Jump to content

Hoeveel m2 voor 2 man?


CherryCharlie
 Share

Recommended Posts

Hey folks,

 

Wanneer mijn lief afstudeert gaan we samen op zoek naar een huisje. Natuurlijk wil ik een huisje met een tuin, balkon of een dakterras. In het gunstige geval van een tuin, hoeveel vierkante meter heb je ongeveer nodig om (bijna) dagelijks met twee man van je moestuin te kunnen eten? En nog tips voor groenten en fruit die je vaak kunt oogsten?

 

Ik heb nu namelijk 1,5 x 3 m balkon, waar ik voor 1/3 wat plantjes op heb staan (eerste jaar). Hier kan ik af en toe zelf net een portie van eten, maar lang niet dagelijks (behalve de andijvie, geez wat gaat die shit hard!).

Schrijft over outdoor, groene en duurzame lifestyle op http://www.cherrycharlie.nl (shameless plug)

Link to comment
Share on other sites

Oh dat is dus nog best een grote tuin! Ongeveer 2x zoveel als wat mijn ouders hebben (geen moestuin though, maar wel een appelboom).

 

En natuurlijk wil ik telen wat lekker is, maar ik ben ook zo iemand die efficiënt met ruimte wil omgaan... Dus bijvoorbeeld de andijvie Heb al hele ideeën voor een kruidenmuur en hangende mandjes voor aardbeien ^_^

Schrijft over outdoor, groene en duurzame lifestyle op http://www.cherrycharlie.nl (shameless plug)

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik denk dat het heel erg afhangt van 'hoe' je tuiniert. Ik ben zelf nog heel erg aan het experimenteren, maar ik wil uiteindelijk toch wel graag een wat permacultuur-achtige tuin met veel vaste eetbare planten, en al die 'lagen' (klimplanten, bomen/struiken, kruidlaag, wortelgewassen) zo efficiënt mogelijk gebruiken, zodat elk stukje grond zo goed mogelijk wordt benut. Zo wil ik volgend jaar echt die Kaukasische rankspinazie (Hablitzia Tamnoides), een vaste, winterharde klimplant. Dat scheelt een berg werk, en het scheelt een berg ruimte.

 

Ik denk dat als je heel slim combineert en nooit een stuk grond onbedekt laat, dat je opbrengst per vierkante meter vele malen hoger kan zijn dan op bijvoorbeeld een 'klassieke' volkstuin. Er zijn op Youtube ook wel filmpjes te vinden van permacultuur-tuinen waar bizar hoge opbrengsten worden gehaald. Als je echt van een 'gewone' tuin bij je huis zoveel mogelijk wil kunnen eten, denk ik dat je het vooral in die hoek moet zoeken.

Link to comment
Share on other sites

volgens jelle van de makkelijke moestuin zou 1m2 per persoon al voldoende zijn.

nou vind ik dat persoonlijk een beetje weinig, voornamelijk te weinig variatie. maar 200m2 is ook echt niet perse noodzakelijk. zeker als je efficiënt met de ruimte omgaat zoals je plannen om verticaal te tuinieren. ruimte voor een kasje is wel een pluspunt. zeker wanneer je het hele jaar door groente uit eigen tuin wil.

 

ik kan met mijn +- 5m2 tijdens het seizoen bijna elke dag groente uit de tuin eten(2personen). op het moment vullen we alleen fruit aan uit de winkel. met wat moeite zou ik ook wel een deel van het najaar en de winter kunnen overbruggen maar ivm beperkte energie kies ik ervoor om weinig winterteelt te hebben.

