Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Beste,

 

Dit weekend (zat + zon) heb ik mijn tomatenplantjes buiten gezet in mijn kweektunnel. Om zo deze een beetje te harden. Deze stonden een uur of 5-6 buiten in de zon. Dit is de eerste keer dat ik iets plant.

Zie https://www.moestuinforum.nl/post309922.html en,

http://eviewer.netmedia-europe.be/cache/server?type=image&origin=pb&source=%2Fpromobutler_be%2Farticles%2F2014%2F04%2F16%2F20326%2F0aldi114n0000034.jpg&storage=2014

 

Daarna heb ik de planten terug binnen gezet. Maar hierbij heb ik niet nagedacht, dat er mieren in de plastieken bakken (zie foto) zijn gekropen, waar de potjes in zitten. Waarschijnlijk door de gaatjes onderaan. Ik heb nu de bakken uit gekuist, en de meeste mieren gedood.

Weten jullie soms goede middeltjes om deze mieren te vangen? Zodat deze niet meer in de plastieken bakken kruipen als ik ze in de tuin zet.

Misschien op een verhoging, met daaronder enkele mierenvallen.

En wat zijn de beste mierenvallen? Suiker + water? Of zijn er betere vallen?

 

Alvast bedankt.

Geplaatst:

Wil je vallen? Vangen, dus? Of mogen ze gewoon dood? Ik gebruik twee efficiente methodes om mieren in toom te houden, lees: dood te maken. Beide natuurvriendelijk maar niet miervriendelijk. Voor de toegankelijke plaatsen zonder plantjes in de biurt gebruik ik gewoon kokend water. Op het nest gieten, klaar. Voor de rest gebruik ik zelfgemaakte 'mierendoder', een mix van poedersuiker en baking soda, goed gemixt. De mieren komen op de suiker af en eten ook de baking soda omdat ze het verschil niet kunnen zien, wat ze snel aan hun eind helpt. Wordt wel hard door vocht, dus met kleine beetjes neerzetten en vaak vervangen. Bij mij zijn de bakken binnen enkele uren miervrij.

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

Google even op baking soda, het gaat om zo'n oranje pak. Heeft niks met soda te maken.

 

edit: Voor alle zekerheid: geen 'mierenlokdozen' neerzetten die je in de supermarkt en tuincentra kan kopen. Daar maak je veel meer mee dood dan alleen die mieren.

Geplaatst:

Euhmmm... waarom moeten die mieren dood?

 

Ik heb hier nog nooit schade van mieren gehad in de tomaten. En ik heb véél mieren

 

Mijn buurman rent altijd meteen naar buiten als de mieren op de parkeerplaats gaan zwermen, om ze te vergiftigen.

De buurvrouw vindt ze "vies"

 

Het is een vooroordeel dat mieren altijd schadelijk zijn en dat je ze dus altijd en overal moet uitroeien.

 

Maar misschien heb jij een goede reden?

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Helemaal eens met Speets. Waarom mieren (welke soort?) in je tuin bestrijden?

 

Welk "kwaad" doen ze dan? Bovendien kun je juist in een eigen (moes-)tuin omstandigheden maken of laten ontstaan waarin er ruimte is voor allerlei "leven" en bijna altijd krijg je dan minder problemen dan wanneer je gaat ingrijpen, zeker met allerlei giftige stofjes en middeltjes.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

Door de bakken binnen te zetten in een 'rommelkamer', liepen deze mieren nu waarschijnlijk rond in de kamer.

Het is vooral om deze mieren binnen te doden.

Buiten in de tuin is geen enkel probleem voor mij hoor.

Geplaatst:

Veel kans dat een buiten-soort niet lang overleeft in huiselijke omstandigheden. Wie weet er meer van soorten mieren?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

  • 1 year later...
Geplaatst: (aangepast)

Ik zie nu dat dit onderwerp vorig jaar van mijn netvlies is gevallen. Om antwoord te geven: bij mij doen de mieren véél schade. Ze eten mijn radijzen op, ik schreef dat in een ander bericht ook al, ik weet zeker dat het de mieren zijn want ik heb het ze zien doen en de schade zit ook bovenop de radijs, het deel waar ze bij kunnen. Daarnaast zijn de mieren een ramp als mijn bonen gaan groeien, ze gaan een symbiose aan met de bladluis die ik op de een of andere manier slecht bestreden krijg in mijn bonen. Zonder mieren en dus met minder bladluizen groeien ze veel beter.

 

Ik kon dit jaar opnieuw aan mijn radijzen - die prachtig groeiden - zien dat ik een aantal weken vergeten was de mieren te bestrijden. Opeens overal weer afgeknaagde radijs, grrrrr. Heb gauw een rondje heet water en baking soda/suiker gedaan.

aangepast door Gast

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

mieren doden natuurvriendelijk ? Moet niet gekker worden

 

Nee, ik snap wat je bedoeld, maar ik vind het een vreemd verhaal dat je mieren de radijzen eten. Kun je niet eerder denken aan wortelluis / of larven van een kool - diertje waar ze op afkomen ?

 

Dat mieren luizen melken ( in je bonen ) is zo ja. Misschien es een foto plaatsen als het zo ver is dat je boontjes staan. In een béétje gezonde omgeving zijn dergelijke bestrijdingen echt niet nodig.

