Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Vlierbessen


dennislp

Recommended Posts

Sinds een paar jaar hebben wij vlierbessen in de tuin, ze zijn denk zo'n 4 meter hoog en als onkruid begonnen. Nooit gesnoeid, willen we dit jaar naar de bloei wel doen, willen er eigenlijk een metertje afhalen. Vooral omdat hij erg snel groeit als je het mij vraagt... heb nu al uitlopers langer dan 1meter gezien??

 

Er zitten denk snel een stuk of 40 á 50 bloemschermen aan, best veel denk ik dus... daar zou ik graag wat mee gaan doen, maar...

 

Zijn er onder de vlierbessen ook soorten die niet eetbaar zijn? (weet namelijk niet welke soort dit is, als er meerdere soorten zijn....)

Link to comment
Share on other sites

Opgepast, niet alle vlierstruiken geven eetbare bessen!

 

Afhankelijk van de bloeiperiode, structuur van de plant en de kleur van de vruchten kan je vaststellen of je te doen hebt met een eetbare soort.

 

Als je te doen hebt met een houtige, struikachtige plant zit je goed. De eetbare vlier bloeit van ongeveer nu tot eind juni. Controleer ook even of de bessen zwart zijn en de steeltjes rood. Als dat zo is, zit je met een gewone eetbare vlier die heerlijk is in siroop of jam. De bloemen zijn overigens ook eetbaar!

Link to comment
Share on other sites

Hoi Dennis, als het goed is heb je inmiddels mijn receptje gelezen.

Als je de vlierbessen in het najaar snoeit, heb je volgend voorjaar weer een hele bos. Wij hebben er enorm veel en zagen de struik af tot soms 15cm boven de grond. Er is nog nooit wat ingevroren of doodgegaan.

Link to comment
Share on other sites

Hier staan er ook een boel, bij ons worden ze gesnoeid door de geiten

 

De takjes en steeltjes van de bloesem schijnen bitter te zijn. Dus als je die meekookt voor een siroop, krijgt de siroop ook een bittere smaak.

Ik wacht tot de bloesem er bijna afvalt, en schud dan elke bloemscherm hard heen en weer in een grote kom. De bloemblaadjes vallen er dan af...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...