Link to comment
Share on other sites

35 m2 per persoon is genoeg als je voor productie gaat en er veel tijd in kunt steken

vóór- en nateelt doen, liefst een kas van 12 m2, bodem optimaal verzorgen, planten optimaal verzorgen, alle mee-etertjes tijdig bestrijden

jaarplanning strak aanhouden...en het weer moet meezitten natuurlijk

 

hou je maar even vast :

dus rekening houden met steeds extremer weer, dit jaar is weer recordjaar hier, koud begin, veel nattigheid,

hier betekent dat: vroeg zaaien in potten en beschermd opkweken (wij beginnen binnen in februari met de pepers onde warmte en licht, in de schuur met de tuinbonen), later oogsten,

waterbeheer met greppeltjes, veel afdekken met fijn gaas (geeft beter microklimaat) en netten, verhoogde bedden en ruggen,

tijdig spuiten met zuiveringszout en zwavel en gier, slakken en rupsen verwijderen (we zitten hier boven de 3000, ben gestopt met tellen)

alles tijdig opbinden en vastmaken, water geven wanneer nodig, bijmesten wanneer nodig, veel wieden of veel mulchen

 

oogst plannen voor een heel jaar: invriezen, drogen wecken, sappen...ik steek er gemiddeld minimaal 8 uur per week hard werken in

Link to comment
Share on other sites

Ik neem aan dat jullie dan geen aardappels o.i.d. als basis van de maaltijd telen.

Ik heb al 70m2 aan aardappels staan.

Je moet ook aan risico spreiding doen, als je gokt op een soort kan je misgokken.

Vroeger had ik twee courgettes, waait er een kapot dan had je te weinig. Maar iedere plant is weer 1m2 erbij.

De tijd die je kwijt bent is erg afhankelijk van je ervaring en manier van tuinen.

En de plek waar je tuint, ook of je veel paden hebt. Sommige tuinen is meer pad dan blad.

Op zandgrond bijv. hoef je geen paadjes te maken.

Mijn ervaring is ook dat ruimte tijd geeft. Hoe meer ruimte, des te sneller kan je werken.

Van 70 meter kan je heel veel halen als je veel ervaring hebt, zeker met glas.

Ik heb een platte bak en een gieter, een kas en en kraan zou mij heel veel werk schelen.

Maar van wat ik om me heen zie is dat wel het minimum zonder aardappels.

Ik spendeer helaas door ziekte niet meer als een uurtje aan de tuin per dag, maar rond deze tijd kan ik dan geen een dag overslaan.

En zou ik niet mesten, wat veel mensen 'vergeten' dan haal ik zeker minder dan de helft van mijn tuin.

Veel planten heb ik gehad maar die heb ik nu niet meer, gewoonweg omdat er te veel tijd in gaat zitten.

Maar wij eten veel groenten, eten regelmatig vegetarisch.

Jammer dat je altijd keuzes moet maken.

Link to comment
Share on other sites

Ik neem aan dat jullie dan geen aardappels o.i.d. als basis van de maaltijd telen.

 

klopt, bij mij is het zoals gezegd alleen groente waarmee ik in het seizoen rondkom.

ik heb geen grote hoeveelheden aardappels. alleen 2 kratten voor de lekker (al lijkt dat dit jaar mislukt)

voor een jaar rond groente, fruit en aardappels is nogal wat meer oppervlakte noodzakelijk.

Link to comment
Share on other sites

van permacultuur-tuinen waar bizar hoge opbrengsten worden gehaald.

Heb je daar linkjes van pippi?

Ik ben al jaren op zoek naar een voorbeeld van een permacultuurtuin die in onze streken is, door een iemand bijgehouden wordt, genoeg oplevert en al een aantal jaren bestaat en niet te groot is.

Meestal zijn het grote percelen, nieuwe projecten zonder vervolg of vrijwilligersprojecten.

Ik ben daar erg nieuwsgierig naar en omdat ik geen van die bovengenoemde zaken heb zoek ik een tuin waar ik misschien wat kan afkijken.

Link to comment
Share on other sites

Volgens dit artikel zou je aan 35 a 40 M2 pp genoeg moeten hebben... voor alleen groenten that is

 

Ik heb ong 100 M2 plus een kasje en daar eten we met z'n 2'en flink van. Ondanks het feit dat de tuin nu een compleet verregende natte blubberzooi is. En ook ondanks het feit dat ik nog in de opstartfase zit, want heb deze tuin pas in maart gekregen en hij was vreselijk verwaarloosd.