Geplaatst:

Bakken zijn niet zo makkelijk evenwichtig te krijgen, Bit. Dat van die radijzen heb ik echt zelf gezien. Ze zaten er gezellig met elkaar van te knagen.

 

Rare jongens, die mieren van ons

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

De grootste schade die mieren hier aanrichten is als ze hun nest in een bloempot maken waar ik een plant in opkweek.

Niet omdat ze er aan knagen maar omdat de wortels in hun gangen lucht te zien krijgen en afsterven. Korte metten mee maken en de plant verpotten is de beste oplossing.

Voor mijn part moeten de mieren niet dood hoor.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Geplaatst:

Hier eten ze ook aan de radijzen, echt waar. Elk jaar weer ook. Niet bij alle soorten trouwens, heb ik nu het idee tenminste De doodnormale knalrode bolletjesradijzen (ik zal het ras even opzoeken) werden met rust gelaten. Maar van die roze/witte langwerpige radijsjes hebben allemaal knaagsporen. Ik ZIE het ze doen, mij staat bij dat ik er vorig jaar ook foto's/filmpje van heb gepost. Maar ik kan het zo snel niet terugvinden. Ook had ik veel problemen met mieren die onder koolkragen gaan wonen en langs de planten naar beneden gaan wonen/lopen/graven. En dan verpieterd de koolplant.

Oh EN ik heb ook nog eens rode mieren in de moestuin, die mij steeds bijten

Geplaatst:

Zou het niet kunnen zijn dat bijvoorbeeld slakken de vraat veroorzaken en de mieren slakkenslijm of slakkenpoep verzamelen? Ik vind het nl. ook een raar idee dat mieren een gezonde plant gaan opvreten, mieren hebben in het algemeen wel iets beters te doen.

 

@Tanja65, heet water zal de wereld niet doen vergaan, dus in dat opzicht is het 'natuurvriendelijk', maar behalve dat je mieren kookt gaat de rest van het bodemleven natuurlijk ook finaal kapot.

Geplaatst: (aangepast)

Pippi, mijn moestuin bevindt zich in bakken. De mieren tussen de tegels van mijn achtertuin, die bestraat is. Het zal met het kapotmaken van het bodemleven dus niet zo'n vaart lopen. Ik bestrijd op,dezelfde manier het onkruid tussen de tegels, werkt prima. En ja, dat van die slakken zou natuurlijk kunnen, dat had ik ook bedacht. Maar de sla die er direct naast staat, laten ze sinds we hosta in de tuin hebben gezet (ook in potten) helemaal links liggen. Mijn radijzen worden echter nog steeds aangevreten. Ik denk dus niet dat het de slakken zijn. Of andere beestjes IN de aarde, want de knaagsporen zitten BOVEN de aarde, op de rand waar de radijs uit de grond groeit om precies te zijn, lekker in de aanlooproute.

 

Het is een raadsel, ik leef ermee

aangepast door Gast

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

Jorieke, eindelijk iemand die me gelooft! Ik heb het ze ook ZIEN doen, en inderdaad, die langwerpige vinden ze veel lekkerder dan de gewone ronde. Ik heb nog geen kool uitgeprobeerd, dus dat weet ik niet. Maar als ik zie zie, hebben ze geen lang leven. Die paar radijsjes in mijn moestuinbakken ik ik echt liever zelf op.

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

Die eten niet. Die zitten middenin een vergadering op hun ronde tafel, over waar het beste voedsel te vinden is

Geplaatst:

Toevallig kreeg ik laatst een mail van de makkelijke moestuin die over mieren ging. Geen idee of jullie ze al kennen maar anders wat mij betreft tenminste het proberen waard Zo wordt o.a. het planten van goudsbloemen, flink wat zwarte peper rond radijs strooien, kaneel en koffiedrab als opties genoemd. Een nest wegkrijgen zou met het aftreksel van citroenschillen lukken. Heb zelf momenteel ook aardig wat mieren in mijn tuin maar nog geen schade gezien, hopelijk blijft dat zo.

Voor het hele artikel: https://www.makkelijkemoestuin.nl/blog/mieren

Geplaatst:

Ik vraag me af of het die mieren soms te doen is om het vocht, in deze tijden van droogte.

Bij Jorieke is het al helemaal een kurkdroog gebiedje.

 

Radijzen en koolrabi bevatten veel vocht, dat vrij komt als de mieren er een beetje aan knabbelen.

Dat lijkt me waarschijnlijker dan dat ze er echt van eten.

 

En dan zou het nu over moeten zijn, tenminste... als het bij jou regent.

Giet anders water op de tegels onder (en in) de bakken, bij die mieren, en kijk of het knagen dan over is.

En laat ons vooral het resultaat weten: interessant

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Ik heb momenteel ook behoorlijk wat mieren en vroeg mij eigenlijk af of ik ze moest gaan bestrijden. Ze zitten onder mijn tegels in de kas en zolang ze mijn planten met rust laten laat ik hen met rust.

 

Dus, let them be toch?

Geplaatst:

Ik ga de kruidnagels en de peper proberen, ze hoeven van mij niet dood. De koffiedrab hielp hier niet, ook niet tegen de slakken trouwens.

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...