grassprietje Geplaatst: 30 maart 2015 Geplaatst: 30 maart 2015 Nieuwgierig zoals ik ben vroeg ik mij af of je deze bonen hier kan kweken en hoe ze smaken. Iemand hier ervaring mee? Quote
AshaiRey Geplaatst: 31 maart 2015 Geplaatst: 31 maart 2015 Ik ken ze als tauge. Tenminste als je ze eerst laat ontkiemen wat prima gaat. Quote Groetjes,Bram
grassprietje Geplaatst: 1 april 2015 Auteur Geplaatst: 1 april 2015 Mijn man kwam thuis met mungbonen om inderdaad te kiemen tot tauge en dit zit nu in een bord. Alleen vraag ik mij dus af of je met een volwassen plant hier mooie lekkere bonen kunt kweken. Quote
RobO Geplaatst: 6 april 2015 Geplaatst: 6 april 2015 ik heb ze wel eens gezaaid in de kas, werden slungels met weinig bloemen en we kregen geen rijpe peulenheb toen opgezocht dat ze 100 warme groeidagen nodig hebben, nou, dat hadden we even niet Quote
grassprietje Geplaatst: 6 april 2015 Auteur Geplaatst: 6 april 2015 Dat wordt dus erg lastig haha. Quote
EdelSpint Geplaatst: 5 mei 2021 Geplaatst: 5 mei 2021 Zijn er nog andere mensen die hebben geëxperimenteerd met mungbonen/taugé in de moestuin?  Volgens bronnen op internet zou het ook groeien in de zuidelijke helft van het Verenigd Koninkrijk (en Sicilië etc). We zitten in dezelfde klimaatzone, dus ook hier zou een oogst mogelijk moeten zijn.   Ik voel een projectje aankomen :) en misschien kunnen we steeds de beste exemplaren selecteren waardoor we uiteindelijk een ras overhouden die het hier goed doet. Quote
Goudsbloempje2 Geplaatst: 5 mei 2021 Geplaatst: 5 mei 2021 Ik heb er vorig jaar over nagedacht, maar toen las ik over de 100 warme geoeidagen die hierboven worden genoemd en heb het opgegeven en overgestapt op kikkererwten. Hoor wel graag als het je lukt! Quote
Mellie Geplaatst: 6 mei 2021 Geplaatst: 6 mei 2021 Mijn 6-jarige wilde mung bonen kweken omdat ze dol is op taugé. Ze zitten in de kippensnoepjes waar ze ze uit heeft gevist. Was nog best een klus. Ze zitten al zo’n 6 weken in een potje zonder vooruitgang. Maar kennelijk is het een moeilijk boontje. Scheelt in het bijschaven van de verwachtingen Quote
EdelSpint Geplaatst: 6 mei 2021 Geplaatst: 6 mei 2021 (aangepast) @Mellie niet gekiemd ook? Ik begreep dat ze makkelijk kiemen maar vervolgens trager groeien. Ik heb nu een taugé-kiem van de AH in een potje gedaan, lijkt wel aan te slaan, ben benieuwd! 6 mei 2021 aangepast door EdelSpint Taal Quote
Mellie Geplaatst: 6 mei 2021 Geplaatst: 6 mei 2021 Nee ook niet, maar was zo’n 6 weken geleden buiten. Lijkt me ook niet bevorderlijk voor het hele proces al was het toen een stuk warmer dan nu Quote
Goudsbloempje2 Geplaatst: 6 mei 2021 Geplaatst: 6 mei 2021 Wij eten wel heel regelmatig mung kiemen. Lekker in de salade. Lukt eigenlijk altijd. Gewoon met de mung bonen uit de supermarkt. Goed afspoelen, dan een een nacht in water water laten staan.  Afgieten en dan bijvoorbeeld in een zeef of vergiet zorgen dat het niet uitdroogt. Maar kan ook in een bak of pot, als er maar niet teveel water in achterblijft. Minimaal 2x per dag afspoelen en goed uit laten lekken. Ze kiemen eigenlijk altijd binnen 2 dagen. Na nog eens een dag (of twee) eten wij ze dan. Het is me nog nooit gelukt om zulke mooie lange taugé te krijgen als uit de winkel. Dan krijgen ze bij mij namelijk altijd worteltjes.... Ik heb begrepen dat dat mogelijk met licht te maken heeft en dat ze mogelijk langer worden als je ze in het donker kiemt. Quote