 

Ik wil trouwens ook wel graag afkijken bij permacultuur-tuinen waar bizar hoge opbrengsten worden gehaald

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik heb 100 m2, daar kunnen we behoorlijk groente van eten met ze tweeën, een beetje fruit zoals aardbeien en frambozen, om te snoepen, en een paar potten jam van te maken.

En ik heb een appelboom en een perenboom staan.

Aardappelen heb ik niet, en we kopen ook nog wat groente door het jaar heen.

 

Peter.

Link to comment
Share on other sites

Heb je daar linkjes van pippi?

 

Ik kan nog even verder kijken, maar het is inderdaad vooral in het buitenland. Deze mevrouw heeft een permacultuurachtertuin in Nederland en legt het allemaal wel leuk uit:

 

 

En dit is dan weer buiten Nederland:

 

Link to comment
Share on other sites

Ik heb ongeveer 125m2 en een kasje van 12m2 , de fruitbomen en struiken zijn hierin niet mee gerekend.

 

Ik denk dat ik , als ik met een beter plan werk ( ik woon pas een half jaar in dit huis) wij hier met 2 personen zo goed als jaarrond van kunnen eten wat groente betreft. Ik heb ook een gedeelte aardappels staan in de tuin maar weet dat ik hier niet jaar rond van kan eten. Hoop een maand of 4.

 

Let er op dat als je jaar rond van je tuin wilt eten je ook genoeg manieren hebt om je groenten op te slaan. De hele winter alleen maar boerenkool en spruitjes eten is ook niet geweldig.

Link to comment
Share on other sites

Ik zie hier op het forum, en ook in dit betreffende topic, nogal vaak de term Permacultuur voorbij komen. Maar als ik dan bijvoorbeeld op de linkjes van Pippi klik, zie ik maar 1 tuin die een beetje in de buurt komt van permacultuur (1e filmpje). Ik heb mij er niet in verdiept hoor, maar als ik snel even op de website van Permacultuur Nederland kijk, dan lees ik dit:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De belangrijkste principes van permacultuur worden toegelicht in de vrij te downloaden introductiecursus (zie www.permacultuurnederland.org) over permacultuur. Het gaat onder andere over principes als:

 

-) Hoe je de ecologische hoofdfactoren zoals de zon, water & wind kunt gebruiken om een basisontwerp te maken.

 

-) Hoe je met 7 verschillende plantlagen voor een optimaal gebruik van de zon & de bodem kunt zorgen. En hiermee leg je ook de basis voor een systeem met een gezonde biodiversiteit.

 

-) Het optimaliseren van functionele relaties tussen de verschillende elementen in je permacultuur systeem door middel van de 3 functie regel. Elk element heeft meerdere functies en elke functie wordt door meerdere elementen ondersteunt.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Het filmpje over die geweldige hoge opbrengst in die moestuin met verhoogde bedden, is gewoon een moestuin. Hij ziet er anders uit dan de gemiddelde tuin, maar het is echt geen permacultuur. Je kunt iets op een permacultuur-achtige manier doen (mulchen, om maar wat te noemen), maar dat maakt het nog geen permacultuur. Al helemaal niet in potten en bakken.

 

Ook is het bij permacultuur volgens mij nooit de bedoeling om een 'bizar hoge opbrengst' te behalen.

 

Ik klink trouwens ineens als een oud-forumlid dat hier met veel bombarie weg is gegaan ooit

Link to comment
Share on other sites

Het ligt er natuurlijk allemaal maar net aan je veel groente je eet op jaarbasis.

 

Als je iedere dag maar 1 rode biet en een wortel bij je avondmaal eet kan ik me voorstellen dat je met 5 - 10 m2 rond kunt komen, wil je iedere dag een salade en een complete vegetarische maaltijd (zoals wij dat willen) dan red je het echt niet hoor met 100m2.

Zoals eerder al genoemd, wil je het jaar rond aardappelen (friet, schotels, gekookt, gebakken enz...) eten dan moet je toch wel 80 - 100m2 voor alleen je aardappelen reserveren.

