Tikketim Geplaatst: 23 november 2016 Geplaatst: 23 november 2016 Ik snap niet wat het probleem is ? Hier in Belgie is 95 procent van de landbouwgrond ingenomen door weides , mais of paarden. Zet daar overal patatjes , groentjes, fruitbomen , ... op en je kan heel Belgie én Nederland daar mee voeden. Natuurlijk zal men het vlees dan wel moeten laten Quote Hoe zie je het verschil tussen pastinaak en wortelpeterselie : https://tikketim.wordpress.com/
Waaslander Geplaatst: 25 november 2016 Geplaatst: 25 november 2016 Ik snap niet wat het probleem is ? Hier in Belgie is 95 procent van de landbouwgrond ingenomen door weides , mais of paarden. Zet daar overal patatjes , groentjes, fruitbomen , ... op en je kan heel Belgie én Nederland daar mee voeden. Natuurlijk zal men het vlees dan wel moeten laten Fruitbomen zetten in België? Gaat al niet goed in deze sector sedert het invoerverbod in Rusland van Belgische peren en appelen . Bananen en appelsienen in ons klimaat kweken ga moeilijk gaan . Wat krijgt een landbouwer voor zijn producten en wat betalen we er voor in de winkel ? Zijn de grootste problemen niet:- Dat we ook zaken willen eten die hier niet groeien- Tussen producent en consument teveel tussen personen zitten die er ook winst uit willen hallen . Hoeveel groenten moest een landbouwer oogsten 50 jaar geleden om hier van goed te kunnen leven ? En hoeveel moet een landbouwer er vandaag oogsten om er van te kunnen leven ? Is daar niet ernstig mis ? Quote
roel_v Geplaatst: 12 december 2016 Geplaatst: 12 december 2016 Ik ben nog altijd niet toegekomen aan het inhoudelijk onderbouwd verderzetten van deze discussie, maar ik zag vanochtend een nieuw gratis ebook langs komen dat wellicht interessant is voor de mensen die in dit onderwerp geinteresseerd zijn : https://www.ucl.ac.uk/ucl-press/browse-books/sustainable-food-systems-the-role-of-the-city . Ik heb het nog niet gelezen maar ik denk dat ik wel weet wat ik ongeveer kan verwachten en met welke dingen ik het wel en niet eens ben maar ik dacht het hier te posten als leestip, aangezien we allen gedurende deze koude dagen en lange avonden andere bezigheden moeten zoeken dan het tuinieren Quote
pippi Geplaatst: 12 december 2016 Geplaatst: 12 december 2016 Interessante link, Roel, dankjewel! Quote
roeier Geplaatst: 13 december 2016 Geplaatst: 13 december 2016 Ik geloof dat de discussie wat is verruimd t.o.v. de originele titel die het had, we hebben het haast over de landbouw als geheel... In die ruimere beschouwing vind ik dit een observatie die een kernpunt raakt:Hoeveel groenten moest een landbouwer oogsten 50 jaar geleden om hier van goed te kunnen leven ? En hoeveel moet een landbouwer er vandaag oogsten om er van te kunnen leven ? Is daar niet ernstig mis ?Ja, die ontwikkeling is al langer gaande. In de jaren 70 was er al een lange VPRO documentaire waarin zoiets werd getoond. Ik kan me nog een tomaten boer herinneren in dat programma die met zijn handen gebaarde hoe hoog hij de tomatenplanten vroeger liet groeien, volgens mij wees hij nog niet manshoog aan. Nu slingerden ze tegen het plafond; hij had veel meer tomaten nodig. Een verhaal uit de jaren '70. Nu moeten we harder werken om een bestaan op te bouwen.Met veeteelt is het waarschijnlijk nog duidelijker; waar vroeger een boer met een handjevol koeien een goed leven had, en waarschijnlijk ook nog een paar knechten een bestaan kon bieden, zonder subsidie potjes, is dat nu wel anders. Er heeft mechanisatie en schaalvergroting plaatsgevonden, er wordt wat meer chemie toegepast, maar de economische situatie voor de boeren is alleen maar achteruit gegaan, en ook het milieu. Veel boerenbedrijven zijn verdwenen, net als veel wilde dieren en planten.Dit lijkt op een doodlopende weg met alleen maar verliezers.Alleen maar verliezers? Het lijkt me dat de enige partij die nog garen spint bij het huidige systeem de toeleverende industrie is - de grote