RobO Geplaatst: 7 mei 2021 Geplaatst: 7 mei 2021 (aangepast) kiemtemp van mung is van 12-37 graden, optimaal 31 graden dus buiten gaat niet lukken, de grondtemperatuur is hier nog maar een graad of 5 op zaaidiepte  in een eschenfelder fles binnen gaat het prima, keuken temp is hier gemiddeld 17 graden, twee weekjes in de zomer gaat het nog sneller, klaar in een week  ps ja donker kiemen is beter, langere scheuten en geen verkleuring, en iets minder bittertje maar dat vinden we hier juist lekker 7 mei 2021 aangepast door RobO Quote
EdelSpint Geplaatst: 7 mei 2021 Geplaatst: 7 mei 2021 13 uren geleden, Goudsbloempje2 zei: Het is me nog nooit gelukt om zulke mooie lange taugé te krijgen als uit de winkel. Dan krijgen ze bij mij namelijk altijd worteltjes.... Ik heb begrepen dat dat mogelijk met licht te maken heeft en dat ze mogelijk langer worden als je ze in het donker kiemt.  Ja, in het donker blijven ze bleek (geen fotosynthese) en worden het langere slungels die "naar licht zoeken" 🙂 geldt voor kiemen in t algemeen. Quote
EdelSpint Geplaatst: 17 mei 2021 Geplaatst: 17 mei 2021 Even een update: de mungboon (taugékiem uit supermarkt), is goed aangeslagen, heeft al twee echte bladen, maar groeit zoals verwacht wel erg traag. Vrees wel dat ik te laat ben begonnen, zou dit nog wat worden? De sperziebonen die ik tegelijkertijd heb gezaaid gaan veel sneller.  Voorlopig gooi ik t plantje even niet weg. Misschien volgend jaar maar opnieuw proberen en dan wat eerder.  1 Quote
RobO Geplaatst: 17 mei 2021 Geplaatst: 17 mei 2021 linkje   zijn jouw plantjes wel warm genoeg? minimaal 20 graden liefst meer, ze groeien normaal in India... Quote
EdelSpint Geplaatst: 19 mei 2021 Geplaatst: 19 mei 2021 Ja, hoor. Dit is een kamer die altijd 20-24 graden is, nooit kouder. Een raam die van zonsopgang tot zonsondergang volle zon ontvangt. Als er wat groei komt, gaat ze in een grotere pot. Quote
EdelSpint Geplaatst: 23 mei 2021 Geplaatst: 23 mei 2021 Voor de geinteresseerden: er komt schot in de zaak! Bijna een week later en mung krijgt een kleine groeispurt, wellicht zal het vanaf hier sneller gaan. Â Maar snel genoeg? Het is al bijna juni. Volgend jaar toch maar eens eerder beginnen. 2 Quote
EdelSpint Geplaatst: 23 mei 2021 Geplaatst: 23 mei 2021 Ik heb trouwens goed nieuws voor eenieder die het een keer wil proberen: Mocht je geen rijpe bonen kunnen oogsten door het korte seizoen, wees dan niet getreurd, want ook de (onrijpe) peultjes zijn eetbaar... als peultjes! En zelfs het blad is eetbaar (en rijk aan antioxidanten). Een soort milde bonenspinazie. (Niet gek, we eten immers ook de kiemen).  Misschien dan toch de moeite waard om te proberen?  Quote
acpronk Geplaatst: 26 september 2022 Geplaatst: 26 september 2022 @EdelSpint en hoe is het vorig jaar afgelopen? En dit jaar eerder begonnen?Ze zaten vorig jaar trouwens in de biozadendoos, wie was de gulle gever? Heeft die ervaring ermee?Ik heb ze dan weer niet gezaaid, maar zou het volgend jaar wel willen proberen. Voorzaaien of rechtstreeks in de volle grond, zoals sojabonen? Of zijn sojabonen sneller? Die had ik in mei in de volle grond gezaaid, en zijn net rijp. Quote Mijn Instagram: https://www.instagram.com/pronksparadise/
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.