 

Wil je compleet zelfvoorzienend zijn in je voedselvoorziening (dit lukt je waarschijnlijk alleen als je grootendeels vegetarisch gaat eten) dan heb je nog veel meerruimte nodig. Ook om eventuele verliezen te compenseren.

 

Conserveren voor de winter is ook een uitdaging.

 

Edit: zelfde voor fruit natuurlijk...

Edited by Guest

- word geen slaaf van je bezit -

Link to comment
Share on other sites

Pippi, bedankt voor je linkjes, ze zijn erg leuk om te kijken.

Maar ik sluit me wel bij Jorieke123 aan.

Wij hebben ook lezingen gehad over permacultuur, het was alles theorie en geen praktijk, en ik ga er maar van uit dat dit voor mij niet haalbaar is,

tenzij ik zeg mijn tuintje is ook permanent in cultuur

Met 75-100m2 pp kom je een heel eind is mijn ervaring, ook als je zoals wij veel groente eten en uitdelen.

Ik eet nu de lunch en het avondeten uit eigen tuin.

Invriezen en verwerken is slechts beperkt nodig. Ik kweek toch het liefste vers.

In de winter houdt dat wel in dat je ouderwets eet, en vaak hetzelfde.

Je moet creatief worden met koken.

Boerenkool, prei, schorseneren, pastinaak, witlof, winter postelein, andijvie, palmkool, veldsla, droogbonen, pompoen, bieten. etc.

Glas laat dan zijn waarde zien om de seizoenen te verlengen en om vers groen te kunnen eten.

Maar je bent ook afhankelijk van je grond, ik heb zowel op klei, veen als arme zandgrond geteeld en je moet je aanpassen.

Maar we kopen ook wel bij, vooral tomaten en paprika's en olijven en veel fruit, kaas en fijne vleeswaren en vis.

En in de late winter wat groente, uien en ongeveer drie maanden aardappels.

Ik eet ook vlees, eigenlijk alleen van de Lakenvelders en af en toe varkensvlees en kip en voel me erg rijk hiermee als ik maaltijden maak met alles uit eigen beheer.

Maar vergis je niet, het is veel werk en niet altijd romantisch.

Kweken en daarna verwerken kost veel tijd, ik schud niet even een zakje sla leeg.

Ook ben ik ernstig ziek geworden waardoor ik al veel heb moeten opgeven.

Spitten kan niet meer, voorheen spitte ik alles alleen, nu moet ik het laten frezen. Een tuin heb ik al opgegeven net als het werk met de dieren.

De aardappels kan ik niet meer rooien, etc.

Dus wordt je ziek of ga je zelfs een paar weken weg dan heb je vaak al een probleem.

En rendabel is het niet als je de uren bekijkt die je kwijt bent, je kan beter werken en seizoensgroenten kopen!

Al schrok ik wel laatst inde natuurwinkel van de bio groenten prijzen en het aanbod.

Ook andere dingen spelen mee zoals hoeveel tijd je werkt en hoeveel vrije tijd je hebt de tijd voor je gezin, studie, andere hobby's of zorgtaken.

Ik werkte onregelmatig, begon vaak 's middags pas en kon overdag de tuin bijhouden.

Maar je moet het leuk vinden, ik heb al veel heel veel mensen zien stoppen maar ook veel mensen leuke resultaten zien bereiken, zeker hier op het forum!

Link to comment
Share on other sites

Let er op dat als je jaar rond van je tuin wilt eten je ook genoeg manieren hebt om je groenten op te slaan. De hele winter alleen maar boerenkool en spruitjes eten is ook niet geweldig.

 

Ja inderdaad! Maar dat leren we along the way wel. Dille & Kamille heeft mooie potten, en jam maken en wecken moet toch niet zo moeilijk zijn? Deden de boeren vroeger ook, lijkt me sterk dat je er een universiteitsgraad voor nodig hebt

Schrijft over outdoor, groene en duurzame lifestyle op http://www.cherrycharlie.nl (shameless plug)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Ik las vandaag dit:

 

http://marcsiepman.nl/2013/06/12/voedsel-en-permacultuur/

 

49 kilo per m2??