bedrijven die hun produkten vooral aan boeren verkopen. Die bedrijven hebben er belang bij dat de boer zich specialiseert en zijn schaal vergroot, omdat de aankoop van veel produkten pas te rechtvaardigen valt bij een bepaalde intensiviteit van gebruik. Met die toeleverende industrie gaat het wel goed; het produceren van dure machines, apparaten en chemische goedjes aan boeren is een successverhaal geworden. We zijn erg goed gebleken in het uitvinden van middelen om boeren te helpen een specifiek probleem in hun bedrijf op te lossen. Maar de boeren hebben daar uiteindelijk niet van geprofiteerd. Ze zijn vooral eenzijdiger geworden, vaak wel beter in het produceren van een hoog volume van een specifiek produkt, maar hun positie in de markt is zwakker geworden. Hun marktpositie heeft zich ook heel sterk vernauwd, zowel aan de afzetkant als aan de acquisitiekant. Ik denk persoonlijk dat als je een discussie gaat voeren over permacultuur, of gewoon meer biodiversiteit, vs monocultuur, en je wilt dat betrekken op een commerciele bedrijfsvoering, dan moet je ook wel tegelijk naar de marktpositie kijken. Om een grotere biodiversiteit rendabel te maken zou het erg helpen als de boer een stuk van de markt terugveroverde. In supermarkten lopen werknemers rond wiens enige taak is om nieuwe sticker-prijzen te plakken omdat voor bepaalde produkten een aktie begint of juist weer ophoudt. En er lopen mensen rond met scanners die alleen maar controleren of de opgeplakte prijs wel klopt met de prijs die het moet zijn. Van spullen verpakken en etiketteren hebben we een industrie op zich gemaakt, maar daar hangt wel een prijskaartje aan, en soms kunnen we door dwingende regels dat prijskaartje niet eens vermijden, ook al zouden we willen.Ik denk dat boeren vaak last hebben van het huidige systeem, en eerder meer handen op de akkers nodig hebben, zeker bioboeren. Als in de prijs van hun produkten moet worden meebetaald zowel aan de huidige systematiek als aan meer handen op de akkers, dan worden bioprodukten inderdaad erg duur. Dus ja, ik denk dat als je naar een wat ander systeem van boeren wilt, je ook naar een ander soort markt moet, of dat de boer een stuk van de markt terug in eigen handen moet nemen.Maar de meesten van ons zullen toch ook wel voorbeelden van zulke boeren kennen? Even terzijde, ik kwam nog een opmerking die me erg onjuist overkomt:Zelfs Engeland (nou ja, het Verenigd Koninkrijk minus Noord-Ierland, het eiland dus) zou uiteindelijk omkomen van de honger als er geen voedsel geïmporteerd werd, want er wordt niet voldoende groente en fruit verbouwd voor de eigen bevolking. Ik heb geen idee hoe het met Nederland zit, maar ik vrees dat we ongeveer in hetzelfde schuitje zitten.Ik heb zowel in Ierland als in Schotland in keukens gewerkt, en ik las keer op keer 'Made in Holland' op de kistjes groenten die binnen kwamen, vooral komkommers en tomaten. Nederland produceert enorm veel groenten. Ik heb net even het internet geraadpleegd om te zien of ik wat cijfers kon vinden. Jazeker; Nederland was in 2014 de tweede voedselexporteur ter wereld met een export waarde van zo'n 80 miljard. Groot Brittannie komt daar niet in de buurt; onder de 20 miljard geexporteerd in 2014. Het belangrijkste export artikel is dan whisky, met een waarde van 4 miljard. Groot Brittannie en Nederland verschillen zeer veel van elkaar. Ik zou wel graag meer willen weten van waarom er zo weinig groente wordt verbouwd in Groot Brittannie, want daar ben ik niet zeker van. Het klimaat is vriendelijk genoeg, minder vorst als bij ons, en ook de grondstructuur van wat ik heb gezien is vaak goed, iets armer misschien.Wel veel stenen, en ik vermoed dat daar een deel van het antwoord zit. Machinale akkerbouw zou wel eens lastig kunnen zijn, met machines die zich om de haverklap stuk rijden op stenen. Veeteelt zou daar iets minder last van moeten hebben, maar toch ook nog wel wat; drainage