Jump to content

Opa en Oma's pruimenboom


Jorieke123

Recommended Posts

Mijn opa en oma hebben altijd een moestuin gehad. Daar is nu nog een veldje met boontjes, een stoofperenboom, en een pruimenboom van over.

 

Elk jaar plukken wij daar pruimen, ze hebben genoeg om iedereen in onze grote familie van 3 emmers pruimen te voorzien.

Zondag hebben we 2 enorme bakken vol geplukt. Gisteren heb ik al 6 pruimen cake/taarten gebakken, die vries ik per 2 punten in. En ook staan er 5 potjes halfzoete gelei (van pruimensap uit mijn stoomextraheerder), en 1,5 pot zeer zoete jam (om weer terug te geven aan Oma).

 

Vandaag maak ik nog stroop, en fruitleer (pulp uitgesmeerd op een bakplaat, en dan drogen in de oven). Van die laatste 2 producten heb ik nog geen idee hoe het gaat smaken. Ben benieuwd!

Er blijft dus alleen een stapeltje pitten van over

Giga-gaas.nl

Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! 

moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ 

Link to comment
Share on other sites

Onze pruimenboom heeft dit jaar weinig pruimen geproduceert, maar de pruimen die we hebben kunnen plukken zijn verwerkt in Jam en Plaatcake.

 

Fruitleer, ik kende het in eerste instantie niet, maar google laat wel wat leuke resultaten zien. Ben benieuwd naar het resultaat

Link to comment
Share on other sites

Ik had het een tijd terug gezien in dat programma van de BBC, The Edible garden. Ik moest alles afleveringen weer terugkijken om te zien hoe ze dat ook alweer deed. Of hoe het überhaupt heet.

 

Onze pruimenbomen zijn voorlopig nog echt niet groot genoeg voor (veel)pruimen.

Giga-gaas.nl

Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! 

moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ 

Link to comment
Share on other sites

Haha ik had nog een bericht willen plaatsen, maar we hebben de hele avond kolen staan raspen en zuurkool staan stampen

 

Van 1,5 liter sap bleef maar 1 potje (+/- 200 ml) stroop over, dus ik heb het laatste beetje sap ook nog ingekookt. Ik heb nu 2,5 potjes stroop staan, die halve breek ik met een weekje aan om te proeven (de stroop schijnt nog zoeter te worden). Zo uit de pan was het wel lekker.

Het fruitleer is ook wel gelukt, al had ik er denk ik meer suiker doorheen moeten doen. Ik wou er een gezonde snack van maken, maar het is nu gewoon een wat zure snack

Het is wel een mooie plak geworden, en ik moet nog even wennen aan de manier van eten.. Het is nogal stug om te kauwen

Giga-gaas.nl

Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! 

moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ 

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor de foto's, het ziet er inderdaad een beetje droog /stug uit. Het is in ieder geval wel optimaal gebruik maken van je restjes fruit

 

Ga je het bewaren en opeten of vind je fruitleer niet zo geslaagd om nog eens te proberen?

Link to comment
Share on other sites

Ik denk niet dat ik het allemaal op ga eten De volgende keer maak ik het zoeter (misschien ook sowieso met zoetere vruchten, er zaten aardig wat pruimen bij die nog wat hard waren). Ik ga het zeker nog een keer proberen!

Giga-gaas.nl

Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! 

moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...