 

Ik heb met mijn plan voor volgend jaar zitten rekenen en rekenen, maar zelfs als alles perfect lukt met kilo's en kilo's aan opbrengst waar niet een slak een hap uit neemt en ik de grond geen dag onbegroeid laat, denk ik dat dit iets te overoptimistisch is? Zacht gezegd? Of zie ik iets over het hoofd?

 

En @Patrijs, sorry voor de giga late reactie:

 

Invriezen en verwerken is slechts beperkt nodig. Ik kweek toch het liefste vers.

In de winter houdt dat wel in dat je ouderwets eet, en vaak hetzelfde.

Je moet creatief worden met koken.

 

Ik ben er inmiddels wel achter dat dat inmaken en invriezen helemaal niks voor mij is. Ik vind het ergens ook zonde, ik geef liever een kilo verse groente weg dan dat ik het inkook tot een prutje dat ik over een paar maanden uit de vriezer haal. En ik vind alsmaar dezelfde dingen eten ook helemaal geen punt, we hebben ons hier gek gegeten aan de bonen en paprika's, maar het werd nooit saai hoor, want je kan er zoveel mee. Ik heb echt geen klachten gehad als we gisteren boontjes met aardappels en gehakt aten en vandaag Surinaamse roti met weer die boontjes.

 

Ook ben ik ernstig ziek geworden waardoor ik al veel heb moeten opgeven.

Spitten kan niet meer, voorheen spitte ik alles alleen, nu moet ik het laten frezen. Een tuin heb ik al opgegeven net als het werk met de dieren.

De aardappels kan ik niet meer rooien, etc.

 

Dat is wel heel akelig, ik hoop dat het inmiddels weer wat beter gaat? En kappen met dat spitten en frezen joh, nergens voor nodig en slecht voor je grond.

 

Al schrok ik wel laatst inde natuurwinkel van de bio groenten prijzen en het aanbod.

 

Ik heb wel eens al knarsentandend 1,80 neergelegd voor een biologische paprika, maar dat doe ik niet meer. Dan maar geen paprika, want die enorme winst gaat vast en zeker niet naar de kweker van die paprika, maar vooral naar de supermarkt. Ik koop regelmatig bio-groenten en fruit want mijn tuin levert nog te weinig op voor 100% zelfvoorziening, maar graag wel tegen redelijke prijzen. Iets meer dan voor niet-bio vind ik geen probleem, maar 3,50 voor een bio-bloemkool ga ik dus ook niet betalen.

 

Ook andere dingen spelen mee zoals hoeveel tijd je werkt en hoeveel vrije tijd je hebt de tijd voor je gezin, studie, andere hobby's of zorgtaken.

Ik werkte onregelmatig, begon vaak 's middags pas en kon overdag de tuin bijhouden.

Maar je moet het leuk vinden, ik heb al veel heel veel mensen zien stoppen maar ook veel mensen leuke resultaten zien bereiken, zeker hier op het forum!

 

Ik denk dat veel mensen zich erop verkijken, niet alleen qua werk en tijd maar ook qua tegenslagen en frustratie. Ik heb op dit moment ook weinig tijd voor de tuin (ik ben zo blij dat de vorige huurders nog even bezig zijn in mijn aanstaande volkstuin, want ik had daar nu echt niet genoeg tijd voor kunnen vrijmaken), maar als ik dan even tussendoor een uurtje in die achtertuin bezig ben word ik daar helemaal blij en ontspannen van. En het hoeft niet allemaal te lukken, ik kan ook genieten van mijn koolwitjes-creche op de afgeschreven broccoli's. en de compleet mislukte mais van dit jaar is weer mooi compostmateriaal. En de dingen die wel lukken, zoals opeens toch nog, tegen alle verwachtingen en slakken in, een portie lekkere worteltjes, die maken weer heel veel goed.

 

Ik denk niet dat ik ooit die 49 kilo per m2 ga halen, maar dat hoeft ook niet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...