Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Featured Replies

Geplaatst:

dankje voor je reactie dan ga ik het van de week toch proberen denk ik als ik mijn messen goed geslepen krijg.

 

anders kan ik het altijd nog aan de hond geven ( al is dat niet zo'n kippenvlees fan)

of kippensoep van maken

Geplaatst:

Kippensoep inderdaad van oude kippen. Lekker lang laten trekken.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

in spek gedraaid en een langzame bereiding in de oven red je een hele boel mee

Geplaatst:

bedankt voor de tips ga het zeker uitproberen als het zover is.

  • 3 weken later...
Geplaatst:

Braden en dan suderen met een borrel dat maak zacht vlees.

Overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:

Zo, eergisteren een ram-lam geslacht, vandaag de eerste Meguez worstjes gegeten.

Recept:

 

- lamsvlees (+vet!)

- peper&zout

- gerookt paprikapoeder (pimenton)

- verse koriander + peterselie (plat & gewone)

- gemberpoeder

- kurkuma

- komijnpoeder

- ajuin

- look

Geplaatst:

Het is puur een centen kwestie om het kalf bij hun moeder weg te halen. Gebeurd bij de boerderij waar ik werk ook. Na een wek of vier a vijf gaan de stiertjes weg. Je mwrkt overigens wel het verschil tussen de bio koeien die wij hebben en de gangbare om ze zp maar even te noemen. Die bij ons zijn niet schuw en bang en zitten vol leven.

Geplaatst:

Oudere dieren een nachtje in karnemelk laten staan maakt het vlees ook zacht

Geplaatst:
Oudere dieren een nachtje in karnemelk laten staan maakt het vlees ook zacht

 

het vlees of de nog levende dieren ?

voor alle zaden en zaadjes http://www.aedoszaden.nl

plant veredeling, leuk jazeker kijk ook even hier: http://plantbreedingforum.eu/

Geplaatst:

heb het bij het nog levende dier nog niet geprobeerd

Geplaatst:

Die 'bresse' kippen die ik geslacht heb hadden twee weken melkpoeder gekregen met hun eten.

Maar het kan ook met karnemelk naar het schijnt.

Dit is om een beetje vet te kweken, anders zijn ze te droog die buitenlopers maar 15 weken buiten en dan een tiental dagen binnen met die melk en het worden delicatessen.

Véél beter van smaak dan die plofkiekens uit de super(rommel)markt.

Enkel jammer dat we er drie dagen moeten aan eten voor ze op geraken en in stukjes klaarmaken is niet hetzelfde als een goed gebraden kippetje, niet?

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Geplaatst:

Wij hebben Noord Hollandse Blauwe kippen, parelhoenders en pekingeenden.

De eenden en kippen leggen nagenoeg het hele jaar door eieren. Nu zijn ze voor het eerst in 2 jaar gestopt. Of ze leggen op een plek waar ik ze niet kan vinden

 

Wij eten voornamelijk biologisch en zeker alleen maar biologisch vlees. Je wilt niet weten wat voor rotzooi er in ander vlees zit. Daarnaast eten we weinig vlees (2x per week ofzo) omdat dat gewoon beter voor alles en iedereen op deze planeet is ivm grondstoffen, voedselverdeling, watergebruik, etc. etc.

 

Biologisch kippenvlees is heel duur in de winkel. Boffen dat we zelf kippen hebben. We geven ze ook bio-voer. Je moet toch een beetje consequent zijn he

 

Slachten vind ik niet zo fijn. Dat moment dat het leven uit zo'n beest wegvloeit is wel naar. Je zou het ook zelf kunnen zijn. Maarja. Als het dan eenmaal geplukt is dan gaat het wel weer. Rauw kippenvlees stinkt wel vind ik. Daarom doe ik altijd keukenhandschoenen aan.

Verder smaken ze heerlijk. Beter dan in de winkel. We laten ze inderdaad ook besterven (1 dag).

Soms vil ik ze, want dat plukken is zo'n heisa. Sowieso is het slachten een heisa. Ik ben er wel een dik half uur mee bezig.

 

Onze pekingeenden broeden altijd heel fanatiek, maar er is nog nooit wat uitgekomen. Roofdieren, kou, onbevruchte eieren. Ik weet niet of pekingeenden zou kunnen slachten. Denk het wel. Maar ze hebben wel veel meer karakter dan kippen.

 

Parelhoenders hebben ook niet zo goed gebroed. We hadden een paar kuikens, maar die zijn weer doodgegaan. Jammer want parelhoender is erg lekker.

 

Volgend jaar willen we ook kalkoenen nemen.

 

Zijn konijnen lekker? De moeite van het houden waard? En kunnen ze af met groenafval en onkruid?