wordt veel duurder om aan te leggen, om maar wat te noemen.Het kan ook zijn dat een deel van het antwoord cultureel is; in Nederland zijn we gewend het land te maken en te manipuleren, we passen natuurlijke condities aan als die niet naar onze wens zijn - we kopen grond van elders, we bouwen enorme kassen, enten het ene ras op het andere... Niet dat andere volken dat niet doen, maar beduidend minder. Staat er in Nederland een boom in een weiland, dan wordt ie gekapt, in Groot Brittannie werkt de boer er omheen.Ze werken wel wat beter met de natuur als hier, vind ik, en beter toegerust om met biodiversiteit te werken dan ons. Een Britse boer gaat ook wat makkelijker met zijn eigen produkten op de markt staan. Quote
pippi Geplaatst: 14 december 2016 Geplaatst: 14 december 2016 Roeier, ik denk dat je voor heel groot deel helemaal gelijk hebt. Ik denk dat een boer die voedsel produceert dat voedsel direct zou moeten verkopen aan de consument. Laat er in stedelijk gebied 20 kilometer en een winkeltje of marktkoopman tussen zitten, okee, maar haal al die transporten en verwerkings- en verpakkingsbedrijven en supermarktketens ertussenuit, en een boer krijgt weer een echte prijs voor wat hij produceert. In het huidige systeem zorgt een liter melk of een kilo spruitjes voor een deel van het salaris van ontelbare mensen. Dat is bezopen, dat is schijneconomie, allemaal gebakken lucht die wordt toegevoegd zodat een paar mensen in die kunstmatig gefabriceerde productielijn bakken met geld opstrijken ten koste van de oorspronkelijke producent en de uiteindelijke consument. Aandeelhouders, beursnoteringen, belastingparadijzen, internationale handelsverdragen, gelobby en gesjoemel, ellendige omstandigheden voor arbeiders en vee en afgrijselijke gevolgen voor het klimaat en de aarde, allemaal gebaseerd op geld verdienen en nergens voor nodig. Jij teelt en oogst een bloemkool, ik koop die bloemkool voor een euro en ik eet hem op. Jij houdt zoveel cent over en daar koop jij andere dingen van, van andere mensen. Zo werkt een gezonde lokale economie, zonder multinationals en uitbuiting. Even terzijde, ik kwam nog een opmerking die me erg onjuist overkomt:Zelfs Engeland (nou ja, het Verenigd Koninkrijk minus Noord-Ierland, het eiland dus) zou uiteindelijk omkomen van de honger als er geen voedsel geïmporteerd werd, want er wordt niet voldoende groente en fruit verbouwd voor de eigen bevolking. Ik heb geen idee hoe het met Nederland zit, maar ik vrees dat we ongeveer in hetzelfde schuitje zitten.Ik heb zowel in Ierland als in Schotland in keukens gewerkt, en ik las keer op keer 'Made in Holland' op de kistjes groenten die binnen kwamen, vooral komkommers en tomaten. Nederland produceert enorm veel groenten. Ik heb net even het internet geraadpleegd om te zien of ik wat cijfers kon vinden. Jazeker; Nederland was in 2014 de tweede voedselexporteur ter wereld met een export waarde van zo'n 80 miljard. Groot Brittannie komt daar niet in de buurt; onder de 20 miljard geexporteerd in 2014. Het belangrijkste export artikel is dan whisky, met een waarde van 4 miljard. Groot Brittannie en Nederland verschillen zeer veel van elkaar. Er zijn onderzoeksrapporten (sorry ik heb weer eens geen link), van de overheid omdat men toch wel graag in kaart zou willen hebben of we als land zelfvoorzienend zouden kunnen zijn. En daar blijkt toch uit dat we weliswaar heel veel exporteren, maar ook giga veel importeren, en dan blijkt dus dat we qua voedseldiversiteit een probleem zouden hebben. Ik heb de exacte dingen niet bij de hand, maar als we onze export binnen zouden houden en niks meer zouden importeren, vraten we hier alleen nog maar aardappels en kastomaten en voederbiet ofzo. Ik wil best van je aannemen dat het in Groot Brittannië nog veel erger is dan hier, maar het klopt gewoon niet dat de boontjes in de supermarkt uit Kenia komen terwijl we prima zelf bonen kunnen telen. Ik zou