Jorieke123 Posted September 7, 2010 Share Posted September 7, 2010 Mijn opa en oma hebben altijd een moestuin gehad. Daar is nu nog een veldje met boontjes, een stoofperenboom, en een pruimenboom van over. Elk jaar plukken wij daar pruimen, ze hebben genoeg om iedereen in onze grote familie van 3 emmers pruimen te voorzien.Zondag hebben we 2 enorme bakken vol geplukt. Gisteren heb ik al 6 pruimen cake/taarten gebakken, die vries ik per 2 punten in. En ook staan er 5 potjes halfzoete gelei (van pruimensap uit mijn stoomextraheerder), en 1,5 pot zeer zoete jam (om weer terug te geven aan Oma). Vandaag maak ik nog stroop, en fruitleer (pulp uitgesmeerd op een bakplaat, en dan drogen in de oven). Van die laatste 2 producten heb ik nog geen idee hoe het gaat smaken. Ben benieuwd! Er blijft dus alleen een stapeltje pitten van over Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorg Posted September 7, 2010 Share Posted September 7, 2010 Onze pruimenboom heeft dit jaar weinig pruimen geproduceert, maar de pruimen die we hebben kunnen plukken zijn verwerkt in Jam en Plaatcake. Fruitleer, ik kende het in eerste instantie niet, maar google laat wel wat leuke resultaten zien. Ben benieuwd naar het resultaat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 7, 2010 Author Share Posted September 7, 2010 Ik had het een tijd terug gezien in dat programma van de BBC, The Edible garden. Ik moest alles afleveringen weer terugkijken om te zien hoe ze dat ook alweer deed. Of hoe het überhaupt heet. Onze pruimenbomen zijn voorlopig nog echt niet groot genoeg voor (veel)pruimen. Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorg Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 En gelukt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 8, 2010 Author Share Posted September 8, 2010 Haha ik had nog een bericht willen plaatsen, maar we hebben de hele avond kolen staan raspen en zuurkool staan stampen Van 1,5 liter sap bleef maar 1 potje (+/- 200 ml) stroop over, dus ik heb het laatste beetje sap ook nog ingekookt. Ik heb nu 2,5 potjes stroop staan, die halve breek ik met een weekje aan om te proeven (de stroop schijnt nog zoeter te worden). Zo uit de pan was het wel lekker. Het fruitleer is ook wel gelukt, al had ik er denk ik meer suiker doorheen moeten doen. Ik wou er een gezonde snack van maken, maar het is nu gewoon een wat zure snack Het is wel een mooie plak geworden, en ik moet nog even wennen aan de manier van eten.. Het is nogal stug om te kauwen Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorg Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Volgend jaar ook maar eens proberen dan dat fruitleer, als de pruimen tenminste een beetje willen groeien Maar ik ben erg benieuwd: hoe ziet dat er uit dat fruitleer, kun je een fototje maken? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 8, 2010 Author Share Posted September 8, 2010 Echt smakelijk ziet het er niet uit.. misschien de volgende keer wat vlierbessen er door voor wat kleur. Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
LucV Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Ik vind het nog wel meevallen Jorieke, bedankt dat je ons laat mee beleven met dit 'expiriment' (als ik dat zo mag noemen). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorg Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Bedankt voor de foto's, het ziet er inderdaad een beetje droog /stug uit. Het is in ieder geval wel optimaal gebruik maken van je restjes fruit Ga je het bewaren en opeten of vind je fruitleer niet zo geslaagd om nog eens te proberen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted September 8, 2010 Author Share Posted September 8, 2010 Ik denk niet dat ik het allemaal op ga eten De volgende keer maak ik het zoeter (misschien ook sowieso met zoetere vruchten, er zaten aardig wat pruimen bij die nog wat hard waren). Ik ga het zeker nog een keer proberen! Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.