen voor ge zuurkool neemt. Quote Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jan Lokman Geplaatst: 13 augustus 2014 Share Geplaatst: 13 augustus 2014 netjes en schoon werken, geduld (pot niet openen voordat er een week of 4 voorbij zijn) Moet je niet na een week of 2 de eventeel aanwezige schimmel eraf scheppen? of doe jij dat controleren na 4 weken? Quote "Natura non nisi parendo vincitur " Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
RobO Geplaatst: 13 augustus 2014 Share Geplaatst: 13 augustus 2014 @ Willyklopt, het koolsap is meestal voldoende, water bijvoegen kan geen kwaad hoor, als je er een beetje zout in doetwij doen er alleen wat water bij met 1 % zout als we al uit de pot aan het eten zijn om de kool onder te houden Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jan Lokman Geplaatst: 13 augustus 2014 Share Geplaatst: 13 augustus 2014 wat willy zegt.. het vocht komt vanzelf door kneuzen en zout .. het enige vocht wat je toevoegt is weimelk. Quote "Natura non nisi parendo vincitur " Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
RobO Geplaatst: 13 augustus 2014 Share Geplaatst: 13 augustus 2014 netjes en schoon werken, geduld (pot niet openen voordat er een week of 4 voorbij zijn) Moet je niet na een week of 2 de eventeel aanwezige schimmel eraf scheppen? of doe jij dat controleren na 4 weken? nee, we controleren het nooit de eerste weken, we hebben ook nog nooit kaam gehad Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
aalterse-willy Geplaatst: 13 augustus 2014 Share Geplaatst: 13 augustus 2014 Kan ook witte wijn zijn hé Quote Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jan Lokman Geplaatst: 13 augustus 2014 Share Geplaatst: 13 augustus 2014 Ah duidelijk Rob0,ik had het er vorig jaar wel op staan , na wat speuren op het net lees te toch vaak controleren na 10-14 dgn .. vandaar.Laat ik em nu ook 4 wk ongemoeid staan, Quote "Natura non nisi parendo vincitur " Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jan Lokman Geplaatst: 13 augustus 2014 Share Geplaatst: 13 augustus 2014 Klopt Willy Quote "Natura non nisi parendo vincitur " Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Gemma Geplaatst: 13 augustus 2014 Auteur Share Geplaatst: 13 augustus 2014 Ok, bedankt heren.Ik ga komend weekend aan de slag. Straks roze zuurkool stamppot?? Quote http://www.buitenthuis.blogspot.comRien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.( St. Ignatus 1491-1556 ) Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jane Doe Geplaatst: 13 augustus 2014 Share Geplaatst: 13 augustus 2014 Mij doe je geen plezier met zuurkool, maar rode zuurkool maakt het wel aantrekkelijker.Succes met zuurkool maken, graag verslag met foto's. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
thea Geplaatst: 1 september 2014 Share Geplaatst: 1 september 2014 Hoe gaat het met de roze zuurkool?? Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Gemma Geplaatst: 1 september 2014 Auteur Share Geplaatst: 1 september 2014 Geen idee, nog niet gekeken. Brubbelt goed, dus zal wel goed gaan?Zal van de week eens kijken. Kalibos kolen gaan heel erg goed trouwens. Lichter qua kleur dan rodekool, heel mooi.Forse kolen.7,5 liter pot vol met 1 kool.. Quote http://www.buitenthuis.blogspot.comRien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.( St. Ignatus 1491-1556 ) Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
thea Geplaatst: 1 september 2014 Share Geplaatst: 1 september 2014 Geen last van slakken gehad bij deze kool? Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Gemma Geplaatst: 1 september 2014 Auteur Share Geplaatst: 1 september 2014 Nee helemaal niet. Bij andere kolen ook niet overigens. Quote http://www.buitenthuis.blogspot.comRien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.( St. Ignatus 1491-1556 ) Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
jasmin Geplaatst: 22 september 2015 Share Geplaatst: 22 september 2015 Hey Gemma, hoe is je verhaal afgelopen? Ik heb hier ook een rode spitskool Kalibos liggen, en weet nog niet wat ik er mee wil doen. Zuurkool kan ook een optie zijn, eventueel natuurlijk. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.