wel graag meer willen weten van waarom er zo weinig groente wordt verbouwd in Groot Brittannie, want daar ben ik niet zeker van. Het klimaat is vriendelijk genoeg, minder vorst als bij ons, en ook de grondstructuur van wat ik heb gezien is vaak goed, iets armer misschien.Wel veel stenen, en ik vermoed dat daar een deel van het antwoord zit. Machinale akkerbouw zou wel eens lastig kunnen zijn, met machines die zich om de haverklap stuk rijden op stenen. Veeteelt zou daar iets minder last van moeten hebben, maar toch ook nog wel wat; drainage wordt veel duurder om aan te leggen, om maar wat te noemen.Het kan ook zijn dat een deel van het antwoord cultureel is; in Nederland zijn we gewend het land te maken en te manipuleren, we passen natuurlijke condities aan als die niet naar onze wens zijn - we kopen grond van elders, we bouwen enorme kassen, enten het ene ras op het andere... Niet dat andere volken dat niet doen, maar beduidend minder. Staat er in Nederland een boom in een weiland, dan wordt ie gekapt, in Groot Brittannie werkt de boer er omheen.Ze werken wel wat beter met de natuur als hier, vind ik, en beter toegerust om met biodiversiteit te werken dan ons. Een Britse boer gaat ook wat makkelijker met zijn eigen produkten op de markt staan. In 'A Farm for the Future' komt de afhankelijkheid van import van GB even ter sprake, weet niet of je die docu hebt gezien? Wellicht interessant. Ik zoek even een link, doe ik ook eens iets nuttigs. http://topdocumentaryfilms.com/farm-for-the-future/ Quote
ADOPEG Geplaatst: 15 december 2016 Geplaatst: 15 december 2016 Erg interessant allemaal. Ik ben werkelijk blij dat er meer mensen die ook die dingen zie die ik ook zie:). Nederland moet prima zelfvoorzienend kunnen zijn. Alleen dat is niet wat de bedrijven willen. De bedrijven willen geld, geld geld... We zullen het zelf moeten rooien. Quote ~ Vita rosa est ~
RobO Geplaatst: 16 december 2016 Geplaatst: 16 december 2016 ik denk:de maatschappij, dat zijn wijkennelijk is er in deze wereld een universeel streven naar hoe het nu gaat, met boontjes uit Kenia, met bedrijven en aandeelhouders, met armoe en rijkdom, met landbouw- en vee-industrie, met consumeerderen, met 17 miljoen Nederlanders, met 7 miljard aardbewoners ik maak daarin mijn eigen keuzes, ik steun initiatieven die mi beter willen, ik probeer voorzichtig mensen te beïnvloeden (ken er een 1000-tal persoonlijk ) maar ik heb niet de illusie dat ik erg veel verandering teweeg breng, soit Quote
Kibas Geplaatst: 27 januari 2017 Geplaatst: 27 januari 2017 Ik ben noodgedwongen grotendeels zelfvoorzienend qua voedsel. Ik maak namelijk geen enzym meer aan dat histamine in voedsel afbreekt en histamine komt in voedsel als het ouder wordt. In de meeste producten al na een paar uur, een enkeling kan wat langer liggen. Dat betekent dat ik niet veel voedsel uit de winkel verdraag en van die soorten die ik wel verdraag, meestal alleen 1 bepaald ras. Ik eet uit de winkel alleen rijst, elstar appelen, conference peren, nicola aardappelen, boerenkool uit de vriezer en witlof. De rest komt allemaal uit eigen tuin. Ik eet op advies van de arts 3x per dag warm. Ik eet ongeveer 500 gram groente per dag uit eigen tuin, die 150m2 groot was (sinds 1 januari heb ik er 100m2 bij gekregen en krijg ik hopelijk eindelijk een grote kas). Ik teel het hele jaar rond in de volle grond. Mijn tuin is het hele jaar bedekt met groen. Ik heb nu nog 24 soorten groenten op de tuin staan. In het vroege voorjaar is vaak de groente zo goed als op, maar dan komen de onkruiden op en eet ik een paar weken (ook) onkruiden, zoals paarse dovenetel. Ook gaan dan de koolsoorten, waarvan de kool al is geoogst (rode kool, witte kool, spitskool etc), rijkelijk bloeien. Die bloemknoppen en bloemen eet ik ook. Tegelijkertijd gaan ze per plant meerdere kleine kolen maken, die na een paar weken klaar zijn. Witlof, rijst en aardappelen verbouw ik zelf