 

Wat de hele bio-industrie betreft. Het verschilt nogal per boer zie ik hier in de omgeving. Sommige dingen worden wel een beetje overdreven, qua dierenwelzijn. Ik heb wel het idee dat boeren, net als veel tuinders en dergelijke, gewoon uitvoeren wat ze hun collega's zien doen en wat ze ooit geleerd hebben, zonder er bij stil te staan dat dat slechts één paradigma is en niet onderzoeken wat dat voor gevolgen heeft voor mensen aan de andere kant van de wereld en het milieu. Maar ja, dat geldt voor eigenlijk alle mensen, incl. mezelf vaak.

Geplaatst:
Braden en dan suderen met een borrel dat maak zacht vlees.

 

 

Gewoon met palinka? Moet ik dan 1 glaasje doen op een pan of een fikse plens?

Geplaatst:

1 borrel glaasje

Overnachten nabij het Lauwersmeer.

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Zijn konijnen lekker? De moeite van het houden waard? En kunnen ze af met groenafval en onkruid?

Konijnen zijn lekker. Naast brok en hooi kunnen ze mooi groenafval en oud brood opeten.

Witte Nieuwzeelanders zijn hiervoor prima geschikt.

Geplaatst:

Gisteravond op de tv was er een vrouw die een kip slachtte door middel van een stok. Ze lieten het niet goed zien, maar het leek erop dat ze de kip met zijn kop onder de stok legde en er een ruk aan gaf ( aan de kip) Iemand een idee?

 

Wij willen een dezer dagen twee eenden en een kip slachten..maar we zijn er nog steeds niet echt goed in en stellen het daarom steeds uit.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Dame, als ge die beestjes bij hun poten pakt en ze zo omhoog heft zult ge zien hoe braaf ze worden, ze verroeren niet meer. Dan kunt ge ze ofwel zo omhoog hangen en de keel over snijden, of ze op een kapblok laten rusten en de kop afhakken. Ze gaan dan wel spartelen maar ze zijn bijna onmiddellijk dood, alleen de spieren trekken nog wat na. Voor het pluimen hebt ge heet water nodig, 70 à 80° dat gaat het best.

De ingewanden en longen kunt ge gemakkelijk aan de kippen of de varkens voederen die eten alles op, geen afval en geen geurhinder.

Binnen een goede week moeten er hier ook weer zeven bresse haantjes geslacht worden. Lekkerrrrrrr.

Nu eten die een mengeling van gemengd graan, gebroken maïs, melkpoeder en karnemelk, de karnemelk zorgt ervoor dat de melkpoeder aan het graan blijft kleven en ze alles binnen krijgen, de smaak is dan wel eersteklas hoor, alleen, de kweekprijs is ook navenant.

Tegen dat ze geslacht worden zijn ze zeventien (17) weken oud!!

Hoegenaamd geen plofkippen zoals in de supermarkt.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Geplaatst:

Dank je wel Willy. Je zegt het nu wel zo gemakkelijk, we is ons ook wel een aantal keren voorgedaan dit jaar, maar zelf doen is een ander verhaal( de voordoeners waren dan ook wel erg snel)

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Willy,

 

Gemengd graan gebroken mais is normaliter aanvullend voer en geen volledig voer. Tenminste niet voor de leg. Maar voldoet dit bij jou als volledig voer?

Vriendelijke groeten,

 

Holland

Geplaatst:

Wat ik begrepen had van BZV aflevering is dat ze de kop heel snel omhoogtrok en dan zal ze wel op die manier de nek breken denk ik.

 

Maar één ding mensen, mocht je een kip zelf willen slachten zorg dat je zeker weet dat het goed gaat in een keer, om onnodig dierenleed te voorkomen.

Vriendelijke groeten,

 

Holland

Geplaatst:

als ik een kip van mij uit haar lijden verlos, want ik slacht niet voor het opeten, dan leg ik haar met haar lijf en nek op het hakblok en gaat het bijltje in 1 keer erdoorheen. Het kippetje spartelt dan nog wel even, spiertrekkingen dus, maar voelt niks. Daarna wordt ze begraven

Geplaatst:

Die bresse haantjes krijgen die speciale mengeling om de smaak te verbeteren, daarvoor worden ze twee weken opgesloten in een donker kot, dan vechten ze niet.

De kippen en een haan lopen dagelijks buiten en krijgen dus de graanmengeling en gebroken maïs als bijvoer maar veel eten ze daar niet van, ze vinden nog genoeg buiten.

Na de winter een hennetje laten broeden. Kuikens van vijf weken oud kosten ook vijf euro en dan zijn het heel kleine beestjes hoor.

Slachten, vroeger, als kind, mochten wij ook kippen slachten, de nek op het blok en de kop er af kappen, ze dan laten lopen maar ons moeder was altijd kwaad toen want die liepen al bloedend overal tegen, wat wilt ge, een kip zonder kop!

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Geplaatst:

gemengde graan met gebroken mais gaat hier ook al jaren goed, en daarvoor bij mn vader ook zo, ze scharrelen verder zelf wel bij elkaar wat ze willen

Geplaatst:
opgesloten in een donker kot, dan vechten ze niet.

Dat vind ik toch een beetje zielig Willy, sorry, want ik wil niet betweterig doen tegenover jou. Moet dat persee in het donker?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.