Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Mijn heilige bonen zijn wel stokbonen en een kennis van me heeft een lage soort

de tekening op mijn bonen zijn donkerpaars en die van haar bruin.

Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen...

 

Groetjes! Meekje

Geplaatst:

Heb ze vorige week allemaal geoogst; mn heiligenboontjes en ze zijn goed gedroogd met dat weer.

 

ik eet ze alleen als boon; niet als peul. Gaven inderdaad een goede opbrengst. Kijken me nu een heleboel engeltjes aan vanuit het rek met de glazen bonenpotjes

 

Ik heb ze gekocht via vergeten groente en het verhaal dat erbij zat, is misschien even leuk om te vertellen:

 

In de oorlog verstopte een priester het goud van de kerk voor de bezetters in de groentetuin achter de kerk.

Omdat hij geen argwaan wilde wekken ivm omgewoelde grond, plantte hij er witte bonen op.

Toen de bezetter verder was getrokken, waren de boontjes rijp en bij het oogsten ontdekte de priester dat er op elk boontje een engeltje stond; het goud was veilig gered en kon weer de kerk in.

Geplaatst:

Zeker leuk, dit verhaal erbij , bedankt.

Er zijn dus 2 soorten, die allebei heilig boontje worden genoemd? Blijft de tekening zichtbaar op de bonen na het koken?

Geplaatst:

Ik let erop bij het "doppen" dat er geen schimmelboontjes of boontjes met gaatjes bijzitten.

 

Even mn eigen bedachte logica:

Heb nog nooit iets tussen de bonen in de potten gevonden naderhand, maar het kan zeker geen kwaad. Inniemini beestjes vriezen zo in ieder geval dood. Kan met alle droogbonen. Omdat ze droog zijn, denk ik dat er nauwelijks iets veranderd aan de structuur.

  • 3 weeks later...
Geplaatst:

Ik heb ook nog een pot met gedroogde boontjes staan, dus ik ben wel nieuwsgierig. Wat heb je ermee gedaan? Gewoon een nachtje geweekt en toen door de chilisaus gedaan en opgewarmd of nog iets anders? Moesten ze nog lang koken?

Geplaatst:

Een nacht in water gezet en daarna in schoon water, dat aan de kook, na een 20 minuten vond ik ze gaar genoeg en toen bij de intussen klaar gemaakte chili.

Geplaatst:
Ik zie de tip om de bonen 24 uur in de vriezer te leggen... zal zeker algemene tip zijn? Kan ik straks met min half pondje eigen droogbonen ook doen.

977_0fe2e8eded1472c036228d422d31c79e.jpg

 

De tip is goed alleen betreft het dan wel het doden van eventuele in de bonen aanwezige eitjes/larfjes van de bonenkever en niet van de bonenvlieg zoals hier aangegeven wordt. De bonenvlieg heeft een andere levenscyclus want zijn eieren worden namelijk in de grond afgezet en de larven zoeken daarna de gepote bonen op. Het verpoppen gebeurt ook in de grond.

 

Of bonen al of niet door de bonenkever zijn aangetast kun je aan de buitenkant niet of nauwelijks zien tot het te laat is . Pas als de kevertjes zich ontwikkeld hebben zie je de typische venstertjes en gaatjes in de bonen. De boon is dan waardeloos voor consumptie of als pootgoed. Mijn zelfgeteeld zaaigoed van sperciebonen en ook dat van tuinbonen geef ik daarom altijd een diepvriesbehandeling van enkele dagen. Als je zoiets doet zorg er dan wel voor dat de bonen goed droog zijn voor ze de diepvries in gaan want een niet geheel droge boon vriest kapot.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Geplaatst:

Er wordt gezegd dat je ze niet meer kunt kopen in de winkel. klop dat? Dat iedereen ze doorgeeft aan de volgende

en dat het nu een vergeten groente is. Ik heb er wel gehad (dacht ik) maar het waren toch net iets andere.

 

Groetjes Bloemenkoningin

Geplaatst:
... Er wordt gezegd dat je ze niet meer kunt kopen in de winkel. klop dat?
Ik heb nog een halve kilo liggen. Ik gok ongeveer een jaar geleden gekocht, waarschijnlijk bij de plaatselijke natuurvoedingswinkel. Dus misschien daar eens proberen?
  • 8 maanden later ...
Geplaatst:

Tijdens een zoektocht naar beschrijvingen van wat ik ga oogsten , kom ik het volgende tegen, ze lijken wel op de heilige boontjes hier genoemd: Soldatenbonen hebben rond het oog (de plek waarmee ze aan de peul vastgezeten hebben) een tekening, die - met enige fantasie - doet denken aan tinnen speelgoedsoldaatjes uit de 18e eeuw (met zo'n rare helm met pluim er op). De tekening blijft na koken behouden, maar de bonen moeten erg voorzichtig gekookt worden, ze splijten makkelijk (en vallen dan uit elkaar). De soldatenboon is een erg oud Europees bonenras en alleen gedroogd **** te koop.

Weetje: In Frankrijk is de soldaten- boon vernoemd naar de Cavaliers van de orde van de Heilige Geest - die een bruinrood kruis droegen - en heet daar: (Haricot) St-Esprit à oeil rouge: Heilige geest (boon) met rood oog.

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

@ Geedee, jouw heilige boontjes zijn stambonen hé, die van mij zijn stokbonen en hebben ook een andere afbeelding. Als ik het goed heb zijn jouw bonen de soldaten bonen en die van mij de monstrans/heilige boontjes. De tekening is anders.

Klopt het dan dat heilige boontjes, stokbonen zijn en de soldatenbonen, stambonen? Of heeft iemand het andersom?

Geplaatst:
@ Geedee, jouw heilige boontjes zijn stambonen hé, die van mij zijn stokbonen en hebben ook een andere afbeelding. Als ik het goed heb zijn jouw bonen de soldaten bonen en die van mij de monstrans/heilige boontjes. De tekening is anders.

Klopt het dan dat heilige boontjes, stokbonen zijn en de soldatenbonen, stambonen? Of heeft iemand het andersom?

 

"mijn" heiligenboontjes komen uit het zakje te zien in de post van Frans enkele berichten geleden en zijn lage planten....geen soldatenbonen maar echt afbeeldingen van engeltjes mer een aureooltje boven hun koppie

Geplaatst:
Ik dacht dat er maar een soort heilig boontje was; de namen worden doorelkaar gebruikt voor de zelfde boon; op de verpakking die ik althans heb.....

 

 

977_0fe2e8eded1472c036228d422d31c79e.jpg

 

977_5c0545d21826fcd1aa2188405a8aba52.jpg

 

Op deze site zie je dat ze ook nog o.s. soldatenboon genoemd worden

http://home.scarlet.be/groenteninfo/2006/04/vergeten-groenten-heilig-boontje-bonen.html" onclick="window.open(this.href);return false;

 

 

Dit zei ik zelf een aantal berichten geleden....ik neem aan dat hetgene er op de verpakking stond klopte met datgene er in zat en ik ook gezaaid en geoogst heb:

 

pict425135891348346878.jpgpict425241401348346881.jpg

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...