helemaal niet, het fruit uit de winkel deels wel. Aardappelen zijn natuurlijk ook prima zelf te verbouwen, maar met 750 gram aardappelen per dag (ik ben een hele grote eter) zou ik dan wel heel veel grond moeten hebben, wat niet mag van de tuinvereniging. Kortom, het is dus prima mogelijk om zo goed als zelfvoorzienend te leven qua voedsel. Echter, het is wel elk jaar spannend of ik genoeg voedsel heb. Het afgelopen voorjaar was erg nat en er stonden wekenlang plassen op de tuin. Al mijn vaste groenteplanten zijn dood gegaan, het stonk naar verrotting en de voorjaarsgroenten heb ik voortijdig op hun niet-maximale grootte geoogst. Terwijl de plassen nog op de tuin stonden, ging ik vervolgens 5 weken naar het buitenland. Dankzij tijdig opnieuw voorzaaien, het kopen van veel jonge groenteplanten bij de kweker en veel hulp tijdens mijn afwezigheid van Nasuada en 2 andere mensen (uitplanten, oogsten en in de vriezer doen van en door Nasuada) heb ik nu toch voldoende voedsel voor het hele jaar. Ik ben ze dan ook heel dankbaar voor het vele werk dat ze geleverd hebben. Quote
Ann123 Geplaatst: 29 april 2017 Geplaatst: 29 april 2017 Dit is off topic. Open Ik een nieuw topic? Kibas, Ik las in januari met grote ogen dat jij toen nog 24 soorten groenten kon oogsten. Deze winter had ik er weinig wintergroenten staan en wil het volgende winter anders. Ik ben aan het uitkijken wat en wanneer ik moet zaaien voor oogst in de winter. Veel verder dan wortels, snijbiet, spinazie, winterharde sla, prei, boerenkool geraak ik niet. Wat had jij voorbije winter staan? Quote
balkontuinder Geplaatst: 29 april 2017 Geplaatst: 29 april 2017 Ann123: daar staat best het een en ander over in kibas' moestuinseizoen. Ik vond het ook wel interessant dus ben daar eens gaan neuzen. Quote
Ann123 Geplaatst: 29 april 2017 Geplaatst: 29 april 2017 Dank je, balkontuinderIk check dadelijk. Quote
Kibas Geplaatst: 11 juni 2017 Geplaatst: 11 juni 2017 Klopt, als je bij december kijkt, zie je daar een lijstje groenten staan die prima tegen een beetje vorst kunnen. Een aantal planten staan er niet bij, die je wel kunt telen, omdat ik er niet tegen kan. En veel groenten zijn dood gegaan in de natte juni-maand, waaronder veel vaste groentenplanten. Normaal gesproken heb ik dus nog meer groenten dan in het lijstje staat. Ik heb nu bijvoorbeeld opnieuw mergkool (eenjarig) en ostfriesische palme (vaste plant) uitgepoot. Ik had het lijstje uit mijn hoofd gedaan. Ik zie nu dat er nog geen sierkool bij staat (ook eetbaar en mooi om te zien) , cichorei en snijlof. Verder mierikswortel, aardkastanje, crosne en aardaker, maar de opbrengst is niet zo groot daar van en als het vriest kun je het niet uit de grond krijgen. En ik vergeet vast nog wel het een en ander. Wat verloren is gegaan in de plassen water op de tuin zijn o.a. balsemwortel, suikerwortel, chinese yam en erbette. Erbette is een vaste plant en familie van de snijbiet. Zolang het slechts licht vriest, blijven de bladeren goed en kun je van oogsten. En vroeg in het voorjaar loopt het weer uit, wat een voordeel is van vaste groentenplanten: je hebt vroeg oogst. O.a. zevenjaarsspinazie en onsterfelijkheidskruid. Verder zijn er o,a, de matrozensla, rapunzelklokje, look-zonder-look en oesterblad als vaste groentenplanten, waarvan ik niet weet of het blad in de winter afsterft, omdat dit het eerste jaar was en ze ook het loodje hebben gelegd in de nattigheid. Of het zoveelste jaar en ze weer dood zijn gegaan. Nu heb ik drainage gelegd. Vroeg in het voorjaar zijn er de koolbloemen, waar ik heel veel van kan oogsten, zie het topic wat ik vandaag heb aangemaakt:tip-koolbloemen-eten-t22658.html Quote
pippi Geplaatst: 11 juli 2017 Geplaatst: 11 juli 2017 In dit kader wellicht interessant om eens door te lezen: Een rapport over de productiviteit van kleinschalige voedselproductie (20 ha en kleiner). Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.