Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ik wil graag mijn rode spitskool Kalibos gaan verwerken.

Ze hebben het ontzettend goed gedaan.

Ik heb 6 hele grote kolen hiervan.

Weet iemand of de smaak anders is dan van gewone spitskool?

Beetje meer rodekool achtig wellicht?

Ik zou er graag rode zuurkool van maken.

(Zou iemand mij nog eens willen PBen hoe dat precies moet?

Vorig jaar mislukt, bleek vocht bij te moeten, wist ik niet.

Dus gewoon de ingrediënten en dan stap voor stap .

Ik zou daar erg blij mee zijn. )

http://www.buitenthuis.blogspot.com

Rien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.

( St. Ignatus 1491-1556 )

Posted

wij hadden een andere rode spitskool, soort weet ik niet meer, die smaakte net als gewone spitskool

 

zuurkool maken: simpel en iets minder simpel

 

wij hebben ze allebei geprobeerd en dat gaat prima , netjes en schoon werken, geduld (pot niet openen voordat er een week of 4 voorbij zijn)

Posted

Dat water komt uit de kolen zelf, het zout trekt het er uit.

Door het aanstampen en tegelijk ook kneuzen van de gesneden kool gaat het nog sneller. Na een kwartiertje stond bij mij het water boven de stenen, toen heb ik er het deksel op gezet en het waterslot volgegoten.

Al elke keer goede zuurkool gehad.

Als er zich een dun wit laagje vormt op het water dan kan dat geen kwaad, het is kaam. Dat er eerst afscheppen voor ge zuurkool neemt.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Posted
netjes en schoon werken, geduld (pot niet openen voordat er een week of 4 voorbij zijn)

 

Moet je niet na een week of 2 de eventeel aanwezige schimmel eraf scheppen?

of doe jij dat controleren na 4 weken?

"Natura non nisi parendo vincitur "

Posted

@ Willy

klopt, het koolsap is meestal voldoende, water bijvoegen kan geen kwaad hoor, als je er een beetje zout in doet

wij doen er alleen wat water bij met 1 % zout als we al uit de pot aan het eten zijn om de kool onder te houden

Posted
netjes en schoon werken, geduld (pot niet openen voordat er een week of 4 voorbij zijn)

 

Moet je niet na een week of 2 de eventeel aanwezige schimmel eraf scheppen?

of doe jij dat controleren na 4 weken?

 

nee, we controleren het nooit de eerste weken, we hebben ook nog nooit kaam gehad

Posted

Ah duidelijk Rob0,

ik had het er vorig jaar wel op staan , na wat speuren op het net lees te toch vaak controleren na 10-14 dgn .. vandaar.

Laat ik em nu ook 4 wk ongemoeid staan,

"Natura non nisi parendo vincitur "

  • 3 weeks later...
Posted

Geen idee, nog niet gekeken.

Brubbelt goed, dus zal wel goed gaan?

Zal van de week eens kijken.

Kalibos kolen gaan heel erg goed trouwens.

Lichter qua kleur dan rodekool, heel mooi.

Forse kolen.

7,5 liter pot vol met 1 kool..

http://www.buitenthuis.blogspot.com

Rien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.

( St. Ignatus 1491-1556 )

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...